Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от krachunov »

bega4kata написа: 22.10.2024, 17:00:42 Влизам с 200 в завоя,спирам от 300 и подобни изцепки.
Надявам се никога да не се засичаме по пътищата. безаварийно и спокойна вечер [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Карай си спокойно,няма страшно. [smilie=sarcastic.gif]
Пак за последно ти казвам,не за да не си купуваш зимни гуми,а просто да си знаеш
Нова лятна гума на сухо държи повече от нова зимна,дори да е студено времето!
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

bega4kata написа: 22.10.2024, 17:07:19 Не съм,но ако те повозя,няма да искаш пак ,чичкааа [smilie=sarcastic.gif]
Ще изчакам с новата да вземеш няколко завоя с 200 и после ще се кача. ;)
Аватар
Uniqaudio

Шкода Новак

Гараж: Октавия III FL, бензин 1.5 TSI, 2019г.

Мнение от Uniqaudio »

Момчета, като става думи за гуми, мога ли на Октавия III комби фейслифт 2019г, вместо 205х55/16 да сложа по-големия размер 205х60/16. Имам я от лятото, обаче е толкова ниска, че на паркинга на магазина пред нас подкалниците на предницата опират в гумените ограничители наковани по асфалта на разграфените паркоместа. И ако да, ако се случи някоя беля, могат ли застрахователите да откажат изплащане на обезщетение под предлог, че е променена конструкцията на автомобила. Карам относително бавно, максимум със 145 на магистралата.
С колите е като с децата. Моите са най-хубави.
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

Ако намериш в документацията да пише конкретен размер, да има проблем. Аз направих подобно нещо от недоглеждане, 215/60/16 ->215/65/16.
Не успях да намеря никъде из документацията специфичен размер. Дилъра каза, че промяната била "малка" нямало да има проблем. При 100 на километраж се движа с около 96-97, същата разлика при 30-50-80 (засечено по ГПС и електронно табло).
И аз като теб питах тук. Болшинството отговори бяха, че не се очакват проблеми.
Възможно по - висок разход, спрямо предходните но то това ще е капка в океан. Имах притеснения за стабилността, но не съм усетил съществена промяна.

Единствено е въпроса дали ще ти ги съберат пластмасариите. Ако няма от къде да тестваш, купи една - тествай и ако става купи още 3. Ако не..или ще си вътре с една гума или ще я продадеш.

Относно каското... ако няма документ/инструкция която да има размер посочен... нищо не могат да кажат.
При мен имаше само максимален размер при който да мога да слагам вериги... респективно не мога сега.. Но с текстилни надали ще е проблем.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Ще станат на 60, вместо 55.
Но няма да се вдигне че да усетиш някаквъв ефект. Ще стоят леко грозно,все едно си ги намерил на сметка в олх и не са били точно за твоята кола....ама нали са били на сметка си ги цопнал.
Сложи пружини от скаут просто
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
Uniqaudio

Шкода Новак

Гараж: Октавия III FL, бензин 1.5 TSI, 2019г.

Мнение от Uniqaudio »

Благодаря, ще помисля. На другата ми кола (не е Шкода) го спретнах този номер и нямам проблем, хем товаря в багажника 120кг. лодка с двигател и ги мъкна по дупки морета и язовири. Не опират в пласмасариите, ама там слагах и усилени пружини, амортисьори и т.н.
С колите е като с децата. Моите са най-хубави.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Не знам нито каква ти е другата,нито дали става номера. Не ме и интересува. Отговорих ти за Шкодата. Стават,няма да опират.
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

bega4kata написа: 22.10.2024, 21:14:31 Но няма да се вдигне че да усетиш някаквъв ефект
5мм ще се вдигне
Аватар
bobrock

Škoda Фен

Гараж: Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7

Мнение от bobrock »

Добро утро,

Четейки различните мнения и споделения опит от много колеги със Superb MK3 Combi, честно казано доста се обърках в избора ми на първи зимни гуми (и евентуално втори чифт джанти). [smilie=pardon.gif]

Но от всички мнения, най-вече един въпрос не ми стана ясен и ще помоля за съвет:
1.Какво значение има за стабилността при шофиране шофиране (зимата разбира се) избора между тези два размера:
235/45/R18 срещу 215/55/R17 ?
Колеги споделиха, че под R18, кола с такова тегло ще се "кашкавали" при завои и т.н. Честно казано визията на колата не ме интересува, че 17-ките ще малеят на арките на калниците и тн.
За мен приоритет е стабилността на автомобила в зимни условия(мокро, киша, сняг)и сигурността на пасажерите(семейството ми)

Забележка: става дума конкретно за Супърб МК3 Комби/2.0 ТСИ/190 кс без 4х4.

2. Наясно съм, че ако не се шофира много през зимния сезон, какъвто и избор на по-скъп модел (конти, мишлен) остаряването е факт и по-добре винаги по-честа смяна с нова гума, но по-бюджетни марки (Hankook Winter I*cept например).
Но сигурноста на семейството струва ли разликата ~300 лв (примерна разлика в цената за размер R17 между Конти, мишлен и ханкук).

Поздрави и успешен ден,
:)
Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7
Аватар
pavel31

Škoda Ludicrous

Гараж: Skoda Kodiaq 190 TDI 4x4

Мнение от pavel31 »

Здрасти,
Това, което аз бях чел е, че по-тесните гуми (зимни) се представят по-добре на сняг. Забелязал ли си, че рали автомобилите на зимни състезания карат с по-тесни гуми. Тук може би по-знаещите могат да дадат повече теория защо и как… Когато карах Пассат комби зимния ми комплект бяха по-тесни гуми на 16 инча “жанта”, летният ми комплект по-широки летни на 17ки. Аз лично не харесвам по-големи джанти и нямам личен опит с 18ки.
Хубав ден!
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

bobrock написа: 23.10.2024, 07:46:42 Колеги споделиха, че под R18, кола с такова тегло ще се "кашкавали"
Здравей, карам Pasat B8.5 150 кс на предно с 215/55/17 и за летни и за зимни. Проблеми със стабилността нямам. Редовно минавам проходи с много завои - проблеми със поднасяне до сега не съм имал. Един комплект гуми ми изкарват до 2 сезона максимум
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

Колкото хора питаш, толкова мнения ще получиш. В общи линии взимаш под внимание тези дето ти допадат, гледаш няколко ревюта и взимаш.

ето тук обсъждат точно това
На кратко във видеото заключват че тясната гума има най - добър тракшън, но най лошо спиране
В заключение казва че хората не мога да сменят от 205/**/16 на 235/**/19 а разликата между сходни гуми е супер незначителна. Така че си остава субективното усещане на водача.
Реално малко хора са тествали 2, камоли повече гуми в рамките на един ден и едни условия, че да имат обективна представа за разликите. Масово мненията ТАЗИ гума е по - добра от онази.. ама опита е толкова разтеглен във времето, че остава само субективното усещане и вярвания.
Последно промяна от krachunov на 23.10.2024, 08:55:35, променено общо 5 пъти.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

bobrock написа: 23.10.2024, 07:46:42 .Какво значение има за стабилността при шофиране шофиране (зимата разбира се) избора между тези два размера:
235/45/R18 срещу 215/55/R17 ?
Аз карам и двата размера. Със 17 колата стой много кашкавалена. И на магистрала особенно влиза в едни странични заклащания в нормален режим. Това миналата година отначало ме дразнеше и го лекувах като карах в спортен режим. Това поведение го отдавам на големия балон на гумата. Със 18 това странично заклащане го няма. Другата седмица слагам зимните и ще пробвам да ги напомпя малко повече да елиминирам това клатене. Ако не стане минавам на 18.
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

Пак зависи от личните нужди и при какви условия ще се кара автомобила.

Ако ше газиш в дълбок, сняг, киша, лед итн (ходиш по планини или живееш на по-високо и неизчистено) - слагаш по-тесните гуми.

Ако караш предимно на сухо/мокро в града и по първокласните пътища - няма да имаш никакви драми и с по-широки гуми.

Аз 5та година карам на зимни 235 широки (18ки и 19ки) и до където съм тръгнал - все съм стигнал безпроблемно. Като уточнение - никога не съм имал или слагал вериги [smilie=pardon.gif]

Например :

Паркинга пред Хижа Алеко :

Изображение
Изображение
Изображение

Пътуване до Пампорово в оранжев код за сняг (не бях гледал прогнозата [smilie=sarcastic.gif] ) :

ИзображениеИзображение
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”