Алтернатор Valeo 140A на Skoda Superb към двигател CFFB, код на алтернатора 06F902023P , TG14C023:

Първосигнално, а и най-лесно за подмяна беше - регулатора, а и като най-честа причина за сприране на заряда:
ОЕМ - CG231103 - VALEO , Алтернатива ARE3010 - AS-AP

И понеже смяната беше в неделя по никое време, намери се един денонощен магазин за части за стартери и алтернатори (в Люлин до Нестле) и оттам за 51 лв нов регулатор.
Бърза смяна на регулатора, меря го 14.2-14.4V, перфектно, затварям всичко и събирам сергията с инструментите, и точно след 30-40 км пак спира да зарежда. Шах и паника, сега пък какво му стана, естествено на магистралата колата умря, като постепенно гасеше електрониките.
Хайде обратно, този път вече с демонтаж на алтернатора и повече разглабяне.
Та причината за ремонта беше изяден колектор на алтернатора:

Оказа се, че при предишната смяна на регулатора, новия е бил с по-здрави четки, и вместо да се износят четките те са изяли колектора.
Съответно докато новия с новите четки е контактувал по повърхността е имало някакъв заряд, макар и минимален, но достатъчно, че да не свети лампата за акумулатора на таблото и да изкара 14.2V, и в следващия момент като четката си е направила път до дъното на изяденото и спряла да контактува нормално и съответно и зареждането спира.
Резервните части в случая:
Нов колектор с нови четки, колектора 7.50 лв., четките 2.50 лв. с код PX60, аз взех 2 комплекта четки, защото се озовах с два работещи регулатора

Разглабянето на алтернатора, хем лесно и просто, хем не баш. Наложи се да си купя силен поялник 100W, че с моите за електроника не успях да разпоя дебелите жици, с Дремела тънко разпилих скобите, с коите бяха захванати дебелите кабели, и после с малки клещички ги разделих. 3-те болта се развиха много лесно, после разделянето на двете части също беше лесно, без нуждата от използване на чук:

Лагера също излезна лесно, със скоба за демонтаж на лагери.

Лагера, естествено като е свален и той се сменя, на стария може и нищо да му няма, но новото си е ново, е с код 6202DW8, аз намерих 6202-2RS, за 4.50 лв.

До тук беше лесната част.
Оказа се, че крачетата на колектора са прилично заляти със смола, и тук вече финно финно с мини длето малко по малко се чупи смолата, така, че да не се отрежат жичките, защото ако се отрежат е тотал щета.

След като се почисти смолата се преминава към демонтаж на колектора.
Аз му разрязах пластините по дължина с Дремелчето, много полезна машинка, и после на части, парче по парче махнах стария колектор

Пластините са дебели почти 2mm:

Новия колектор със съвсем леко почукване с дървена дъска си влезна перфектно:

Запояване на жичките с краищата на колектора, почистване на повърхността с изопропил, защото имам прилично от него, и обилно поливане и запечатване с епоксидна смола.

Монтаж на новия лагер, който също си влезна прилично лесно, но и достатъчно стегнато.

Съединяване на двете части на корпуса, и съответно запояване на дебелите кабели към диодната плочка:

В почти сглобено положение:

И накрая полеви тест с гайковет на средни обороти, показа, че при въртене изкарва минимално напрежение 0.4 или 0.04V беше, т.е. всичко по електрическата част работи.
Съответно и монтиран на колата си извади 14.2-.14.4V.
Единствено неприятно беше, че за демонтажа се наложи да сваля едната тръба на климатика и съответно фреона отиде във въздуха, нямах опцията да отида предварително да ми го изтеглят и после само да ми го върнат обратно фреона. В случая допълнително 80 лв за пълнене на климатик, можеше да мина и с 20 примерно, но другия път.

![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)