Нагласил съм го на минимума, много рядко се навират. Аз го ползвам и като ограничител, като по беге магистрала изпреварваш със 150, а отзад някой ти мига вече... В чужбина нямам такъв случай. В трафик е окей , например на граница обаче предпочитам да местя през едно преместване на кола. Като цяло ми помага за нервите.
Адаптации и трикове за Супърб 3 с VCDS Vag-Com
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- naster
- Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21

- dotamaster
- Гараж: Superb 3 2.0TSI 4x4 2018
Ще е възможно ли са споделиш с какъв волан си бил преди това и от къде намери този със сензорите? За един приятел питамrts написа: 09.01.2024, 16:07:37 воланът на който съм публикувал снимка вече е на колата, съответно без проблеми по гаранцията на автомобила...
Всичко тръгна от раз - пера, отопление, бутони (нямаше и как да е другояче, тъй като и моя ги имаше преди, без сензорите за допир.)
[Everybody lies]
-
rts
- Гараж: ex. Skoda Kodiaq 2.0 tsi 190 к.с. 4x4, MY2024
@dotamaster, старият (всъщност почти нов само на 3 к км) си беше с колата. От новия тип след 2020, двуспицов, без бутон ТА, съответно без сензори за допир. Ето и снимки:

Новият (всъщност стар - произведен март 2022), го купих от ebay.co.uk
Имай предвид, че ако си с по-стария модел волан, там не е толкова лесно, налага се поставянето на допълнителен афтърмаркет модул - но точно инфо за цялата процедура не мога да ти дам. Тонове информация има в drive2, аз оттам примерно взех кодирането на капацитивните сензори, а от briskoda - да заработи и ТА.
Ето снимка от новия ми волан където се вижда разликата със стария ми - това ограденото в червено е модулът за капацитивните сензори. Пак ще се повторя, но копчето за ТА е 100 % гаранция, че има сензори.

Номерът на всички волани от новия тип е 5Е3419093, като отзад са с различни букви указващи модификацията.
Съвет - ако ще сменяте, търсете възможно по-нова година и със софтуерна версия на капацитивния модул от 23 на горе (на този който поставих се вижда че е 20 - SW20). Това заради евентуални проблеми с набиване на грешки за ТА. Преди година са сменяли волани масово, заради този проблем, сега вече поне за шкода го решават със софтуерна версия във камерата на асистентите. Повече за проблемът в следващия цитат:
"One of the most common problems with Skoda's 2021 and above steering wheels is a malfunction of the KLR module and sensor. The audible "Travel Assist" error, which rarely starts at first, becomes increasingly frustrating as time goes on. There is already a TPI on such steering wheels with KLR touch sensors. In such cases, the dealer usually changes the steering wheel. But if you have such a retrofit steering wheel, you may not have a chance to replace it.
Of course, there is an option to use the KLR emulation module to make constantly touch the steering wheel.
However, this is not an option for those who don't want to lose "Emergency Assist".
Now there is SVM update solution for 2Q0 camera control unit from Skoda which is called "48S5" (recall action number).
Actually, this svm update is just a new parameter for 2Q0 camera and it mask the error directly from A5.
When you check fault memory of block 19, 13 and A5, you can see the errors but there is no audible or visual error on dashboard.
I have been testing new parameter for days and I can say whole Travel Assist system is working stably without problem.
All Skoda models which has 2Q0 camera from factory can be updated through online SVM update even there is no TA from factory. Both 13xx and 14xx firmwares have new parameter update fix.
Also, Skoda recently released new 2Q0980653D v1401 and v1421 firmwares. I updated my 2q0 camera to 2Q0980653D v1421 version. It seems that lane keeping assistant works better and object recognition is better together with acc radar. I think there is improvement in light control and reaction to standing objects. I keep on testing.
Only drawback there is no more TJA with (hc_variante = 1 : old mode). If you don't have capasitive steering wheel and TA button, it is better to stay with 13xx firmware for now." - Източникът от където съм го взел: https://www.drive2.ru/l/646539226485097760/
Тук има пък много полезна тема от briskoda, от която ползвах доста от указанията:
https://www.briskoda.net/forums/topic/5 ... -retrofit/
Всеки сам си поема отговрността дали ще направи тези неща, понеже накрая може и да не се увенчаят с успех.
Поздрави.

Новият (всъщност стар - произведен март 2022), го купих от ebay.co.uk
Имай предвид, че ако си с по-стария модел волан, там не е толкова лесно, налага се поставянето на допълнителен афтърмаркет модул - но точно инфо за цялата процедура не мога да ти дам. Тонове информация има в drive2, аз оттам примерно взех кодирането на капацитивните сензори, а от briskoda - да заработи и ТА.
Ето снимка от новия ми волан където се вижда разликата със стария ми - това ограденото в червено е модулът за капацитивните сензори. Пак ще се повторя, но копчето за ТА е 100 % гаранция, че има сензори.

Номерът на всички волани от новия тип е 5Е3419093, като отзад са с различни букви указващи модификацията.
Съвет - ако ще сменяте, търсете възможно по-нова година и със софтуерна версия на капацитивния модул от 23 на горе (на този който поставих се вижда че е 20 - SW20). Това заради евентуални проблеми с набиване на грешки за ТА. Преди година са сменяли волани масово, заради този проблем, сега вече поне за шкода го решават със софтуерна версия във камерата на асистентите. Повече за проблемът в следващия цитат:
"One of the most common problems with Skoda's 2021 and above steering wheels is a malfunction of the KLR module and sensor. The audible "Travel Assist" error, which rarely starts at first, becomes increasingly frustrating as time goes on. There is already a TPI on such steering wheels with KLR touch sensors. In such cases, the dealer usually changes the steering wheel. But if you have such a retrofit steering wheel, you may not have a chance to replace it.
Of course, there is an option to use the KLR emulation module to make constantly touch the steering wheel.
However, this is not an option for those who don't want to lose "Emergency Assist".
Now there is SVM update solution for 2Q0 camera control unit from Skoda which is called "48S5" (recall action number).
Actually, this svm update is just a new parameter for 2Q0 camera and it mask the error directly from A5.
When you check fault memory of block 19, 13 and A5, you can see the errors but there is no audible or visual error on dashboard.
I have been testing new parameter for days and I can say whole Travel Assist system is working stably without problem.
All Skoda models which has 2Q0 camera from factory can be updated through online SVM update even there is no TA from factory. Both 13xx and 14xx firmwares have new parameter update fix.
Also, Skoda recently released new 2Q0980653D v1401 and v1421 firmwares. I updated my 2q0 camera to 2Q0980653D v1421 version. It seems that lane keeping assistant works better and object recognition is better together with acc radar. I think there is improvement in light control and reaction to standing objects. I keep on testing.
Only drawback there is no more TJA with (hc_variante = 1 : old mode). If you don't have capasitive steering wheel and TA button, it is better to stay with 13xx firmware for now." - Източникът от където съм го взел: https://www.drive2.ru/l/646539226485097760/
Тук има пък много полезна тема от briskoda, от която ползвах доста от указанията:
https://www.briskoda.net/forums/topic/5 ... -retrofit/
Всеки сам си поема отговрността дали ще направи тези неща, понеже накрая може и да не се увенчаят с успех.
Поздрави.
- naster
- Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21
Аз мисля да си поръчам от Китай един датчик за виртуалния педал. В Бришкодата има една неясна тема, но разчитам, че @JORDITO няма да му е голямо предизвикателство да го подкара софтуерно.

- dotamaster
@rts, евала човек, много добро обобщение!
Ти ще ъпдейтваш ли софтуера на камерата или вече си го направил? Интересно ми е дали това само в представителството ли може да се направи.
[Everybody lies]
-
rts
- Гараж: ex. Skoda Kodiaq 2.0 tsi 190 к.с. 4x4, MY2024
@dotamaster, моята е със софтуерна версия 1401. Бях скоро в ЕТ - питах, но не правят ъпдейта ако не се налага изрично и за конкретния автомобил. Номерът на сервизната акция е 48S5 и по вин колата може да се провери подлежи ли на ъпгрейд:

Аз лично се надявам, тъй като колата ми е произведена в края на 07.2023, а сервизната акция е от април 2023 да имам нужните параметри в софта, които да са заложени с производството, защото даже разбрах, че то не е и ъпдейт на софтуера в истинския смисъл на думата, а по скоро дейтасет за камерата на асистентите, който променя някои параметри. Тук в Бургас има човек, който ми предлага да ми го налее, но за момента нямам такова намерение, ще чакам евентуално проявление на проблема, защото цената никак не ми харесва.
Поздрави.

Аз лично се надявам, тъй като колата ми е произведена в края на 07.2023, а сервизната акция е от април 2023 да имам нужните параметри в софта, които да са заложени с производството, защото даже разбрах, че то не е и ъпдейт на софтуера в истинския смисъл на думата, а по скоро дейтасет за камерата на асистентите, който променя някои параметри. Тук в Бургас има човек, който ми предлага да ми го налее, но за момента нямам такова намерение, ще чакам евентуално проявление на проблема, защото цената никак не ми харесва.
Поздрави.
-
falco
Здравейте,
Има ли някой, който да е активирал четенето на знаците за моделна година 24. Колата е със следене на лентите, ЛиК изпълнение.
Версията на vcds e 23.11, от много четене в интернет за момента съм сменил разчертанията на километропоказателя, опция за количество гориво за дозареждане, броя мигания на пътепоказателя и паленето на халогените при отлючване.
Общо взето доста неща са различни, въпреки че е фейслифт версията.
Има ли някой, който да е активирал четенето на знаците за моделна година 24. Колата е със следене на лентите, ЛиК изпълнение.
Версията на vcds e 23.11, от много четене в интернет за момента съм сменил разчертанията на километропоказателя, опция за количество гориво за дозареждане, броя мигания на пътепоказателя и паленето на халогените при отлючване.
Общо взето доста неща са различни, въпреки че е фейслифт версията.
- dotamaster
Изглежда доста адаптации/активации са ограничени в по-новите автомобили. Мои познат също с S3 MY24 се оплакваше, че почти нищо не може да отключи през OBD11.falco написа: 28.04.2024, 13:04:08 Има ли някой, който да е активирал четенето на знаците за моделна година 24. Колата е със следене на лентите, ЛиК изпълнение.
Plot twist 2: По съвет от @Stevek чак сега пробвах с по-старата версия на VCDS от CD-то, което вървеше с кабела, и успях да достъпя адаптациите през Security access. Междувременно бях ъпдейтнал версията на Windows 10 и смених USB-CDC драйверите на компютъра, така че не знам дали е стечение на обстоятелствата, но съм радостен, че тръгна.dotamaster написа: 17.12.2023, 16:53:50 23.3. С последната не можах изобщо да се закача, понеже искаше да ъпдейтне firmware на кабела, но не го разпозна в прозореца за ъпдейта, а преди това успешно мина теста. :/Кабелът е HEX-CAN2 от склада. Нов - за първи път пробвах да правя адаптации с него. Преди това бях само чел/чистил незначителни грешки.
Plot twist: при познат стана от първия път с OBD eleven и с SA кода по подразбиране. Дори не беше отворен капака, както бях пробвал при мен. Някой има ли идеи?
![yahoo [smilie=yahoo.gif]](./images/smilies/yahoo.gif)
[Everybody lies]
- slavikatsarov
- Гараж: Skoda Superb III L&K 2.0 TDI 190 h.p. 4x4 2019
Skoda Rapid 1.6 TDI 90/150 h.p. 2014
Здравейте да използвам темата, бихте ли ми препоръчали към кого да се обърна в Пловдив за да ми отключи някои функции ?
- JORDITO
- Гараж: Skoda Octavia III 1.6TDI-CR, 105PS + Arshinkov brothers
slavikatsarov, пиши на @todor87, евентуално.
Моята тема за колата : Škoda Octavia III Комби 1.6 TDI-CR 105 PS
- slavikatsarov
Писах му и му звънях на телефона ( предоставен ми от Николай Ценов ) ,но до момента вече 5 дни ,нямам отговор. Затова търся други опции.
В краен случай ще направя едно пътуване до София и ще посетя твоя сервиз
В краен случай ще направя едно пътуване до София и ще посетя твоя сервиз
- slavikatsarov
Искам да благодаря от сърце на todor87 за активирането на функциите за пътни знаци и литри гориво в резервоара.
Не успяхме само функцията при която при прибрани огледала се отварят след подаване на контакт а не при отключване на автомобила, оказа се ,че на тези след 2018 не става.
Каса бира от мен при следваща форумна сбирка

Не успяхме само функцията при която при прибрани огледала се отварят след подаване на контакт а не при отключване на автомобила, оказа се ,че на тези след 2018 не става.
Каса бира от мен при следваща форумна сбирка

- vankissa
- Гараж: > VW Golf MK4
> Skoda Superb 3 FL, L&K, 2.0TSI/272HP, Revo PP
> Renault Captur TCe 154
@slavikatsarov, a би ли споделил какво всъщност активирахте?
Не как, а просто като списък, обобщаващ темата до тук. Благодаря
Не как, а просто като списък, обобщаващ темата до тук. Благодаря
- slavikatsarov
Показване на пътни знаци.
Литри за дозареждане в резервоара.
Литри за дозареждане в резервоара.
-
Stevek
- Гараж: Superb III 2019
Свободно място в резервоара, винаги влизат поне още 5л. Проверено, информацията е от briskoda.