И така, поредна драма !
Нарочно изчаках, да мина през ЕТ Бургас за обслужване и "настройка" и да споделя мнение, че моите най-върли фенове
@La Furia Roja и
@bega4kata щяха да ме метнат, а не искам да бъда неподготвен и да дрънкам само празни приказки. А и не съм сам , Тодор и той "настрои" така. Двома сме с еднаква информация.
Тур 2020 мина, написах , че имах 3 проблема в темата, за единия не споделих.
1 проблем:
Светна ми , че е изтощена батерията. Отидох, купих си, всичко 6.
2 проблем
Горивопроводите, или нещо друго пак се разсвириха.
АКО НЯМАХ ПАСАЖЕР който да потвърди, аз НЕ БИХ ПОВЯРВАЛ и не смятам, че има отношение, но просто съвпадението беше супер точно.
2 дни от пътуването- НИКАКВИ проблеми.
Спираме в края на Словения на ПЕТРОМ, зареждам 100 октана и започна СИМФОНИЯТА. Много се ядосах. Ама , вибрира едно малко , тихо звукче, бърка ти в мозъка.
И така, последва проход на следващия ден и още един, горивото поспадна и заредих на малка бензиностанция 95. След като се качих и запалих- ТИШИНА.
@uboy е свидетел. Зареждам после Швейцария- тишина, после пак някъде- почва и така!
Имам всички пластмаси и щипки нови (където са в коша на двигателя)- щях да ги сменям днес. Колата сега НЕ СЕ ЧУВА грам.
Иначе, Иван от ЕТ Бургас ми предостави още инфо и как се решава проблема, но нищо не пипаха, защото сега 2 седмици - нямам ядове.
3 проблем
На отиване, преди Румъния по един 2ростепенен път се сгоних с един каталясал Мерцедес. Имаше бабунка, скокче, колата подскочи , гумите се отлепиха от асфалта, тя беше на газ, изфорсира се и светна EPC. Спрях, закачих, видях : на 99км. беше, явно на 4та скорост
15202 - Actuator Module for Turbocharger 1
P00AF 00 [032] - Stuck
Сега, от както съм си направил колата, тя е светвала само ЕДИН ПЪТ и аз съм споделял с колегите.
Беше на първия ТУР, на връщане от Румъния, преди Букурещ на магистралата, имах 40км. останали на дисплея (гориво) и изпреварвах на 5та със 100, един дойде засилен и аз настъпах до дъно- колата на 160 заби ЕПЦто.
Спрях- рестартирах, всичко 6. Обадих се тогава на Дидо, той почна (ама и аз прост):
- ААА, брадъре,ти гориво си нямал, тя се пази и тн.
Заредих след 5-10км. в Букурещ. После си карах по магистралата, тествах- всичко беше 6 и няма ядове. Викам си, нещо инцидентно.
И така,да се върнем на грешката преди Румъния. Зачистих я, преминах през Румъния около 300-400км. и си отидохме в хотела. Всичко беше 6.
На следващия ден, вече сме в Унгария и караме към Словения. Караме си ние, аз давам газ, изпреварвам Шкодите, Ивчо си снима и по-едно време гледам....ЕПЦ пак свети, а колата си боца.
На следващата бензиностанция си спираме, пак закачам- ПАК ТАЗИ ГРЕШКА - на 166км, явно съм бил на 5та (а сега се замислям, дали не съм бил на 6та от ниски).
Тошето я гледа- вика не е харашо, ама няма ядове, дало е моментно несъответствие (неизпълнимост на волтаж).
Пуска - FIRST PRESSURE ACTUATOR - adaptation - ЙОК МУ. (бай Самун работа- и неговия не дава ОК от край време)
Викам си- давам и цялата газ, ако ще мре, да мре. Изкарах си целия тур, раздавахме газ, никакви ядове по проходите, щото там повече от 4та не боцам. На магистралите - 190-200 с Тодор, пак няма ядове, но не я пържа от ниски на 5та и 6та.
Прибрах се, запазих си час за масла и спирачна течност (че стана на 2г.) и взехме с Тошето да умуваме.То аз какво умувам де,
@todor87 умува и ми изнася лекция, аз само слушам и викам: Да, да, добре......
Тошето, си прави актуатора, още като набоца колата. Ходи в ЕТ Бургас, защото ДИДИНКО е пак хал-хабер и го беше осрал.
Той въобще не знае, че трябва да се прави. Нали върви, за какво и е.
То, ние сме си за.......
Като се прочете даже, Тошето каза: При слагане на нова част, хората си пишат от ВАГ-КОМа, първите 1000км. се слага максимално налягане на маслото за новото турбо и тн....ама, минало, нали вървят.
Преди си бях говорил с него,че Дидо ъпсурд да ми го е направил, нямам адаптация, но пък се чува от време на време сутрин като паля.
Както и да е.
@todor87, веднага прави инструктаж, какво да се види, кои параметри и как да стане работата, веднага първо закача неговата кола.
Закачих я моята бангия, да видя какво показва:

Видях аз, че не съм в норми на 3.69..... ОЕМ е 3.50 до 3.58 , но аз съм с ЕТР, реших да питам.
Звъня на РЕВО, питам, хората връщат мейл - 3.41 за ЕТР.
Тошето му предавам, скептичен. Голяма разлика брадъре!
Но, Тошето има инструмент, има ОДИС, веднага Супърба се намества на 3.41, въпреки, че е ИС38 турбинка.
Тошето остана много доволен, вика в ниските стана още по-мазен, идеално изтегля- приема си адаптацията, всичко 6, БОЦАЙ!
Викам си, да ида да видя Милчо. Отивам, минавам през Шумен- закачам Милчо- той е на 3.58- в нормата.
АДАПТАЦИЯ- НЯМА , въобще и не тръгва да се чува.
Може пък, нашите Октавии да са така, защото : Милчо няма, Сами няма и аз нямам (но се чува)- имам предвид на VAG- не дава , че е завършена и че е ок.
И така, днес си боцам към Бургас- пак никакви ядове. Отивам, смених масло, спирачна течност, най-накрая си сложих и свещите от АУДИ РС дето се търкалят в чекмеджето от 1 година и се почна с актуатора.
Наместиха го: (те показанията са през 0.05- не може точно 3.41)

Давам после ФЪРСТ ЧЕК АДАПТАЦИЯ- чува се, играе актуатора- ама не дава завършена ОК.... пак. Викам, така ще е явно!
Паля си, всичко 6. Тръгвам да се прибирам, след Слънчака нагоре газ. Колата (едва ли си въобразявам, защото трябва или ми се иска да е така) е по-мазна, по-добре се наема, хубаво си боца (НЕ КАЗВАМ, ЧЕ ВЪРВИ ПОВЕЧЕ). Идеална си е.
Пускам си ВАГ сега като се прибирам:

Така ще е явно! На Ваг излезе (когато е топла) с леки разлики спрямо ОДИС, но пък въртях 5-6 пъти одиса давах чекване, винаги 3.418 излизаше.
На студена(заспала) ще я видя, трябва да са точни!
Доволен съм, пробвах колата на 4та от ниски(то там едва ли ще има проблем де, я колко логове съм правил), пробвах я на 5та от 2000оборота- НЯМА НИКАКВИ ГРЕШКИ.
Трябва сега (се зачудих), да я пробвам и от 6та, може би онзи път на магистралата- казах, че съм бил на 5та, ама не видях кога е светнала, а видях, че съм бил със 155км...., може и на 6та да съм бил. Не че някога си карам колата на 6та да заваря от 2000об.
Намали се волтажа, регулира се актуатора, колата стана по-добра за каране, по-мазна в ниските (отново повтарям, че няма разлика във вървежа).
Ще я наблюдавам, ако пък пак стане и светне грешката, ще сменя актуатора ако трябва.
Благодаря на Иван/
@petel и ЕТ Бургас за пореден път!На Иван, че ме търпи и все ми изпълнява прищевките, както и за коректното отношение, винаги подожда с внимание и най-вече, че пазят много Перлата. Днес, доста си играха и въртяха, докато се достигне точната стойност и се застопори.
Сега, интересно е и защо не прави FIRST ADAPTATION OF CHARGE PRESSURE ACTUATOR?
Ма Милчан даже и не се обажда, но пък колата си стреля, върви си, Милчан доволен, бай Самун и той.
Той сигурно кара с настройка за ЕТР, че като му гледам какво е писал, като си е сменил актуатора, грешния показател е показал/гледал.