Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
dpenov
- Гараж: Octavia 2 FL 1.4 TSI
Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)
Конти премиум контакт 7 щом не искаш спортно толкова.
- enenen
- Гараж: Kia Sportage NQ5 MHEV
Някой карал ли е по-продължително време с всесезонни на 4х4 СУВ (19-ки), какво ви е мнението като за българската реалност? Районът е Шумен/Варна, почти няма зими вече. Колата ще е винаги в гараж. Втори комплект гуми и джанти отива към 3 хил. лв. и сякаш не ми се прави този масраф, тъй като карам по 10-15 хил. км. на година, като повечето са през лятото, разбира се. В голяма дилема съм дали да търся втори чифт джанти, вентили и т.н., или просто да продам летните, с които ще дойде колата, и да си карам с всесезонни? По тоя начин ще съм дал макс. 300-400 лв., и няма да се занимавам със смени два пъти в годината.
Варианта да въртя два комплекта гуми на едни джанти е изключен, голяма занимавка е и излиза по-скъпо.
Варианта да въртя два комплекта гуми на едни джанти е изключен, голяма занимавка е и излиза по-скъпо.
- froggy
- Гараж: Škoda Octavia 1.6 TDI 110cv 2017
Става, ако "зимата не те изненада".
- marcas
- Гараж: Skoda Superb III L&K 272 PS, 7 DSG
Колата е 1800 кг с резервоар и един 75 кг шофьор по талон, сега го погледнах.SilverBullet написа: 18.10.2023, 16:20:49Да де, с 4 човека и багажmarcas написа: 18.10.2023, 15:50:46 По спомен, колата си е 1840-50 кг по талон от завода излязла. Качвам се аз (87 кг) и хайде.![]()
Повече от 1700кг едва ли има с пълен резервоар. Пишете си ги ей така тия килограми...
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
enenen, Има логика да, ако не караш ски, реално в ниското - я видиш сняг, я не.
Но пък и всесезонната гума си е компромис и лятото като пътно поведение. По мека е във борда. Ти си с 19ки, което в случая е добре, защото голям профил и мек борд почват да се "сучат", което комбинирано и с висок център на тежестта не е приятно усещане.
Но пък и всесезонната гума си е компромис и лятото като пътно поведение. По мека е във борда. Ти си с 19ки, което в случая е добре, защото голям профил и мек борд почват да се "сучат", което комбинирано и с висок център на тежестта не е приятно усещане.
Бееееее.....
- Simov
- Гараж: Ex: Seat Ibiza 6l, 1.9 TDI, 101 к.с.
Skoda Octavia III 1.6 TDI, 110 к.с.
enenen написа: 18.10.2023, 18:19:32 Някой карал ли е по-продължително време с всесезонни на 4х4 СУВ (19-ки), какво ви е мнението като за българската реалност? Районът е Шумен/Варна, почти няма зими вече. Колата ще е винаги в гараж. Втори комплект гуми и джанти отива към 3 хил. лв. и сякаш не ми се прави този масраф, тъй като карам по 10-15 хил. км. на година, като повечето са през лятото, разбира се. В голяма дилема съм дали да търся втори чифт джанти, вентили и т.н., или просто да продам летните, с които ще дойде колата, и да си карам с всесезонни? По тоя начин ще съм дал макс. 300-400 лв., и няма да се занимавам със смени два пъти в годината.
Имаме служебен Дъстър с тези гуми (не съм сигурен за цолажа обаче), който караме вече година и половина. Обикаляме цяла България с него, проблеми не сме имали. Но и не сме състезатели де, лично аз си имам и едно на ум с какви гуми е...froggy написа: 17.10.2023, 17:07:48 Някой кара ли с такива всесезонни? Много ги хвалят, че и на сняг вървели добре, но по-добре някой с опит да каже.
П.П: Сещам се, че миналата година след първия сняг минавах Шипка и малко бързах... Повече ме притесни накланянето в завоите, отколкото поведението на гумите.
- Us3rnam3d
- Гараж: Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K
ABBC3_OFFTOPIC
Така са Дачиите, особено Дъстъра и Сандеро Степ. Решението (до известна степен) е по-широки джанти и по- малко ЕТ. Иначе окачването е такова.
Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K
- Us3rnam3d
Някой карал ли е с PETLAS SNOWMASTER 2? Наближава времето за смяна на летните гуми със зимни, та започнах да се оглеждам да си купя. Ще се разровя из ревюта в нета, ама друго си е някой да ти каже от личен опит.
То и зима почти няма вече де... курорти няма да посещавам, колата ще се кара главно по АМ Тракия, и чат пат до Еленския балкан, я падне сняг, я не...
П.П - Това май е доста нова гума. Има нелоши ревюта за Petlas Snow Master W651, та..
П.П - Това май е доста нова гума. Има нелоши ревюта за Petlas Snow Master W651, та..
- digitalundgrd
- Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo
@Us3rnam3d, WoW ти намери къде да питаш хаххаха. Тук под Мишлен, Бридж и Конти не пада нивото 
Сега сериозно... Има резон в думите ти за "зимата". Така като гледам ПОНЕ до средата на ноември ще е поносимо за летни гуми, ако си караш предимно градско. Буквално за 2-3 месеца зима, наистина може да се изкуши човек да скочи на нещо бюджетно (пак с уговорката, че ще бичи предимно градско и тук-там инцидентно извън градО).
Гледам много карат Рикен/Корморан с тая шарка и от мнения в нета са доволни хорицата :

От китайските са ми хвалили Максис премитра сноу, както и Sailun ice BLAZER Alpine EVO 1.
Петлас чета, че са турски, пробвай пък ще споделиш мнение от първа ръка![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
Сега сериозно... Има резон в думите ти за "зимата". Така като гледам ПОНЕ до средата на ноември ще е поносимо за летни гуми, ако си караш предимно градско. Буквално за 2-3 месеца зима, наистина може да се изкуши човек да скочи на нещо бюджетно (пак с уговорката, че ще бичи предимно градско и тук-там инцидентно извън градО).
Гледам много карат Рикен/Корморан с тая шарка и от мнения в нета са доволни хорицата :

От китайските са ми хвалили Максис премитра сноу, както и Sailun ice BLAZER Alpine EVO 1.
Петлас чета, че са турски, пробвай пък ще споделиш мнение от първа ръка
- skodko
- Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
- Обратна връзка:
има тест на петласа. Излиза, че освен за як сняг за друго не става. Аз бих скочил на максис, ако се търси бюджет.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
-
dpenov
- Гараж: Octavia 2 FL 1.4 TSI
Зависи как и къде караш. Дори и без сняг е добре да се гледа коя спира най-бързо на мокро, а там разликите са големи. Моята като я купих беше с Крисалп нещо си, демек средно-ниска цена и гума. Като ми поднесе няколко пъти по пътя за Боровец на студено бяз сняг направо ги изхвърлих, дори и да е имало живот в тях. За гуми и спирачки не пестя.
- igeorgiev82
- Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC
Аз тая година взех Nexen Winguard G3(дано не ме изгонят от форума
)
- Us3rnam3d
Kleber е марката, предполагам. И тях ги бях гледал. Май няма да е тоя петлас, мястото където реално би имало неотъпкан стабилен сняг би било до вилата, ама за 1-2 пъти през целия период не си заслужава риска и компромиса с другите показатели. Мога да си позволя конти, бриджстоун, не ми пречи, просто не знам дали е финансово оправдано в този случай.
Пък и за лятото си избрах гумите благодарение на форума и съм доста доволен, та ест, че ще питам
- BlackPearl
- Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2
Аз карах с Нексен Уингард първите 2 години на Шкодака. Доволен бях, че даже и ги продадох после.igeorgiev82 написа: 27.10.2023, 19:30:45 Аз тая година взех Nexen Winguard G3(дано не ме изгонят от форума)
Сега, само с летни си боцам на Шкодака.
![beach [smilie=beach.gif]](./images/smilies/beach.gif)

- donci
- Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl
Us3rnam3d,
+1 за Maxxis. Скоро ще ги сложа, трети сезон ще им е и съм доволен. Пък и ги взех от @ЦецоNOL.
+1 за Maxxis. Скоро ще ги сложа, трети сезон ще им е и съм доволен. Пък и ги взех от @ЦецоNOL.