Избор на най-подходящо оборудване и екстри за Шкода Октавия Комби

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
nrayanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Mitsubishi Outlander 2.0 MiVEC CVT Instyle 4WD MY2020
Toyota Corolla 1.4 D4D Hatchback MMT SOL 2WD MY2005
Обратна връзка:

Мнение от nrayanov »

Здравейте, драги съфорумци,

Най-накрая се престраших и аз да пиша. [smilie=yahoo.gif]
От доста време следя марката. Зариби ме един приятел от несъществуващия вече форум на Sabaton (може и да се познае, вероятно е във форума). Може да се каже, че съм влюбен, всичките ми приятели и познати знаят, че съм фен на Шкода.

Та след дълги години и аз стигнах до момента, в който трябва да се избере каква точно да бъде семейната Шкода Октавия комби (а до тук стигнах след една година четене и разговори с приятели). Единствените, неща които са твърдо решени са:
1. Да бъде 4х4 и с пакет "Лоши пътища" (Скаута ни допада, но не знам дали си заслужава допълнителните пари).
2. Да не бъде повече от 55 хил. лв. (сега за 1000 лв отгоре не е драма).
3. Отзад ще се водят деца (в този ред на мисли може би коженият салон е задължителен).

И понеже съм абсолютно бос по тема коли се надявам да ме посъветвате какво да избера и какво не. [smilie=punish.gif]
Важно е да се отбележи, че колата ще се взема/поръчва догодина по това време. [smilie=pardon.gif]

Неща, които ще е хубаво да има, понеже е семейна кола са:
1. Преден и заден парктроник, с камера отзад.
2. Да бъде с автоматични скорости.

Колата ще се кара градско в София през седмицата и извънградско през уикендите (вероятно е да се излиза от нормалните пътища).

Благодаря предварително на всички за отделеното време и експертизи. [smilie=thank_you2.gif]

ПС: Като отворят ЕТ в Дружба ще ги посетя да ми направят оферта на база на препоръките тук.
Аватар
yep4u

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 3 FL 1.8TSI DSG 4x4

Мнение от yep4u »

Ако държиш на доста от екстрите, които има в "каталога", може да се спреш на 1,4 TSI двигател, мисля че с него има перфектен баланс колата, а за семейна ще е чудесна. Ако все пак искаш още мааалко кобилки - 1,8 TSI.

4x4 зависи много, доста хора казват че не ти трябва, други пък си го искат - лично моята го има, но това не ме е водило при избора. Лоши пътища лично за мен е безмислено, мисля че просто е вдигната малко нагоре и има "усилен" пластмасов щит отдолу на купето (не знам каква е толкова врътката с това, като е пластмаса все пак). Със сигурност има ефект от него в завои и най-вече зимата. Кожения салон може би е най-доброто решение, ако си с деца, въпреки че и полу-кожата според мен ще ти свърши работа и ще спестиш едни пари за други глезотии (реално само където седиш е тесктил, всичко друго е кожа).

За екстрите трябва сам да си прецениш кое и какво точно смяташ, че ще ти е потребно, но колкото повече, толкова по-хубаво са казали хората. Питай за някакви конкретни неща направо, за да ти отговорим.
Аватар
PRO

ŠKODA MASTER

Гараж: VAG PQ46 3T
Powered by CAXC

Мнение от PRO »

Здравей, за тази цена - Супърб.
TSI Team
Аватар
Георги Г

Škoda Ентусиаст

Гараж: Superb 3, 2.0 TDI, 190HP

Мнение от Георги Г »

PRO написа: 18.07.2018, 15:46:56 Здравей, за тази цена - Супърб.
Определено. ЛиК tdi 190 ръчка на предно преди 4 месеца беше 56к лв.
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2

Мнение от BlackPearl »

Ако колата се кара постоянно и си с деца (отзад), 3 са нещата които аз бих си поръчал със сигурност.
- кожен салон (много по-добре и по-лесен за поддържане) , който е на смешна цена
- подгрев на седалките
- подгрев на предното стъкло- уникална екстра си е.
Изображение
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

nrayanov написа: 18.07.2018, 14:01:51Да бъде 4х4
nrayanov написа: 18.07.2018, 14:01:51 Колата ще се кара градско в София през седмицата и извънградско през уикендите (вероятно е да се излиза от нормалните пътища).
http://www.carexpert.ru/compare.php?vie ... o-2017h214&
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

Здравей,
бих взел 1.8 или 2.0 двигател.
Пакет лоши пътища - не знам, добре е да дойдеш на сбирка да видиш колегите реално как са или виж снимки във форума мисля има от Софийски срещи спрени с/без такава екстра.
Кожа поне на гърбовете на предните седалки.
Скаутът е много надценен като пари - не знам защо. Но е як.

55к наистина си в зоната на флагмана, както казаха колеги.

Защо не видиш и Карок?Като ще кичиш Октавия с 4х4 и клиренс направо си вземи Карока, ако е наследник на Йети ще има и значително по-яко окачване.

Поздрави и да се похвалиш!

.... а и да !

Аватар
PRO

ŠKODA MASTER

Гараж: VAG PQ46 3T
Powered by CAXC

Мнение от PRO »

Само да вметна, че другата година вероятно няма да се предлага 1,8TSI.
TSI Team
Аватар
odo

ŠKODA MASTER

Гараж: Х3 М40i

Мнение от odo »

ТТодоров написа: 18.07.2018, 20:36:51
[smilie=good.gif]
PRO написа: 18.07.2018, 21:16:54 Само да вметна, че другата година вероятно няма да се предлага 1,8TSI.
Няма нужда да чакаш до тогава, вече не се предлага. Рангел писа за това още в темата за Скаута.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Постоянно возя децата в Октавия 2.0 tdi, има балатум на гърба на предните седалки, а аз си купих някакви подложки за задните седалки. Но с деца все си е кочина :D Екстри в каталога бол. Аз бих си взел сега, освен описаните от колегите, адаптивен круиз контрол. При наличните по нашите пътища водачи, които не могат да поддържат постоянна скорост, би било полезно. Подгрева на предното стъкло е страшна екстра. На октавията нямам, но съм ползвал на друга кола, супер е. Зимата палиш и тръгваш :) Иначе, ако ще "ходиш за риба", не е подходящата кола. Дълга е, ниска е, голям надвес отпред. Наистина може да погледнеш нещо от по адвенчър гамата на марката. Парите ги имаш ;)
Аватар
nrayanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Mitsubishi Outlander 2.0 MiVEC CVT Instyle 4WD MY2020
Toyota Corolla 1.4 D4D Hatchback MMT SOL 2WD MY2005
Обратна връзка:

Мнение от nrayanov »

Много благодаря на всички за отговорите по темата, почвам подред да отговарям/коментирам:

yep4u - този 1.4 TSI не е ли слабичък за комби? [smilie=hunter.gif]
Багажникът мисля да го пълня целия. Държим семейно колата да е 4х4, а пакета лоши пътища го искаме точно заради тази повдигнатост (увеличен просвет). Ти на кои екстри си заложил?

PRO, Георги Г - В момента Superb Combi Edition почва от около 60 хил., а дори няма сензор за паркиране отпред. А всъщност разликата между Superb и Octavia голяма ли е?

В някакви немски форуми, четох че Superb имал повече проблеми от Октавията и бил по-скъп за поддръжка.

BlackPearl - Да, за кожения салон и на мен ми се струва, че е задължителен. Особено става въпрос за малки деца. Благодаря за подгрев на седалките и на предно стъкло. Определено ще се добавят! [smilie=thank_you2.gif]

stefan L - Разгледах, но не разбрах върху кое трябва да ми направи впечатление? [smilie=search.gif]

ТТодоров - 2.0 TDI или е TSI това? Гледах Карок... Даже Кодиака няма достатъчно голям багажник. Не става, трябва комби.

Taratajki - Да, благодаря за адаптивния круиз контрол, влиза в списъка. [smilie=thank_you2.gif]
За риба не съм ходил от както съм бил дете, по-скоро някъде по чукарите. Имаме приятели, които имат Шкода Октавия Скаут и им върши страхотна работа, но ми се струва че увеличения просвет от пакет лоши пътища и 4х4 ще е достатъчен. За няколко алуминиеви елементи и значки скаут не ми се дават няколко хилядарки отгоре.

Други екстри, които ми се струват доста подходящи са Xenon фарове, Lane assist и Blind spot detect, Crew protect assistant, rest assistant, front assistant, букса 230 V, електрическо отваряне за багажника, сгъваемите масички на седалките, теглич (кой знае може каравана да се тегли в бъдеще), вероятно има и нещо друго, което е важно. Какво ви е мнението за тях?

А какво мислите за този асистент за разпознаване на знаците? Някой позвал ли го е? До каква степен е надежден? На мен ми се струва малко измислена работа.
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

В България няма хубава пътн маркировка и знаци, така че и лейн асиста няма да е в "играта" тук. Вече, ако пътуваш по белите държави - става.
Sec8200

ŠKODA MASTER

Мнение от Sec8200 »

1.4TSI & 2.0TDI ще ти вършат добра семейна работа. Ти си избери кой от двата според това колко товар ще мъкнеш - ако е двама човека и багаж е едно, ако сте 4ма, комби до горе е друго (няма да влизам в спор с 1.4 сектата, затова казвам ти си прецени)

Аз бих взел 2.0 бензин, ако мога.
2.0 TDI извънградско е супер, в града не е.

Поздрави!
Аватар
yep4u

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 3 FL 1.8TSI DSG 4x4

Мнение от yep4u »

Подкрепям ТТодоров за избора на двигател, мисля че това е първото, което трябва да си решиш. Ако ще товариш здраво комбито постоянно, 1.4 може наистина да ти дойде слабичък, затова трябва да скочиш на 1.8 TSI (само налични евентуално) или новия 2.0 TSI. Аз съм фен на бензинеца, както виждаш само натам ти давам насоки. Иначе за мен 1.4 TSI е най-добрия all-round-ер - достатъчно сила с бих казал минимален разход за такъв мотор.

Lane assist според мен е излишен, digitalundgrd ти е споменал къде се намираме. Rest assist-а също не знам колко ще ти е полезен и според мен ще си го изключил след известно време. Фаровете от Vision пакета нагоре са ледове, така че този Xenon отпада. Blind spot-а лично за мен е задължителен и е доста доста удобна екстра.
Sec8200

ŠKODA MASTER

Мнение от Sec8200 »

@yep4u, ако вземам сега ще е 2.0 TSI 190кс :)
Звучи ми като точно попадание макар да не съм го карал. От 17ти са обновили листите.
За мен двигателят е по-важен от екстрите тип автоматизация. Защото не карам извън БГ (съседките не се броят, те са българска територия временно предотстъпена [smilie=sarcastic.gif] )
В БГ дори при наличието на криуз карам за кеф само аз. 10 минс е криуза, ако пия кафе.
Обаче радара (дистроник или както се казва) признавам е добре за БГ. По светофарите редовно обръщам внимания на хора без работещи стопове или оставили само лентата (3ти стоп) да свети. Това е за сигурността и има смисъл.
Аз бих взел Кантон, 17ки, 190кс 2.0 TSI полу кожен салон, LED, осветленията в интериора и честно казано другото не ме блазни към момента. Даже направо един L&K 190кс като се замисля..
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”