Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от istoyanov »

@ЦецоNOL, https://www.tyrereviews.com/ forever! [smilie=hunter.gif]

@someone87, аз лично не харесвам всесезонните. Някакво предубеждение. Бих обаче карал от високия клас лятна гума и нещо от средния зимна та дори на по-малка джанта. Но това зависи къде живееш. Ако си от Варна е едно, ако си в Смолян/Банско - друго. Карал съм преди 15 години всесезонна и нищо хубаво не мога да кажа, но и времето е много отдавна.
Аватар
rstrat

Шкода Новак

Гараж: Skoda Yeti 2.0 TDI 140 Hp

Мнение от rstrat »

Taratajki написа: 09.03.2023, 14:38:08 След като на зимните им се случи това....

ИзображениеИзображение

Вече съм с летни [smilie=sarcastic.gif]
Оказа се, че зимните са ми били пети сезон, да се е*а в тъпака. Но и по добре, че не си взех нови, че щях да ги съсипя с тази "зима" , дето дори не настъпих сняг с октавията [smilie=pardon.gif]
Три ходения до Хърватска и Словения и по 1000 км. обикаляне там и това е резултата. А там все по някакви села и едни завои... Последното ходене температурите бяха над 15 градуса.
Както и да е. Дано само не ми се заяде някой из чужбинско, че съм с летни гуми. Возя едни вериги за страх, не че знам как се слагат, ма ако е зор ще се науча [smilie=sarcastic.gif]
И при мене се случи нещо такова, даже още по-зле. Бях обвинен от монтьора, че в къра съм карал, че много бързо съм я карал. А пък то май си ставало от липса на баш зима. Може пък и хубавите пътища да спомагат още повече [smilie=sarcastic.gif]
Skoda Yeti 2.0 TDI 140 Hp
someone87

Шкода Новак

Мнение от someone87 »

istoyanov написа: 09.03.2023, 22:21:58

@someone87, аз лично не харесвам всесезонните. Някакво предубеждение. Бих обаче карал от високия клас лятна гума и нещо от средния зимна та дори на по-малка джанта. Но това зависи къде живееш. Ако си от Варна е едно, ако си в Смолян/Банско - друго. Карал съм преди 15 години всесезонна и нищо хубаво не мога да кажа, но и времето е много отдавна.
Никога не съм карал, а гумите с които съм сега започват трети сезон и скоро ще се наложи да се купят нови зимни и летни.
Когото питам, всеки е с мнение за всезонните, но без лични наблюдения или на познати.
В същото време има всезонни по 250лв+ гумата всезонна, което макар глуповато за тази цена би трябвало да има качество...

В случая е лятото до морето, зимата из София, евнтуално за 1-2 уикенда зимния сезон до Велинград (с цел почивка, а не каране на ски и т.н.)
Може и да си внушавам, но зимите последните 5-10г поне из София са доста безснежни и ледовити.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Ами зависи от човека, колата, стила на каране... Аз на майка ми съм сложил всесезонни гуми. Като карам нейната кола, нямам ядове с тях. Ама и тая кола не се шпори редовно по магистрала и зимата не ходи в планините. А и самата кола не предполага въобще динамично каране. За такава употреба са си ОК.

На мойта кола си карам със сезонни. Въпрос на употреба, ако не искаш от тях невъзможното - всесезонните са си ОК като гуми. Но то това важи за всяка гума.
Бееееее.....
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

someone87 написа: 09.03.2023, 23:53:37 всеки е с мнение за всезонните, но без лични наблюдения
Аз взех на баща ми всесезонни, писал съм неколкократно и тук. Той кара един Фокус, на почти 70 години е, зимата само до село и на пазар, ако дойдат с майка ми до София, с тези гуми си е екстра. Само от смяна зимни-летни е спестил една пенсия до тук [smilie=sarcastic.gif] Но аз с такива гуми не бих карал. Не кореспондират на представата ми за гуми, на които мога да разчитам при моя олигофренски стил на шофиране. Но пък не съм и краен в избора си на гуми. Винаги съм гледал да си купувам гуми с добро съотношение цена-качество, общо взето среден клас.
И както е писал и Цецо, тукашната гняс по улиците/пътищата е непредсказуема.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

someone87 написа: 09.03.2023, 23:53:37 Когото питам, всеки е с мнение за всезонните, но без лични наблюдения или на познати.
Карал съм с мега , ултра , тетра , хипер , гига всесезонната гума на Континентал за по 650лв бройката.Два сезона.
В БГ няма такъв филм да може да си ОК с всесезонна гума.Говорим за активно шофиране целогодишно.
Всесезонната гума е направена за умерен климат - ниски температури сутрин , положителни и до макс 20-22 градуса.И без резки амплитуди.На 50градуса асфалт и 150 на магистралата и става сеч
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Абе щеше да напишеш повече, ама те досрамя [smilie=sarcastic.gif]
Бееееее.....
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

То при всесезонните като теглиш чертата и не са много по на сметка , от "двусезонните" [smilie=sarcastic.gif] Пестиш от мързел да сменяш гуми пролет и есен. Иначе и те се сменят на 3, преко сили на 4 години, а са доста скъпи [smilie=pardon.gif] Е, освен ако не вземеш най долнопробните, но пък тогава трябва да сравняваме с най долнопробните летни/зимни и пак не излиза много по икономично.
venll

Шкода Новак

Мнение от venll »

Карал съм с Micheline Кросклимат от 2019 год като цената им беше малко по-скъпа от обикновенните /около 180 лв./ Карах го 3 години, зима, лете, пролет и есен. Не катеря Балкани да карам ски, стилът ми на каране е спокоен и смея да твърдя, че гумите са предвидими и имаш ли опит и не си нервен шофьор нямаш никакви проблеми. Като цени съм спестил не само един комплект гуми, но и много нерви по чакане пред гумаджии.
malak

Škoda Фен

Гараж: Superb 3

Мнение от malak »

За градско кране всесезонките са супер, не съм имал ядове толкова години, сменям предните на 2 години иги слагам отзат, и това само защото колата седи на слънце цяло лято и се изпичат иначе има още много грайфер по тях ако, са на сянка или гараж сигурно и на 3-4 сезона ще се въртят. А и с тия цение на гумаджийте се спестява доста.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Добре си - 3 реда изречение, правописа без коментар. ;)
Бееееее.....
someone87

Шкода Новак

Мнение от someone87 »

Неочаквах толкова много мнения, благодаря на всички! :)
В моя случай е главно софийско каране на октавия с малко дете отзад. Може да се каже, че карам с ограниченията и тукашния манталитет на престрояване. Грубо ми се връзва около 8К км (вероятно половината са в града).
Ще поумувам и събирам мнения и догодина ще реша, дали да продължавам със сезонните. Къде пари, къде висенето по 2-3ч на гумаджийница
Отново благодаря на откликналите се :)
mukot

Škoda Фен²

Гараж: Honda ZR-V Advance e:HEV; Toyota Cororlla Cross 2,0L HEV Executive plus

Мнение от mukot »

ЦецоNOL написа: 10.03.2023, 09:27:39 Всесезонната гума е направена за умерен климат - ниски температури сутрин , положителни и до макс 20-22 градуса.И без резки амплитуди.
Напълно съм съгласен. Затова зимата карам с всесезонни, а лятото с летни. :)
Аватар
pdimanov

Škoda Фен²

Гараж: VW T-roc 2019, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
Superb III FL Scout 2020, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG

Мнение от pdimanov »

Каква е идеята да имаш всесезонни, ако лятото така или иначе си с летни гуми?
mukot

Škoda Фен²

Гараж: Honda ZR-V Advance e:HEV; Toyota Cororlla Cross 2,0L HEV Executive plus

Мнение от mukot »

pdimanov написа: 10.03.2023, 17:45:42 Каква е идеята да имаш всесезонни, ако лятото така или иначе си с летни гуми?
За нашите зими и тъй като рядко излизам от града всесезонните са ми по-оптимални за зимата от зимните. Доктато лятото си трябват летни. Но "всеки сам си преценя" :)
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”