Octavia 2 Scout Facelift 2.0 TDI CR или 1.8 TSI?

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
brmbrm

Шкода Новак

Гараж: O2 Scout FL, 2.0 TDI CR CFHC

Мнение от brmbrm »

Здравейте, чудя се дали да взема скаут 2.0 TDI CR (140 hp/320 Nm) или 1.8 TSI (160 hp/250 Nm). Да речем, че ще го карам 50:50 градско:извънградско, въпреки, че моето градско е предимно по околовръсното в София, но пък е на сравнително къси разстояния (10-15км). Насочил съм се към дизеловия, но за него всички ме плашат, че били много скъпи ремонтите: EGR, DPF, турбо, маховик, подгревни свещи, дюзи и не знам си още какво. И тъй като става дума за кола на около 200 000 км тези ремонти не са за подценяване.Та искам да си направя сметката. Ако карам по 20 000 км на година, разликата от разхода за гориво ми излиза около 750 лева на година в полза на дизеловия вариант. А ремонтите са еднократно и едва ли ще ми се случат всичките, но все пак.

Следните въпроси ме мъчат:
  1. Има ли разлика в цената на обслужването (масла и филтри)? При бензиновия вариант по-евтини ли са консумативите?
  2. EGR-ът до колкото знам може да се почисти, като се задръсти. Има ли вариант, в който трябва да се сменя и колко струва смяната му?
  3. DPF-ът случва ли да да на може да се регенерира и ако се случи, то колко струва смяната му (моля да не коментирате елиминирането му)?
  4. Турбото само на дизеловите ли се прецаква? Или на бензините по-евтино се ремонтира?
  5. Смяната на съединител с маховик колко по-скъпо излиза от смяната на съединител без маховик на бензиновия?
  6. Подгревните свещи, до колкото разбирам, като замине едната и другите скоро ще са за смяна, та колко излиза тяхната смяна. Този ремонт ми се струва странен, тъй като на 21 годишното ми е36, не се е налагало да ги сменям, ама знам ли... може на шкодата свещите да са по-калпави и да заминават по-рано. Другите свещи и те ли са проблемни и колко по-скъпи са от бензиновия вариант?
  7. Дюзи на бемвето (2.5tds) не ми се е налагало да правя, ама то не е common rail, не знам дали има отношение за статистиката на прецаканите дюзи. Горивен филтър сменям с всяка смяна на маслото. Добавки слагам от време на време, и на 3000 оборота карам регулярно. Та ако трябва да се правят дюзи по колко пари се харчат за тях и всичките наведнъж ли се правят?
  8. Други съществени разлики по ремонтите?
  9. И още нещо, което не ми е ясно е разликата в конските сили и въртящия момент. Дизелът има по-голям въртящ момент, следователно би трябвало да ускорява по-бързо, но пък от 0-100 бензиновия го дават с 1.7 секунди по-бърз. Предполагам е защото бензиновият по-бързо достига обороти за максимална мощност? Как ще се отрази на ускорението, ако колата е пълна до горе (аз все пак съм я избрал заради големия багажник и обикновено извънградското го пътувам натоварен)? Не ми се ще да задълбавам в някакви секунди и милисекунди, по-скоро ме интересува дали има съществена разлика като тръгна да изпреварвам (с натоварена кола)?
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Хаха, най лошото което може да си купиш е 1,8тси.
То големи сметки си правиш.
2.0тди кр е най безпроблемния мотор, като изключим понякога проблем с агр-а. Но при правилно експлоатиране и той няма да даде проблем.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

За 02фл.Скаут ,при всички положения комън рейла.Колегата в по-горния пост го е потвърдил,а на него може да му се вярва,защото си ги разбира и има доста опит с тези коли.Ако въобще ти трябва 4х4 и Скаут ,имай предвид че имаш и смяна на консумативи по трансмисията(раздатка,скорости,заден диф.и халдекс +филтър)Иначе много зависи как е карана и подържана колата.ТСИ-а ,не ти е по-добрата алтернатива,особено пък на 02фл.!ДПФ-а също е надежден ,отново при правилна експлоатация!Съединителя(поне при мен)изкарва около 150-60к км.,а маховика се разхлопа на 220к км.Смяната на ангренажен ремък е на 210к км. или на 5год.,при положение че си със подходящите консумативи.И още нещо-при ТСИ и Скаут,можеш да се подготвиш за почти двоен разход на гориво(но това ще ти е най-малкия проблем)в сравнение с дизеловия CR.
Dieselgate Team member
mitex1983

Škoda Фен

Гараж: Шкода Супърб 2.0TDI DSG 170 hp & Шкода Фаворит 1.3

Мнение от mitex1983 »

Колега за 1.8 двигателя има писано доста какви проблеми създава и каква е цената на ремонта. Определено не е подходящ за кола на старо от този период.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Подобен CR (170 обаче) карам от година и след ~20.000 км. навъртяни, мога да споделя само позитиви! Разбира се, зависи как е поддържана колата. Моята беше на 170К. Не ми е светила лампата за регенерации изобщо (зареждам само на Круиз и Ромпетрол), смених 2 пъти маслото и доволно я търкалям къде ли не! EGR-a и DPF-a са един вид консумативи и в даден момент се чистят/сменят, но не е блока за умиране. Подгревните свещи е нормално на някакво време да се сменят и те, но не са цифра. Дюзите общо взето са безпроблемни. Всичко т’ва може да се види през VAG-COM! При Скаут-а, както е споменал колегата по-горе, имаш повече обслужване и е добре да се направи без компромиси, защото е възможно да “береш ядове” при пропуски. Ако наистина нямаш нужда от 4х4 е друга бира.
Аз също се бях оглеждах за 1.8, но предвид проблемите и скъпото им отстраняване се метнах отново на дизел. Точния избор за мен предвид експлоатацията и пробега, които правя.
Успех в избора! Гледай внимателно и по възможност с някой, който разбира (ако ти не си сигурен за нещо).
brmbrm

Шкода Новак

Гараж: O2 Scout FL, 2.0 TDI CR CFHC

Мнение от brmbrm »

Благодаря ви много за отговорите.

А DSG-то като пъргавина как е в сравнение с ръчката?
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

bega4kata написа:Но при правилно експлоатиране и той няма да даде проблем.
А какво визираш под правилно експлоатиране на ЕГР-а???
Бееееее.....
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Тайна е, щи кажа като ми дойдеш във Варна на море. [smilie=sarcastic.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Motorhead

Škoda Фен

Гараж: Октавия 3

Мнение от Motorhead »

brmbrm написа:Благодаря ви много за отговорите.

А DSG-то като пъргавина как е в сравнение с ръчката?
По-пъргаво е на светофарите и дясната ръка е свободна за телефона. [smilie=pleasantry.gif]
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

bega4kata написа:Тайна е, щи кажа като ми дойдеш във Варна на море. [smilie=sarcastic.gif]
Знам те аз, ще искаш и тирамису... :) Може да се уреди.

Ама на мен сега ми трябва информацията, че ми предстои сериозно разглабяне явно... [smilie=pardon.gif]
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia II”