Octavia MK3 vRS - BlackPearl2 (Сандъкът на Мъртвеца)

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2

Мнение от BlackPearl »

Благодарение на @petel, мерси Иване за пореден път се сдобих с ОЕМ гъбки (уплътнения с което ВАГ "оправят" тръбите и вибрациите) според официалните им протоколи или там акции, каквото е.
Нова ОЕМ пластмаса, всички скобички там, ушички и тн.
Изображение

Отделно, днес ми пристигна едно подаръче, че идва ден на детето все пак:
Изображение
ИзображениеИзображение
Изображение
Аватар
TSI-LK

Škoda Фен²

Гараж: TDI

Мнение от TSI-LK »

Е са ше едеш дръвото на хранилка с тоя кеч кен.
Пари на вятъра, както ме обрисуваха мен [smilie=music.gif]
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Мнение от BlackPearl »

[smilie=sarcastic.gif]
Днес, понеже трябваше да работя, метнах след 16ч. кеч кена.
Много добра изработка,както винаги. Само една забележка имам, ще я споделя :
Отново, благодаря на @todor87, че го занимавах, ама то като тръгне така.
Свалям над колектора пластмасата, хвръкна и гумичката, падна.
Мисля си, падна в радиатора. Хайде вдигай колата- махай кората, радиатора гледай - той от едната страна си има отвори, ама от другата - няма. Имам камерка с фенерче- отварям, гледам- не тръгва . 6-7 приложения инсталирах- няма и няма. 5 пъти звъннах на Тодор. Вземам стъкълце, светя с телефона- няма я на другата част на радиатора, къде ли е.
Накрая се замислих, как може да отскочила и я намерих (пълен хал-хабер)! [smilie=sarcastic.gif] След 1 час и нещо. Успокоих се.

Метнах кеч кена- веднага махнах бобините, всичко. Разкачам тръбите, развивам го, не иска да излиза, че колата стоя на студено.
Излезе накрая с повече понапъване.
Изображение
Изображение
Сложих нова гарнитура, голям зор беше. ОЕМ си има чопчета да стои гарнитурата, Рейсинглайн няма. Пробвах, пробвах, абе все пада.
Ходих до аптеката да купувам вазелин по съвет на Тодор.
Изображение
Изображение

Това, което не беше на 6 (може и в колата да е). В упътването https://02a9db36-2898-4e5e-8507-93a21c1 ... fd6451.pdf пише, че на тампона е 17мм, слагам аз- не става. Слагам 16- готова работа. Сега гледах, 16ка си е , явно те са се объркали.
Леко изискваше пилкане, за да пасне като у дома и на моя тампон.
ИзображениеИзображение

Сложих бобините-намазах им ново силиконче, всичко пасва. @todor87, ми изпрати последователност за затягане на болтове- да правим професионална работа. 9нм се затягат. П.С: Нямам малък ключ, с големия ме беше страх,ама чат-пат към 8-10 нютона има. [smilie=music.gif]
Ще слагам тръбите, а - ГРЕДА. Аз съм с друго DV, не може да мине от там. Сложих я острани между интейк тръбата и бобината.
Изображение
Сложих малко лента, за да проверя след време, дали ще е протрита, да не си заносам тръбите.
Изображение
Ето и готово с капака на двигателя.
Изображение

Утре ще си почистя колектора, че сега без капачето е много мръсен и ще "тествам".
Обадих се на @TSI-LK, (аз сега видях, че е писал) направих бърза консултация, поразпитах го , да каже впечатления от опит и така.

Не съм се занимавал с тръбите и капачето-кълвач.
Изображение
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Мнение от BlackPearl »

И така, поредна драма ! [smilie=sarcastic.gif]
Нарочно изчаках, да мина през ЕТ Бургас за обслужване и "настройка" и да споделя мнение, че моите най-върли фенове @La Furia Roja и @bega4kata щяха да ме метнат, а не искам да бъда неподготвен и да дрънкам само празни приказки. А и не съм сам , Тодор и той "настрои" така. Двома сме с еднаква информация. [smilie=sarcastic.gif]

Тур 2020 мина, написах , че имах 3 проблема в темата, за единия не споделих.
1 проблем:
Светна ми , че е изтощена батерията. Отидох, купих си, всичко 6.

2 проблем
Горивопроводите, или нещо друго пак се разсвириха.
АКО НЯМАХ ПАСАЖЕР който да потвърди, аз НЕ БИХ ПОВЯРВАЛ и не смятам, че има отношение, но просто съвпадението беше супер точно.
2 дни от пътуването- НИКАКВИ проблеми.
Спираме в края на Словения на ПЕТРОМ, зареждам 100 октана и започна СИМФОНИЯТА. Много се ядосах. Ама , вибрира едно малко , тихо звукче, бърка ти в мозъка.
И така, последва проход на следващия ден и още един, горивото поспадна и заредих на малка бензиностанция 95. След като се качих и запалих- ТИШИНА. @uboy е свидетел. Зареждам после Швейцария- тишина, после пак някъде- почва и така!
Имам всички пластмаси и щипки нови (където са в коша на двигателя)- щях да ги сменям днес. Колата сега НЕ СЕ ЧУВА грам.
Иначе, Иван от ЕТ Бургас ми предостави още инфо и как се решава проблема, но нищо не пипаха, защото сега 2 седмици - нямам ядове.

3 проблем
На отиване, преди Румъния по един 2ростепенен път се сгоних с един каталясал Мерцедес. Имаше бабунка, скокче, колата подскочи , гумите се отлепиха от асфалта, тя беше на газ, изфорсира се и светна EPC. Спрях, закачих, видях : на 99км. беше, явно на 4та скорост
15202 - Actuator Module for Turbocharger 1
P00AF 00 [032] - Stuck

Сега, от както съм си направил колата, тя е светвала само ЕДИН ПЪТ и аз съм споделял с колегите.
Беше на първия ТУР, на връщане от Румъния, преди Букурещ на магистралата, имах 40км. останали на дисплея (гориво) и изпреварвах на 5та със 100, един дойде засилен и аз настъпах до дъно- колата на 160 заби ЕПЦто.
Спрях- рестартирах, всичко 6. Обадих се тогава на Дидо, той почна (ама и аз прост):
- ААА, брадъре,ти гориво си нямал, тя се пази и тн.
Заредих след 5-10км. в Букурещ. После си карах по магистралата, тествах- всичко беше 6 и няма ядове. Викам си, нещо инцидентно.

И така,да се върнем на грешката преди Румъния. Зачистих я, преминах през Румъния около 300-400км. и си отидохме в хотела. Всичко беше 6.
На следващия ден, вече сме в Унгария и караме към Словения. Караме си ние, аз давам газ, изпреварвам Шкодите, Ивчо си снима и по-едно време гледам....ЕПЦ пак свети, а колата си боца.
На следващата бензиностанция си спираме, пак закачам- ПАК ТАЗИ ГРЕШКА - на 166км, явно съм бил на 5та (а сега се замислям, дали не съм бил на 6та от ниски).
Тошето я гледа- вика не е харашо, ама няма ядове, дало е моментно несъответствие (неизпълнимост на волтаж).
Пуска - FIRST PRESSURE ACTUATOR - adaptation - ЙОК МУ. (бай Самун работа- и неговия не дава ОК от край време)

Викам си- давам и цялата газ, ако ще мре, да мре. Изкарах си целия тур, раздавахме газ, никакви ядове по проходите, щото там повече от 4та не боцам. На магистралите - 190-200 с Тодор, пак няма ядове, но не я пържа от ниски на 5та и 6та.
Прибрах се, запазих си час за масла и спирачна течност (че стана на 2г.) и взехме с Тошето да умуваме.То аз какво умувам де, @todor87 умува и ми изнася лекция, аз само слушам и викам: Да, да, добре......

Тошето, си прави актуатора, още като набоца колата. Ходи в ЕТ Бургас, защото ДИДИНКО е пак хал-хабер и го беше осрал.
Той въобще не знае, че трябва да се прави. Нали върви, за какво и е.
То, ние сме си за.......
Като се прочете даже, Тошето каза: При слагане на нова част, хората си пишат от ВАГ-КОМа, първите 1000км. се слага максимално налягане на маслото за новото турбо и тн....ама, минало, нали вървят.
Преди си бях говорил с него,че Дидо ъпсурд да ми го е направил, нямам адаптация, но пък се чува от време на време сутрин като паля.
Както и да е.
@todor87, веднага прави инструктаж, какво да се види, кои параметри и как да стане работата, веднага първо закача неговата кола.
Закачих я моята бангия, да видя какво показва:
Изображение
Видях аз, че не съм в норми на 3.69..... ОЕМ е 3.50 до 3.58 , но аз съм с ЕТР, реших да питам.
Звъня на РЕВО, питам, хората връщат мейл - 3.41 за ЕТР.
Тошето му предавам, скептичен. Голяма разлика брадъре!
Но, Тошето има инструмент, има ОДИС, веднага Супърба се намества на 3.41, въпреки, че е ИС38 турбинка.
Тошето остана много доволен, вика в ниските стана още по-мазен, идеално изтегля- приема си адаптацията, всичко 6, БОЦАЙ!

Викам си, да ида да видя Милчо. Отивам, минавам през Шумен- закачам Милчо- той е на 3.58- в нормата.
АДАПТАЦИЯ- НЯМА , въобще и не тръгва да се чува.
Може пък, нашите Октавии да са така, защото : Милчо няма, Сами няма и аз нямам (но се чува)- имам предвид на VAG- не дава , че е завършена и че е ок.

И така, днес си боцам към Бургас- пак никакви ядове. Отивам, смених масло, спирачна течност, най-накрая си сложих и свещите от АУДИ РС дето се търкалят в чекмеджето от 1 година и се почна с актуатора.
Наместиха го: (те показанията са през 0.05- не може точно 3.41)
Изображение
Давам после ФЪРСТ ЧЕК АДАПТАЦИЯ- чува се, играе актуатора- ама не дава завършена ОК.... пак. Викам, така ще е явно!

Паля си, всичко 6. Тръгвам да се прибирам, след Слънчака нагоре газ. Колата (едва ли си въобразявам, защото трябва или ми се иска да е така) е по-мазна, по-добре се наема, хубаво си боца (НЕ КАЗВАМ, ЧЕ ВЪРВИ ПОВЕЧЕ). Идеална си е.

Пускам си ВАГ сега като се прибирам:
Изображение
Така ще е явно! На Ваг излезе (когато е топла) с леки разлики спрямо ОДИС, но пък въртях 5-6 пъти одиса давах чекване, винаги 3.418 излизаше.
На студена(заспала) ще я видя, трябва да са точни!

Доволен съм, пробвах колата на 4та от ниски(то там едва ли ще има проблем де, я колко логове съм правил), пробвах я на 5та от 2000оборота- НЯМА НИКАКВИ ГРЕШКИ.
Трябва сега (се зачудих), да я пробвам и от 6та, може би онзи път на магистралата- казах, че съм бил на 5та, ама не видях кога е светнала, а видях, че съм бил със 155км...., може и на 6та да съм бил. Не че някога си карам колата на 6та да заваря от 2000об.

Намали се волтажа, регулира се актуатора, колата стана по-добра за каране, по-мазна в ниските (отново повтарям, че няма разлика във вървежа).
Ще я наблюдавам, ако пък пак стане и светне грешката, ще сменя актуатора ако трябва.
Благодаря на Иван/@petel и ЕТ Бургас за пореден път!На Иван, че ме търпи и все ми изпълнява прищевките, както и за коректното отношение, винаги подожда с внимание и най-вече, че пазят много Перлата. Днес, доста си играха и въртяха, докато се достигне точната стойност и се застопори.

Сега, интересно е и защо не прави FIRST ADAPTATION OF CHARGE PRESSURE ACTUATOR?
Ма Милчан даже и не се обажда, но пък колата си стреля, върви си, Милчан доволен, бай Самун и той.
Той сигурно кара с настройка за ЕТР, че като му гледам какво е писал, като си е сменил актуатора, грешния показател е показал/гледал.
Изображение
Аватар
todor87

Škoda Racer

Гараж: Skoda_Superb_3_Combi_2.0_TSI_4×4=>
=>Revo Stg_2 killer😁

Мнение от todor87 »

Голяма мистерия е този фърст чек...
При теб, Милчо и Самун не го прави.
При мен и Симо си минава🤔

Относно настройката. Ясно е, че е за ЕТР, обаче и при мен беше положителен ефекта, някак си по леко й стана на колата [smilie=pardon.gif]
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Мнение от BlackPearl »

Напротив, аз чета това което ти подаваш като информация.
Сега, колко е вярна или не- всеки сам си преценява. Че има хора и вярват сляпо, тяхна работа, не ме бърка.
Първо беше настройка от Голф Р със залъгана рама и тн. - пак, всеки сам да си прецени.

Сега пишеш, цитирах те, че грешката няма общо с волтажа и настройката на актуатора- ОК.
(моят волтаж обаче си беше извън норми вече, така че той така или иначе щеше да се регулира)
Има (според теб) с настройката на гейта и за това не дава и фърст чека.
Явно гледаш (а и си пускал) този клип:

Ок, да предположим, че си прав!
След това обаче твърдиш, че дори и с тези "настройки"- твоята не го прави този фърст чек никога.
Тоест- хем за това излиза грешката(че е натегнат и иска да се разхлаби леко), не прави и фърст чека и иска настройка, после има- ама както и да го направиш, пак няма да направи фърст чека.
А и по фактите и логиката: На Милчо също не го прави, твоя не го прави, значи ли, че е натегнат ГЕЙТА и ще пренадува? Но си карате и нямате ядове, аз си карам 3 години и нямам ядове.

Сега, аз не се заяждам или нещо подобно, аз си гледам моя интерес ( и на теб съм го казвал) и искам да ми е ОК колата. Когато стане някакъв проблем, винаги пиша и споделям, не се притеснявам и не крия нищо.
Изображение
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Ама и аз не се заяждам бе [smilie=kiss3.gif]
Пак нещо не можете да ме разберете с Тодор.
Първо тея глупости, че настройки за етр имало. Няма такова нещо. Той мотора на актуатора на гейта да не е етр [smilie=sarcastic.gif] Колата да не знае че е с по големи перки ;) Ай стига. Пак казвам, че си има граница зададена в епрома да регулираш, но тя е една и съща ако ще и с етр да си,която граница е съпроводена със съответна грешка само при много затворен гейт.
Какво ме питаш пак кво да правиш? Ясно написах-направи онова упражнение, или карай така докато светне пак, после направи онова упражнение и ако пак светне щюк, сменяй.
Ти сега пак знаеш, кои клипчета съ бил гледал и т.н. :), всичките съм ги гледал сигурно, но това точно на апр, нищо не става. И тази настройка сме тествали.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Мнение от BlackPearl »

[smilie=sarcastic.gif]
Сега, на несериозни постове какво да ти отговоря, не знам!
Не се заяждам и аз. Боцаш си някакви работи, имаш си някакви виждания и разбирания и с тях си живееш.
Почваш да обясняваш нещо, за което НИТО си питал, нито си търсил информация, а си лалаш наизуст.
Личен съвет- приятелството ти и комуникацията ти с Дидинко, вреди явно- прихващаш! [smilie=sarcastic.gif]
bega4kata написа: 07.08.2020, 09:29:48 Първо тея глупости, че настройки за етр имало. Няма такова нещо. Той мотора на актуатора на гейта да не е етр
Глупости говориш ти. Първо ЕТРа си има настройка за него, второ има и стейдж за него. Колата не знаела?
bega4kata написа: 07.08.2020, 09:29:48 Колата да не знае че е с по големи перки ;) Ай стига.
Ти защо като сложи IS38цата отиде и наля Стейдж3? Що не си я остави с щайбауера? Колата не знае с какви перки е, с какво турбо? Малко ще се сбие Щайна и ИС38цата, пък може и да заработят в баланс.
Що не си сложиш ТТЕ, Литко, Венъм и да си караш така с настройка на РЕВО? Колата нали не знае, че е с по-големи перки......
Да не си сложил ЕТР-а и да караш сток кола/настройка? [smilie=sarcastic.gif]

Аз, на теб ли да вярвам или на хората от РЕВО и хората каращи с ЕТР и също подаващи ми данни? Демек, аз имам факти, а ти имаш само твърдение и приказка!
Клипчето и настройката му: CUSTOM IN HOUSE ACTUATOR CALIBRATION!
Изображение

Човек с ЕТР, данни в момента, прави си фъст чека без проблеми:
Изображение

Мейлът от Рево,официално исках да ми изпратят!(отделно, същото ми го обясниха и по телефона)
Hi

This is the details for setting up actuator on ETR

After fitting the Revo Hybrid adaptation should be run for the actuator
Using VCDS or factory diagnostic equipment:
Select the Engine Control Module
Select ‘Basic Settings’
From the pulldown select “First adaptation of charge pressure actuator”
Click ‘Go’
Once it’s complete you’re ready to test drive and data-log

In theory this turbo would have had a new actuator so should be setup correctly and not need adjusting. The resting voltage of the actuator with power on (engine off) should be 3.41v fully shut.

Kind Regards
David O'Connor
Изображение
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Мнение от BlackPearl »

За актуатора като цяло:
Има го този проблем при нашите автомобили. И Рево си го казаха, че знаят и имат оплаквания за актуаторите, за това и спряха да правят върнати турбини- всичко боцат сега с V2 чистак бърсак. За това и бяха вдигнали цените на V1, защото слагаха всичко ново, не че и там е гаранция де.
Но, както и обясних в едно от първите мнения по този казус.
Аз нека съм си НАСТРОЕН спрямо изискванията на РЕВО за ЕТР турбината , пък нека после светне актуатор стък.
Като светне, тогава ще го мисля или направо ще го сменя.
Защото, аз с тези показания, съм далеч от нормата даже на ОЕМ заданията на IS20 и IS38.(3.50-3.58)
E, как да съм сигурен, че проблема е в актуатора, като волтажа ми бяга с ....... не ги знам колко оборота са и съм извън норма и изисквания дори и за ОЕМ. [smilie=sarcastic.gif]
Изображение
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Мнение от BlackPearl »

Отмина тази "странна" година 2020г.
Като цяло не пиша такива мнения, тип фейсбук с равносметка и тн., но реших да драсна.
Не знам и не мога да говоря от мнението на другите колеги. Един ще си продава колата, друг я боца на макс, трети от време на време като мен и стои в гаража.
Че, замислих се (за момент) само какво ще правя и бих правил ,и отговора е ясен, ще има още много време да я карам с кеф.
Колата е на 70000км. , само кеф и удоволствие. Обиколих с нея едни от най-яките пътища из Европа и ще продължавам да го правя и догодина!
Изкарахме си яко на Събор 2020г., още по яко на Тур2020.
Нямам търпение да я метна вече 2021г., че ще последват няколко/доста промени и да си раздавам газ на макс.
Винаги съм казвал: Който го е страх от мечки, да не ходи в гората. За това- даваш и цялата газ, ако ще се чупи, да се чупи. Няма да я пазя за следващия я!
От време на време ми липсва 4х4, но въобще не съжалявам, че съм с предно предаване и кутията ми не е ДСГ.
Вече, през 2021г. ще видим какво ще стане. Зрънчо ще има ли, няма ли? [smilie=sarcastic.gif]

Малко снимки от 2020 + от туровете, както и любимото ми клипче!

ИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
Изображение
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Мнение от BlackPearl »

Нова година, нов късмет! На първо място, да сме живи и здрави. Нека да бъде спокойна и успешна година всеки му!
Да видим какво ще стане.
Едни от първите кашонаци: Доста ги чакай и тях, добре че успяха да тръгнат на 30ти, бях ги "запазил" преди това, но с локдауна,спиране на куриерите и "Брекзит" не се знаеше какво ще стане. Добре, че тръгнаха и всичко си дойде без проблеми. Другите дребошляци(още от черен петък) дето нямаха наличности на някой артикули не знам какво ще ги правя като тръгнат!(Филтър от новия на Рейсинглайн, тръбичка да мине под кутията и тн.)

BIG BRAKES friendly :) , не съм ги теглил, по каталог ги дават 8.7, ще видим тази работа като тръгна да ги слагам- ще ги претегля.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

По принцип гледах от тази "бангия", но тя е и по-свалена да се има предвид. Иначе надявам се да се доближава до тази визия, защото са сходни габаритите:
За съжаление в момента няма Шкода с такива, поне аз не намерих а и хората ми казаха, че главно Голф и Аудита ги купуват. Сеати имало май един или два и нямам снимка на Шкода с тях, за да преценя как ще стоят, затова боцам пък каквото стане :)
ИзображениеИзображение

П.С: Джеминитата отлитат Февруари месец при колега от форума, защото не мога да си позволя да търкалям 3 комплекта джанти.
За 19ките , доста се двоумя,защото са страхотен модел и пасват на всеки ВАГ. На новата Октавия 4 и Голф 8 стоят брутално, за сега мисля да се въздържа от тяхната продажба, че има един колега много ме "трови" и натиска за тях. (в кръга на шегата разбира се) [smilie=kiss3.gif]
Ако пък ги продам и тях, с парите ще си взема един биг брейк кит (знам, че не ми трябват и е неразумна покупка...даже много неразумна......особено за в бъдеще, но пък аз скоро не смятам да се разделям с колата) и ще си остана само с тези и зиме и лете.
Но, да видим как ще тръгне годината, да дойде Февруари/Март да ги сложа тези и ще го мисля.
Изображение
niki

Škoda Фен²

Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5

Мнение от niki »

Кефят ме повече от сегашните, много по-добри са, рейсинг визия.
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

BlackPearl написа: 06.01.2021, 17:40:16 с парите ще си взема един биг брейк кит (знам, че не ми трябват и е неразумна покупка...даже много неразумна.
На близо 500 коня, първото което бих взел е по-читави спирачки... ;)

Не знам защо ги смяташ за неразумна покупка.
Аватар
One-Three

Škoda Фен

Гараж: неШкода

Мнение от One-Three »

Neuspeed са много сериозни играчи :) ... Поздравления! Да си ги търкаляш с кеф! ... щом ги дават 8,7кг съм сигурен, че и твоя кантар ще ги премери толкова ... (при мен цифрите от кантара и каталога съвпаднаха)
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Мнение от BlackPearl »

@digitalundgrd,
Казано беше по-преносно. И 340ките си спират добре, стига да не се карат на писта или много агресивно по проходи.Апаратите са проблема.
Иначе , 4 бутални апарати като се сложат (АТЕ или Брембо) и всичко си заспива, но като .....стане така, че за цена и половина или и малко повече от половината , може да избоцам 8бутални и почвам да се замислям. [smilie=sarcastic.gif]
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”