Шкода Октавия З - Представяне, мнения, впечатления

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Vil163

Шкода Новак

Гараж: Renault Gtand Scenic 2.0 T
Peugeot 308 SW HDI
Kia Sorento 2020 2.2 GT Line

Мнение от Vil163 »

Ако позволите мнение на човек, който кара от 15 години Рено, но сега гледа към Супърб, само защото у нас не се предлага Талисман Комби с 1.8Т от Алпин, Сценик / Гранд Сценик 4 пак с този мотор, както и Espace V.
Октавията е по-голяма, факт.
Човек може да избира комбинации от задвижване, моторизация и двигател доста по-широко от Рено/което и да е/. 2.0 TDI е наистина чудесен мотор.
Карах тестово Меган Седан с 1.3Т автомат с най-високо ниво на обарудване:
Комфорт - доста по-добър от коя да е О3, дори от С3 без регулируемо окачване. Удобно е, но все пак една идея по-тясно от О3 и след като си сядал в О3 това е очевидно :). Но все пак доста по-широко от Лагуна 2 примерно или О2.
Двигател: за сравнение с текущия ми 2.0Т(163 коня) на Рено, моторът на Меганчето е със сигурност по-пъргав до 2500 оборота.От там нататък не може да се мери с моя.
Даде разход от 6.3 / 100 за 440 км и средна скорост от 48 км/ч. 160 от тях бяха градско във Варна. На магистрала стигна до 200 без особени проблеми при доста добри нива на шум. На 100 км/ч е на 2000-2100 оборота на последна предавка, при 140 е на 2800. Предполагам, че може да бъде мнооого икономичен. Автоматът включва мазно и спокойно, при 2-3 кикдауна започва да превключва по-спортно....
Не е лош, но за жената взех GT... :)

Карал съм и споменатата О3 с 2.0 TDI.
Както вече казах, много добре балансиран мотор, малко по-нервен автомат и малко по-....стегната возия, но по-широка отвътре и между двата реда седалки, както и осезаемо по-голям багажник. Освен това със сигурнаст има леко по-ниска позиция на седене, което дава усещане за повече място над главата. Аз съм си 185 см и това го усещам веднага :)
По--добър подход за влизащите през задните врати.
Също мисля доста добра кола.

Ако имаше Меган Седан Интенс с TDI мотора на Шкодата и с кутията на Реното, това би било перфектен избор.
stennly

Шкода Новак

Мнение от stennly »

Колата от последното изречение на горният пост е моята, но не е произведена още. Благодаря за страхотното сравнение и описание.
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

аз също се чудех дали да не ида от любопитство да карам Мегана. Октавията си е шумна след 120, и то най-вече,ако има вятър.
Двигателят е супер, багажник супер. Окачването е микс...хем меко за завой, хем пък на моменти 'стегнато'.

Интересно дали Реното е по-комфортно. Но ако не е комби да ти кажа отсега мачът е игран! ;)
Жена ти ще избере Октавията заради пространството. Подбери и интересен цвят и си с чиста съвест.

Карам О3,но не бих отказал GT Line 1.6 бенз или защо не RS [smilie=hunter.gif] (оранжев)
Vil163

Шкода Новак

Гараж: Renault Gtand Scenic 2.0 T
Peugeot 308 SW HDI
Kia Sorento 2020 2.2 GT Line

Мнение от Vil163 »

Sec8200 написа: 26.02.2019, 21:42:12 аз също се чудех дали да не ида от любопитство да карам Мегана. Октавията си е шумна след 120, и то най-вече,ако има вятър.
Двигателят е супер, багажник супер. Окачването е микс...хем меко за завой, хем пък на моменти 'стегнато'.

Интересно дали Реното е по-комфортно. Но ако не е комби да ти кажа отсега мачът е игран! ;)
Жена ти ще избере Октавията заради пространството. Подбери и интересен цвят и си с чиста съвест.

Карам О3,но не бих отказал GT Line 1.6 бенз или защо не RS [smilie=hunter.gif] (оранжев)
Меганът и да е комби, пак е с по-малко пространство от О3 комби.
Особено в багажника.
Не, че е като Фабия или Клио, но пространството в О3 е по-добре организирано.
Но пък е доста по-красив(мое мнение), също и осезаемо по-комфортен и обезшумен.
За жалост в него не слагат 2.0 DCI за да се направи по-точно сравнение срещу 2.0 TDI в О3.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Мерцедес са с мотора от Рено и го забиват в няколко модела.
Даже Маднес преди две седмица правиха един Мерцедес,че положението беше "ми той умрял ма".
Няма сила да ме накара да взема френска кола пред нещо от ВАГ и особено каквото предлага Шкода.
Дидко?
[mention]didoya[/mention], що си взе супърб,а не закачи един талисман например?
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Ок 3-2,0 tdi е най здравия двигател на ваг групата , който е окомплектован с най здравата 6 ст. Дсг.
Какво повече да говорим.
Какви Рена какви 5 лв.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
A_z_a_z_e_l

Шкода Новак

Мнение от A_z_a_z_e_l »

Още едно лично мнение,френската кола е бомба със закъснител. Имам лични впечатления не само от Рено. Карах чисто нов Citroen C4 Grand Picasso Exlusive+ с умопомрачителна "автоматична" скоростна кутия-аналог на DSG
Освен факта,че беше изключително бавна и глупава, маховик и съединител се сменят на всеки 60 000км!! както и да я караш. Поведението и пък за сметка на това, беше като на японски четеристепенен Aisin от миналия век.
Разполагах с много екстри,които отказваха с времето. Автоматичен заден капак,тъч скрийн навигация отказва избирателно,климатика отказва да стартира,десетки ъпгрейти на скоростна кутия и тн. Всичко по-гаранция,но имах чувството,че дилъра просто искаха да ми дадат нова кола накрая....всевъзможни бъгове в почти всички системи,особено при ниски температури. Остана един хубав мотор-дизел, който пък м/у другото е с горивна с-ма Bosch,или иначе казано няма го чудото на френската технология. Изкуственото кормилно управление,и липсата на каквато и да е обратна връзка с пътя са бонус. Да,звучи много сектантско, но ВАГ автомобила просто има душа!
Имат проблеми,поради факта,че предлагат най-широката гама двигатели за даден модел от всички производители. Няма как да не бъркат.
Редица иновации са именно тяхно дело-факт.
Моторите на ВАГ са най-балансираните агрегати,а колите на вторичния пазар са с най-висока остатъчна стойност.Усещането като цяло е "просто кола"! Независимо дали караш VW,Audi,Skoda...
Много пъти съм "залитвал" в страни,но в крайна сметка винаги се връщам обратно в семейството. Не отричам постиженията на другите производители,но определено за мен избора е ясен.
stennly

Шкода Новак

Мнение от stennly »

Не се предлага вече с 6 DSG за което наистина има добри отзиви, което ме ориентира също към ръчна кутия. След малко тръгваме. Ще напиша отзиви и ако има нещо ще се похваля. Ще погледна и автомат де - ако имат наличен. И сега съм автомат, но ме дразни Рено с тяхната политика кутията не се обслужва. Да, нямам проблем с кутия на JATCO, която е известна със здравината си, но ако такъв се появи ми е мъка какво следва, още повече, че вече кутиите са на ГЕТРАГ. Ако много ми допадне ДСГ не се знае. Разликата в парите не е голяма. Спорен ден на всички. ;)
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

колега каква душа :)
Баща ми кара Пежа цял живот(сега 3008), освен,че имат по-добри фарове, возия, ми че и не можеш да разбереш че е дизел. Зарежда където му падне, за регенерации не е чувал. Служебна баничарка спукаха от каране и товарене, накрая спря на 300+ защото служител я блъсна за жалост.

Моята "душевна" кола ми напомня често,че е с душа кто почне да регенерира. После като подухне вятър на магистралата и т.н. Малко е като глезена жена иска си да знаеш,че иска внимание. [smilie=sarcastic.gif]

Не че е лоша, напротив. Обаче и другите производители нека се сравнят и то конкретна година и модели. Инче ако почнем да генерализираме отиде... и VAG има разни душевни (душегубни!) модели ;)
Аватар
Pijomir

Škoda Ludicrous

Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.

Мнение от Pijomir »

Според баща ми, Карок 1.6tdi е много по-добре обезшумен от Октавия със същия двигател. Като цяло, поведението на карока по му харесало. Та дори да не успее да вземе тестовата, ще купува карок.
Последно промяна от Pijomir на 27.02.2019, 09:56:56, променено общо 2 пъти.
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
A_z_a_z_e_l

Шкода Новак

Мнение от A_z_a_z_e_l »

Sec8200 написа: 27.02.2019, 08:55:20 колега каква душа :)
Баща ми кара Пежа цял живот(сега 3008), освен,че имат по-добри фарове, возия, ми че и не можеш да разбереш че е дизел. Зарежда където му падне, за регенерации не е чувал. Служебна баничарка спукаха от каране и товарене, накрая спря на 300+ защото служител я блъсна за жалост.

Моята "душевна" кола ми напомня често,че е с душа кто почне да регенерира. После като подухне вятър на магистралата и т.н. Малко е като глезена жена иска си да знаеш,че иска внимание. [smilie=sarcastic.gif]

Не че е лоша, напротив. Обаче и другите производители нека се сравнят и то конкретна година и модели. Инче ако почнем да генерализираме отиде... и VAG има разни душевни (душегубни!) модели ;)

Както вече споменах, няма нищо френско в дизела на PSA освен периферия....
Не виждам,и драмата в регенерацията. Всичко останало като усещане е субективно,аз хвърлих моите 5 стинки .....моята 03 минава 300...а продължава БЕЗ каквито и да е драми да движи и регенерира. Не сравнявах гола баничарка с Октавия. С4 от 2014 е позициониран точно в същият сегмент на Шкодата. Проблемите им като почнеш от ел.инсталациите,и обслужващите възли,и стигнеш до глупавата трансмисия са всеизвестни. Имат си и бюлетини за това....
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

stennly написа: 27.02.2019, 07:59:23 Не се предлага вече с 6 DSG за което наистина има добри отзиви, което ме ориентира също към ръчна кутия. След малко тръгваме. Ще напиша отзиви и ако има нещо ще се похваля. Ще погледна и автомат де - ако имат наличен. И сега съм автомат, но ме дразни Рено с тяхната политика кутията не се обслужва. Да, нямам проблем с кутия на JATCO, която е известна със здравината си, но ако такъв се появи ми е мъка какво следва, още повече, че вече кутиите са на ГЕТРАГ. Ако много ми допадне ДСГ не се знае. Разликата в парите не е голяма. Спорен ден на всички. ;)
Мдаа, видях, че вече са със 7 дсг, което няма общо със 7 дсг на моторите 1,6 тди. Заменя 6 ст. 250 и пак е мокро дсг 380.Тоест здраво.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
stennly

Шкода Новак

Мнение от stennly »

Огледът на всички автомобили мина и сега личните отзиви. Гледани бяха Октавия 3, Меган седан и случайно и един Каджар, в който докато се усетя жената блажено стоеше [smilie=sarcastic.gif] . Сега поред на номерата - Октавия 3: Отвън добре; вътре - и на двамата не ни хареса въобще (усещане за евтино, липса на уют според нашите разбирания, и някак си снобско излъчване) - просто не е нашата кола; карахме 1,5 бензин ръчна (такъв имаха) и върви супер, а си представям дизела; возия екстра - стегната, но не и толкова твърда; шум приемлив; пространство бол отвсякъде - багажник, задни места, предни места; цена - за нас е в повече за предлаганото: дилър Плевен - невероятен. 7 DSG на 120К обслужване.
Меган седан: Отвън прекрасен; отвътре - прекрасен (най-високо ниво на оборудване); не карахме нищо - не могат на деня така, че возия не знаем; двигател 1,3, 160 коня - върви супер (повозиха ни на Кашкай) макар и с 20 коня повече, но на по тежко купе от Мегана; шум - не знаем; пространство - багажник приемлив (дълбок и седалките падат), задни седалки приемливо, освен скосяването на тавана и за по-висок човек става тясно - аз съм 174 см и това е предела; цената - убиец; дилър Плевен - отчайващ, Враца - супер!
Каджар: Като Мегана, но с по-ниското ниво на оборудване, като пространството отзад на седалките е по-голямо и го няма скосяването. Обаче тежи повече с 200+ кг. със същият двигател 1,3 и 140 коня. Багажникът е по-малък.
В крайна сметка не избрахме автомобил и не съм доволен.
Аватар
todor87

Škoda Racer

Гараж: Skoda_Superb_3_Combi_2.0_TSI_4×4=>
=>Revo Stg_2 killer😁

Мнение от todor87 »

stennly написа: 27.02.2019, 18:53:52 160 коня - върви супер (повозиха ни на Кашкай) макар и с 20 коня повече
Този мотор няма нищо общо с на Мегана, защо ви возят на него? [smilie=fool.gif]

Сравнението не е много точно.
Сядаш в Меган топ изпълнение, ами седни и в Октавия Л&К с глезотийки, пък тогава да видим лъха ли на евтино [smilie=pardon.gif]
Аватар
Pijomir

Škoda Ludicrous

Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.

Мнение от Pijomir »

То и на LK пластмасата е същата...
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”