Избор на Автокаско (застраховател)
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Уникредит
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

- _v_
- Гараж: Шкода Октавия Скаут
Не ми остава много време напоследък, но съм планирал да напиша кратка статия по тази тема - та с две думи за сега - препоръчвам горещо на всеки, които има тази възможност или да си плати автомобила кеш или най-малкото да изтегли потребителски, да плати автомобила кеш, като по този начин стане негов собственик. След това да си обслужва кредита към финансовата институция. Ако настъпи застрахователно събитие, при което автомобилът не е тотал тогава не е проблем - и в двата случая (собствено или на лизинг) ползвателя, респективно собственика на МПС-то получава застрахователното обезщетение лично, по негова сметка или с възлагателно писмо в сервиз. Има и права да предяви съдебен иск.DMateev написа: 11.04.2025, 17:02:06 Въпрос от лаик по темата. Какво печеля, така да се каже, ако бъде без лизинг и взема потребителски?
Ако се вземе в предвид, че можеш да вземеш 50% плащане и 2 години с 0% лихва, реално няма как да получиш потребителски с 0% лихва дори и да е за 2 години.
Правилно ли разбирам, че не плащаш такси по прехвърляне изобщо при варианта с потребителски? Автомобила директно е на твое име, и имаш задължението ти да го застраховаш и предполагам, че ти отиваш в КАТ да си го регистрираш, а не ЕТ? Правилно ли съм разбрал.
Ако обаче настъпи тотална щета (кражба, ПТП и тн) обезщетението се изплаща на лизингодателя (примерно ЕТ). Тук идва интересното - ако обаче това обезщетение не е достатъчно да покрие вноските по лизинга, лизингодателят може да продължи да търси от лизингополучателя оставащите вноски (т.е. до пълната сума на МПС-то, за което то е отдадено на лизинг на получателя) и по този начин лизингополучателят може да влезне в едни много неприятни "филми"
Поздрави,
Застрахователно посредничество и правна защита - https://www.facebook.com/Обезщетение-от ... 626356002/
- krachunov
- Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4
А какво точно ще се случи ако е ТОТАЛ и си с потребителски кредит?! Финансовата институция си казва ЕЙЙй той няма кола за която е изхрачил парите и не ги търси !?!?!?_v_ написа: 14.04.2025, 15:17:22 Ако обаче настъпи тотална щета (кражба, ПТП и тн) обезщетението се изплаща на лизингодателя (примерно ЕТ). Тук идва интересното - ако обаче това обезщетение не е достатъчно да покрие вноските по лизинга, лизингодателят може да продължи да търси от лизингополучателя оставащите вноски (т.е. до пълната сума на МПС-то, за което то е отдадено на лизинг на получателя) и по този начин лизингополучателят може да влезне в едни много неприятни "филми"
Без да се засягаш колега, не пиши статия.
Какви са вариантите които така мрачно описваш.
Колата се тотализири, след което
1. При лизинг:
застрахователната компания изплаща застрахователната сума КЪМ лизинга.
от тук има 3 варианта.
1.1 Сумата покрива всички задължения (останалите дължими вноски) - пито платено
1.2 Сумата не покрива задълженията - да речем дължите 20 бона на лизинга, каското е платило 18... останалите 2 бона лизинга си ги търси от вас.
1.3 Сумата надхвърля задълженията ви към лизинга. След приспадане на дължимите вноски, остатъчната стойност ви се връща.
Доста често застрахователната сума е под - пазарната цена а е възможно и варианти да е под дължимата към лизинга, за това е добре да си направите GAP застраховка която покрива именно тази хипотеза.
2. При потребителски
почти същото
2.1. Покрива ви потребителския
2.2. не ви покрива изцяло потребителския и вие продължавате да си го покривате месечно.
2.3. покрива и надхвърля задълженията по кредита и сте напред с някви пари.
разликата както се писа е в периода на кредитиране, лихвата, липсата или наличие на лично участие, остатъчната стойност и свободата при сключване на застраховки.
Даже бих казал, че при лизинг може да е ви е една идея по - лесно в случай на кражба. Че иначе е една ЯКО одисея с обикаляне по институции и КАТ за да приключваш регистрации.
Относно плащането кеш е въпрос на много и различни фактора, преди да вземеш подобно решение. Но дори и да имаш кеш 50-100 бона, дали е най - добрия начин да ги метнеш в една консерва която се обезценява ежечасно (не визирам марка - всички са така), както и всеки ден е на ръба да изчезне, обезцени... щети/кражби/ПТП. Да имаш лихва, но имаш и инфлация та ти взимаш кола за Х сума и в периода я изплащаш с обезценяващи се пари (много много грубо разбира се, казано)
Но ето и хипотетичен пример имаш 100 бона за харчене, друсваш ги за някаква кола. На следващия ден някой ти я тотализира/краде (недай Боже) и си минус 100 бона, до де не ти платят каското.
За кражба мога да ти кажа АБСОЛЮТНО минималния срок е 3 месеца... BEST OF THE BEST. От там насетне може да е години...
2ро вариант, от тия 100 да речем си дал само половината, разиграва се горния сценарии и пак имаш пари които може да ползваш за купуване на ново...
Та варианти хиляди и незнайни, да се генерализира кеш/лизинг/потребителски... не е правилно.
-
milencv
- Гараж: Октавия 4 комби 1.5 бензин, Ръчка, Едишън
Лизинга има и следния негатив - собсвеник на колата си не ти за лизингодателя.
Възможно е да влезнеш в следния хипотетичен случай: плащаш си вноските 5 г. след което действаш по прехвърлянето на колата на твое име, което се оказва невъзможно.
Защо - защото лизигодателя е във фалит, има серизоно задължение към банката Х, което задължение е гарантирано с негови активи, частичка от които е и "твоята" кола.
И в крайна сметка колата се оказва не твоя, а на банката Х.
Възможно е да влезнеш в следния хипотетичен случай: плащаш си вноските 5 г. след което действаш по прехвърлянето на колата на твое име, което се оказва невъзможно.
Защо - защото лизигодателя е във фалит, има серизоно задължение към банката Х, което задължение е гарантирано с негови активи, частичка от които е и "твоята" кола.
И в крайна сметка колата се оказва не твоя, а на банката Х.
- krachunov
Тук вече влизаме в някакви супер хипотетични сценарии, които бият към абсурдност. Ами ако банката от която си взел пари фалира и дълга ти стане предсрочно изискуем ?
По повод хипотетичния случай, колата вече не е тяхна, защото ти вече си я изплатил тоест техния актив е вече във пари а не в притежанието на колата. Така че да разискваме някакви супер сложни счетоводни и законно договорни отношения е напълно безпочвено и няма никаква връзка с реалността.
Не знам какво точно ви плаши в тоя лизинг, че на документчето не пише твоето има (като собственик, защото го пише като обичаен водач).
И двете са вид кредит ни повече ни по - малко. И едното и другото има + и -, които вече доста пъти са споменавани.
При лизинга е много по - лесно, да смениш със следваща или да го приключиш продавайки колата.
По повод хипотетичния случай, колата вече не е тяхна, защото ти вече си я изплатил тоест техния актив е вече във пари а не в притежанието на колата. Така че да разискваме някакви супер сложни счетоводни и законно договорни отношения е напълно безпочвено и няма никаква връзка с реалността.
Не знам какво точно ви плаши в тоя лизинг, че на документчето не пише твоето има (като собственик, защото го пише като обичаен водач).
И двете са вид кредит ни повече ни по - малко. И едното и другото има + и -, които вече доста пъти са споменавани.
При лизинга е много по - лесно, да смениш със следваща или да го приключиш продавайки колата.
- igeorgiev82
- Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Лизинг никога. Като имам пари за стойността на минимум две такива които ще съм наумил, тогава купувам. Няма да ги мисля аз,ако нещо ми стане не дай си боже,как ще се справям. Това е мой принцип.
И ми е много странно,хора които вземат на лизинг, щото нямат парите(не защото не искат да ги дават за кола и ги ползват за бизнес). Заробване му викам на това. Да се заробиш с кредит за жилище,да,но за кола
И както спомена колегата,като стане нещо,кола нямаш,а дължиш пари.
И ми е много странно,хора които вземат на лизинг, щото нямат парите(не защото не искат да ги дават за кола и ги ползват за бизнес). Заробване му викам на това. Да се заробиш с кредит за жилище,да,но за кола
GUNTER SERVICE

- krachunov
Веднага ти казвам. ЛЕСНО. Вече го играх тоя мач.
дай боже всеки му, да го може.bega4kata написа: 14.04.2025, 16:58:21 Лизинг никога. Като имам пари за стойността на минимум две такива които ще съм наумил, тогава купувам. Няма да ги мисля аз,ако нещо ми стане не дай си боже,как ще се справям. Това е мой принцип.
comme ci, comme çabega4kata написа: 14.04.2025, 16:58:21 Заробване му викам на това. Да се заробиш с кредит за жилище,да,но за кола
дали па като изгърмиш с Х пари накуп ако стане нещо не е загробване!?
Като цяло българина има ниска финансова грамотност съдейки по това, че нон стоп никнат нови и нови бързи кредити. Може и да не е ок, но винаги е последен модел айфон...bega4kata написа: 14.04.2025, 16:58:21 И ми е много странно,хора които вземат на лизинг, щото нямат парите
Проблем е ако си се закредитил доста над дохода ти, по - точно над % от дохода ти. Инак цял развит свят живее така. Виж северна корея надали имат тоя проблем, ама там друга бира
Тук не е навлязло но подозирам и това ще стане. От роднини по острова имат нещо като оперативен лизинг. Плащат кола Х години, което по същество е наем след което нямаш право да я придобиеш ами може да я върнеш или вземеш следващата. Вноската е по - малка, поради факта че не изплащаш главница.
Та в нашата реалност един лизинг си е нещо като наем, даже """спестовен"" компонент има. Че на края на периода при продажбата или ще си върнеш първоначалната или даже може да си леко отгоре на парите които си дал за началана. Та всичко е до сметки.
Ако пък имам два пъти парите за нова кола... ами може би някаква инвестиция за част от тях би било по - добре... но тук отиваме на маса, заедно с лакърдиите за фалити на лизингови дружества. ....КТБ не ми давайте за пример
- igeorgiev82
- Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC
Страшна далавера...няма що.krachunov написа: 14.04.2025, 17:35:29 Плащат кола Х години, което по същество е наем след което нямаш право да я придобиеш
Зетя го игра тоя филм...накрая нито кола нито пари
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Не е хубаво да се говори за това,но ще дам пример.
Мой познат си отиде,светла му памет, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОБЪР БАЩА И ЧОВЕК. Но остави жена и две деца с кредит за жилище (това ок,ще се предоговори),но кола,мотор ,че и каска и екип на лизинг и изплащане. И сега знаете ли че жена му изнемогва и няма право да продаде хубавата кола да си помогне, защото тя няма книжка, защото по този начин лишава децата от наследство. С мотора е същото.
Ако съм взел кола на лизинг и се гътна,какво,жена ми ли да плаща, защото аз съм бил безотговорен в действията си.
Абе мислете малко с тез глави.
Лизинги,млизинги... глупости. Това е измислено, някой друг да печели на вашия гръб.
Мой познат си отиде,светла му памет, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОБЪР БАЩА И ЧОВЕК. Но остави жена и две деца с кредит за жилище (това ок,ще се предоговори),но кола,мотор ,че и каска и екип на лизинг и изплащане. И сега знаете ли че жена му изнемогва и няма право да продаде хубавата кола да си помогне, защото тя няма книжка, защото по този начин лишава децата от наследство. С мотора е същото.
Ако съм взел кола на лизинг и се гътна,какво,жена ми ли да плаща, защото аз съм бил безотговорен в действията си.
Абе мислете малко с тез глави.
Лизинги,млизинги... глупости. Това е измислено, някой друг да печели на вашия гръб.
Последно промяна от bega4kata на 14.04.2025, 17:51:30, променено общо 1 път.
GUNTER SERVICE

- The Hooligan
- Гараж: FreakOBoost
Деба и скъсаняците пробити!bega4kata написа: 14.04.2025, 16:58:21 И ми е много странно,хора които вземат на лизинг, щото нямат парите(не защото не искат да ги дават за кола и ги ползват за бизнес). Заробване му викам на това.
Само да ти кажа г-н КЕШ, че ако ги нямаше банките и лизингите, ТИ нямаше да имаш работа, щото скъсаняците нямаше да могат да извадят 100% кеш да си купят колите с които идват при теб.
Викаш, ако си платил 100 бона за кола и я откраднат, а застрахователя плати 60 не си 40к задна гума? Обаче ако това стане с лизинг и пак си 40к задна е различно?bega4kata написа: 14.04.2025, 16:58:21 И както спомена колегата,като стане нещо,кола нямаш,а дължиш пари.
Закривайте форума, че е пълен с пробити бедняци каращи коли на лизинг!
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Казах това е мойта теория.
Всеки си преценява рисковете.
Като я откраднат оставаш без нея и част от парите,АМА НЕ ДЪЛЖИШ НИКОМУ НИЩО.
Разбра ли г-н лизинг?
Всеки си преценява рисковете.
Като я откраднат оставаш без нея и част от парите,АМА НЕ ДЪЛЖИШ НИКОМУ НИЩО.
Разбра ли г-н лизинг?
GUNTER SERVICE

- The Hooligan
- Гараж: FreakOBoost
Ако не си чувал, към всеки кредит може да има застраховка живот за да се избегнат тези неща.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Даа,имам,и там е една измама. Моля те.
Това е другата глупост ГОЛЯМА.
Аз съм я нахапал признавам.
Като имаш пари за застраховка,купи едно паркомясто.
Съвет ти давам само.
Това е другата глупост ГОЛЯМА.
Аз съм я нахапал признавам.
Като имаш пари за застраховка,купи едно паркомясто.
Съвет ти давам само.
GUNTER SERVICE

- krachunov
Амиии кофти избор значи аз мога да кажа, че 'излязох" над двойно което бях вкарал като начална вноска. Което ми покри начална на следващ лизинг, всички съпътстващи разходи и застраховки по новата и малко хартиса.....igeorgiev82 написа: 14.04.2025, 17:39:07 Страшна далавера...няма що.
Зетя го игра тоя филм...накрая нито кола нито пари
Застраховка живот, конкретно за ипотеката. Та като ритна камбаната поне някаква работа да отметна.... това съвсем сериозно.bega4kata написа: 14.04.2025, 17:47:49 Но остави жена и две деца с кредит за жилище (това ок,ще се предоговори),
Това тук сигурно пак има 500 фактора които не знаем или просто още толкова варианта.bega4kata написа: 14.04.2025, 17:47:49 но кола,мотор ,че и каска и екип на лизинг и изплащане. И сега знаете ли че жена му изнемогва и няма право да продаде хубавата кола да си помогне, защото тя няма книжка, защото по този начин лишава децата от наследство
Малко лакърдии ми мяза, лизинговите обекти кола мотор к'вото, не са собственост на починалия а на лизинговото дружество. Задълженията от своя страна влизат в наследството ако ги приемат. Ако се откажат, се отказват и от задължения и активи.
Отделен случай е ако живия родител е съдлъжник.
Та живия родител може да прехвърли лизинга към себе си или да го прекрати като уредят задълженията.
Ако все пак детето приемем, че е наследник (ако автомобила е собственост на починалия) това през съда се решава какво е в интерес на детето. След като явно не смогват, може да се продаде и тн.
И като дължиш?!
Живей под наем, не дължиш никому нищо... само живееш на волята на хазяина.
значи саможив в гората, сам си отглеждаш всичко и не зависиш от никой и никой не печели на мой гръб... чиста работаbega4kata написа: 14.04.2025, 17:47:49 Лизинги,млизинги... глупости. Това е измислено, някой друг да печели на вашия гръб.
тук много лакърдии, целия развит свят така работи и като гледам всичко рипа на там. Не съм чул или видял някой да бяга на изток към "братския" ссср или северната корея където тези прогнили капиталистически лъжи ги няма. Дори руzи-те от времето на Владимир Ильич са били с единия крак в запада...
Последно промяна от krachunov на 14.04.2025, 18:11:53, променено общо 3 пъти.