Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от skodko »

Много се напукват, не съм видял Нокиан на повече от две години да не е напукан.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
martine72

Škoda Фен

Гараж: У нас

Мнение от martine72 »

mehudi написа: 09.02.2024, 18:40:32 аз си купих зимни и летни гуми Petlas - много съм доволен. ясно ми е, че са бюджетни, но не намирам кой знае каква разлика с continental от високия клас, които карах преди. ще карам евентуално 2-3 години (сезона) и те така.
Колега, с Petlas Snow master 2 съм цяла зима. Гумата е мека и добра за парите си. В сняг се държи добре, но истинската и сила е в киша! Няма такива копачки! От гумите съм доволен - 5.000 км им навъртях. Единствено...малко са шумни, но, това е от шарката на протектора! Бих си купил и летни да пробвам.
The Silent Traveller.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

martine72 написа: 17.03.2025, 15:46:00 Непрочетено мнение от martine72 » 17.03.2025, 15:46:00

mehudi написа: 09.02.2024, 18:40:32
аз си купих зимни и летни гуми Petlas - много съм доволен. ясно ми е, че са бюджетни, но не намирам кой знае каква разлика с continental от високия клас, които карах преди. ще карам евентуално 2-3 години (сезона) и те така.

Колега, с Petlas Snow master 2 съм цяла зима. Гумата е мека и добра за парите си. В сняг се държи добре, но истинската и сила е в киша! Няма такива копачки! От гумите съм доволен - 5.000 км им навъртях. Единствено...малко са шумни, но, това е от шарката на протектора! Бих си купил и летни да пробвам.
Fabia Ambition 2024.
Аз също изкарах тази зима със зимните Petlas SNOWMASTER 2 SPORT 17" - до сега все съм карал със висок клас гуми. Тези по нищо не им отстъпват.
Пробвани са зимата на сняг, лед и непрекъснатата лигавня всяка сутрин във Варна.
Летните с който взех колата също са 18" Petlas VELOX SPORT PT741 - миналата година им беше 3ти сезон навъртях им повече от 15хил.км определено тази гума по никаккъв начин не отстъпва на EAGLE F1 ASYMMETRIC 6 който имах преди на Октавията. Сега ще им е 4ти сезон имат около 6мм граифер. Това което ми направи впечатление е, че са започнали много леко да се цепят по дължина на каналите както Континентала. Това ще им е послдеден сезон. Но за цената си от 170лв. за мене е много добра оферта.
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Моите летни велокс спорт ги хвърлих след 4 сезона добре се държаха, но последния сезон на мокро определено ме беше същата гума. Отделно, че се нацепиха целите..
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
chill

Škoda Фен²

Гараж: Дакел 280

Мнение от chill »

Обективно погледнато, Петласа е бюджетна гума, която по много критерии отстъпва на Eagle-а, както и на други премиум клас гуми. Бърза проверка в tyre-reviews показва спирачен път на сухо от 28.3 м срещу 33.1 м. Цената е добра да, но нека сме реалисти.
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

Мнение от mariyan »

За неагресивните и спокойни водачи, в 99% от времето, когато колата се кара на две-три десети, и когато няма екстремни ситуации, бюджетната гума си върши работата. Въпросът е, че в останалия 1%, когато изникне непредвидена ситуация и трябва да се спре или маневрира рязко, тогава се явява тази разлика от различното пътно поведение или 2-3-5 метра спирачен път. Те също може да не са фатални, ако в рамките на тези метри или маневри няма препятствие... Лошото е, ако има. Тогава - не само, но най-вече - и за хората, които шофират внимателно и спокойно, се изплаща премиум гумата. В останалото време си е пари, хвърлени на вятъра. [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

mariyan написа: 17.03.2025, 19:13:32 В останалото време си е пари, хвърлени на вятъра.
не съм много съгласен. То проблемите са именно в тоя 1%. Може и никога да не ти се наложи колан, но го слагаш предполагам всеки път.
Спокоен агресивен, съботонеделен, ежедневен. Никакво значение няма. Бързи, бавни реакции... Да всичко от изброеното оказва влияние, но в края на деня ти имаш 4 точки с големина на пощенски плик, от които зависи каляската, как ще спре. Как завива, как ускорява все там. Проблема е със спирането.
И без значение, към каква група спадаш тези няколко стотни от секундата, които ти дават/взимат гумите както и тези метри ще са от значение.
Може да си най - спокойния и неагресивен шофьор и в 99.99999 от случаите да не ти трябва, но ще ти потрябва 0.00001% тогава е добре да си направил всичко възможно. А именно ако имаш възможността да си си взел читави гуми. Тези спестени пари, няма да забогатееш.
п.п. изключвам случаите с лада без абс... тогава да... вЕтър
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

Да вземем да съдим производителите на НЕпремиум гуми за НЕпредумишлено убийство?
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
martine72

Škoda Фен

Гараж: У нас

Мнение от martine72 »

Фабрицията купих с летни Континентал Еко Контакт 6. Да си кажа - не съм очарован. На предната ми кола, купих нови Nexen N blue HD plus - разкошни гуми!!! От зимните им, не останах доволен - тихи, но на сняг...зле. В този ред на мисли - Петлите /Petlas / са по-добри. Пп-шумни, но по-ефективни. Пак казвам - в мокър сняг и киша, са зверове!
The Silent Traveller.
Аватар
111E8

Škoda Фен

Гараж: Superb 2021 2.0 TDI 110 kW

Мнение от 111E8 »

Здравейте,
на черния петък се сдобих с тия джанти:
Изображение

Гледам по спецификацията им гумите трябва да са 235/45. Засега съм се спрял на CONTINENTAL PREMIUM CONTACT 7 235/45.

Честно казано не съм много наясно дали друго съотношение би станало..
Audirulzz

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia 3 estate 1.8tsi 4x4 stage 4 - depresses Georgi Milev
Обратна връзка:

Мнение от Audirulzz »

martine72 написа: 18.03.2025, 07:50:59 Nexen N blue HD plus
Най отвратителната лятна гума.
Това “нещо” се пързаляше винаги.
Никво сцепление
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

The Hooligan написа: 18.03.2025, 07:36:08 Да вземем да съдим производителите на НЕпремиум гуми за НЕпредумишлено убийство?
Неее? Казвам че имаш ли възможност няма смисъл да пестиш, както с всяко нещо. И парксайдчетата са супер инструменти, но dewat/milwaukee се усеща разликата.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

chill написа: 17.03.2025, 17:17:56 Обективно погледнато, Петласа е бюджетна гума, която по много критерии отстъпва на Eagle-а, както и на други премиум клас гуми. Бърза проверка в tyre-reviews показва спирачен път на сухо от 28.3 м срещу 33.1 м. Цената е добра да, но нека сме реалисти.
Както писах купих колата с тези гуми, карани са 22 половин сезон, 23 цял и аз ги карах 24. Аз също като превърженик на високия клас гуми погледнах скептично на марката.
Обективно обаче мога да кажа като потребител и на двете цитирани марки.
Eagle го карах в размер 225/45/17 на Октавия 3 страхотна гума нямам забележки, мокро, сухо, завои.
Petlasa e 235/45/18 на Супърба, тази гума се държи по същия начин както Eagle на Октавията, както писах бях скептично настроен, но след над 15хил.км предното лято ми се промени мнението за гумата. Мокро, сухо в завои гумата е безпроблемна. На пистата на бетона също много здраво хапеше и спираше.
Не казвам, че няма разлика, но тези 5 метра в спирачния път аз не ги усещам спирал съм екстремно няколко пъти и колата си заковава доста добре.
За 24 години зад волана са ми минали много гуми през ръцете знам какво е гума да не спира и държи в завои.

Незнам да ли сте търсили информация за Petlas https://www.petlas.com/en/, но правят гуми за всичко.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

chill написа: 17.03.2025, 17:17:56 Обективно погледнато, Петласа е бюджетна гума, която по много критерии отстъпва на Eagle-а, както и на други премиум клас гуми. Бърза проверка в tyre-reviews показва спирачен път на сухо от 28.3 м срещу 33.1 м. Цената е добра да, но нека сме реалисти.
Сега разгледах тестовете:
И спирачния път който си показал е за мокра настилка. Гумите са много важни за мокро спиране, но по-важна е скороста от която ще започне спирането.
На сухо 34.1м срещу 35.4 така по съм сагласен. Генерално Petlasa заема 24 място от 52

От тази класация обаче за мен изпъкват много Maxxis Victra Sport 5 Генерално заема 10 от 52, @ЦецоNOL доста пъти ги е хвалил.
- 5ти на сухо 33.9
- 9ти на мокро 29.2
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Спотред мен.
Всички нови гуми са хубави. Просто някои по дълго в годините запазват качествата си.
Ако караш нмого и ги сменяш през 2 сезона,не вижда много смисъл от супер премиум гумите.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”