Купуване на нова кола - въпроси

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Мнение от nmnikolov »

Абе най-важно е какво пише в договора. А там нищо не е изброено... и в това е проблемът. Конфигураторът е полезен само, когато на момента си правиш конфигурацията и искаш да видиш какви екстри има включени и дотам. А и както казах, преди ковид времената, имаше доволно количество автомобили на склад. При тях пък изобщо не се минава през конфигуратор, а директно отиваш и взимаш. И като ти пише в договора само ниво на оборудване не знаеш реално какво точно ти продават и какво точно има в този пакет. Може да се окаже, че преди месеци, когато този автомобил е бил произведен, да е имало разлика в това ниво на оборудване спрямо същото ниво в момента на покупката на автомобила.

И да, знам за генерираното ID в конфигуратора, което може да се използва след време отново да заредиш в конфигуратора и да видиш конкретна конфигурация, но отново зависиш от Шкода и трябва да се надяваш да не трият от базата си стари конфигурации.
Изображение
Ради

Škoda Фен

Гараж: В очакване

Мнение от Ради »

smoke написа: 04.01.2022, 14:21:44 Ако някога е имало някаква екстра и тя е поръчана, а сега вече я няма, то тази екстра сигурно ще си дойде в колата
Поръчана, капарирана, влязла в производство и произведена... вече всичко е толкова несигурно и различно.
Поръчваш си Октавия с Canton, подписваш предварителен договор, превеждаш капаро... и хоп... canton се спира.... колата не е влязла в производство, ако искате колата, новата Ви поръчка е без Canton....
Та точно в момента не съм много убеден, че ЕТ, Skoda или дилърите имат вина, кое с кое се конфигурира и кое с какво ще се произведе и докога ще се произвежда....
Може и аз да греша, но тия дни в конфигуратора не виждам 1.5/150 к.с., а кой им го подържа сайта, според мен е някоя аутсорсинг фирма за цялата група... Нещо като индиеца/доктор дето изписваше рецепта на Чарли за глаукомата от двама мъже и половина [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

smoke написа: 04.01.2022, 14:21:44 сигурно ще си дойде в колата, защото
Това в правен аспект не значи нищо. Въпроса е, че единственото, под което се подписваме е договора и приложенията му. Реципрочно той е основата за претенции. Конфигуратора е просто едно приложение, в което аз самия намерих доста грешки/неясноти/ограничения. И не е ясно, до колко може да се ползва за търсене на права ако се наложи. Ценовата листа по-може да мине за официален документ, макар, че и тя не е спомената като неделима част от договора. И не се включва в него.
Бееееее.....
Аватар
blindbard

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Karoq, 1.5 TSI, DPCA, 6M, Business, MY 2020
Обратна връзка:

Мнение от blindbard »

nmnikolov написа: 04.01.2022, 11:54:14 не дават разбивка при сключване на договор какво оборудване точно включва колата.
И да - и не.
Да, че не е посочено конкретно в договора, а в схемата за лизинга.
Не, че екстрите в междинните нива са подробно изброени в ценовите листи:

Приложение № 1 - Схема за плащане на лизинговите вноски по Договор №...
Модел автомобил: Карок .....
Допълнително оборудване:
Код Описание:
1.BUSINESS Пакет Бизнес
2. EA4 Удължение на гаранцията за 5 години, до 100 000 km
3. IA1 Държач за таблет на гърба на предните седалки - 2 бр.
4. PJ2 Лети джанти TRITON 7,0J x 17"
5. PPI Front Assist - адаптивен темпомат за скорост до 160 km/h

В края на 2019 г. допълнителното оборудване в пакет "BUSINESS" беше ясно и изчерпателно описано.
ЕА 211 EVO ACT, 110 kw/150 hp; тема: viewtopic.php?f=13&t=2656
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Мнение от nmnikolov »

@blindbard, абе и аз Септември 2019-та подписвах договор за лизинг към ЕТ, ама при мен никъде не беше изброено какво включва точно ниво Style и пакет Vision. Я намери и снимай къде точно са ти изброени екстрите при теб...

Аз имам всички документи на email, които ми бяха пратени да ги прегледам. Сега отново ще проверя документа за лизинга...

П.С. Проверих и в Приложение 1 имам само това и след него изброени лизинговите вноски и нищо повече... Какви екстри идват с Стайл и Vision е загадка... В ценовата листа поне са ти изброени част от екстрите и какво се добавя във всяко по-горно ниво. А в договора йок.

Изображение
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

smoke написа: 04.01.2022, 14:11:38 Всяка съхранена конфигурация има уникален номер. Можете да си я отворите и след време, а също да си я свалите, съхраните в PDF-файл и/или разпечатате конфигурацията.
И това вече не работи. Тоест работи за кратко. Имам 2 конфигурации които съм си гласил Юни - и двете в момента дават невалиден номер, като пробвам да ги отворя с кода.
Бееееее.....
Аватар
blindbard

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Karoq, 1.5 TSI, DPCA, 6M, Business, MY 2020
Обратна връзка:

Мнение от blindbard »

nmnikolov, това казвам, че каквото е включено по ценова листа в пакет "Business" към датата на ценовата листа, това е и в приложение 1 към договора, без подробна разбивка. ЕТ използват презумцията, че купувача е предварително осведомен кое ниво поръчва и какво включва то, а добавят само допълнителните "екстри" с техните кодове и описание. :)
Може би в горния си пост съм го написал двусмислено.
ЕА 211 EVO ACT, 110 kw/150 hp; тема: viewtopic.php?f=13&t=2656
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Мнение от nmnikolov »

@blindbard, от правна гледна точка това е абсурдно. Всичко трябва да е ясно описано в договора...

Това е като да си купиш готова компютърна конфигурация и във фактурата да ти пише Компютър и цена и нищо повече и да ти кажа, че ти си знаел какво купуваш и няма нужда да се изброяват частите...

За мен за автомобили на склад и за конфигурирани от клиента трябва да се процедира по различен начин:
  • При автомобили на склад вече се знае в договора Vin номера на автомобила. Към договора, който се подписва от клиента трябва да има приложение с всички кодове и екстри за този VIN
  • При конфигурирани автомобили в договора трябва да са изброени всички екстри, които ще притежава автомобила. При приемане на автомобила освен приемно-предавателен протокол трябва да се дава на клиента и лист с всички екстри по VIN номер
Последно промяна от nmnikolov на 04.01.2022, 16:53:30, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

blindbard написа: 04.01.2022, 16:43:10 това казвам, че каквото е включено по ценова листа в пакет "Business" към датата на ценовата листа, това е и в приложение 1 към договора, бец подробна разбивка.
Ценова листа подписал ли си? В договора имаш ли изрична препратка към конкретна ценова листа? Ако забелязваш, там има разни приложения, които също са закотвени с дата и подпис, но ценови листи измежду тях - няма.

Единственото правна връзка мжду теб и ЕТ е това, под което има дата и подпис. Пак казвам, АКО ви се наложи да си търсите правата, договора е това, което важи в съда. Ценовата листа към датата е проблемно доказателство СПОРЕД МЕН, най-малкото защото никой не си е купил колата по ценова листа (отстъпката е горе долу същата, ама не баш). А и да се подесеторя - в ценовата листа има грешки.
nmnikolov написа: 04.01.2022, 16:50:05 Това е като да си купиш готова компютърна конфигурация и във фактурата да ти пише Компютър
Всъщност това си е доста често срещано явление по нашите ширини [smilie=sarcastic.gif]
nmnikolov написа: 04.01.2022, 16:50:05 При конфигурирани автомобили в договора трябва да са изброени всички екстри, които ще притежава автомобила. При приемане на автомобила освен приемно-предавателен протокол трябва да се дава на клиента и лист с всички екстри по VIN номер
Както се оказа в моята тема, то всъщност такъв лист имало (декларацията за съответствие), само че по неведома за мен причина - тя остава в КАТ, а не при клиента [smilie=fool.gif]
Бееееее.....
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Мнение от nmnikolov »

Цецо75 написа: 04.01.2022, 16:53:24 Всъщност това си е доста често срещано явление по нашите ширини
Не е точно така. Все пак имаш гаранция на отделните части, където са описани по сериен номер.
Цецо75 написа: 04.01.2022, 16:53:24 Както се оказа в моята тема, то всъщност такъв лист имало (декларацията за съответствие), само че по неведома за мен причина - тя остава в КАТ, а не при клиента
Да, и според мен трябва да са влъжни да дават такава и на клиента...
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

nmnikolov написа: 04.01.2022, 16:58:23 Да, и според мен трябва да са влъжни да дават такава и на клиента...
Което не представлява някаква непреодолима трудност за доставчика като се замислиш. Презумирам, че на КАТ им трябва нормативно и затова там остава екземпляр, но нищо не пречи и на клиента да се дава.
Отделно, че съгласно евродирективите всеки клиент трябва да има достъп до декларацията на всеки продукт маркиран с CE. Не съм си я искал де, може би ако влезна навъпреки и ще ми направят копие. Но според мен би следвало да е неделима част от документацията на колата за клиента, отделно както казваш лист с пълната окомплектовка на колата би трябвало да е неделима част от договора.
Бееееее.....
nikopopow

Шкода Новак

Гараж: OCTAVIA 1.5 m-hev

Мнение от nikopopow »

Ради написа: 04.01.2022, 09:20:38
nikopopow написа: 03.01.2022, 22:39:47 АЗ поспорих с дилара за Колумбоса защото в сайта на ЕТ пишеше така и още не е променено.
Колега, кога е било посочено, в последната ценова листа от ЕТ, която беше валидна до 29.12.2021 е посочено:
EDITION - добавя към изброеното оборудване за STYLE: Подгряване на предните седалки, Асистент за паркиране с предни и задни сензори, Подгряване на дюзите на стъкломиячната уредба, LED матрични светлини, с динамичен контрол на ъгъла и LED дневни светлини, Top LED задни светлини с различни функции и специален стайлинг и др.
А това е доплащането в отделните нива за Columbus.
Active Ambition Sportline Style RS Scout
- 2 780 1 676 1 676 1 676 1 676
В конфигоратора е така дори и сега.
nikopopow

Шкода Новак

Гараж: OCTAVIA 1.5 m-hev

Мнение от nikopopow »

Но както каза Цецо75,сайта им е боза най добре на място с дилара.
Аватар
dimibo

Škoda Ludicrous

Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10

Мнение от dimibo »

Цецо75 написа: 04.01.2022, 16:53:24 Както се оказа в моята тема, то всъщност такъв лист имало (декларацията за съответствие), само че по неведома за мен причина - тя остава в КАТ, а не при клиента
Аз за моите Шкоди съм си я изисквал изрично от "акаунт мениджъра" (търговеца) или беше или някой дриг човек, но със сигурност от ЕТ и ми я дадоха в оригинал, като чаках около седмица или малко повече. Според мен я изискват от Чехите и ти я дават. На мен ми ги дадоха безплатно.
Günter Stg 1
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

nmnikolov написа: 04.01.2022, 12:02:05 ако към момента трябва да купувам от тях кола изрично ще поискам в договора да бъдат изброени всички екстри една по една
Аз като вземах моята точно това направих, но ми казаха, че няма как да ми се напише такъв договор.
И оставих нещата така..
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”