Ми не баш. Защо да е НИКОЙ. Аз изрично търсех дизел
Въпроси за Карок
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- krachunov
- Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4
Въпроси за Карок
-
tahumbata_2
Въпроси за Карок
Нов или втора ръка имаш предвид? Аз за нов говоря. Ами предвид развитието на хибридите и електричките, дизелите просто са на доизживяване. Тепърва да купуваш нов дизел…все едно да искаш да купиш сега кинескопен телевизор пред OLED ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
Гледал съм много сравнения като купувах Карока с дизел 150 коня 4х4 като разход на гориво говорим и разликата е между 1.5 и 2.0л./100км. Само дето дизелът е по-скъп и капризен за дългосрочно ползване и от него има смисъл ако спукваш колата от каране от сорта на 25.000+ км годишно. За пробег 15-20к годишно, от дизелов двигател файда не виждам каква може да има, освен ако не искаш непрекъснато да дърпаш някаква каравана примерно.
Гледал съм много сравнения като купувах Карока с дизел 150 коня 4х4 като разход на гориво говорим и разликата е между 1.5 и 2.0л./100км. Само дето дизелът е по-скъп и капризен за дългосрочно ползване и от него има смисъл ако спукваш колата от каране от сорта на 25.000+ км годишно. За пробег 15-20к годишно, от дизелов двигател файда не виждам каква може да има, освен ако не искаш непрекъснато да дърпаш някаква каравана примерно.
Karoq Style 2019 1.5TSI Evo1 DADA / DSG DQ381 4x4
Fabia Monte Carlo 2024 1.5TSI Evo2 DXDB / DSG DQ200
ex Audi A3 Ambition 1997 1.8 AGN / 5M
- krachunov
Въпроси за Карок
Нов. Относно хибридите, слизам от такъв нов и повече такова нещо не бих повторил. Те бяха опция и то не лоша, до преди бума на електриките.tahumbata_2 написа: 24.09.2025, 18:27:45 Нов или втора ръка имаш предвид? Аз за нов говоря. Ами предвид развитието на хибридите и електричките, дизелите просто са на доизживяване.![]()
Баш не, от към разход което се спряга като неистов плюс на хибрида, на дълъг път, 3-400 по - тежка кола с повече коне и комфор, харчи колкото хибрид или по - малко.tahumbata_2 написа: 24.09.2025, 18:27:45 …все едно да искаш да купиш сега кинескопен телевизор пред OLED
Може би и за това се вписвам, но хибрид не бих взел повече НИКОГА. Има си плюсове, градско няма база за сравнения дизеляка с хибрид, специално тойотския имаш много агрегати които спестяваш ... просто щото ги няма. Но от към комфорт и возия, мани.tahumbata_2 написа: 24.09.2025, 18:27:45 от него има смисъл ако спукваш колата от каране от сорта на 25.000+ км годишно.
И понеже въртях както казах хибрид над 80к км, като последните 40 са предимно магистрала, а дизеляка вече му минавам 23к, пак по сходни маршрути...да не кажа същите... Много често дизела има по - малък разход. При все че е по тежък, карока от към челно съпротивление, спрямо королата е, като канара и пак разхода е последното нещо за което бих мислил за хибрид.
Относно електриките, всичко на там върви, но ще изчакам още 5-10 години бета тестерите да решат болежките. Спирането при път е нещото което много мразя. С електрика да спирам на вскеи 300 км бест кейс... направо не ми се мисли.
-
tahumbata_2
Въпроси за Карок
Ми тук един познат с Нисан Кашкай хибрид дето ДВГ го ползвал само да си до зарежда батерията ми се хвалеше и как се зареждал сам по наклон надолу и бил почти като електричка и бил страшно доволен. Кумът ми е със Супърб плъг ин хибрид и с гараж и казва, че през седмицата на работа и обратно като ходи, пробегът на батерия напълно му стига и комбинацията от ел мотор и 1.4 тси му е супер като пъргавина. Плъг ин хибридите по-новите за мен лично са най-адекватни в момента, електрическите все още са скъпи и с недостатъчен пробег и бавно зареждане на фона на горивата, а пък бензините колкото и да не са капризни и близки по разход до дизелите, за много голям годишен пробег все пак не са на оферта.
- krachunov
Въпроси за Карок
За плъгина - Много зависи от стила на каране и по - точно мястото на шофиране. Ако караш 90 % градско и чат пат извън града и не искаш да дебнеш електростанции, може би да. Но пък имаш две системи за поддръжка. Вземи си електрика, цъкай из града пък преживей тея 30 минути повече на дълъг.
Ако си само магистрално или извънградско и то по много. Ни електрика ни хибрид има смисъл. Електричка, пак би било по - удачния вариант, като сложиш липсата на масла и тн.
Относно зареждането по наклон, на плъгин хибрид няма да се зареди на фулл само по наклон и именно за това имаш контакт. Също така напълно му стига... тия приказки се наслушах 4 години в тойотските среди, там нали всичко е хибрид и всички не са спортни карачи и всички икономисват - факинг булшит...
За какво му стигало, ми ако на плъгин му стига, на чиста електрика ще му стига по 2. Хибридите бяха най - доброто от двата свята... преди 10 години.
Сега са най - лошото от двата, след експанзията на електричките
Ако си само магистрално или извънградско и то по много. Ни електрика ни хибрид има смисъл. Електричка, пак би било по - удачния вариант, като сложиш липсата на масла и тн.
Относно зареждането по наклон, на плъгин хибрид няма да се зареди на фулл само по наклон и именно за това имаш контакт. Също така напълно му стига... тия приказки се наслушах 4 години в тойотските среди, там нали всичко е хибрид и всички не са спортни карачи и всички икономисват - факинг булшит...
За какво му стигало, ми ако на плъгин му стига, на чиста електрика ще му стига по 2. Хибридите бяха най - доброто от двата свята... преди 10 години.
Сега са най - лошото от двата, след експанзията на електричките
-
tahumbata_2
Въпроси за Карок
За хибридите от преди 10 години не говоря, а за тези от последните 4-5 а и тепърва тия дето ще ги пускат. Още не сме за електрички за масово каране в БГ и не са толкова достъпни и развити откъм батерии още. И да има пробиви в тази насока, ще трябва още време. Нямам преки наблюдения от хибриди на Тойота, защото Тойота честно казано са ми много скучни и безразлични коли, по-скоро визирам хибридите, които могат само на батерия за ежедневно каране да отидеш до работа и да вземеш децата минавайки през магазина и да се зарежда от контакта било то всяка нощ, а иначе като караш извънградско да не трепериш ще ти стигне ли батерията до зарядната станция или ще те остави на пътя дето ток няма кой да ти донесе за разлика от бензин. Да, обслужваш повече агрегати, но извличаш полза и от двете технологии. Само ДВГ е удачен в случаи като моя при които караш по 10-12к км на година и просто искаш да не се занимаваш с глупости понеже те боли фара дали ще плащаш 220 или 250лв/мес за гориво.
П.п. Фабията макар и с 1/3 по-икономична от Карока и същевременно много по-пъргава и забавна за каране, някакси като е малка и ниска и особено по нашите пътища като я карам, нямам това усещане за спокойствие на пътя, шофьорите са по-толерантни като видят Карок, а въшката Фабия не я бръснат за слива ама хич, отделно и видимостта е намалена, всички повече те заслепяват насрещно щот си ниско, на светофар като потеглиш рязко и пили гуми и с две думи друго си е с Карока. А по-добре с някой GLS или поне GLE. Просто при нас колкото по-голяма кола караш, толкова по-толерантни стават другите около теб. Факт, вкоренен още от Мутренските години, че и преди това.
П.п. Фабията макар и с 1/3 по-икономична от Карока и същевременно много по-пъргава и забавна за каране, някакси като е малка и ниска и особено по нашите пътища като я карам, нямам това усещане за спокойствие на пътя, шофьорите са по-толерантни като видят Карок, а въшката Фабия не я бръснат за слива ама хич, отделно и видимостта е намалена, всички повече те заслепяват насрещно щот си ниско, на светофар като потеглиш рязко и пили гуми и с две думи друго си е с Карока. А по-добре с някой GLS или поне GLE. Просто при нас колкото по-голяма кола караш, толкова по-толерантни стават другите около теб. Факт, вкоренен още от Мутренските години, че и преди това.
- krachunov
Въпроси за Карок
Спокойно не е при нас. Приятел кара хонда сивик в щатите а там карат камиони, тукашните големи пикапи, са като пазарски колички там. И там е същото... Човека си е животно и по - големия доминира, там където може.tahumbata_2 написа: 24.09.2025, 23:40:41 Просто при нас колкото по-голяма кола караш, толкова по-толерантни стават другите около теб. Факт, вкоренен още от Мутренските години, че и преди това.
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Въпроси за Карок
Майко мила много си зле. Дизел за сув е много по подходящ от всички други съществуващи задвижвания. Че и за лек автомобил, ако не е хотхеч или спортен.tahumbata_2 написа: 24.09.2025, 18:27:45 Тепърва да купуваш нов дизел…все едно да искаш да купиш сега кинескопен телевизор пред OLED
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
-
tahumbata_2
Въпроси за Карок
Първо на първо никой не ти говори за SUV, темата е за Камик и Карок, които са си чисти кросоувъри с маломощни двигатели спрямо разните премиум марки, които като размери имат много по-големи “камиони” от по 2.5-3.0 тона и там все още дизелът е оправдан. Второ на второ, глобалната тенденция е дизелът като двигатели да се заменят първи с алтернативно задвижване, било то електричество, газ или магнити (за влакове примерно) и не случайно е това - нафтата е много по-вредна и смрадлива за околната среда от бензина и наистина допринася повече от другите за глобалното затопляне и другите еко теми. То като го видиш как пуши и смарди не ти трябва да има дизелгейт за да разбереш кое е по-вредно за околната среда. И трето в БГ ако не сипваш качествена нафта, проблемите са много по-гарантирани от това да сменяш маслото по-рядко. Имаш дюзи, EGR-и, ад блу, филтър за твърди частици дето е много по-капризен от тия ДПФ-и дето почнаха да слагат по бензиновите мотори и т.н. Отделно традиционно загрява по-бавно през зимата и затова масово още им слагат допълнително подгряване за купето и са по-шумни и вибриращи от бензиновите. 1.5 ТСИ и на двете ми Шкоди в нормално каране не можеш да разбереш работи ли или не, а кача ли се на дизел, веднага разбирам без да ми каже някой, че е такъв.
Песента им е изпята, това е положението и беше крайно време. Това разбира се си е мое мнение - който иска, не нека си кара колкото ще, само да не ми замърсява на мен въздуха, че ми омръзна да пускам циркулацията в купето като видя някой пърделник да бълва черен пушек пред мен![ireful1 [smilie=ireful1.gif]](./images/smilies/ireful1.gif)
Песента им е изпята, това е положението и беше крайно време. Това разбира се си е мое мнение - който иска, не нека си кара колкото ще, само да не ми замърсява на мен въздуха, че ми омръзна да пускам циркулацията в купето като видя някой пърделник да бълва черен пушек пред мен
- Impress_me
- Гараж: Ex: Октавия 2.0ТДИ РС 2008
Ex: Октавия 2.0ТДИ ДСГ РС 2016
Ех: Фабия Монте Карло 1.0ТСИ ДСГ 2018
Ех: BMW X1 18d F48 x-drive
Ех: Skoda Fabia mk3 R5 Edition
Ex: MB W213 All-Terrain
Ex: BMW X1 20d F48 x-drive
Current: BMW 530i x-drive G31
Current: Служебно Камри
Въпроси за Карок
Искаш да кажеш, че Х5М < Х5 40d, или ГЛЦ/ГЛЕ 63 по-зле от ГЛЦ/ГЛЕ 450д?bega4kata написа: 25.09.2025, 12:45:44 Дизел за сув е много по подходящ от всички други съществуващи задвижвания.
Погледнах календара, но не е Петък за редовната доза хумор.
- FaKeR
- Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;
Въпроси за Карок
Бензиновите върхови модели са само за плебеите, ако искаш да е бегачка - взимаш трактор
Разбирам да говорим за американският пазар, където масово се дърпат каравани, ремаркета - дизела е безспорен избор. Но да караш паркетник и дизел да е задължителен...![hunter [smilie=hunter.gif]](./images/smilies/hunter.gif)
Разбирам да говорим за американският пазар, където масово се дърпат каравани, ремаркета - дизела е безспорен избор. Но да караш паркетник и дизел да е задължителен...
![hunter [smilie=hunter.gif]](./images/smilies/hunter.gif)
- krachunov
Въпроси за Карок
Тенденцията е ясна, то даже 25та ли не беше 27ма година ли не беше краен срок за забрана на определени с вътрешно. Сега остана май за 2030, в Европа разбира се.tahumbata_2 написа: 25.09.2025, 13:03:27 Второ на второ, глобалната тенденция е дизелът като двигатели да се заменят първи с алтернативно задвижване
А сащ там не знам дизел, не карат ли бензин, всичкото американски дето се вкарват тук са бензин и харчат по 15-30 на сто и им слагат газ?
Чакай чакай сега... тук малко бъркаш щатите. Това че автопарка е 20+ годишен в България изобщо не е критерии за нищо.tahumbata_2 написа: 25.09.2025, 13:03:27 Песента им е изпята, това е положението и беше крайно време. Това разбира се си е мое мнение - който иска, не нека си кара колкото ще, само да не ми замърсява на мен въздуха, че ми омръзна да пускам циркулацията в купето като видя някой пърделник да бълва черен пушек пред мен![]()
Примера е малко боли ме пръста, дай да го отрежа. Ама това че те боли защото си се опарил е друг въпрос.
Мога да ти дам доста непълен и субективен пример, но пак се хваща идеята. В гаража съм и прехвърлям багажи между колите. Едното е хибрид ярис (тоест не работи през цялото време), другото е карока. Мога да ти кажа че щях да се изтровя от яриса, като той е напълно 100% функционален, не са му рязани катализатори и тн. С дизела на място си работеше кротичко и няма сажди.
Не е задължително да дърпаш. Пътуваш ли на дълъг път, дизела според мен си остава много добър избор.FaKeR написа: 25.09.2025, 13:55:26 дизела е безспорен избор. Но да караш паркетник и дизел да е задължителен...
По отношение на разхода, хибридите бегло се доближават до разхода на дизел на дълъг път.
Да вземеш дизел е ако го бръмчиш на дълго, в този случай да намериш разлика между двете (защото и бензин тествах преди да взема) е възможно само в спряло положение.tahumbata_2 написа: 25.09.2025, 13:03:27 1.5 ТСИ и на двете ми Шкоди в нормално каране не можеш да разбереш работи ли или не, а кача ли се на дизел, веднага разбирам без да ми каже някой, че е такъв.
- FaKeR
- Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;
Въпроси за Карок
За дизела съм съгласен, че за много километри е по-добрият избор (в общият случай), но не и задължителен такъв. Аз с бензина правя същият разход (ако не и по-нисък) спрямо всеки друг дизел, който съм имал досега (5 дизела съм имал до момента). И да е с изправен филтър, а не като масовите каруци изкорубени на макс, без филтър ЕГР-и, спряно AdBlue, пипани дюзи и богата смес.
И за да е наред този филтър, за кола над 5-10 години си изисква поддръжка - на пежото през 2-3 седмици правя по една тангента на повечко обороти, за да се изчисти филтъра и да направи хубава регенерация. Иначе колата спира да върви, започва да свети и така нататък. Ами не - мерси.
И за да е наред този филтър, за кола над 5-10 години си изисква поддръжка - на пежото през 2-3 седмици правя по една тангента на повечко обороти, за да се изчисти филтъра и да направи хубава регенерация. Иначе колата спира да върви, започва да свети и така нататък. Ами не - мерси.
- krachunov
Въпроси за Карок
Говорим за еднакви коне и сравнително еднакви коли, като тегло и челно съпротивление?FaKeR написа: 25.09.2025, 14:27:22 За дизела съм съгласен, че за много километри е по-добрият избор (в общият случай), но не и задължителен такъв. Аз с бензина правя същият разход (ако не и по-нисък) спрямо всеки друг дизел, който съм имал досега (5 дизела съм имал до момента)
Защото моя пример е обратното. 122 коня хибрид изключително нисък (тоест добра обтекаемост), дава по - голям разход спрямо по тежък и по ръбоват дизел 150 коня. Не знам как ще се съпостави с нормален бензин, защото и скоростите имат голямо значение, но все пак да не захласваме.
Примери може да дадем вероятно всеки в каквато посока си харесаме.
както и горе писах, зависи как къде караш. Аз от 15-20к км, около 1000 са градско, всичко друго е извън и на магистрала.FaKeR написа: 25.09.2025, 14:27:22 - на пежото през 2-3 седмици правя по една тангента на повечко обороти, за да се изчисти филтъра и да направи хубава регенерация.
- Impress_me
- Гараж: Ex: Октавия 2.0ТДИ РС 2008
Ex: Октавия 2.0ТДИ ДСГ РС 2016
Ех: Фабия Монте Карло 1.0ТСИ ДСГ 2018
Ех: BMW X1 18d F48 x-drive
Ех: Skoda Fabia mk3 R5 Edition
Ex: MB W213 All-Terrain
Ex: BMW X1 20d F48 x-drive
Current: BMW 530i x-drive G31
Current: Служебно Камри
Въпроси за Карок
Корола с Карок сравнявате? Направете Кодиак и Рав, за да има смисъл. Въпреки че, Шкода пълен хибрид няма, както и читав дизел на Тойота.