Замяна на COLUMBUS RNS 510 с друга медия

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
plampet

Шкода Новак

Мнение от plampet »

Здравейте,
Търсих в темите, но така и не намерих тема за следния проблем:
Имам Октавия 2 ФЛ 2009 г. L&K, която имаше COLUMBUS RNS 510, но спря да работи.
Проблемът, който възникна се изразяваше в това, че след като се стартира медията (чрез даване на контакт или чрез копчето) се показваше логото и след това умираше - черен екран, без всякакви индикации за работа. Дори и звукът на телефона се загуби. Свалих я и я дадох за ремонт, но ми отговориха, че е изгорял процесорът и не може да се ремонтира или ремонтът би бил скъп и без изгледи за успех.
Поради това реших да търся нещо друго. Намерих един китаец 8" с много функции и т. н., но след като го сложихме, се оказа, че няма звук. Обяснението беше, че колата има усилвател и медията не си "говори" с усилвателя. Реших, че преди да се пипат веригите трябва да опитам с друга оригинална медия (RNS 510). Намерих една, която е свалена от VW и я включихме. Поиска си код за въвеждане и след като го въведохме грейна, но ... пак няма звук. Иначе на пръв прочит другите функции работят.
Въпросът ми е какъв е този усилвател, как се настройват медията и усилвателя да работят заедно и дали е възможно това да стане както с китайчето, така и с медията на VW. Освен това, възможно ли е да променя логото на VW с това на Шкода и да променя цветовете на подсветката на бутоните от червен за зелен?
Трябва да кажа, че моят оригинален COLUMBUS RNS 510 беше от първите, на които копчето най-горе в дясно имаше изображение на говорител и буквата "i", а този, който се опитах да сложа е със звездичка. Има някаква разлика в поколенията на медиите, но дали тя е съществена, това не зная.
Прилагам снимки на двата модела COLUMBUS-и.
Благодаря предварително за отговорите!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Усилвателя ти е под седалката! За да имаш звук с RNS510 тряба да влезеш в кодинга на навигацията и да “чекнеш” въпросните квадратчета за усилвателя. По спомен, има няколко. Та...пробвай с VAG-COM. Получава се тоя гаф, щото, колата от която в свалена навигацията не е имала усилвател. И реално “пуска” звука към колоните директно, а трябва да пуска сигнал по различен ПИН в конектора към усилвателя, а той от своя страна да захрани колоните. Та, с оригиналната RNS510 можеш да се наслаждаваш на звука през усилвателя! Относно подсветката и логото... Имало (не знам лично аз някой) хора, които поне логото могат да сменят. За подсветката имаше слухове (аз не вярвам да си призная), че навигацията по CAN разпознава колата и свети различно - в цвета на съответния автомобил. Но уж било за по-скорошни модели навигации. Такава със звездичка не съм виждал. Аз смених такива с “i” с по-нова, която има бутон за гласово командване. Като при мен беше обратното - трябваше да се махне кодирането за усилвател, понеже идваше от кола с такъв, а аз нямам.
За китаеца - май няма възможност да го прекараш през усилвателя, но през VAG-COM го изключваш и ще си ползваш усилвателя, който е вграден в навито.
Аватар
JORDITO

Почетен член

Гараж: Skoda Octavia III 1.6TDI-CR, 105PS + Arshinkov brothers

Мнение от JORDITO »

Колегата ти е обяснил правилно нещата. Иначе, тук имаше подобен проблем :

viewtopic.php?f=46&t=1345
Моята тема за колата : Škoda Octavia III Комби 1.6 TDI-CR 105 PS
Аватар
dimibo

Škoda Ludicrous

Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10

Мнение от dimibo »

Усилвателя, освен софтуерно (по CAN) трябва да има и хардуерен пин (Ign, IGN On, Add+) на който пин като му се подаде +12V и усилвателя да стартира и да засвири, в този случай поне ще има звук, за контрол ляво-дясно, отпред-отзад, вече зависи, може и да сработи ако контрола е на волана по CAN, но ако е на другата медия контрола по-скоро ще да го няма, евентуално с ъпдейт на фирмуера може и да се появи контрола и с тази медия.
Не е чак толкова трудно да се стартира този усилвател, по-скоро е времеемко за разучаването му, което би се изразило лошо във финансово отношение.
На фирмите им е по рентабилно да предложат алтернативен усилвател и да шунтират този, отколкото да адаптиран нещо съобразно съществуващия. Предвид, че цената му е 100-150 Евро, а все пак е малко по комплексен от обикновените усилватели, много ме съмнява някой да се съгласи да се занимае да го подкара.
Günter Stg 1
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

То няма нещо да не може да се подкара. Въпросът е в цената на която може да се подкара.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
dimibo

Škoda Ludicrous

Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10

Мнение от dimibo »

Multi-pin connector A, 24-pin
1 - Left rear midrange speaker +
2 - Right rear bass speaker +
3 - Right rear bass speaker -
4 - Left rear bass speaker +
5 - Right rear midrange speaker -
6 - Right rear midrange speaker +
7 - Left rear midrange speaker -
8 - not assigned
9 - not assigned
10 - Left rear bass speaker -
11 - Center speaker +
12 - Center speaker -
13 - not assigned
14 - Left rear audio input -
15 - Left rear audio input +
16 - not assigned
17 - Right rear audio input -
18 - Right rear audio input +
19 - Control in
20 - Left front audio input -
21 - Left front audio input +
22 - not assigned
23 - Right front audio input -
24 - Right front audio input +
Multi-pin connector B, 23-pin
1 - CAN Bus - Low
2 - Left front bass speaker -
3 - Left front bass speaker +
4 - CAN Bus - High
5 - Left front treble speaker -
6 - Left front midrange speaker +
7 - not assigned
8 - Left front treble speaker +
9 - Left front midrange speaker
10 - not assigned
11 - Right front bass speaker +
12 - Right front bass speaker -
13 - not assigned
14 - Right front treble speaker +
15 - Right front midrange speaker -
16 - Ground (GND) (terminal 31)
17 - Right front treble speaker -
18 - Right front midrange speaker +
19 - Ground (GND) (terminal 31)
20 - Power supply - Battery B+ (terminal 30)
21 - Power supply - Battery B+ (terminal 30)
22 - Ground (GND) (terminal 31)
23 - Power supply - Battery B+ (terminal 30)
Günter Stg 1
plampet

Шкода Новак

Мнение от plampet »

Благодаря много за отговорите.
Мисля, че ми помогнат да се ориентирам, но все пак ще разчитам на помощта на хора, които ежедневно монтират подобни медии.
Ориентирал съм се към китайското, тъй като е с повече функции, а и като цяло (закупуване и монтаж) е по-атрактивно в ценово отношение. Ще игнорират усилвателя и ще се подаде сигнал директно към колоните. Не търся някакви специални звукови постижения, така, че това ме устройва.
Главоболията с оригинална медия RNS 510 не са по-малки, тъй като и в Еуратек не са правили пренастройване за съвместимост между медията и усилвателя и хич не са ентусиазирани за подобна предстояща задача. А колко би струвало при тях, дори и не може да се предвиди отсега.
Когато приключи сагата, ще споделя какъв е резултатът.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Не знам къде си локализиран, но в София за 20-30 кинта в Тояга (примерно) могат да прекодират с VAG-COM и да байпаснат усилвателя и да си метнеш китаеца. Или да пуснат оригиналната медия да минава през усилвателя. Успех!
plampet

Шкода Новак

Мнение от plampet »

zloQQ, Здравейте!
От Пловдив съм, но разбира се не е проблем да отскоча и до София.
Все още се чудя какво решение да взема, но май повече натежават възможностите на китаеца. А по отношение на цената му тя е 490 лв. Към нея следва да се добави и цената на монтажа, която е 120 лв., като основният елемент на този монтаж е прокарването на кабелите за задната камера. В комплекта на китаеца има задна камера, но тя е с универсален монтаж и мисля да я замена с такава, която е за Октавия и се поставя на мястото на плафона за задния номер. Нейната цена мисля, че е 70 лв. Т. е. общата сума става 680 лв.
С оригиналната RNS 510, освен настройката на усилвателя, ще имам проблем и с цвета на бутоните, тъй като тази, която намерих е VW. Нейната цена е 790 лв. Ако към нази цена добавя настройка за 20 - 30 лв. и идване до София специално по този повод (около 50 лв.) ще се получи общ разход около 850+ лв.
Друг съществен елемент е, че китаецът ми е с 2 години гаранция, а RNS 510 няма гаранция. Ако в тези две години се случи нещо с RNS-a ще се върна на изходна позиция.
Така мисля и това са ми аргументите в едната или в другата посока на решения.
Поздрави!
Аватар
SimichOil

Škoda Ludicrous

Гараж: Toyota RAV4 - Plug-in Hybrid
Обратна връзка:

Мнение от SimichOil »

plampet написа: В комплекта на китаеца има задна камера, но тя е с универсален монтаж и мисля да я замена с такава, която е за Октавия и се поставя на мястото на плафона за задния номер.
Здравей, вземи си камера която се слага на мястото на бутона за отваряне на задния капак (т.е. бутон с камера). Така са оригиналните - и изглежда много по-добре. При камерите които са комбинирани с осветлението - има няколко минуса които не са за пренебрегване :
- Камерата не е по средата на капака - и мен това би ме дразнело
- Осветлението пречи на камерата понякога - има отблясъци
- Самото осветлениет ще се различава от другото - и едната страна на номера ще е осветена различно от другата - пак би ме дразнило това.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Слагай смело китаеца. Едно, че от към цена е по-добър, но и има повече глезотийки. Т’ва с гаранцията е малко...поне аз не бих разчитал на т’ва като “коз”. Ако възникнат въпроси примерно ако си решил да монтираш сам - колегата JORDITO е човека със знанията относно медията в автомобила (и други знания и полезни хитрини знае, но е друга тема т’ва!). Чакаме да се похвалиш! Успех!
Аватар
Бай Ненчо

Škoda Ентусиаст

Гараж: ПОД НАЕМ

Мнение от Бай Ненчо »

Можем да предложим монтаж и в Стара Загора колега, че и медия и камера и окабеляване ;)
Магистрала няма финал ....."masterOne"
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

120лв.за монтаж?Да взема да наема едно паркомясто и започвам да монтирам медии се чудя [smilie=sarcastic.gif] Кви са тея цифри бре,нямам думи [smilie=diablo.gif] Тея да не ги монтират в Монако или Скандинавия?Относно въпросите и подробности "Jordito" е "гуруто" на медиите наистина ;)
Dieselgate Team member
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

SimichOil написа:
plampet написа: В комплекта на китаеца има задна камера, но тя е с универсален монтаж и мисля да я замена с такава, която е за Октавия и се поставя на мястото на плафона за задния номер.
Здравей, вземи си камера която се слага на мястото на бутона за отваряне на задния капак (т.е. бутон с камера). Така са оригиналните - и изглежда много по-добре. При камерите които са комбинирани с осветлението - има няколко минуса които не са за пренебрегване :
- Камерата не е по средата на капака - и мен това би ме дразнело
- Осветлението пречи на камерата понякога - има отблясъци
- Самото осветлениет ще се различава от другото - и едната страна на номера ще е осветена различно от другата - пак би ме дразнило това.
Вземи си тази ,която е в ключалката и по средата.Отзад ,като боднеш едни ледове за задна и ако имаш и такива плафони имаш светлина в изобилие ;) Иначе и двата вида се цапат еднакво в дъждовно и кално време [smilie=sarcastic.gif]
Последно промяна от zar на 24.04.2018, 23:03:15, променено общо 1 път.
Dieselgate Team member
Аватар
JORDITO

Почетен член

Гараж: Skoda Octavia III 1.6TDI-CR, 105PS + Arshinkov brothers

Мнение от JORDITO »

zar написа:120лв.за монтаж?... ;)
Цената за монтаж със задна камера е нормална. Знаеш колко време отнема и колко пъти се споменава "мамата". ;)
Има и цени 200 - 220 за монтаж и окабеляване на задна камера.
Моята тема за колата : Škoda Octavia III Комби 1.6 TDI-CR 105 PS
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia II”