Грешни данни за разхода на Superb iV

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Iccarium

Шкода Новак

Гараж: Superb 3 FL iV Combi 2021

Мнение от Iccarium »

Здравейте,

Бих искал да споделя мое притеснение относно разхода на гориво и ел. енергия докладвана в Superb iV. Дали това е нещо специфично за Superb iV или и други хора са го забелязали. Ще предоставя всички данни (по-долу), ако на някой му се рови и открие, чия е грешката - моя или на Шкода.

В колата, както и в Skoda Connect се докладва среден разход на гориво за "Продължителен" (Long-term) период от време, което са 100 часа "запален" автомобил (в движение или на място). Скоро ми изтича абонамента за Connect и реших да разгледам данните и една цифра ме озадачи. В началото карах автомобила повече на бензин, защото чаках ЧЕЗ да ми инсталират по силен предпазител, но след лятото съм карал почти и изцяло само на ток. За моя изненада за този период разхода на ел. енергия ми беше -0.1 кВтч/100 км в мобилното приложение и 0 кВтч/100 км в уеб версията.

Изображение

Викам си много странна работа. Намерих, че в уеб версията може да се свали подробен доклад за всяко пътуване и го изтеглих. Сметнах средните стойности на месец, както и за периода за който те докладват и получих съвсем различни цифри и за бензин и за ток.

Изображение

Ето тук може да намерите файла с данните и сметките, които съм направил https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing

За останалите ако ви е интересно ето и годишния среден разход на хибрида, разбит по месеци.

Изображение
Skoda Superb 3 Facelift iV Combi, 2021г, 1.4 TSI PHEV, 218 кс (115 kW бензин + 85 kW ел. двигател), 13 kWh батерия, 6DSG.
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

Как ги докара тея 32кв/100км? Много си се топлил и нямаш термопомпа?
Аватар
Iccarium

Шкода Новак

Мнение от Iccarium »

Зимата разхода е доста висок на къси разстояния (<10 km) започва от 50-60 кВтч/100км и пада до 45. Ако е по-дълго разстоянието с постоянна скорост може и да падне до 30 кВтч/100км. Най-доброто ми предположение е че се консумира енергия да се топли батерията. Лятото е съвсем различно, започва от 25-30 кВтч/100 км и пада до 17-18 кВтч/100 км. Всичко това може да се види във файла, който съм споделил.
Skoda Superb 3 Facelift iV Combi, 2021г, 1.4 TSI PHEV, 218 кс (115 kW бензин + 85 kW ел. двигател), 13 kWh батерия, 6DSG.
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

Iccarium написа: 01.02.2022, 20:41:01 Най-доброто ми предположение е че се консумира енергия да се топли батерията
Според мен малката батерия се топли с много по-малък разход на енергия, отколкото купето. Имаш или нямаш термопомпа?
Аватар
Iccarium

Шкода Новак

Мнение от Iccarium »

Нямам идея, ако термопомпата е това допълнително отопление и вентилация на купето и двигателя с отдалечено включване, нямам го. Честно казано, нямам представа как се затопля въздуха, но топли без да е включен двигателя или климатика, ако това е термопомпата, значи имам.

Попаднах на тази тема , където зачекват термопомпата като основен консуматор и имаше интересен съвет, ако си сам да не включваш отоплението на купето, а само на седалката. Може да пробвам и да видя дали ще спадне разхода. https://www.briskoda.net/forums/topic/4 ... ce/page/2/

Благодаря, че ме насочи към темата, ще му обърна внимание
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Мнение от stefan L »

Доста добър зимен разход.
Аватар
nzlatev

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda SuperB II Avant
2,0 TDI 170+ DSG
Škoda Yeti 1,2 TSI DSG
Škoda Fabia 1,9 SDI

Мнение от nzlatev »

Суперб-а разполага с голямо купе която зимата се топли трудно, реципрочно лятото трябва да се охлажда. Това е основният разход на къси разходки, също така имаш и отопление на антифриза на двигателя, за да запали топъл и да може директно да се натовари при нужда. Отоплението на батерията ти е един от малките консуматори, реално при движение не работи.
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”