Купуване на нова кола - въпроси

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Манев

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M

Мнение от Манев »

Явно ще трябва да го кажа по друг начин.
Отваряш ценовата листа и ако тя е като на Шкода с едни зачертани цени и едни други по-ниски след тях - не чакай отстъпка.
Ако е без зачертани цени - търси си отстъпка от 5-10%
Аватар
SilverBullet

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia Estate SCOUT MK3 1.8TSI DSG 4X4 STAGE 3
Fabia MK3 1.2 TSI DSG 110HP
Обратна връзка:

Мнение от SilverBullet »

Изображение
Е това е отстъпка (бмв 750) [smilie=sarcastic.gif]
nyto

Шкода Новак

Мнение от nyto »

Бях днес на тест драйв, и се съгласиха да смъкнат 1000лв от цената на 59400лв конфигурация, само защото казах, че бих платил кеш. Единствения проблем беше, че не ми хареса колата, така че няма значение :D
Emo87

Шкода Новак

Гараж: Октавия Комби Амбишън 1,5 TSI / 110 kW / 150 к.с., 6M

Мнение от Emo87 »

nyto написа: 19.11.2021, 13:39:58 Бях днес на тест драйв, и се съгласиха да смъкнат 1000лв от цената на 59400лв конфигурация, само защото казах, че бих платил кеш. Единствения проблем беше, че не ми хареса колата, така че няма значение
Колега, каква и организацията с тест драйва?
Предварително ли се обаждаш и правиш заявка или направо на място в ЕТ?
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Обаждаш се.
Бееееее.....
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG

Мнение от Мичев »

При нас 3 пъти се случи без предварителна уговорка. Това ЕТ Варна. С предварителната през сайта нищо не се случи :)
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Формите на сайта никой не им обръща внимание. И за оферти и за тест драйв, незнам защо стоят там.

Звъниш и си уговаряш. Може и да се изтресеш директно, ама вероятността някой друг да е взел колата е сериозна, поне за София е така.
Бееееее.....
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

Мнение от ИзтрЪпнал »

Цецо75 написа: 19.12.2021, 21:00:09 Формите на сайта никой не им обръща внимание
В Пловдив им обръщат :). Явно в зависимост от локацията и натоварването е възможно да се бавят в обратната връзка.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Аз съм искал 3 пъти оферта през уеба и то Май-Юни, когато положението не изглеждаше толкова зле. Нулева реакция отсреща. Тест драйва също, ходих на крак да заявя.
Бееееее.....
Emo87

Шкода Новак

Мнение от Emo87 »

Цецо75 написа: 19.12.2021, 20:53:20Обаждаш се.
И сега глупавия въпрос - заплаща ли се това удоволствие и какво е времетраенето на тест драйва?
Аватар
VSG

Škoda Фен²

Гараж: Superb 3 FL 1.5 TSI Edition
Kamiq 1.0 TSI Vision

Мнение от VSG »

Emo87 написа: 20.12.2021, 08:48:35 И сега глупавия въпрос - заплаща ли се това удоволствие и какво е времетраенето на тест драйва?
Не се заплаща, все пак искат да ти продадат кола.

Времетраенето зависи от теб и от настроението на представителя на ЕТ. Аз съм правил 2 тест-драйва - единият в София Надежда, който трая 40-50 минути и един във Варна - 20-тина.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Не се плаща. Времето не помня - нещо като 30 мин. То много си зависи от фазите на луната. На много колеги са им давали повече да карат ама с човек от ЕТ до тях. На мен ми хвърлиха ключове и ми казаха да се върна след 30 мин. На мен ми стигнаха, предвид факта, че няма човек от ЕТ при мен :)

Предполагам, че ако искаш по-дълго да я караш, може да се договорите. Но съм чувал, че при други марки можеш да вземеш колата за 24 часа примерно. В ЕТ такива филми май няма или поне за простолюдието няма.
Бееееее.....
Emo87

Шкода Новак

Мнение от Emo87 »

milencv написа: 03.03.2021, 10:07:03 Здравейте,

Тествах днес Октавия комби 1.5 бензин – общо взето – дават ти ключовете и самостоятелно се разхождаш из София... Това от една страна е добре, защото пробваш каквото си искаш без никой да ти виси на главата и притеснява. От друга пък нямаше някой подробно да ми обясни къде какво, как. А като се върнах продавачът беше нещо зает с друг клиент и след като повисях – отложих разговора за друг път. Даже не разбрах нивото на оборудване на колата, която тествах (предполагам че е най-високото каквито са тестовите коли).

Иначе колата – много добре я усещам. Обикновено като седна в друга кола – ми трябва някакъв период на свикване и адаптация – а с тази си паснахме веднага. Супер лесна за управление и возията е ОК. Нарочно нацелвах дупки и минавах на скорост през спящи полицаи – колата си обира неравностите „мазно” (това – за разлика от KODIAQ-а на един познат – което намирам за странно). Само не ми хареса че видимостта през задното стъкло е почти никаква (трябваше да я снимам). Явно и самото стъкло – като сечение спрямо погледа – е малко – и като погледна в централното огледало виждам само централната 1/3-та от него (защото облегалките за врат на задните седалки почти изцяло закриваха останалите 2/3-ти.

Единствено – уж бях нацелил на Комби. Ама някак си като сравнявах тестовата комби с единствената изложена Октавия Седан* (в шоурума на Тотолебен)- последната все ми се струваше по-яка и някак си съм обхванат от колебания. Освен ако едното не е било по-октавия от другото – знам ли…
Уж двете са абсолютно еднакви коли – само със различни задници – но Седана* ми изглеждаше отвсякъде по-добър – че даже и по-голям ;о) Явно е субективно усещане – може от цвета – тестовата беше кафява, а Седана* тъмно син (този който е по каталозите).
Та май ще потествам и Седан*-варианата – за да си изясня чисто визуално какво предпочитам.
Тъпото е че тази коли все още почти не ги виждам по улиците и не мога да съпоставя, кой цвят би пасвал най-добре.

Пак въпроси към вас – ако някой има инфо:
(1) В шоурума в Надежда – освен основния тъмносин цвят (с който е в каталозите) – има ли изложени други цветове седан * - за да знам – дали да не се поразкарам и там да погледам?
(2) Струва ли си човек да доплати за навигация? Щото 1-во си мислех да ползвам или GSM-а или едно друго GPS-че, което ползвам в настоящата кола. Обаче тук не виждам много подходящи места – да го плясна там – централния дисплей ограничава тези възможности. Пък не искам да го слагам по стъклото – пречи ми на видимостта.
(3) Ако взема кола от наличните „на склад” – има ли възможност да доплатя и да ми сложат такава навигация (още преди взимането на колата)?
(4) А какво мислите за Keyless Go (безключове палене) и Keyssy Full (безключово отключване и палене). Бих предпочел да си отключвам и паля с ключе – както в досешните ми коли – но нЕма такава опция. Доколко това повишава риска от кражби? И доколо Keyless Go е по-удачен от гледна точка на кражбите спрямо Keyssy Full?
Колега, мога ли да ти пиша на лично, да те поразпитам за комбито 1.5 бензин? :)
milencv

Škoda Фен

Гараж: Октавия 4 комби 1.5 бензин, Ръчка, Едишън

Мнение от milencv »

Emo87 написа: 20.12.2021, 09:17:42 Колега, мога ли да ти пиша на лично, да те поразпитам за комбито 1.5 бензин?
Разбира се - ще се радвам да помогна :)
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Emo87 написа: 20.12.2021, 09:17:42 Пак въпроси към вас – ако някой има инфо:
(1) В шоурума в Надежда – освен основния тъмносин цвят (с който е в каталозите) – има ли изложени други цветове седан * - за да знам – дали да не се поразкарам и там да погледам?
(2) Струва ли си човек да доплати за навигация? Щото 1-во си мислех да ползвам или GSM-а или едно друго GPS-че, което ползвам в настоящата кола. Обаче тук не виждам много подходящи места – да го плясна там – централния дисплей ограничава тези възможности. Пък не искам да го слагам по стъклото – пречи ми на видимостта.
(3) Ако взема кола от наличните „на склад” – има ли възможност да доплатя и да ми сложат такава навигация (още преди взимането на колата)?
(4) А какво мислите за Keyless Go (безключове палене) и Keyssy Full (безключово отключване и палене). Бих предпочел да си отключвам и паля с ключе – както в досешните ми коли – но нЕма такава опция. Доколко това повишава риска от кражби? И доколо Keyless Go е по-удачен от гледна точка на кражбите спрямо Keyssy Full?
1) В шоурума има каквото има. Няма гаранция какво има. В шоурума имат мостри на цветовете в един каталог с листа формат А4, които можеш да вземеш и да излезеш отвън, за да видиш как изглеждат на светлина. Можеш да вземеш и по-старите цветове (понеже почти всяка година добавят и махат цветове), за да сравниш по-новите с по-старите и да си направиш по-добра преценка (например, актуалното сиво сега е Graphite Gray, а преди бяха Quartz Gray и Business Gray).

2) Навигация според мен няма нужда да си купуваш заедно с поръчката. Ако колата е поръчана с 10" мултимедия, можеш по-късно (когато и ако решиш) да си добавиш навигация като само си платиш за нейната активация (тъй като устройството е едно и също и не се налага инсталиране или подмяна на хардуер). Такова по-късно плащане и активиране се предлага официално от Шкода. Затова пробвай външните навигации (от телефон или други) и чак тогава, ако не ти харесват или не ти вършат работа, плати 1600-те лева за активирането на фабричната навигация.

Ако колата има включена опцията SmartLink, имаш възможност за свързване на мобилния телефон към мултимедията (жично или дори безжично, ако е със SmartLink+), така че телефонът да изобразява изображението си върху дисплея на мултимедията. Така можеш да ползваш навигацията на телефона, а изображението да е на дисплея на мултимедията. За това има някои софтуерни ограничения (кои приложения на телефона са разрешени за това), за което аз не съм компетентен и ако искаш да пробваш тази опция, ще трябва да проучиш допълнително.

3) Виж отговора на (2).

4) Няма вече опция за отключване и палене с класически метален ключ. Мисля, че безключовото отключване може да се настрои да не става автоматично, а да изисква натискане на бутона на дистанционното, но паленето винаги е само с бутонa Start. Фабричното дистационно-ключ е с вграден immobilizer tag и след запалване ключът трябва да е там (в колата), иначе двигателят или няма да запали, или по-късно ще загасне. Ако обаче бандитите тайно са ти клонирали ключа (някъде по сервизи или другаде, където си го бил оставил), те ще успеят да запалят и да заминат. Алтернатива е да си сложиш твоя алармена система с втори immobilizer, който ползва допълнителен immobilizer RF tag (работи през Bluetooth), който да не го даваш никъде по сервизи (като за целта преди оставяне в сервиз вкарваш алармата в сервизен режим). В сервизния режим на алармата имобилайзерът се деактивира и съответно няма нужда да им оставяш там твоя immobilizer tag, така ще имаш някаква гаранция, че няма как да го клонират. Съответно по-късно, когато си вземеш колата от сервиза и си активираш отново алармата, те няма да могат да запалят мотора (или пък ще запалят, но след като тръгнат той ще спре).
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”