Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- martinp
- Гараж: Kodiaq FL 2.0 TDI 4x4 7DSG 200hp
Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)
До преди да започна със всесезонни винаги съм карал с Continental Premium Contact, и съответно Winter Contact.
Когато караш нормално, и се съобразяваш с атмосферните условия, няма никаква разлика с всесезонните.
Мисля е видно, че изминавам доста километри целогодишно, като обикалям всякакви градове и села, не карам само по Тракия. Никога не съм изпитвал трудности.
Когато караш нормално, и се съобразяваш с атмосферните условия, няма никаква разлика с всесезонните.
Мисля е видно, че изминавам доста километри целогодишно, като обикалям всякакви градове и села, не карам само по Тракия. Никога не съм изпитвал трудности.
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Значи ако си карал преди повече от 5-6 години съм съгласен с теб. Ама последните години всички производители главно работят върху подобренията на този тим гуми. И всички дето се занимават със тестове на гуми. Казват точно това, че преди 5-10 години тези гуми не са ставали за нищо. Но сегашните последни поколения на водещите марки са много добри.ЦецоNOL написа: 10.10.2025, 22:43:38 Аз съм карал на 4х4 всесезонни гуми по 680лв бройката - Мега КОНТИНЕНТАЛ някакъв.
Повече няма да повторя никога .
При положение, че мишелина го тестват и съпоставят със Пилот спорт и Алпин 7. Това за какво говори, че са мега брутално изостанали тези гуми. А тези хора са карали доста гуми и имат база за сравнение.
Пак ще се потретя ако живееш в планината и 4 месеца имаш сняг ясно е, че си за зимна гума.
Ако караш само лятото и евентуално на писта или се опитваш да караш по нашите пътища като на рали си за лятна гума 4S или спорт контакт ( като с тези двете трябва да се внимава при дъжд).
Ако си като мен и си возиш семейството, колата се ползва ежедневно и лято и зима всесезонната не е лош избор.
Така смятам времето ще покаже.
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Цецо, ти това Порше, ще го вадиш зимата в снега да го караш ли? В мизерията, лугата, пясъка, дупките и т.н. Хммм
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
- stefan L
- Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
Айде.... който сложи незсезонни и вече е експерт и няма по добри
"Ако караш нормално.... ако се съобразяваш.... Ако .... Ако.... а всъщност àко
![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Ще се съобразяваш, че е мокро и ти няма да имаш проблеми. Ще имат тези около теб
- martinp
Много жалък пост, колега.
Предполагам ти караш винаги на ръба на възможностите на техниката, гумите и настилката. Няма да отпускаш газта като останалите пезанти на пътя.
За 99% от хората няма никаква разлика. Ти си в топа на населението, и си над нещата.
Предполагам ти караш винаги на ръба на възможностите на техниката, гумите и настилката. Няма да отпускаш газта като останалите пезанти на пътя.
За 99% от хората няма никаква разлика. Ти си в топа на населението, и си над нещата.
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Личи си колко си чел на горе какво сме писали.Taratajki написа: 10.10.2025, 23:47:18 Айде.... който сложи незсезонни и вече е експерт и няма по добри
stefan L написа:
Има ли всесезонна гума клас А на мокро?
Ще се съобразяваш, че е мокро и ти няма да имаш проблеми. Ще имат тези около теб
Ама ей така да се изкажеш.
Не е лошо да се постараеш малко повече.
Знаем, че тука голяма част от ползващите коли просто се возим. Вие карачите сте от друго тесто.
Ще отговоря на бати Стефан.
Има модели с клас А за мокро. Новия Мишели, новия Нокиан, Пирелито от миналата година.
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
Е то важно е, че вие сте чели. Аз за какво да се хабя, сводката е ясна- супер са, ама не стават и трябва да се внимава, и да се съобразяваш
А, не бе, ще се влача. Единствено ме ограничават моите възможности, които не могат да покрият и половината от възможностите на техниката. Ама се уча.martinp написа: 11.10.2025, 09:00:25 ти караш винаги на ръба на възможностите на техниката, гумите и настилката
И не искам да изравнявам резултата с едни компромисни гуми
Май най голямата екстра на тия гуми е, че не ги сменяш. А фактор мързел си е важен, няма спор.
- Bobeca
- Гараж: Бял комбиниран уред
Чичо Roomster 1.9 TDI BSW
Само да питам тези със всесезонните - от нови летни/зимни гуми ли минавате на НОВИ всесезонни или от стари? Защото аз всеки път като сложа новите летни/зимни гуми и си викам защо по-рано не съм ги сменил - разликата е огрмна! Гумите деградират малко по малко и не го усещаме като шофьори това нещо. И накрая не ти прави впечатление колко всъщност са зле гуми на 3-4 години, просто защото прехода към по-лошото им поведение е плавен процес и се привиква неусетно с деградацията им.
Има и друго нещо за мен - пътищата ни. Настилката ни въобще няма сцепление. Дори и малък компромис да направиш със сцеплението на всесезонната гумата и нещата се насъбират. В западните страни настилката ти дава едно голямо преимущество от към сцепление и там може да си позволиш малко компромис с гумите. Всяко лято като отида в Австрия, Франция, Италия, дори и в Словения се изумявам колко стабилна е колата и колко добре спира! Тук и нов асфалт няма сцепление защото ползват отвратителни смеси!
Друго нещо също ми прави впечатление последните години, може би точно защото е по-топло, но като завали сняг и по-често става една лъзгава кишавица и лед. Струва ми се, че преди като паднеше сняг и задържаше по-студено за по дълго, съответно по-малко заледяваше?
По темата конкретно за модели - тази година заложих на Hankook winter i*cept rs3 за Румстера, който го кара жената. По тестовете ги дават, че се справят добре, а в същото време цената е като за по-нисък клас бранд. Очаквам да им навърти едва 1-2000 km има-няма за сезона, но пък ми е по-скъпа от смяна на гуми или купуването на два комплекта и нямам желание да рискувам и да я мисля (жената, не колата). Няма да споменавам и колко пъти съм си избил парите за втория комплект джанти и смяната сам, че това да ми е плюс за всесезонните. Но пък и ние сме в по-планинската част на София, улицата ни е задънена и стръмна, не се чисти редовно, а също и сме в най-ниската ѝ част, предпоследна къща. Не е като веднъж да съм се окопавал пред нас още на излизане от гаража. Съседите масово си взимат 4х4 защото зимата ни се налага да го ползваме с нашите условия, независимо колко си чистим или не улицата.
Октавията 4-та като я взех беше с чисто нови Pirelli Sottozero 3, като предната служебка беше с чисто нови Continental TS 870 и успях да направя директно сравнение между двете в ново състояние. Мога да кажа, че Пирелито нямаше нищо общо с Континентала - отвратителна гума е това Пирели в сняг. Много се радвам, че ги карах само 1 сезон сумарно.
Тигуана сега също е с TS 870 Р, но не успях да ги тествам подобаващо, тъй като изпуснах сезона и не видяха почти никакъв сняг.
Летните последно заложих на Nexen N'blue HD Plus преди 3 сезона на Румстера - супер доволен съм! Страхотно се държат във всякакви условия.
Октавията беше със заводските Kumho Ecsta PS71 и беше ОК, но нищо впечатляващо. Доста въртеше гуми, особено на мокро.
Тигуана съм с Hankook Ventus evo SUV за летни и за сега съм доволен от поведението им. Върти гуми повечко, но там си е от мощността и факта, че е само предно.
Има и друго нещо за мен - пътищата ни. Настилката ни въобще няма сцепление. Дори и малък компромис да направиш със сцеплението на всесезонната гумата и нещата се насъбират. В западните страни настилката ти дава едно голямо преимущество от към сцепление и там може да си позволиш малко компромис с гумите. Всяко лято като отида в Австрия, Франция, Италия, дори и в Словения се изумявам колко стабилна е колата и колко добре спира! Тук и нов асфалт няма сцепление защото ползват отвратителни смеси!
Друго нещо също ми прави впечатление последните години, може би точно защото е по-топло, но като завали сняг и по-често става една лъзгава кишавица и лед. Струва ми се, че преди като паднеше сняг и задържаше по-студено за по дълго, съответно по-малко заледяваше?
По темата конкретно за модели - тази година заложих на Hankook winter i*cept rs3 за Румстера, който го кара жената. По тестовете ги дават, че се справят добре, а в същото време цената е като за по-нисък клас бранд. Очаквам да им навърти едва 1-2000 km има-няма за сезона, но пък ми е по-скъпа от смяна на гуми или купуването на два комплекта и нямам желание да рискувам и да я мисля (жената, не колата). Няма да споменавам и колко пъти съм си избил парите за втория комплект джанти и смяната сам, че това да ми е плюс за всесезонните. Но пък и ние сме в по-планинската част на София, улицата ни е задънена и стръмна, не се чисти редовно, а също и сме в най-ниската ѝ част, предпоследна къща. Не е като веднъж да съм се окопавал пред нас още на излизане от гаража. Съседите масово си взимат 4х4 защото зимата ни се налага да го ползваме с нашите условия, независимо колко си чистим или не улицата.
Октавията 4-та като я взех беше с чисто нови Pirelli Sottozero 3, като предната служебка беше с чисто нови Continental TS 870 и успях да направя директно сравнение между двете в ново състояние. Мога да кажа, че Пирелито нямаше нищо общо с Континентала - отвратителна гума е това Пирели в сняг. Много се радвам, че ги карах само 1 сезон сумарно.
Тигуана сега също е с TS 870 Р, но не успях да ги тествам подобаващо, тъй като изпуснах сезона и не видяха почти никакъв сняг.
Летните последно заложих на Nexen N'blue HD Plus преди 3 сезона на Румстера - супер доволен съм! Страхотно се държат във всякакви условия.
Октавията беше със заводските Kumho Ecsta PS71 и беше ОК, но нищо впечатляващо. Доста въртеше гуми, особено на мокро.
Тигуана съм с Hankook Ventus evo SUV за летни и за сега съм доволен от поведението им. Върти гуми повечко, но там си е от мощността и факта, че е само предно.
- martinp
Само ще ти дам повод за размисъл - всесезонните ги купуваш ТОП модел, караш 1-2 години и сменяш със следващите. Винаги караш относително нови гуми. Като въртиш Зимни/Летни гумите стоят по 4 години на колата. А в твоя конкретно случай, са и посредствени модели.
Кефи ме как не сте се докосвали до такива гуми, но някак отвисоко се изказвате за тях. Аз поне знам какво съм карал, и мога да си направя директно сравнение. Даже в гаража още седят летните континентали, преди да ги сменя с всесезонните.
Моята кола никога не върти гуми, и това не е защото карам на други настилки, или в други атмосферни условия. А защото гумите са добри. Тия Ханкук, Нексен и Кумхо, които даваш за пример са средна работа, и надолу. Има ли в името на една гума - green, Evo, blue, eco, efficiency ѝ т.н. Значи е най-долнопробната, направена да не се търка.
Кефи ме как не сте се докосвали до такива гуми, но някак отвисоко се изказвате за тях. Аз поне знам какво съм карал, и мога да си направя директно сравнение. Даже в гаража още седят летните континентали, преди да ги сменя с всесезонните.
Моята кола никога не върти гуми, и това не е защото карам на други настилки, или в други атмосферни условия. А защото гумите са добри. Тия Ханкук, Нексен и Кумхо, които даваш за пример са средна работа, и надолу. Има ли в името на една гума - green, Evo, blue, eco, efficiency ѝ т.н. Значи е най-долнопробната, направена да не се търка.
-
hilldegarn
Не си ги сменил по-рано, защото си дал 2х1к+ лв. и те е свит да ги метнеш на 2/3-я сезон, а трябва. За тази сметка всесезонните, за които пак си дал 1к лв, 100% ще ги метнеш след 2-рата година, защото толкова си им е живота генерално. Тоест понеже си с два комплекта, ти, а и повечето хора ги търкаляте по 4-ри години/всяка, а тя още на 3-тата вече е компроментирана. Хората, които си купуват всесезонни, знаят, че след 2-рата година ще ги метнат и ще вземат новите. Тоест за един и същ период от време, когато си с два комплекта гуми, ти се случва да караш 1 или 2 години с компроментирано сцепление. Интересно ми е да се нарпави такова сравнение. Класически гуми на 3 сезона, срещу нови всесезонни или такива на 1 година. Да не да се окаже, че дистанцията в представянето е драстична, само когато са баш чисто нови и двата вида.Bobeca написа: 11.10.2025, 16:08:29 Само да питам тези със всесезонните - от нови летни/зимни гуми ли минавате на НОВИ всесезонни или от стари? Защото аз всеки път като сложа новите летни/зимни гуми и си викам защо по-рано не съм ги сменил - разликата е огрмна! Гумите деградират малко по малко и не го усещаме като шофьори това нещо. И накрая не ти прави впечатление колко всъщност са зле гуми на 3-4 години, просто защото прехода към по-лошото им поведение е плавен процес и се привиква неусетно с деградацията им.
Иначе аз съм карал всякакви гуми, на различни коли. И евтини, и среден клас, и премиум. Примерно на Скалата, зимните Клебър ги метнах след 2-рата година и сигурно няма и 10к км общо. Просто не ставаха вече, въпреки грайферът им. След това взех Бриджстоун, с тях я и продадох. Летните и бяха с каквито беше дошла до завода, Нексени, които ги търкалях 3 лета и около 30к км. Отново 3-тото лято беше абсолютен компромис, особено когато е беше по-студено и мокро. Смених ги с Мишлен и пак с тях я продадох.
ЕДИТ: Оправени грешки.
- marcas
- Гараж: Skoda Superb III L&K 272 PS, 7 DSG
Моите заводски Bridgestone летни на 6-и сезон си държаха повече от добре. Даже на един мокър завой гумата ме спаси да не вляза в бордюра, та спорна работа с тези 4-и години.
Ако гумите са добри, не е издевателствано с тях и най-вече са добре съхранявани зимата, не мисля, че деградацията им е толкова голяма.
Ако гумите са добри, не е издевателствано с тях и най-вече са добре съхранявани зимата, не мисля, че деградацията им е толкова голяма.
- The Hooligan
- Гараж: FreakOBoost
Фокуса ми пристигна с Континентал Еко Контакт 6 - ебаси нечовешкият боклук най-страшен!
Нямах търпение да сложа зимните вече
На пролет нови летни, а тези отиват на боклука!
Нямах търпение да сложа зимните вече
На пролет нови летни, а тези отиват на боклука!
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
- Bobeca
- Гараж: Бял комбиниран уред
Чичо Roomster 1.9 TDI BSW
Не мисля да отговарям на двата коментара след предния ми. Безсмислено е.
Ако на някого, който не иска да сменя на 1 година всесезонки или да кара само Michelin Pilot Sport Cup, съм помогнал с мнението ми за конкретните актуални модели - радвам се и това ми беше основната цел. На другите дето въртят едно и също мнение 357 страници - със здраве си карайте колите. Може да пробвате и bgmamma форума - ще ви допадне!![beach [smilie=beach.gif]](./images/smilies/beach.gif)
Другите коли - общо взето с каквото дойдат от завода и после един сезон с каквото ги обуе лизинговата компания. Договорът ни е за премиум клас да се слага.
Минах и аз през един Континентал Еко Контакт, но не помня коя версия. По-предната дойде с тях. Същото мнение като теб имам.
Ако на някого, който не иска да сменя на 1 година всесезонки или да кара само Michelin Pilot Sport Cup, съм помогнал с мнението ми за конкретните актуални модели - радвам се и това ми беше основната цел. На другите дето въртят едно и също мнение 357 страници - със здраве си карайте колите. Може да пробвате и bgmamma форума - ще ви допадне!
![beach [smilie=beach.gif]](./images/smilies/beach.gif)
Румстера на времето дойде с Turanza нещо си (Turanza R300???) - 5-6 години се държаха перфектно. После сложих Turanza T001 и беше отвратителна гумата още от нова. Нищо общо със заводските. След това сложих и GoodYear летни и същата трагедия като Т001. След това The Hooligan ме насочи към Nexen и съм му благодарен - гумата е страхотна!marcas написа: 11.10.2025, 19:31:03 Моите заводски Bridgestone летни на 6-и сезон си държаха повече от добре.
Другите коли - общо взето с каквото дойдат от завода и после един сезон с каквото ги обуе лизинговата компания. Договорът ни е за премиум клас да се слага.
The Hooligan написа: 11.10.2025, 19:43:05 Континентал Еко Контакт 6 - ебаси нечовешкият боклук най-страшен!
Минах и аз през един Континентал Еко Контакт, но не помня коя версия. По-предната дойде с тях. Същото мнение като теб имам.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Пише ли еко,, намален разход на гориво, намалено износване... бягаш далеч.
Еко контакта го слагат и масово на нови Шкоди. Хората се кефят, сложили им Конти... а то лайно.
Бееееее.....