Сравнение Шкода Октавия 2 FL/ TDI 2.0 комби Elegance 2010 vs. Шкода Октавия 3 TDI 2.0 комби Elegance/Edition 2016

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
batzarov

Шкода Новак

Гараж: Octavia 3 TDI 2.0 combi Elegance/Edition, Seat Leon FR 1.8 TSI

Сравнение Шкода Октавия 2 FL/ TDI 2.0 комби Elegance 2010 vs. Шкода Октавия 3 TDI 2.0 комби Elegance/Edition 2016

Мнение от batzarov »

Едно бързо сравнение на + и – между двата модела, като споделеното от мен мнение е на база изминати близо 200 хил. км пробег на Октавия 2 и около 30 хил. км. пробег на новият модел, закупен през 2016 г.
Искам да започна с това, че Шкода Октавия 2 е един прекрасен автомобил – оптимален по отношение на баланса цена/качество! Подходящ е както за работа, така и за семеен автомобил.
Закупена в началото на 2010 г., колата не е дала никакъв дефект или проблем с изключение на турбината, която се амортизира на 90 хил км. и бе сменена в рамките на гаранцията от Шкода с нова! Окачването бе подменено заедно с дискове и накладките на 150 хил. км. ( появи се леко тропане). Шкода Октавия 2, с резервоар от 55 л. имаше максимален пробег до 750 км с едно зареждане и среден разход от 6,3 – 6,5 до 8 литра в градски условия.
Единствен минус на модела за мен е височината на окачването ( понижена задница). Наложи се да поръчам усилено окачване от Шкода за задния мост вкл. комплект пружини и амортисьори. От този ъпгрейд останах много доволен! Новата Октавия 3 я поръчах директно с пакет „лоши пътища”, което за условията в България е задължително.
Ще си позволя да направя сравнение с новия модел Октавия 3 - 2016 г. със същата спецификация.
Новият модел впечатлява с дизайн и интериор ( закупих я с високо ниво на оборудване Elegance/Edition). Колата има изцяло нова концепция и може би влиза в пазарна ниша – кола над среден клас!?
Технически VW груп са създали доста добър продукт, който се доближава до усещането за шофиране, по мое мнение, на премиум автомобил ( VW,AUDI). Шасито/ междуосието е различно – с около + 10 см., което прави колата да стои по-добре на пътя и да поема по-добре неравностите! Окачването е подобрено, воланът е прецизен и доста по-чувствителен/ директен в сравнение със старата Октавия 2. Спирачките са изключително ефективни! За това допринася и намаленото тегло на колата – със 100 кг. Двигателят е по-тих, гъвкав и мощен! Турбодупката в ниските обороти не е токова осезаема в сравнение с Окт.2. Разходът е идентичен ( колата още не е разработена). Ксеноновите фарове са задължителна екстра!
За съжаление до тук свършват плюсовете на модела
Като основен минус, в сравнение с Окт.2, мога да отбележа по-лошата ергономия на колата и ограничената видимост.
- Централната конзола убива на дясното коляно в определена точка ( проблем и при VW Голф). Наложи се да поставя в тази точка подложка от пореста гума, за да мога да шофирам комфортно. При модела Супърб конзолата е решена по-добре и не е от толкова твърда пластмаса.
- Седалките са по-неудобни, усещам напрежение в областта на врата, което е породено от по плитката облегалка. С много настройки успях да намеря по- поносима позиция.
- Променена е и конзолата на вратите, което от своя страна променя позицията на левия лакът и оставя по-малко място за отделението за вещи, което при Окт.2 беше изключително удобно и функционално пространство.
- Отстрани на седалките са махнати малките пространства/ниши за поставяне на монети и други дребни вещи. Когато пътувам в чужбина напр. обикновено си поставям дребни монети за плащане на пътни такси, което в Окт.3 няма как да направя.
- Жабката не е достатъчно дълбока и побира трудно А4 формат документи! Отделението за визитки и химикалка е изнесено встрани и в седнало положение до тях няма видимост.
- Страничните огледалата, освен, че са малки, са с т.нар. „мъртъв ъгъл”. При Окт. 2 огледалото на шофьора има деление за този ъгъл. Постоянно се налага да си въртя главата, за да не засека някой! При лошо време, огледалата много лесно се цапат и трябва периодично да бъдат почиствани. За сравнение Окт. 2 има големи, защитени огледала, които по моему са изключително добри.
- Дюзите за измиване на предното стъкло не са ефективни. Често струята завихря по такъв начин, че зацапва страничното стъкло на водача на нивото на огледалата. Резервоарът събира 4л.течност, и се намира на изключително неудобно място - при отворен капак на двигателя-точно под пръчката за капака /така и не поставиха амортисьори за този капак!/.
- Друг значителен минус е резервоарът за гориво с вместимост едва 50л., който ограничава пробегът, с едно зареждане, до 600 км. Допълнително при напълнен до горе резервоар се чува едно „плискане” и „кламбичкане” на горивото, което много дразни.
- Много разочарован останах от екстрата Smartlink - към Bolero аудио системата. Много се разстроих, когато разбрах, че трябва да купя отделно приложение на Cygic - Car Navigation съвместимо с Мirrorlink! Така или иначе го купих по Коледа на промоция през приложението им. Оказа се, че тази екстра(mirrorlink) има доста минуси и несъвършенства! Често връзката се губи ( става само с USB кабел) и се появява черен екран, на дисплея на аудио системата, в режим шофиране! Bluetooth системата дава също проблеми при свързан телефон. Няма как да видиш екрана на телефона във формат 1 към 1 и да прелистваш други приложения, снимки, видео и др., освен съвместимите с mirrorlink платформата. Екстрата струва 300 лв, без ДДС и до скоро се поръчваше само заедно с колата. След средата на 2015 може да се добавя софтуерно в Шкода. Съвет за всички, които ще конфигурират Шкода - поръчайте си вградена навигация и не разчитайте на mirrorlink + Cygic Car Navigation ( отделно тази версия Cygic Car Navigation отстъпва по функционалност на познатата и доказана Cygic версия за телефони)!
- Друг „ бъг „ на аудиосистемата Bolero e тъч скрийна, който често забива /блокира/. След изключване на двигателя и изчакване проблемът се решава. Това се случва най-често сутрин, когато колата е студена. Може би екранът кондензира влага и престава да бъде чувствителен за пръстите.
- Относно климатроника, забелязах, че при извънградско каране колата изстива в купето при 22 гр. зададени. Датчика за темп. на водата е константен – 90֯ C, но започва да духа хладен въздух от предните решетки. Решението вдигане на темп. На 25 гр. и спиране на климатика, ако е включен.
Надявам се всички тези несъвършенства на модела да бъдат подобрени с предстоящ фейс лифт или при генерацията Октавия 4.
Дано да не съм засегнал някого [smilie=pleasantry.gif]
Последно промяна от batzarov на 05.03.2018, 21:09:19, променено общо 1 път.
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

Добро сравнение си направил!Поздравления и благодарности за положения труд от твоя страна браво
Последно промяна от zar на 05.03.2018, 20:41:42, променено общо 1 път.
Dieselgate Team member
Аватар
bondo

Škoda Ентусиаст

Гараж: O3 1.4 TSI 2016

Мнение от bondo »

Огледалата на О3 от дизайнерска гледна точка изглеждат много по-добре от 02, по мое мнение са и малко по-големи , но това с мъртвата точка е точно така и аз постоянно се оглеждам през задния прозорец случайно да не засека някой. По всички други точки съм напълно съгласен , като недостатъци на О3. Най-гадния от всички е ,че за 2 години все още не мога да си настроя седалката по най -оптималния и удобен за мен начин.
Аватар
PRO

ŠKODA MASTER

Гараж: VAG PQ46 3T
Powered by CAXC

Мнение от PRO »

Съгласен съм с повечето от недостатъците, които си посочил. Дано и от Шкода са наясно с тях :)
Казваш MirrorLink, новите медии не са ли със SmartLink т.е. пробвал ли си Android Auto? Пробвал ли си с друг кабел, друг телефон? Нов фирмуер на болерото?
TSI Team
Аватар
Pijomir

Škoda Ludicrous

Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.

Мнение от Pijomir »

За мен огледалата са "странни" - самата форма ме дразни. И на мен ми е леко хладно при 22 градуса, но си мисля, че това е субективно. Относно обемът на резервоара, на мен също ми малее, но аз правя около 650 км, та се ядва. Но ще трябва да почна да сипвам 2 пъти в месеца... И все пак - чак минус, за мен, това не е. [smilie=sarcastic.gif]

Смартлинк така и не сложих - много рядко ползвам gps и все пак имам гармин нуви, който оставих в жабката още като взех колата - за 5 години съм го пускал не повече от 5-6 пъти. Един колега го е ползвал повече. [smilie=pardon.gif]

За седалки, отново е субективно, на мен ми е удобно още откакто седнах за първи път. Почти нищо не съм променял, само бутнах леко ломбалните опори да ми поизправят гърба.

Останалото не мога още да коментирам, видимостта ми ок, пръскачките съм пускал не повече от 10 пъти и ми се струват прилични. Но пък аз идвам от 12 годишна КИА и за мен колата си е голям ъпгрейд, та не съм много обективен.
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
Аватар
batzarov

Шкода Новак

Мнение от batzarov »

;)
zar написа:Добро сравнение си направил!Поздравления и благодарности за положения труд от твоя страна браво
Аватар
batzarov

Шкода Новак

Мнение от batzarov »

PRO написа:Съгласен съм с повечето от недостатъците, които си посочил. Дано и от Шкода са наясно с тях :)
Казваш MirrorLink, новите медии не са ли със SmartLink т.е. пробвал ли си Android Auto? Пробвал ли си с друг кабел, друг телефон? Нов фирмуер на болерото?
SmartLink е! Пробвал съм и Андроид Ауто за Андроид със Самсунг и има някой предимства пред MirrorLink. За мен и двете са малко не ОК [smilie=pardon.gif]
Аватар
batzarov

Шкода Новак

Мнение от batzarov »

Pijomir написа:За мен огледалата са "странни" - самата форма ме дразни. И на мен ми е леко хладно при 22 градуса, но си мисля, че това е субективно. Относно обемът на резервоара, на мен също ми малее, но аз правя около 650 км, та се ядва. Но ще трябва да почна да сипвам 2 пъти в месеца... И все пак - чак минус, за мен, това не е. [smilie=sarcastic.gif]

Смартлинк така и не сложих - много рядко ползвам gps и все пак имам гармин нуви, който оставих в жабката още като взех колата - за 5 години съм го пускал не повече от 5-6 пъти. Един колега го е ползвал повече. [smilie=pardon.gif]

За седалки, отново е субективно, на мен ми е удобно още откакто седнах за първи път. Почти нищо не съм променял, само бутнах леко ломбалните опори да ми поизправят гърба.

Останалото не мога още да коментирам, видимостта ми ок, пръскачките съм пускал не повече от 10 пъти и ми се струват прилични. Но пък аз идвам от 12 годишна КИА и за мен колата си е голям ъпгрейд, та не съм много обективен.
Така е..субективно и персонално е всичко! Аз се бях сраснал с 2 и може би за това така се впуснах в сравнения!
Аватар
batzarov

Шкода Новак

Мнение от batzarov »

bondo написа:Огледалата на О3 от дизайнерска гледна точка изглеждат много по-добре от 02, по мое мнение са и малко по-големи , но това с мъртвата точка е точно така и аз постоянно се оглеждам през задния прозорец случайно да не засека някой. По всички други точки съм напълно съгласен , като недостатъци на О3. Най-гадния от всички е ,че за 2 години все още не мога да си настроя седалката по най -оптималния и удобен за мен начин.
Огледалата са красиви, но по мое мнение при Леон са успели и с визия и с функция, докато при Окт3 не!
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

Аз пък съм много доволен от SmartLink/MirrorLink в комбинация с Болерото 6.5" ;) Ползвам Андроид ауто с гугълската навигация. Казва ми (гласово + визуално) в реално време кога и как се променя трафика по зададения от мен маршрут и евентуално ми предлага да го промени в движение, така че да избегна задръстване или затворен току що път (тежко ПТП, затворени проходи (пример : Шипка на 3март) итн).

Със Spotify стриймвам музика, което автоматично обезмисля флашки, СД-та итн. С гласови команди му казвам да търси песен, певец или албум и съответно да я пусне.

Има app за времето и много точно намира дори и най-затънтените села, през които минавам и ми показва прогнозата за деня за съответния град/село.

Телефона е ясен, не е нещо "ново" и уау. Можеш да пращаш с гласова команда да диктуваш смс-и и съобщения по Viber.

Единствен минус, че до сега не успявам да "клонирам" екрана на телефона на дисплея на Болерото :( Хем пробвах с разни хакове и програмки от андроид форумите... [smilie=fool.gif]
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2

Мнение от BlackPearl »

Така направена темата и аз да изкажа мнение.
Не съм карал Октавия 2 и нямам наблюдения.

По негативите.
- има го това с десен крак и централна конзола. Аз съм малко по "слабичък" и по-рядко ми се случва, но не е комфортно
- резервоарът за мен от 50л. е много малък и създава дискомфорт. Въпреки, че в Европа като карам по магистрали - нямам ядове.
Плацикането , при мен е при пълен резервоар и паркирането на колата в гаража. Тогава съм го чувал. Но , честно- не съм м обръщал внимание.
- страничните огледала: Пак казвам, нямам наблюдения спрямо 2ката, но за мен са си ОК. Аз нямам проблем със страничните стъкла, но аз чистачки не пускам, стъклата ми винаги имат от ваксата и водата изчезва.
- видимост- там съм 50 на 50. В Бг до сега съм нямал проблеми, но като ходих до Германия , на натоварените им магисртали и като боцах с висока скорост, постоянно за всеки случай се навеждах леко, гледах по 2пъти на огледалата , че мамата си "жаса". Но, това може да се определи и като "неопитност" от моя страна, че отдавна не бях пътувал из немските аутобани с автомобил, който може да боца със 180+.
- за SmartLink- не знам. Когато поръчвах колата НЕ СЕ ПРЕДЛАГАШЕ. Излезе месец/два, след като я взех.
- за това, че извънградско при 22 градуса става хладно. Аз не съм зиморничав и не съм забелязал. А и зимно и студено време най-вече карам със семейството и там градусите са винги на 25 :)

Друго не вижда, в момента,а и трудно е при мен, тъй като старата ми кола е Фабиа РС. Спрямо нея, Октавията е съвсем друго ниво.
Изображение
Аватар
batzarov

Шкода Новак

Мнение от batzarov »

digitalundgrd написа:Аз пък съм много доволен от SmartLink/MirrorLink в комбинация с Болерото 6.5" ;) Ползвам Андроид ауто с гугълската навигация. Казва ми (гласово + визуално) в реално време кога и как се променя трафика по зададения от мен маршрут и евентуално ми предлага да го промени в движение, така че да избегна задръстване или затворен току що път (тежко ПТП, затворени проходи (пример : Шипка на 3март) итн).

Със Spotify стриймвам музика, което автоматично обезмисля флашки, СД-та итн. С гласови команди му казвам да търси песен, певец или албум и съответно да я пусне.

Има app за времето и много точно намира дори и най-затънтените села, през които минавам и ми показва прогнозата за деня за съответния град/село.

Телефона е ясен, не е нещо "ново" и уау. Можеш да пращаш с гласова команда да диктуваш смс-и и съобщения по Viber.

Единствен минус, че до сега не успявам да "клонирам" екрана на телефона на дисплея на Болерото :( Хем пробвах с разни хакове и програмки от андроид форумите... [smilie=fool.gif]
Това с колнирането е загубена кауза! Иначе с Андроид Ауто Ап, който до скоро за БГ не беше наличен, е ок!
Аватар
batzarov

Шкода Новак

Мнение от batzarov »

BlackPearl написа:Така направена темата и аз да изкажа мнение.
Не съм карал Октавия 2 и нямам наблюдения.

По негативите.
- има го това с десен крак и централна конзола. Аз съм малко по "слабичък" и по-рядко ми се случва, но не е комфортно
- резервоарът за мен от 50л. е много малък и създава дискомфорт. Въпреки, че в Европа като карам по магистрали - нямам ядове.
Плацикането , при мен е при пълен резервоар и паркирането на колата в гаража. Тогава съм го чувал. Но , честно- не съм м обръщал внимание.
- страничните огледала: Пак казвам, нямам наблюдения спрямо 2ката, но за мен са си ОК. Аз нямам проблем със страничните стъкла, но аз чистачки не пускам, стъклата ми винаги имат от ваксата и водата изчезва.
- видимост- там съм 50 на 50. В Бг до сега съм нямал проблеми, но като ходих до Германия , на натоварените им магисртали и като боцах с висока скорост, постоянно за всеки случай се навеждах леко, гледах по 2пъти на огледалата , че мамата си "жаса". Но, това може да се определи и като "неопитност" от моя страна, че отдавна не бях пътувал из немските аутобани с автомобил, който може да боца със 180+.
- за SmartLink- не знам. Когато поръчвах колата НЕ СЕ ПРЕДЛАГАШЕ. Излезе месец/два, след като я взех.
- за това, че извънградско при 22 градуса става хладно. Аз не съм зиморничав и не съм забелязал. А и зимно и студено време най-вече карам със семейството и там градусите са винги на 25 :)

Друго не вижда, в момента,а и трудно е при мен, тъй като старата ми кола е Фабиа РС. Спрямо нея, Октавията е съвсем друго ниво.
То и аз не съм зиморничав, но си духа хладно! При бензина е друга бира! Става за нула време жега!
[smilie=ireful1.gif]
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2

Мнение от BlackPearl »

Паля, изкарвам я от гаража (около 4-8 градуса в най-студените дни е температурата в гаража) ,слизам да си затворя вратиет и да заключа, качам се в колата и до минута е готова.
Голям ми е кеф.
[smilie=beach.gif]
Изображение
Аватар
Sawyer

ŠKODA MASTER

Гараж: ///

Мнение от Sawyer »

Конзолата - явно е до телосложение. Не мисля, че някога коляното ми е опирало в нея, какво остава пък да ми убива или да ми предизвиква друг дискомфорт

Резервоарът е ОК - има бензиностанции под път и над път. А "плацикането" на горивото е доста по-слабо изразено, отколкото при О2. При мен се случва при маневри из подземието на гаража и при паркиране в самия гараж, само при пълен резервоар

Огледалата са ОК - не виждам особена разлика с тези на О2. На О2 vRS сякаш бяха по-малки, отколкото на стандартните версии. Вероятно затова съм с такива впечатления. Трябва да видите на Купрата какви са - ей това е мини-огледало, че и неудобно, макар и красиво като елемент от дизайна

Седалките - в по-удобна седалка в Шкода не съм сядал

За видимостта - вярно е това със зацапването на огледалата и страничните стъкла. Отделно, на лифтбека задното стъкло е зле. Ако не е обработено с нещо, което да отвежда водата, видимостта е силно намалена

Жабки и други места за складиране на неща из купето - напълно ОК

Климатроник - също ОК

Медията - не ми е създавала никога проблеми с лаг, забивания или каквото и да било. Ако някой се сблъсква с такива неприятности, бих препоръчал отбиване в Еуратек - нещо не е наред

За мен О3 има два основни недостатъка, които вероятно повечето купувачи биха подминали:
1. Не е съвсем добре шумоизолирана
2. Понеже е бюджетка с течение на времето се появяват тук-там паразитни шумове из купето - аз лично откачам от тях, но се научих да ги игнорирам

Иначе колата е много класи над О2, ама много - и като дизайн, и като изпълнение. Като седнех в О2-ката, винаги оставаше едно усещане "VW за бедни". Сега не е така. Има какво да се желае, разбира се, но разликата с един Golf е почти недоловима, поне за мен. Чехите са направили много добра кола, а пък за парите, които струва, е направо без конкуренция :)
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”