Надявам се никога да не се засичаме по пътищата. безаварийно и спокойна вечер
Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- krachunov
- Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4
Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Карай си спокойно,няма страшно. ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Пак за последно ти казвам,не за да не си купуваш зимни гуми,а просто да си знаеш
Нова лятна гума на сухо държи повече от нова зимна,дори да е студено времето!
Пак за последно ти казвам,не за да не си купуваш зимни гуми,а просто да си знаеш
Нова лятна гума на сухо държи повече от нова зимна,дори да е студено времето!
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Ще изчакам с новата да вземеш няколко завоя с 200 и после ще се кача.
- Uniqaudio
- Гараж: Октавия III FL, бензин 1.5 TSI, 2019г.
Момчета, като става думи за гуми, мога ли на Октавия III комби фейслифт 2019г, вместо 205х55/16 да сложа по-големия размер 205х60/16. Имам я от лятото, обаче е толкова ниска, че на паркинга на магазина пред нас подкалниците на предницата опират в гумените ограничители наковани по асфалта на разграфените паркоместа. И ако да, ако се случи някоя беля, могат ли застрахователите да откажат изплащане на обезщетение под предлог, че е променена конструкцията на автомобила. Карам относително бавно, максимум със 145 на магистралата.
С колите е като с децата. Моите са най-хубави.
- krachunov
Ако намериш в документацията да пише конкретен размер, да има проблем. Аз направих подобно нещо от недоглеждане, 215/60/16 ->215/65/16.
Не успях да намеря никъде из документацията специфичен размер. Дилъра каза, че промяната била "малка" нямало да има проблем. При 100 на километраж се движа с около 96-97, същата разлика при 30-50-80 (засечено по ГПС и електронно табло).
И аз като теб питах тук. Болшинството отговори бяха, че не се очакват проблеми.
Възможно по - висок разход, спрямо предходните но то това ще е капка в океан. Имах притеснения за стабилността, но не съм усетил съществена промяна.
Единствено е въпроса дали ще ти ги съберат пластмасариите. Ако няма от къде да тестваш, купи една - тествай и ако става купи още 3. Ако не..или ще си вътре с една гума или ще я продадеш.
Относно каското... ако няма документ/инструкция която да има размер посочен... нищо не могат да кажат.
При мен имаше само максимален размер при който да мога да слагам вериги... респективно не мога сега.. Но с текстилни надали ще е проблем.
Не успях да намеря никъде из документацията специфичен размер. Дилъра каза, че промяната била "малка" нямало да има проблем. При 100 на километраж се движа с около 96-97, същата разлика при 30-50-80 (засечено по ГПС и електронно табло).
И аз като теб питах тук. Болшинството отговори бяха, че не се очакват проблеми.
Възможно по - висок разход, спрямо предходните но то това ще е капка в океан. Имах притеснения за стабилността, но не съм усетил съществена промяна.
Единствено е въпроса дали ще ти ги съберат пластмасариите. Ако няма от къде да тестваш, купи една - тествай и ако става купи още 3. Ако не..или ще си вътре с една гума или ще я продадеш.
Относно каското... ако няма документ/инструкция която да има размер посочен... нищо не могат да кажат.
При мен имаше само максимален размер при който да мога да слагам вериги... респективно не мога сега.. Но с текстилни надали ще е проблем.
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Ще станат на 60, вместо 55.
Но няма да се вдигне че да усетиш някаквъв ефект. Ще стоят леко грозно,все едно си ги намерил на сметка в олх и не са били точно за твоята кола....ама нали са били на сметка си ги цопнал.
Сложи пружини от скаут просто
Но няма да се вдигне че да усетиш някаквъв ефект. Ще стоят леко грозно,все едно си ги намерил на сметка в олх и не са били точно за твоята кола....ама нали са били на сметка си ги цопнал.
Сложи пружини от скаут просто
GUNTER SERVICE

- Uniqaudio
- Гараж: Октавия III FL, бензин 1.5 TSI, 2019г.
Благодаря, ще помисля. На другата ми кола (не е Шкода) го спретнах този номер и нямам проблем, хем товаря в багажника 120кг. лодка с двигател и ги мъкна по дупки морета и язовири. Не опират в пласмасариите, ама там слагах и усилени пружини, амортисьори и т.н.
С колите е като с децата. Моите са най-хубави.
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Не знам нито каква ти е другата,нито дали става номера. Не ме и интересува. Отговорих ти за Шкодата. Стават,няма да опират.
GUNTER SERVICE

- krachunov
- bobrock
- Гараж: Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7
Добро утро,
Четейки различните мнения и споделения опит от много колеги със Superb MK3 Combi, честно казано доста се обърках в избора ми на първи зимни гуми (и евентуално втори чифт джанти).
Но от всички мнения, най-вече един въпрос не ми стана ясен и ще помоля за съвет:
1.Какво значение има за стабилността при шофиране шофиране (зимата разбира се) избора между тези два размера:
235/45/R18 срещу 215/55/R17 ?
Колеги споделиха, че под R18, кола с такова тегло ще се "кашкавали" при завои и т.н. Честно казано визията на колата не ме интересува, че 17-ките ще малеят на арките на калниците и тн.
За мен приоритет е стабилността на автомобила в зимни условия(мокро, киша, сняг)и сигурността на пасажерите(семейството ми)
Забележка: става дума конкретно за Супърб МК3 Комби/2.0 ТСИ/190 кс без 4х4.
2. Наясно съм, че ако не се шофира много през зимния сезон, какъвто и избор на по-скъп модел (конти, мишлен) остаряването е факт и по-добре винаги по-честа смяна с нова гума, но по-бюджетни марки (Hankook Winter I*cept например).
Но сигурноста на семейството струва ли разликата ~300 лв (примерна разлика в цената за размер R17 между Конти, мишлен и ханкук).
Поздрави и успешен ден,

Четейки различните мнения и споделения опит от много колеги със Superb MK3 Combi, честно казано доста се обърках в избора ми на първи зимни гуми (и евентуално втори чифт джанти).
Но от всички мнения, най-вече един въпрос не ми стана ясен и ще помоля за съвет:
1.Какво значение има за стабилността при шофиране шофиране (зимата разбира се) избора между тези два размера:
Колеги споделиха, че под R18, кола с такова тегло ще се "кашкавали" при завои и т.н. Честно казано визията на колата не ме интересува, че 17-ките ще малеят на арките на калниците и тн.
За мен приоритет е стабилността на автомобила в зимни условия(мокро, киша, сняг)и сигурността на пасажерите(семейството ми)
Забележка: става дума конкретно за Супърб МК3 Комби/2.0 ТСИ/190 кс без 4х4.
2. Наясно съм, че ако не се шофира много през зимния сезон, какъвто и избор на по-скъп модел (конти, мишлен) остаряването е факт и по-добре винаги по-честа смяна с нова гума, но по-бюджетни марки (Hankook Winter I*cept например).
Но сигурноста на семейството струва ли разликата ~300 лв (примерна разлика в цената за размер R17 между Конти, мишлен и ханкук).
Поздрави и успешен ден,
Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7
- pavel31
- Гараж: Skoda Kodiaq 190 TDI 4x4
Здрасти,
Това, което аз бях чел е, че по-тесните гуми (зимни) се представят по-добре на сняг. Забелязал ли си, че рали автомобилите на зимни състезания карат с по-тесни гуми. Тук може би по-знаещите могат да дадат повече теория защо и как… Когато карах Пассат комби зимния ми комплект бяха по-тесни гуми на 16 инча “жанта”, летният ми комплект по-широки летни на 17ки. Аз лично не харесвам по-големи джанти и нямам личен опит с 18ки.
Хубав ден!
Това, което аз бях чел е, че по-тесните гуми (зимни) се представят по-добре на сняг. Забелязал ли си, че рали автомобилите на зимни състезания карат с по-тесни гуми. Тук може би по-знаещите могат да дадат повече теория защо и как… Когато карах Пассат комби зимния ми комплект бяха по-тесни гуми на 16 инча “жанта”, летният ми комплект по-широки летни на 17ки. Аз лично не харесвам по-големи джанти и нямам личен опит с 18ки.
Хубав ден!
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
-
kolyo b8
- Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол
Здравей, карам Pasat B8.5 150 кс на предно с 215/55/17 и за летни и за зимни. Проблеми със стабилността нямам. Редовно минавам проходи с много завои - проблеми със поднасяне до сега не съм имал. Един комплект гуми ми изкарват до 2 сезона максимумbobrock написа: 23.10.2024, 07:46:42 Колеги споделиха, че под R18, кола с такова тегло ще се "кашкавали"
- krachunov
Колкото хора питаш, толкова мнения ще получиш. В общи линии взимаш под внимание тези дето ти допадат, гледаш няколко ревюта и взимаш.
ето тук обсъждат точно това
На кратко във видеото заключват че тясната гума има най - добър тракшън, но най лошо спиране
В заключение казва че хората не мога да сменят от 205/**/16 на 235/**/19 а разликата между сходни гуми е супер незначителна. Така че си остава субективното усещане на водача.
Реално малко хора са тествали 2, камоли повече гуми в рамките на един ден и едни условия, че да имат обективна представа за разликите. Масово мненията ТАЗИ гума е по - добра от онази.. ама опита е толкова разтеглен във времето, че остава само субективното усещане и вярвания.
ето тук обсъждат точно това
На кратко във видеото заключват че тясната гума има най - добър тракшън, но най лошо спиране
В заключение казва че хората не мога да сменят от 205/**/16 на 235/**/19 а разликата между сходни гуми е супер незначителна. Така че си остава субективното усещане на водача.
Реално малко хора са тествали 2, камоли повече гуми в рамките на един ден и едни условия, че да имат обективна представа за разликите. Масово мненията ТАЗИ гума е по - добра от онази.. ама опита е толкова разтеглен във времето, че остава само субективното усещане и вярвания.
Последно промяна от krachunov на 23.10.2024, 08:55:35, променено общо 5 пъти.
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Аз карам и двата размера. Със 17 колата стой много кашкавалена. И на магистрала особенно влиза в едни странични заклащания в нормален режим. Това миналата година отначало ме дразнеше и го лекувах като карах в спортен режим. Това поведение го отдавам на големия балон на гумата. Със 18 това странично заклащане го няма. Другата седмица слагам зимните и ще пробвам да ги напомпя малко повече да елиминирам това клатене. Ако не стане минавам на 18.bobrock написа: 23.10.2024, 07:46:42 .Какво значение има за стабилността при шофиране шофиране (зимата разбира се) избора между тези два размера:
- digitalundgrd
- Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo
Пак зависи от личните нужди и при какви условия ще се кара автомобила.
Ако ше газиш в дълбок, сняг, киша, лед итн (ходиш по планини или живееш на по-високо и неизчистено) - слагаш по-тесните гуми.
Ако караш предимно на сухо/мокро в града и по първокласните пътища - няма да имаш никакви драми и с по-широки гуми.
Аз 5та година карам на зимни 235 широки (18ки и 19ки) и до където съм тръгнал - все съм стигнал безпроблемно. Като уточнение - никога не съм имал или слагал вериги
Например :
Паркинга пред Хижа Алеко :

Пътуване до Пампорово в оранжев код за сняг (не бях гледал прогнозата
) :

Ако ше газиш в дълбок, сняг, киша, лед итн (ходиш по планини или живееш на по-високо и неизчистено) - слагаш по-тесните гуми.
Ако караш предимно на сухо/мокро в града и по първокласните пътища - няма да имаш никакви драми и с по-широки гуми.
Аз 5та година карам на зимни 235 широки (18ки и 19ки) и до където съм тръгнал - все съм стигнал безпроблемно. Като уточнение - никога не съм имал или слагал вериги
Например :
Паркинга пред Хижа Алеко :

Пътуване до Пампорово в оранжев код за сняг (не бях гледал прогнозата