Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от Цецо75 »

Аз продължавам да не разбирам ползването на всесезонни гуми само в определен сезон, тъп съм явно.
Бееееее.....
PavelKovachev

Шкода Новак

Гараж: WV Tiguan

Мнение от PavelKovachev »

Аз също използвам всесезонни гуми през всички сезони :) Пътуваме навсякъде с детето и жената, почивки до Гърция, из България, магистрали съответно и гумите не са се повреждали от магистрално шофиране в най-топлите месеци. Шофирам в рамките на правилата. Мишлен кросклимат на сув на предно само. Зимата също се представят отлично, дори и на сняг, който нямаме в нашия град.
mukot

Škoda Фен²

Гараж: Honda ZR-V Advance e:HEV; Toyota Cororlla Cross 2,0L HEV Executive plus

Мнение от mukot »

Цецо75 написа: 22.09.2025, 21:03:51 Аз продължавам да не разбирам ползването на всесезонни гуми само в определен сезон, тъп съм явно.
Иронията си е ирония, но има хора перфекционалисти. Просто лятото са с летни гуми, а зимата ако не карат на сняг а само на сухо и мокро всесезоната е по-добра от зимната. И да, има и объркване от маркетинговото "зимна". По-точно би било да се каже гума за сняг. Разбира се и тук има нюанси. Гумата за лед е с шипове и в северните страни като Русия вървят спорове коя е по-дора гума за зимата с или без шипове. Ние като по-южна страна имаме други терзания. Имам колеги с различни уклони - един си слага полусликове на БМВ-то, а друг специални гуми за оф роуд на съответната машина за това. :)
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Това да обясняваш на някой, който 45 сек. ускорява до 50 и пуска по инерция на 200 м. от светофара, че гумите за мъгла не струват, е causa perduta [smilie=pardon.gif]
Това са тези, дето за Самоков пъплят с 50, до Железница са за 2 часа, към Велинград с 40, на Шипка не смеят и да се пробват след средата на Август [smilie=sarcastic.gif] Гуми за пасажери и туристи. Кръгли, черни, търкалят се... това е единственото, което ги доближава до хубавите и сигурни гуми.
А приказки...ма 2 дни е зима, 3 дни е пролет....всяка година в телевизора има такива хитряги, дето са прее'али системата и ходят да ги спасяват из преспите, на еднодневния сняг [smilie=pardon.gif]
tahumbata_2

Škoda Фен

Мнение от tahumbata_2 »

Аз лично ако не катерех планини през зимата и правех основно градско, може би също бих се замислил за всесезонни гуми. Или ако живеех в южна Италия или Гърция. Там вали сняг 2 дни годишно буквално и се топи за часове след това. Но тук както уж е топло и меко, изведнъж като завали малко по-стабилно през зимата сняг и всички се побъркват, хеле пък тия с летните гуми и дето не могат да карат генерално и там вече всеки сантиметър по-бързо спиране може да е критичен, а в това са най-добри зимните гуми каквото и да си говорим. В това отношение откакто имам автомобил въобще, просто купувам най-актуалният топ модел на Continental и да чукна на дърво никога не са ме подвеждали дори и на 5+ години да са ставали. Особено с ContiSeal ако са, още един плюс за тях. Други производители не знам да я имат тази екстра, но на мен лично до момента ми се е случвало поне 4-5 пъти да ми се набиват рапидки в гумата и с Конти Сийл не ти дреме, а с обикновена гума трябва да се занимаваш да ходиш до гумаджийници и особено ако си на път някъде и е студено, не е много яко ако ти се случи.
Karoq Style 2019 1.5TSI Evo1 DADA / DSG DQ381 4x4
Fabia Monte Carlo 2024 1.5TSI Evo2 DXDB / DSG DQ200
ex Audi A3 Ambition 1997 1.8 AGN / 5M
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Контисеала е отлична екстра. И работи. Много го бъркат с рънфлат.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

Мнение от DoH_KuXoT »

Изхвърлих едни пиррлита P7 cinturato, там се нарича InSeal
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

Taratajki написа: 22.09.2025, 23:17:51 че гумите за мъгла не струват, е causa perduta [smilie=pardon.gif]
ако визираш всесезонките - Абсолютни глупости
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

krachunov написа: 23.09.2025, 09:30:33 ако визираш
Визираните са в началото на изречението [smilie=sarcastic.gif] Безсезонките са ясни, стават за търкаляне, не и за каране [smilie=pardon.gif]
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Мнение от xektop »

Трябва да се на прави една нова тема, със заглавие ЕЖК. Би била доста подходяща, за доста спорове.
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

Taratajki написа: 23.09.2025, 09:56:59 не и за каране
ми да - както казах глупости ;)
Аватар
Nikolay_Yakimov

Шкода Новак

Гараж: Шкода Elroq 85
Обратна връзка:

Мнение от Nikolay_Yakimov »

Привет чакам доставка на Continental за зимата за моят шкода, след монтаж ще споделя мнение. Но всесезонна гума според мен.... е сложно за обяснение. Въпреки, че има марки с някакви традиции, които предлагат такава екстра.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Радвам се, че предизвиках такава дискусия.
Специално за Цецо да внимава в обясненията.
Какви са мойте разсъждения:
Зимни гуми това са гуми предназначени за ниски температури ,сняг и киша. Последните 14 години аз във Варна и евентуално някое ходене до Разград през зимните месеци сняг не съм виждал.
Летни гуми това са гуми който работят най-добре при температури над 10 градуса на мокро и сухо. Няма спор това е най-добрата гума за пролетта, лятото и до средата на есента.
Всесезони който доста се развиха в последните години и все повече в голяма част от света започват да се използват. На база съвременните технологии и смеси могат да се карат през цялата година.

Така вече специално за Цецо75. Имам летни гуми който ще изкарат още няколко сезона. Даже покриват и 4мм грайфер с който реално може да се кара цялата година. Но на база опита ми лятната гума под 10 градуса сутрин и вечер във варненското градско се пързаля понеже е студена и пада влага от морето по асфалта. Извън града става защото позагрява и започва да работи. Ако падне сняг на трупчета пред блока.
На база това искам да си взема едни гуми за втория комплект джанти и на база доста информация се оказва, че за мойте условия всесезоната гума ще спира, потегля и ще се държи доста по адекватно от зимна такава. Защото всяка една зимна гума има по-дълъг спирачен път на суха и мокра настилка над 0 градуса.
Ако пък стане някаква чак такава голяма зима като знам как нашите служби се грижат за пътя по добре да си отворя една бутилка червено вино и да нарежа един суджук.
tahumbata_2

Škoda Фен

Мнение от tahumbata_2 »

Да и това е вярно - ако живееш в Петрич или Сандански където винаги е по-топло и не бръмчиш по планини през зимата, всесезонните са супер. Но ако си в Смолян да речем, там вече всесезонните са компромис. За летни при първия сняг като падна миналата година в София мога да кажа, че Бриджстоуна фабричния за Фабия 16” е брутално добър - снегът беше няколко сантиметра верно, но по никакъв начин не съм го усетил с летните гуми при все че Монте Карлото за зимата не е за хора с “тежки крака” като мен [smilie=sarcastic.gif] Изобщо летните на Bridgestone са супер за мен и ми е интересно зимните им ка се справят за климат като в БГ.
Karoq Style 2019 1.5TSI Evo1 DADA / DSG DQ381 4x4
Fabia Monte Carlo 2024 1.5TSI Evo2 DXDB / DSG DQ200
ex Audi A3 Ambition 1997 1.8 AGN / 5M
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

Днес премерих, че след изминати 5000км ми остават :

Предни 5.5мм

Изображение

Задни 6мм
Изображение

Тоест с моят стил на шофиране и това износване, тези гуми (спорт контакт 7) биха ме изкарали около 20 мааааксимум 25 000км [smilie=pardon.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”