Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от krachunov »

Цецо75 написа: 12.10.2025, 10:46:55 Аз се чудя, за какво се произвеждат сезонни гуми?
Защото технологиите се развиват в определен ред?
Защото имам места по света и България където има нужда от специфични характеристики?
То съм напълно склонен да вярвам, че най - върлите противници на всесезона са същите които живеят в свят, в който индустрията има за цел да им взима парите и реално няма разлика межу летни и зимни и всичко е световна конспирация [smilie=diablo.gif]
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

krachunov написа: 12.10.2025, 10:35:48 The Hooligan написа:
Аз карам едната кола по 35-40 хил. на година - дай я тази всесезонна гума дето ще кара по 3 години та да спестя и аз време и пари и да не го мисля, кога ще ме изненада зимата?
krachunov написа: 12.10.2025, 10:35:48 Аз наистина не знам как да го напиша. Мога да ти го обясня, ама не мога да го разбера вместо теб.
Казах че 3 години карам СЕЗОННА... до тук? Разбра ли ? или да дообясня ?
Всесезонна вероятно ще карам не повече от 2. А тук? Още обяснения ?!
Аз също не разбирам, защо не ми даде марка и модел гума на база твоя голям опит?
Това, което потвърждаваш заедно с другият колега е че всесезонните не стават след втората година. Сега пак, ще кажете, че съм чел с неразбиране..
И сега логично, ще питам!
Кой средно статистически човек си купува всесезонни гуми с ясна мисъл, че след 2 години трябва да ги хвърли, вместо на купи сезонни, които, ще кара поне 5 години?
Момент! Получавам прозрение!
Вие сменяте всесезонните гуми всеки 2 години, за да не правите компромис със сигурността, щото карате премиум всесезонни гуми, които по дефолт са компромисно решение!
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

The Hooligan написа: 12.10.2025, 11:14:45 Това, което потвърждаваш заедно с другият колега е че всесезонните не стават след втората година. Сега пак, ще кажете, че съм чел с неразбиране..
Не знам кое е по тъжно, това че наистина не го разбираш или това че сам си го констатираш. Няма как да ти потвърдя нещо което съм писал, че все още не съм установил лично. За разлика от заклетите противници с 0 опит. Аз гледам да съдя за нещата които все малко от малко съм изпитал. Та след една година ще ти кажа, дали стават или не.
Относно 2рата година, то и сезонните след 3тата стават, просто аз не правя компромис и ги сменям. За разлика от всички безкомпромисни спрямо всесезонните, но каращи 6 сезона, среден и нисък клас гуми (това последното е хипербола)
The Hooligan написа: 12.10.2025, 11:14:45 И сега логично, ще питам!
А сега да те питам кое е повече за период от 5 години да купя комплект зимни И летни. Или да купя след 2 години и половина втори комплект всесезонни...
Не твърдя че математиката ми е силна страна но... [smilie=pardon.gif]
The Hooligan написа: 12.10.2025, 11:14:45 Вие сменяте всесезонните гуми всеки 2 години, за да не правите компромис със сигурността, щото карате премиум всесезонни гуми, които по дефолт са компромисно решение!
The Hooligan написа: 12.10.2025, 11:14:45 Сега пак, ще кажете, че съм чел с неразбиране..
Пробвай малко да се поупражниш, ползвай и чат GPT, в училище децата го ползват активно.
за 5 години ~ 100 000
2 комплекта гуми. В моя случай кажи речи целогодишно си карам еднакво.
средно по около 50 000 на комплект. Нали? До тук .... справяш ли се....?

До сега съм на 25 000 за година. Да речем че за още година и малко ще добутам още едни 25. До тук?! Следиш ли ?
СЛЕД това ще взема още един комплект и пак... Ще ти помогна.
С 1вите ще мина около 50 и с втория ще мина 50

Горе споменах че ще мина около 100 с 2 компелкта зимни/летни
а сега: Ако за две и половина година мина 50к с всесезонни и още толкова за следващите 2.5

Та на всеки 2,5 съм с нови. А ти... на 5тата година си със 5 годишни.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Мнение от The Hooligan »

Значи в крайна сметка пак стигаме до финансовата изгода на всесезонната гума. [smilie=sarcastic.gif]

Мисля да излезна от този омагьосан кръг в който си повтаряме едно и също. Пожелавам ви много безаварийни километри с всесезонните гуми, а спестените пари да ги похарчите също толкова разумно.
Нека продължим напред.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

The Hooligan написа: 12.10.2025, 11:57:59 Значи в крайна сметка пак стигаме до финансовата изгода на всесезонната гума. [smilie=sarcastic.gif]
Горе го писах, това че не може да се разбере е друго. Имам комфорта точно по това време, когато сезонната е компромис. Това за безкомпромисните със 6 годишни евтини гуми [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
marcas

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb III L&K 272 PS, 7 DSG

Мнение от marcas »

krachunov написа: 12.10.2025, 12:10:53 Това за безкомпромисните със 6 годишни евтини гуми
Аз само не разбрах откъде го изкара този сламен човек и го бориш непрестанно - кой ти каза, че кара 6 годишни евтини гуми?
Аватар
Impress_me

Škoda Фен²

Гараж: Ex: Октавия 2.0ТДИ РС 2008
Ex: Октавия 2.0ТДИ ДСГ РС 2016
Ех: Фабия Монте Карло 1.0ТСИ ДСГ 2018
Ех: BMW X1 18d F48 x-drive
Ех: Skoda Fabia mk3 R5 Edition
Ex: MB W213 All-Terrain
Ex: BMW X1 20d F48 x-drive
Current: BMW 530i x-drive G31
Current: Служебно Камри

Мнение от Impress_me »

krachunov написа: 12.10.2025, 12:10:53 Имам комфорта точно по това време, когато сезонната е компромис.
А за останалите 360 дена в годината?
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Ей тамън щеше да спре и пак му наляхте бензин
Бееееее.....
Аватар
odo

ŠKODA MASTER

Гараж: Х3 М40i

Мнение от odo »

Цецо75 написа: 12.10.2025, 12:26:56 Ей тамън щеше да спре и пак му наляхте бензин
Той/те нямат нужда от бензин, имат нужда от подходящо време за подходящите гуми [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

marcas написа: 12.10.2025, 12:17:36 Аз само не разбрах откъде го изкара този сламен човек и го бориш непрестанно - кой ти каза, че кара 6 годишни евтини гуми?
Един каза че си кара 6 години гумите.
Друг обясняваше за безкомпромисното отношение и коментираше среден и нисък клас гуми.
Impress_me написа: 12.10.2025, 12:25:54 А за останалите 360 дена в годината?
Ти не знам къде си из тази територия. Но променливото време с големи вариации си е от октомври до януари. И от февруари до май. Кажи речи не са 360 по - скоро половин година.
Цецо75 написа: 12.10.2025, 12:26:56 Ей тамън щеше да спре и пак му наляхте бензин
Като гледам и аз съм им налял, подпушиха с глупостите. [smilie=beach.gif]
odo написа: 12.10.2025, 12:56:09 Той/те нямат нужда от бензин, имат нужда от подходящо време за подходящите гуми [smilie=sarcastic.gif]
Прав си. Хубавото че апокалиптичните случаи в които не вършат работа са 1 път на 10 години в една определена точка някъде из Европа.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Мнение от The Hooligan »

Нека отбележа няколко факти, каито не се осмислят.
От една страна:

- всесезонната гума след монтажа остава до краят на своя живот в експлоатация при всички външни условия.

- ползвайки всесезонна гума през лятото трябва да се знае, че половината от гумата/смеските са предвидени за зимни условия. И поради този факт, тя не се държи адекватно в жегите., а от друга страна се съкращава живота на смеските предвидени за зимни условия.

- ползвайки всесезонни гуми през зимата трябва да се знае, че имате наполовина летни гуми.

От друга страна:

- сезонните гуми се ползват по средно 6 месеца в годината. Тоест за период от 6 години /примерно/ те са били в експлоатация 3 години в правилните за тях условия.

Също така:

- Животът на всяка гума зависи не само от времето, но и от пробега, условията в които се ползва и стилът на шофиране. Няма универсална формула за това.
Всеки потребител сам може да прецени според нуждите си, кой вариант е най-добър за него.

И пак, ще повторя! Абсурдно е, хората, които карат компромисни гуми по дефолт да казват, че другите правят компромис с решението си да сменят гуми всеки сезон. 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Ти хубаво повтори, ама на това твойто последното изречение, ей сега колегата ще напише 1 страница "опровержение". [smilie=sarcastic.gif]

Въобще от 10тина страници се пише едно и също, само се размества по вертикала. Резултат нулев, и двете страни не са мръднали на мм от тезата си.
Бееееее.....
Аватар
marcas

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb III L&K 272 PS, 7 DSG

Мнение от marcas »

krachunov написа: 12.10.2025, 13:17:57 Един каза че си кара 6 години гумите.
Друг обясняваше за безкомпромисното отношение и коментираше среден и нисък клас гуми.
Аз ти казах, че гумите ми на 6 сезона се държаха повече от прилично.
След това бяха сменени, но не са били евтини гуми, та да правиш такива всеобщи изводи.

Но да взимаш различни мнения, които сами по себе си нямат общо и всичко да го събереш в едно е несериозно.
Затова ти казах, че си правиш някакви сламени хора тука и здраво ги "рутиш".
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Мнение от The Hooligan »

Цецо75 написа: 12.10.2025, 14:00:05 ей сега колегата ще напише 1 страница "опровержение".
Споко, неделята почти мина! От утре, ще е тихо [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> ex. Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual

Мнение от n_ivanov »

ABBC3_OFFTOPIC
Аз се чудя, защо още му се обръща внимание?
Не му ли свикнахте на глупостите, всеки път щом стане време за смяна на гумите?
Поне някой да му плащаше, за да има някаква логика в лакърдиите, а то - на добра воля.
Цецо е прав - последните 10 страници, нищо смислено и в помощ, не се е изписало.
Не му се връзвайте и няма да спами с фермани и глупави тези, и всичко ще си е в ред.
Да си търкаля безаварийно и със здраве гумите и да им се радва, колко са велики
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”