И да и не - хибридите силата им е по-скоро в града, те за дълъг път какво пук толкова да пестят, дори обратното понеже са по-тежки от чист бензин. Сега има някакви други дето ползвали ДВГ да им зарежда батерията - може би те са следващата стъпка, но хибридите отпреди 10 години за дълъг път изобщо не са оптимални.
Иначе да - ново купен дизел в случая Карок няма да бълва сажди докато е нов много ясно, но съм сигурен, че картинката ще е каквато я описвам ако гледаме Карок дизел и Карок бензин на десет години навършили. Просто като остареят дизелите, проблемите там са неизбежни но пък за сметка на това ако успееш да навъртиш за 5-6 години 200.000км на купен нов дизел, е малко вероятно да имаш ядове. Докато при бензиновите нови двигатели, самите те са проектирани да нямат дълъг живот откъм пробег. За разлика от тези отпреди 20-25 години, които караха 500.000км само със смяна на свещи и гарнитури на капака на клапаните
![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
усетиха се, че много здрави са ги направили и тръгнаха да слагат 100 изкуствено наложени изисквания, че да не се случи повече да има такова нещо като бензинова кола дето да кара без основен ремонт по 20–25 години, но за съжаление навсякъде вече това е стандартът - нещо като се прецака направо да те накарат да купиш новото вместо да отремонтиран старото.
Да, подкрепям, че днешните бензинови двигатели много изравниха дизеловите като разход. Както казах Карок 150 коня 4х4 давя продължителен разход някъде 9-9.5/100 и то при основно градско каране. Като бръмча през лятото повече извънградско, пада до 8/100. При дизел 150 коня 4х4 бях питал разни хора и бях изгледал доста клипове със сравнения и разходът там е с 1-1.5/100 по-нисък, което за мен лично не е фактор понеже така или иначе тези спестени литри иначе ще ги дам по особеностите на дизеловия двигател. Предпочитам по-висок разход отколкото капризи и потенциално повече проблеми.