Superb iV , хибрид

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Iccarium

Шкода Новак

Гараж: Superb 3 FL iV Combi 2021

Superb IV , хибрид

Мнение от Iccarium »

Здравей @pooh, извинявай за късния отговор, отварям от време на време и като не си ме отбелязал/тагнал не съм видял нотификация.
pooh написа: 09.05.2021, 23:37:43 1. Когато се движиш в изцяло електрически режим (само на ел. двигател), кутията превключва ли предавки?
Да, ел. мотора се намира между бензиновия двигател и скоростната кутия. Не съм технически грамотен да обясня, но това е и причината да е с 6 DSG кутия, вместо 7 като останалите модели. При по-ниска скорост, ел. мотора има достатъчно въртящ момент и не са му необходими много предавки, а при по-високи скорости за бензиновия двигател май няма много разлика между 6-та на хибрида и 7-ма на другите модели.

Виж Lithium-ion battery with a capacity of 13 kWh секцията тук: https://www.skoda-storyboard.com/en/pre ... wo-worlds/

или тази снимка е достатъчна:
Изображение
pooh написа: 09.05.2021, 23:37:43 2. Както се каза по-горе, може да се настрои зареждането да започне в определен час, а може ли да се зададе зареждане до 80 - 90% примерно и да се прекрати процесът?
Мисля, че не може да му сложиш горна граница, винаги е до 100%. Иначе зареждането има 3 опции:
  • Веднага - започва да зарежда на момента. Използвам го като ходя до мола и я боцвам за 1-2 часа на безплатното.
  • Отложено - може да зададеш часове на по-ниска тарифа на тока и има опция само тогава да зарежда. Задава се час, в която колата да е готова и тя сама преценява в колко да започне (в рамките на ниската тарифа), за да е готова за тръгване в този час.
  • Отложено с начален заряд - задава се минимален заряд и ако батерията е под това ниво, ще започне да зарежда веднага докато не го достигне и после ще изчака за останалата част като при отложеното зареждане. Идеята е ако искаш по всяко време да имаш поне 20-30% да си сигурен, че ще ги имаш.
Ако има зададено отложено зареждане, то винаги ще е опцията по подразбиране. Ако ти трябва веднага да се заредиш може да сменяш режима с копче до кабела.
pooh написа: 09.05.2021, 23:37:43 3. Може ли да зададеш включване на отоплението в определен час, идеята е да влезеш сутрин в отоплена кола?
Заедно със задаването на час, в която колата да е заредена може да зададеш и температура, съответно колата ще включи климатика за да я подгрее или охлади до дадената температура. Ако зададеш 8:00, като слезеш в гаража колата е заредена и готова. За отоплението и охлаждането се използва тока от батерията, ако е пълна, директно от зарядния ток. Има и някаква допълнителна екстра, която аз нямам, за допълнително отопление, което ползва и двигателя... май не е специфично за хибрида. Има и опция за подгряване на предното стъкло, ако се зарежда отвън и е замръзнало.

Изображение

Честно казано в гаража не ми се е налагало да го пускам това толкова често, но през приложението им MySKODA може дистанционно да си пуснеш климатизацията на определена температура. За летните месеци, ако си спрял на слънце това много помага. Иначе това приложение е много зле, друго полезно не намерих, дават ти 1г. безплатен абонамент в началото.
pooh написа: 09.05.2021, 23:37:43 4. Може ли регулираш максмалния ток или мощността при зареждане? Идеята е да не претовариш домашния контакт.
Да, имаш опция на зареждане на пълна мощност или на слаб ток (виж снимката по-горе). Не мога да ти кажа колко слаб е слабият ток, но аз ползвам тази опция, защото е по-добре за живота на батерията да се зарежда по-бавно. Тези fast charger-и за ел. коли и телефони са ми казвали, че са вредни. Ако ползваш зарядното и го включиш в контакт тегли около 2000W на максимална мощност (ако ти е важно мога да проверя какво пише на зарядното). На мен ми се наложи да си вдигна потребителската мощност от ЧЕЗ, защото ми бяха сложили 6А бушон, който не издържаше и на слабият ток и падаше. Иначе, ако не е на контакт, се зарежда само на АС зарядни станции с Type 2 plug кабел с макс 16 А, което е около 2ч и половина от 0-100, и 4 ч. вкъщи.
pooh написа: 09.05.2021, 23:37:43 5. При движение в изцяло електрически режим, натоварена кола и наклон, включва ли се автоматично ДВГ при кик даун или не може? Осезаемо по-слабо ли е ускорението в този режим?
Има три режима:
  • Е-mode - изцяло електрически, няма значение кик даун или не, макс скорост 130 км/ч. За града и небрежно извънградско е ок. Ама да изпреварваш с 110 к.с. не си е работа.
  • Хибрид - в този режим караш на ел.мотор и при нужда се включва бензиновия. Ако имаш батерия и си в този режим, докато караш на ел.мотор при по-дълбоко (не е нужно кик даун) натискане на педала, колата разпознава, че трябва по-динамична промяна, вкючва и бензиновия двигател. Ако ти свърши батерията или си на извънградско, караш на бензин и в по-спокойни моменти се изключва и караш малко на ел. мотор, докато не изхаби рекуперирания заряд и пак си пусне бензиновия двигател. В този режим или си на ток или на бензин и мощността ти е между 110 и 150 к.с..
  • Спортен - в този режим е обратно на хибридния, бензиновия двигател постоянно работи и при по-дълбоко натискане на педала се включва и ел.мотора. Само в този случай и двата работят едновременно и имаш пълните 220 к.с.
pooh написа: 09.05.2021, 23:37:43 6. Когато си в режим "спорт" батерията зарежда ли се?
Не знам. Бях на магистралата с 0% батерия в спорт режим и като стигнах в града имах 25% батерия. Или се е зареждала от двигателя, в което няма никаква логика да губи енергия за зареждане, вместо да отива на колелата; Или батерията се е заредила с рекуперация и аз не съм карал достатъчно "спортно", че да използвам батерията. (по-скоро второто)
pooh написа: 09.05.2021, 23:37:43 7. Ноже ли да се зададе мин ниво на заряд за батерията, при достигането на който автомобилът спира да я изтощава?
Да, може. В хибриден режим може да се активира и му задаваш на колко % да спре да използва батерията. То пак използва батерията, но само това дето си зареди над това ниво. Много се чудих за какво е тази фунцкия и ми е интересно ти как ще го използваш. На мен не ми се е налагало да го включвам, винаги, винаги е по-изгодно да караш на ток и като свърши тогава на хибрид. Единственото ми обяснение е, че в цивилизования свят в центъра на градовете започнаха да забраняват да влизат коли с вътрешно горене и ако живееш в такъв град, да си запазиш 20-30% батерия и да се прибереш само на ток до вкъщи.
В хибриден режим ако му зададеш това ниво и си под него, тогава колата започва да зарежда батерията докато не го достигне. Това е най-неикономичния начин на шофиране.

Аз съм изключително доволен от колата. 2 пъти на седмица я включвам и на следващия ден е на 100% (почти като телефон). Когато може на безплатното, имам Type 2 кабел в багажника и се черпя я от мола, я от супермаркета. От както съм я взел само два пъти съм пълнил резервоара и в момента съм на половин резервоар. Бензина е само за извънградско или в крайна ситуация, когато ти свърши тока в града.
Skoda Superb 3 Facelift iV Combi, 2021г, 1.4 TSI PHEV, 218 кс (115 kW бензин + 85 kW ел. двигател), 13 kWh батерия, 6DSG.
pooh

Шкода Новак

Superb IV , хибрид

Мнение от pooh »

@Iccarium, благодаря за обстойния отговор. Доста полезно инфо от първа ръка.
Относно въпроса за какво може да се използва опцията за съхранение на мин заряд, е именно за да се запази батерията. Тя си страда както всяка батерия от цикъл пълен заряд и разряд до 0. Ако се ограничи разряда до 20% и заряда до 80-90%макс, то ще се удължи доста животът и. Един собственик на Тесла беше изминал 900к км. Докато е била в гаранция се е наложило да смени на 270-300к км батерията, защото я е зареждал на макс и изтощавал почти до 0. След като сложил новата батерия, е променил начина на експлоатация, не е падал под 20% заряд и не е зареждал над 80%, когато не е нужно. Така беше стигнал до 900к и все още капацитетът на батерията е бил добре. Преди 1г четох тази статия някъде. Както и да е, за Супърба не мисля, че при експлоатация до 150-200к км и 10г, ще се забележи какъвто и да е проблем с капацитета, без човек да мисли как я експлоатира, стига да не са тези км само на батерия (ще са доста цикли заряд - разряд иначе).
Рабрах че си увеличил мощността на партидата към ЧЕЗ. Колко ти излезна това удоволствие и колко бързо реагираха от ЧЕЗ? Искаха ли проект, подписан от сертифициран проектант и ел техник, за изпълнение на по-усилената ел инсталация?
И последен въпрос, ако имаш такова наблюдение. Каква е консумацията на бензин, ако тръгнеш извънградско с пълна батерия, караш със 140-160км/ч, в режим спорт, с ускорения за изпреварване, за около 500-1000км разстояние магистрално каране? Изтощава ли се в един момент батерията и да не може да се ползва пълната мощност при ускорение?
karkaria

Шкода Новак

Гараж: Skoda Superb IV

Superb IV , хибрид

Мнение от karkaria »

Здравеѝте някоѝ от Пловдив с Skoda Superb IV
Аватар
Iccarium

Шкода Новак

Superb IV , хибрид

Мнение от Iccarium »

@pooh, Дай боже да навъртя 200-300К км на колата, за 300К+ на нашите пътища батерията ще ни е последния проблем. Може би си прав, за капацитета на батерията. И аз съм чел подобни съвети да се държи в 20-80% диапазона. В повечето пъти като падне под 30%, просто я вклячвам да се зарежда без да чакам да я разреда до 0%. Аз попитах в ЕТ как ми препоръчват да се грижа/пазя батерията, чичака ме погледна изпод вежди все едно съм го питал как работи ядрен реактор.

Имай в предвид, че хибрида не е баш електрическа кола. Едно от нещата които ме изненадаха беше обслужването му. При напълно електрическите, нямам представа колко често и какво се обслужва, знам че е нищожно. При бензин/дизел обслужването е на 2-3 г., но при хибрида - всяка година и то за повече пари. Причината е, по-скъпото масло 5W-30, защото двигателя трябва да се включи за 1 сек на студено и повечето време работи на студено. Например на извънградски път обикновенно се редува ел. мотора и двигателя, и му трябва време да загрее. София - Кюстендил, температурата на маслото стигна 90°C след 85 км шофиране и на 5 км от Кюстендил. Да не говорим и че като количество маслото е повече (5.7 л), заради допълнителните компоненти по двигателя. Виж тук за повече детайли https://www.car.info/en-se/skoda/superb ... 0262/specs.

За ЧЕЗ, всичко излезе 85 лв и 3 месеца чакане. Платих единствено за "проучване", за да решат какви промени ще са необходими на инсталацията, за да поддържа по-високата мощност. Не са необходими техници и проектатнти, те се занимават с това. Ти трябва да имаш само копие на нотариален акт и да си собственик или да имаш пълномощно. В моя случай единствената промяна беше да се смени предпазителя им от 6А на 32А (16А са достатъчни). Това отне 1 месец, после имаше още 1 месец за изготвяне на нов договор и след като беше готов договора имаше още 1 месец чакане за да сменят предпазителя в таблото. Очаквахме да има такса за увеличаване на мощността с новия договор, но такава нямаше. Обяснението беше, че блока е нов, инсталацията има капацитет и ние сме поискали мощност, която е под прага за промишлена мощност (където таксите са с две или три нули). Предполагам ако бях поискал трифазен ток, щеше да е друга ситуацията, но това е напълно излишно за зареждане в домашни условия. Трифазния ток е необходим за зарядната стация на Шкода, но обикновенното зарядно си е предостатъчно.

В неделя ще пътувам, ще ти засека разхода за София-Бургас в спортен режим с пълна батерия и на магистрала. За Бургас-София мислих да пробвам в спортен режим, но с празна батерия. Ако искаш нещо друго да засека, като например разхода в хибриден режим, кажи.
Skoda Superb 3 Facelift iV Combi, 2021г, 1.4 TSI PHEV, 218 кс (115 kW бензин + 85 kW ел. двигател), 13 kWh батерия, 6DSG.
karkaria

Шкода Новак

Superb IV , хибрид

Мнение от karkaria »

И аз много благодаря за информацията на колегата Iccarium. Понеже миналата седмица капарирахме Superb IV и много ми е интересна темата
Аватар
Iccarium

Шкода Новак

Superb IV , хибрид

Мнение от Iccarium »

Честито, @karkaria. браво

Да си я караш с кеф. Вече сме двама будалите. [smilie=pleasantry.gif]

Кажи ако има с какво да помогна.
karkaria

Шкода Новак

Superb IV , хибрид

Мнение от karkaria »

Здравей, будали значи :) :) , дано не се окажем наистина такива.
С тока мисля че няма да имам проблем.Имам и трифазен ток.
Колата ще се кара предимно градско 40/50км на ден но ще има и магистрали естествено.
Имаме студентка в Германия,и се налага да пътуваме.
Това ме притеснява малко.
Имам предвид разхода да не е много гдлям.
pooh

Шкода Новак

Superb IV , хибрид

Мнение от pooh »

@Iccarium, благодаря за информацията отново. Това което си намислил да засечеш е което ме интересува, както и поведението на автомобила, дали ускорението ще изчезне в 1 момент, когато се изхаби батерията, ако въобще се стигне до такъв момент. Това в Бришкода не съм видял някой да го даде като инфо, там основно хвалят разхода и чат пат се оплакват от електрическия пробег, който след ъпдейт се е увеличил, но това е инфо от преди почти година, сега трябва всичко да е фикснато. Така че лек път в неделя и ще очаквам данните. @karkaria, честито за покупката. Миналата година се бях замислил сериозно за IV, но изкочиха други разходи, а вдигнаха и цените много на IV то, което ме отказа, и за момента ще пърпоря със сегашния си автомобил. Какво ниво на оборудване поръча, допълнителни екстри, отстъпка и цена да споделиш, ако не е тайна?
karkaria

Шкода Новак

Superb IV , хибрид

Мнение от karkaria »

Колата е L & k комби сив кварц металик и добавих няколко неща.

Пакет за сън
Таван на купето в тъмен цвят
Подгряване на дюзите
Виртуален педал
Челно стъкло с подгряване
Акустични стъкла
Разпознаване на пътни знаци
Навигация Kolumbus
Прогресивно управление
Джанти Trinity 19
Волан с подгряване
Аватар
Iccarium

Шкода Новак

Superb IV , хибрид

Мнение от Iccarium »

За 400 км магистрала на спортен режим и пълна кола стъпих на 7.5 л/100км. Ако имаше още път и със скорост от 140+ км/ч си мисля, че можеше и до 8 да стигне, защото последните 150 км само вдигаше от 7.0 до 7.5. Ама де да знам, някъде там трябва да е разхода.

Батерията не мръдна, с колкото тръгнах, с толкова приключих. Наблюдавах какво прави, постоянно консумираше и рекуперираше, но в много малки количества. 99.5% от мощността беше от двигателя, e-boost (демек и двигателя и ел. мотора да работят едновременно) се включваше само като излизах от бензиностанция и ускорявах бързо или при изпреварване с кик даун.

Също така трябва да се поправя, като слязох от магистралата около Ст. Загора се оказа, че и в спортен режим може да караш само на ел. мотор, но беше за много кратки периоди (10-15 сек) и обикновено при скорост под 30 км/ч.

София - Бургас Sport режим и 89% батерия преди и след
Разход: 7.3 л/100 км за 427 км при 92 км/ч средна скорост
Изображение

Предни пътувания дето съм засичал:

София - Кюстендил - София Хибриден режим и 90% батерия преди и 0% след
Разход: 4.4 л/100 км за 170 км при 51 км/ч средна скорост

София - яз. Искър - София Хибриден режим и 100% батерия преди и 0% след
Разход: 3.5 л/100 км за 104 км при 37 км/ч средна скорост
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Superb IV , хибрид

Мнение от redalex »

Защо я караш в спортен режим, ако не е тайна?
Като пътуваш, ползваш ли навигацията на колата (ако я има)?
karkaria

Шкода Новак

Superb IV , хибрид

Мнение от karkaria »

Пушка си е разхода като се има предвид че си бил на спорт. браво браво
Нямам търпение да идва моята колица :) :)
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Superb IV , хибрид

Мнение от bega4kata »

Изображение
И какъв е смисълът от този хибрид?
Този разход е на двулитров бензин,разполагащ с над 400 коня при нужда.
Само за в града,където пък е непрактчно голям.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Superb IV , хибрид

Мнение от redalex »

Единственият смисъл е да ти покрива градското шофиране.
Шофирането в спорт режим, според мен лимитира участието на ел мотора. Друго задължително условие е, да се ползва навигацията - така се оптимизира разхода, защото колата знае кога да ползва ток и кога не.
shpeki

Škoda Ludicrous

Superb IV , хибрид

Мнение от shpeki »

bega4kata написа: 12.07.2021, 21:13:48 Изображение
И какъв е смисълът от този хибрид?
Този разход е на двулитров бензин,разполагащ с над 400 коня при нужда.
Само за в града,където пък е непрактчно голям.
Градското е смисъла, на извънградско хибридите само ‘тежат’.
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”