Съвети/Препоръки при обслужване на Шкода Октавия III (5E5) дизел

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
iv4o_n

Шкода Новак

Гараж: SKODA OCTAVIA III, 5E5, 2.0 TDI, 150к.с., 2014г.

Мнение от iv4o_n »

Здравейте,

от скоро съм собственик на Шкода Октавия III (5E5), произведена е 2014г, агрегатът е дизелов, 150кс, ръчна скоростна кутия, комби и не е 4х4. Колата е нов внос от Италия, закупих я от местен търговец. Имам въпроси свързани с обслужването на автомобила и тъй като досега не съм карал дизелов автомобил, го има момента, че мога да пропусна нещо съществено при обслужването на автомобила. Четох някои теми из форума, които ми дадоха насока за част от въпросите, които имам, като какво двигателно масло да ползвам при обслужване и видях, че има доста позитивни мнения за Ravenol, като на базата на спецификацията съм се спрял на RAVENOL VMP SAE 5W-30.
Та конкретно, кои са системите на автомобила(двг., скоростна кутия, спирачна ситема и т.н.), които трябва задължително да обслужа и частите, които да сменя? Четох за този модел на Шкода, че освен стандартните ремъци се сменял и ремък на маслената помпа(ако не е и той към стандартните). Добре ли е да се правят промивки на някои системи, когато става дума за нов внос? Сещам се дори за подгревните свещи, трябва ли да ги сменявам? Ще се радвам да препоръчате и доказани марки на течностите и частите, които да използвам при обслужване.
Искам преди да обслужва автомобила да му направя пълна диагностика. Преди покупката на автомобила, направих мобилна диагностика и имам някаква частична информация за състоянието му. Във връзка с това, кои надеждни сервизи бихте препоръчали, където мога да направя диагностика и обслужване в София? Знам, че ситуацията с тях е такава като при докторите :), едни са доволни от тях други не.
Мислих си за Еуротек, тъй като те са официален представител и може и да ми извадят някаква сервизна история. Чета за d-bros положителни мнения.

Ще ви бъда благодарен ако успеете да дадете отговор дори само на част от въпросите ми :)

Поздрави,
Иво
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Масла халдекс(с почистване на цедката на помпата и о-пръстени),раздатка, заден диф.,кутия,спир.течност, антифриз и ремъци ,ролки,в.помпа,вкл.и ремъчето в картера и уплътението на маслено-вакуумната помпа към блока и семеринга на кол.вал.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Simov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Ex: Seat Ibiza 6l, 1.9 TDI, 101 к.с.
Skoda Octavia III 1.6 TDI, 110 к.с.

Мнение от Simov »

Колегата е написал, че колата не е 4x4. Съответно халдексът отпада.
Изображение
Аватар
iv4o_n

Шкода Новак

Мнение от iv4o_n »

Здравейте отново,

благодаря ви за отговорите, но може ли да споделите по-подробно каква е причината да се сменя семеринга на коляновият вал и това изисква ли пълно разглабяне на агрегата ?
Аватар
froggy

Škoda Фен

Гараж: Škoda Octavia 1.6 TDI 110cv 2017

Мнение от froggy »

iv4o_n написа: 24.02.2022, 20:34:28 каква е причината да се сменя семеринга на коляновият вал и това изисква ли пълно разглабяне на агрегата ?
Честито за покупката! Ей тук отворих една тема преди време, където засягат въпроса ти: viewtopic.php?p=214703#p214703
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

iv4o_n написа: 24.02.2022, 20:34:28 Здравейте отново,

благодаря ви за отговорите, но може ли да споделите по-подробно каква е причината да се сменя семеринга на коляновият вал и това изисква ли пълно разглабяне на агрегата ?
защото протича. Много странно е направена,няма пружинка....еднократна употреба [smilie=sarcastic.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
iv4o_n

Шкода Новак

Мнение от iv4o_n »

Привет отново,
първо искам да ви благодаря, че се отзовахте на запитванията ми. :)
@froggy, мерси, все още не мога да й се нарадвам. Като я оставя някъде се обръщам по няколко пъти да я гледам :). Благодаря ти и за линка :)
@bega4kata, мерси :).

Ще ви дам обратна връзка, къде протече обслужването и какво обслужих.
Реших обслужването на автомобила да го направя в официално представителство на Шкода и се спрях на Еуротек Ауто, София, като избрах центъра им в жк.Надежда. Един от приемчиците обслужващ ремонти ме прие и стартирахме дискусия, след като споделих какво желая да се обслужи по колата и те какво препоръчват. Неговите съвети бяха де се сменят основно масло, ремъци, водна помпа и филтри. Доколкото си спомням ми сподели, че от Шкода нямали препоръки на определени км да се сменя ремък на маслена помпа. Разговорът ми беше малко труден, тъй като аз като клиент, не очаквах с императивен тон ако мога така да се изразя, да ми се казва, че това което съм посочил като обслужване не е необходимо. И така след дискусията се съгласихме какво трябва да се обслужи по автомобила и ми изготвиха "тежка" оферта:). Преди обслужването, пожелах изрично да ми се направи диагностика на автомобила, като трябваше да ме информират ако има нещо, което е належащо за смяна и да ме държат в течение и евентуално да се включи в част от обслужването и офертата. В рамките на два дни ми казаха, че автомобила трябва да е готов и така стана. Ще споделя, че преди покупката на автомобила, използвах услугите на една компания за мобилна диагностика, те установиха, че имам за смяна преден тампон, от Еуроткек ми казаха, че всичко с тампоните е Ок, въпреки, че това го бях споменал изрично. Споделих също, че усещам странно тресене на автомобила след като развия 130-140км/ч, също, че и понякога чувам тропане в задната част на автомобила, след като премина през "спящ полицай", но ми казаха, че няма нищо, което да са установили като проблем по автомобила по време на диагностиката.
Ето и какво обслужих по автомобила:
- масло Кастрол 5W30 LongLife 3 504/507 -> можех да избирам между Шел и Кастрол, но ми препоръчаха Кастрол(знам, че има мн ментета от него)
- филтри Маслен/Горивен/Въздушен/На купе с въглен
- ангренаж к-т cr
- водна помпа
- казанче за антифриз и антифриз - 1л?
- ремък с алт.с клима
- обтегач ремък алтернатор
- капак колянов вал преден, което включва и семеринга
- ремък маслена помпа
- масло на скоростите
- спирачна течност
Уплътнението на маслено-вакуумната помпа към блока ми казаха, че се сменявало само ако протече и не го подмениха.
Попитах ги за какво трябва да следя и внимавам, получих стандартния отговор за нивото на антифриза и масло, но споменаха, и че се срещало протичане от капака на клапаните, което при мене изглеждало учудващо добре за километрите.
Имам проблем с климатика, но съм решил да се обърна към друг сервиз за него, като там ще поискам да погледнат и за проблемите, които споменах.
От Еуротек ми дадоха 2г гаранция и нещо като паспорт за сервиза. Използвам приложението CarDiary, което ми дава възможност да въвеждам цялата необходима информация свързана с обслужване на автомобила, прегледи, застраховки и прочие. Може ли да ми споделите, какви са препоръките за км или времеви период за обслужване на посочените по-горе от мен консумативи, тъй като искам да си ги впиша в приложението.
Според вас от къде може да идва вибрацията при висока скорост ?
Аватар
JORDITO

Почетен член

Гараж: Skoda Octavia III 1.6TDI-CR, 105PS + Arshinkov brothers

Мнение от JORDITO »

Как имате нерви да пишете тия романи? [smilie=sarcastic.gif]
Отиди с всички изисквания във Fleet Service. Ул.Неделчо Бончев 8. +359 87 713 3099 Боби.
После ще ми кажеш дали си ок. Повярвай ми, отиди поне да погледнат колата, преди да си се нашил със съвети. А тук слушай какво ти казват @bega4kata, и @todor87,!
Моята тема за колата : Škoda Octavia III Комби 1.6 TDI-CR 105 PS
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @JORDITO -
JORDITO написа: 13.03.2022, 00:03:21 тук слушай какво ти казват @bega4kata, и @todor87
И @JORDITO [smilie=pardon.gif]
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
iv4o_n

Шкода Новак

Мнение от iv4o_n »

@JORDITO,

Реших да бъда по-експресивен, може би по-важната част трябваше да я маркирам в червено или удебеля :D.

Мерси за координатите :)
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

iv4o_n написа: 12.03.2022, 23:06:18 плътнението на маслено-вакуумната помпа към блока ми казаха, че се сменявало само ако протече и не го подмениха.
[smilie=sarcastic.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
iv4o_n

Шкода Новак

Мнение от iv4o_n »

Уплътнението на маслено-вакуумната помпа към блока ми казаха, че се сменявало само ако протече и не го подмениха.
[smilie=sarcastic.gif]
@bega4kata,
би ли споделил, ако това е пропуск до какво може да доведе и има ли начин за ранна детекция. Аз разчитам след като съм го споделил в сервиза, че са го проверили.
Аватар
iv4o_n

Шкода Новак

Мнение от iv4o_n »

Здравейте отново,
днес ми беше първото по-дълго пътуване, минах около 250 км по магистрала и вижте след като проверих нивото на антифриза какво видях, от максимума беше паднал под минимума 😔. Само като се сетя, че преди няколко седмици обслужих автомобила в Еуротек,с направена диагностика.
Изображение
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Какво имаш предвид обслужиха?
Какво сменя?
GUNTER SERVICE
Изображение
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

iv4o_n написа: 02.04.2022, 12:13:54 като проверих нивото на антифриза какво видях, от максимума беше паднал под минимума
Ако си го проверил след обслужването, при което е сменена водната помпа и го поглеждаш чак сега-след пътуването, може просто да се е обезвъздушила и няма повод за притеснение. Ако си погледнал нивото на антифриза преди и след последното дълго пътуване и установяваш това спадане е по-притеснително, но първо долей на студен двигател и следи нивото на студен двигател.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”