Kodiaq 2021 FL впечатления.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
style34
- Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4
Абе доста прилична изработка за тази цена.
- Lemi_
- Гараж: Kodiaq FL TSI 190 h.p.
За къв ч.п са ви тези решетки.При HVAC всичко е изчислено и ако намалим потока не се знае...
I ask you to judge me by the enemies I have made
-
nitro
- Гараж: Skoda Karoq 1.5 tsi DSG7 MY24
Защото детето отзад като хвърли нещо на пода има вероятност да влезе във въздуховодите и после ваденето е трудно. Освен това с тези решетки има някакси завършен вид.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
В интерес на истината и на предишните ми коли (вкл. Ауди) дупките си бяха отворени
Бееееее.....
- martinp
- Гараж: Kodiaq FL 2.0 TDI 4x4 7DSG 200hp
Я кажете как се чисти мрежичката, която се вдига при отваряне на панорамния покрив. Гледам че стабилно се задръства с боклучета и мухи.
- pavel31
- Гараж: Skoda Kodiaq 190 TDI 4x4
Виждал съм с парочистачка в ютюб как чистят всичко около панорамата - дренажи и прочие. Разгледай дали не може да се свали по някакъв интелигентен начин.
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
-
glorious
ето нашите Кодиаци нали са АудиЦецо75 написа: 27.05.2024, 20:16:33 В интерес на истината и на предишните ми коли (вкл. Ауди) дупките си бяха отворени
-
Bekriyski
Колеги, здравейте! По какво се разбира, че колата влиза в регенерация, че да не се прекъсва? Обороти и пр.? Предупреждава ли някак, че скоро ще влезе? Изписва ли нещо на таблото? Колко често се случва и т.н. За 200кс дизел става дума. Благодаря предварително.
-
tuningmania
- Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
До @Bekriyski - Има два вида "DPF"-Регенерации. Пасивна и активна. И при двете няма предупреждение кога ще започнат - зависи от няколко неща, като вид Двигателно Масло, качество на горивото, начин на експлоатация. За пасивната няма никаква индикация на арматурното табло. Тя се случва редовно, като чрез нея се изгарят събраните в "DPF"-Филтъра сажди. Може да се познае по завишените обороти с които Работи Двигателя, когато Автомобила е спрян на едно място (например вместо около 800-900 оборота, оборотите се вдигат до около 1000) а също и поддържането на леко по-високи обороти на Двигателя по време на движение (например, при едно и също като стил Шофиране, на равен Път, вместо от 2-ра на 3-та предавка да превключи на около 1500 об/мин, превключва на около 2000 об/мин). Активната "DPF"-Регенерация се активира при много запушен "DPF"-Филтър. Тя е придружена и от светлинна (а може би и звукова, но не съм сигурен за нея) индикация на арматурното табло. И двата вида "DPF"-Регенерации може да се прекъсват по време на протичането им (тоест, да се спира Двигателя) като за пасивната е малко непрепоръчително а за активната е много непрепоръчително. Оригинален "DPF"-Филтър за "Skoda" струва около (а по-скоро и над) 5000 Лева. Ако се спазват препоръките, което бързо става навик и не коства кой знае какво неудобство) има "DPF"-Филтри, издържали успешно 200.000-300.000 и повече Километра преди нужда от смяна или поне специализирано почистване в Авто-Сервиз. И обратното, при неспазване на добрите практики, може и доста по-рано да се повреди "DPF"-Филтъра. При започване на пасивна "DPF"-Регенерация е най-хубаво да се Шофира Автомобила на Път, на който поне се предполага, че няма да се налага спиране за около 15-20 Минути, като в това време е хубаво оборотите на Двигателя да се поддържат между 2000 и 3000, като аз например го постигам като включа Автоматичните Скорости на Ръчен Режим (преместване на лоста в дясно) и избера такава предавка, че да се движа със скоростта на околния трафик но на 1-2 предавки по-ниско от обикновенното, за да се държат по този начин по-високи обороти. Дано съм внесъл някаква яснота по темата 
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
tuningmania
1. Пасивна регенерация - случва се, когато регенерираш само с температурата на изгорелите газове породени от обичайното движение на автомобила. Стига до 400 градуса в DPF-a при дизела, като го назориш по Витиня лятото. Горенето на нафтата си става по нормалният за колата начин.
2. Активна регенерация - впръсква се гориво извън обичайният цикъл на горене и това гориво се възпламенява в изходната генерация, а не в горивната камера. Така температурата отива над 600-700 градуса във филтъра.
Пасивната се прави постоянно, когато е налична достатъчна температура. То реално колата нищо не прави, просто температурата на изгорелите газове е достатъчна да изгарят саждите... що годе. Никога не е съвсем достатъчна. И логично в града не се случва особенно често. И така от пасивна на пасивна, саждите се понатрупват. Активната се прави, когато саждите достигнат 24 грама (условно, не се мери теглото, а налягането.).
Светенето на лампите на таблото е друга тема. Когато имаш активна регенерация, нищо не свети отначало. Но ако и тя не успее да почисти (например, защото гасиш колата), накрая пали лампата на таблото и те праща да обикаляш по околовръстното, докато изгасне. Ако и това не помогне (или не отидеш на околовръстното) - накрая пали чека и колата минава в сервизен режим.
Повишените обороти при загрял мотор (изключване на старт-стоп и пр.) са активна регенерация. Светещ филтър на таблото пак е активна регенерация, но е вече принудителна активна регенерация. А като светне чека - нещата вече са тотално в киреча, следва сервиз.
Това е както го знам аз. Може и да не е вярно.
1. Пасивна регенерация - случва се, когато регенерираш само с температурата на изгорелите газове породени от обичайното движение на автомобила. Стига до 400 градуса в DPF-a при дизела, като го назориш по Витиня лятото. Горенето на нафтата си става по нормалният за колата начин.
2. Активна регенерация - впръсква се гориво извън обичайният цикъл на горене и това гориво се възпламенява в изходната генерация, а не в горивната камера. Така температурата отива над 600-700 градуса във филтъра.
Пасивната се прави постоянно, когато е налична достатъчна температура. То реално колата нищо не прави, просто температурата на изгорелите газове е достатъчна да изгарят саждите... що годе. Никога не е съвсем достатъчна. И логично в града не се случва особенно често. И така от пасивна на пасивна, саждите се понатрупват. Активната се прави, когато саждите достигнат 24 грама (условно, не се мери теглото, а налягането.).
Светенето на лампите на таблото е друга тема. Когато имаш активна регенерация, нищо не свети отначало. Но ако и тя не успее да почисти (например, защото гасиш колата), накрая пали лампата на таблото и те праща да обикаляш по околовръстното, докато изгасне. Ако и това не помогне (или не отидеш на околовръстното) - накрая пали чека и колата минава в сервизен режим.
Повишените обороти при загрял мотор (изключване на старт-стоп и пр.) са активна регенерация. Светещ филтър на таблото пак е активна регенерация, но е вече принудителна активна регенерация. А като светне чека - нещата вече са тотално в киреча, следва сервиз.
Това е както го знам аз. Може и да не е вярно.
Бееееее.....
-
GOMOR
- Гараж: Шкода Кодиак Вижън Плюс FL, Бензинов двигател 2.0 TSI / 140 kW / 190 к.с., 7DSG, 4x4 EU6
Ха добър ден! Дълго не съм се включвал, че след промяната на паролата, малко я бях забравил
А сега малко впечатления:
След изминати вече над 5000 км. колата се държи много прилично /вече е посветена в духа на Рамштайн/. Разходът е нисък и се пътува приятно. Матричните фарове все още ме забавляват, макар някои тирове да не са особено доволни на магистралата. Вероятно когато не вижда фаровете, които са скрити от мантинелата, решава да включи дълги и така ....
Още не съм решил въпроса със софтуерното включване на травъл асистанса, че нещо ме насметоха, че било добре да се направи в представителството, а в пловдив се дърпат.
Панорамния покрим е супер, но това с плата, вместо плътна щора, определено ме дразни.
Понякога при опит да увелича музиката, не ме отразява. После започва да работи. Още не съм сигурен дали има проблем.
Навигацията може ли да се нагласи да се въвежда адрес на два езика, че понякога български не е достатъчен
А сега малко впечатления:
След изминати вече над 5000 км. колата се държи много прилично /вече е посветена в духа на Рамштайн/. Разходът е нисък и се пътува приятно. Матричните фарове все още ме забавляват, макар някои тирове да не са особено доволни на магистралата. Вероятно когато не вижда фаровете, които са скрити от мантинелата, решава да включи дълги и така ....
Още не съм решил въпроса със софтуерното включване на травъл асистанса, че нещо ме насметоха, че било добре да се направи в представителството, а в пловдив се дърпат.
Панорамния покрим е супер, но това с плата, вместо плътна щора, определено ме дразни.
Понякога при опит да увелича музиката, не ме отразява. После започва да работи. Още не съм сигурен дали има проблем.
Навигацията може ли да се нагласи да се въвежда адрес на два езика, че понякога български не е достатъчен
-
style34
- Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4
Аз съм много доволен засега, изключително тих автомобил (имам акустични стъкла) и като си пусна леко музиката и нищо не чувам отвън.
Разходът в София не е много як, обаче. И до 11 съм стигал, но и до 18 в час пик за 6 км разстояние.
Не знам дизелът как е при такива условия. Цецо може да сподели.
Не натискам много, но динамиката се усеща доста прилична.
Към момента няма паразитни шумове, скърцане и т.н.
Дразни ме, че не помни настройката на окачването, ама....
Разходът в София не е много як, обаче. И до 11 съм стигал, но и до 18 в час пик за 6 км разстояние.
Не натискам много, но динамиката се усеща доста прилична.
Към момента няма паразитни шумове, скърцане и т.н.
Дразни ме, че не помни настройката на окачването, ама....
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Отначало ми харчеше 6/100 и вървеше като самолет. Сега ми харчи 8/100 и вървежа е ... абе слабее...style34 написа: 28.05.2024, 17:26:15 Разходът в София не е много як, обаче. И до 11 съм стигал, но и до 18 в час пик за 6 км разстояние.
На градско разхода не го гледам. Варира от 6 до 16/100
Бееееее.....
-
Bekriyski
Много благодаря @ tuningmania !
-
glorious
Инзи ден след ъпдейта, пуснах навигацията за тест...всеки път ли трябва да пиша "улица" еди коя си? Първо пишех името на улицата направо и нищо, после се усетих и като напиша първо "улица" и после намира всяка една ,ама то е досадно това...?
Цецо, как така първо вървяла и не горяла, а после гори,па не върви?!
Аз нямам акустични стъкла и се чудя как щеше да е ако имам?! На магистралата чувам вятъра сякаш при изключена музика. До 120км/ч е ок, ама при 130 вече си е шумничко, предполагам заради височината?
Цецо, как така първо вървяла и не горяла, а после гори,па не върви?!
Аз нямам акустични стъкла и се чудя как щеше да е ако имам?! На магистралата чувам вятъра сякаш при изключена музика. До 120км/ч е ок, ама при 130 вече си е шумничко, предполагам заради височината?