Навъртях 9 хил. км и взех да посвиквам с колата. Прави ми впечатление, че на дълъг път държи по-ниска температура на маслото в сравнение с октавията. Може да е заради 7-мата скорост. Дори и със 180 км/ч градусите не минават над 110. Дори и през деня в 30+ градусови жеги. За сравнение, октавията в такива дни се върти покрай 118-120.
Разликата във вървежа м/у октавията и супърба е огромна. Както писах още на първа страница, ще се слага софтуер със сигурност. Просто трябва да се разберем кога с мапера (ясно е кой), понеже все се разминаваме.
Миналата седмица пътувах до Хърватия и знаех, че идват жегите. Заради това исках да си сложа УВ фолио преди дългото пътуване. Отново отидох при VS Studio. Разбрах, че вече не работят с Llumar, а с Maxuel. Причината била, че започнали да имат рекламации с Llumar поради дефекти. Челното стъкло се води атермично и нямаше нужда да се слага на него. На предните странични сложих 80% пропускливост, а на задните и багажник - 30%, понеже заводски са затъмнени и не исках да става прекалено тъмно, както с октавията. Отново си стана тъмно (беше ми ясно), но не е чак толкова много. Нямаше смисъл да плащам по-скъпо фолио за отзад, за да е по-светло.
Макар в Хърватия да беше също 34-35 градуса и индексът на УВ от слънцето да варираше между 9 и 10, което е от най-високите индекси, колата бързо се охлаждаше след дълго стоене на слънце. Няма да лъжа, усещах мнооого леко парене по ръката на моменти, но в крайна сметка наистина слънцето беше ужасно силно. За да се уверя в действието на фолиото, просто смъквах прозореца и усещах мигновена разлика по кожата.
Крайният ефект:
Вече добих и представа за разхода на гориво. Общо взето при поддържане на висока скорост е може би 1:1 с октавията. При градско шофиране гори малко повече от октавията. Най-вероятно заради по-голямата тежест и съответно всяко тръгване от покой си качва разхода. При по-високи скорости, имам усещането, че колата се чувства по-"в свои води" със 160 км/ч отколкото със 140 км/ч. Най-вероятно след слагането на софтуер това може да се промени. Разходът на гориво м/у двете скорости е минимален, а колата се усеща в по-добри обороти при по-високата скорост. Шумоизолацията е добра, но ме е яд, че няма решение за акустични стъкла и на задните, както при Супърб 4 или възможността за ретрофит при Кодияк. Шумът от гумите си е осезаем, за това няма да си кривя душата.
Това е снимка на цялото ми пътуване София => Загреб => разни места покрай Загреб => Сплит => Загреб => София. За цялото пътуване спрях да зареждам само 2 пъти. Всичките бяха след около близо 1000км. Бях забравил колко е удобно така.
Нещо, което ме дразни при матричните фарове е, че много късно хващат стоповете на колите, които застигам. За да не ги заслепявам, пускам късите докато не ги настигна достатъчно. Същото важи и за дълги прави, когато някой е надалеч и пътува срещу мен. В настройките съм задал сензорът да енай-чувствителен.