Питане за акумулатор

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
Ramzes

Škoda Фен²

Гараж: Škoda Octavia II Combi 1.9 TDI BLS 2008

Питане за акумулатор

Мнение от Ramzes »

Старата коля взех със синя Варта на N на брой години, карах я 5 години и я продадох с него. Новия собственик от година не е имал проблем с паленето. И сега съм с Варта , но Силвър. Да видим ... Още един глас за Варта.
Още от времето на хан Кубрат се знае, че с много селски пръчки на едно място никой не може да се справи!
Аватар
JORDITO

Почетен член

Гараж: Skoda Octavia III 1.6TDI-CR, 105PS + Arshinkov brothers

Питане за акумулатор

Мнение от JORDITO »

+1 за Варта Силвър AGM.
А това,че в Макскар цените са завишени,ще го приема като виц ;)
Моята тема за колата : Škoda Octavia III Комби 1.6 TDI-CR 105 PS
Аватар
nzlatev

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda SuperB II Avant
2,0 TDI 170+ DSG
Škoda Yeti 1,2 TSI DSG
Škoda Fabia 1,9 SDI

Питане за акумулатор

Мнение от nzlatev »

Колегата е писал ,че редовно си ползва Старт/Стоп системата. Така , че всякакви варианти освен AMG няма смисъл да ги коментираме тук. Всичко друго е компромис.
Аватар
todor87

Škoda Racer

Гараж: Skoda_Superb_3_Combi_2.0_TSI_4×4=>
=>Revo Stg_2 killer😁

Питане за акумулатор

Мнение от todor87 »

Супърба от завода излезе с Moll EFB.
Изкара две години.
Сложих Bosch S5 AGM.
Изкара три години.
Сега сложих обикновен, възможно най-евтиния и колкото изкара...старт/стоп никога не съм използвал...само боклуци [smilie=pardon.gif]
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Питане за акумулатор

Мнение от smoke »

Ето тук е добре обяснено каква е разликата между Обикновени, Gel, EFB и AGM акумулатори:
https://no.co/blog/understanding-the-ty ... batteries

Накратко:
= Обикновени - живот до 250-500 цикъла на разряд/заряд, при до 50% DOD (Depth-of-Discharge), не са подходящи за start/stop системи
= Gel - единствената им съществена разлика с обикновените е, че течността им е "гелирана" и затова позволяват монтаж на акумулатора под всякакъв наклон
= EFB - живот до 500-1000 цикъла на разряд/заряд, при до 50% DOD, подходящи са за немного интензивно ползване на start/stop система
= AGM - живот до 400-600 цикъла на разряд/заряд, при до 80% DOD, подходящи са за интензивно ползване на start/stop системи (например при често тръгни/спри)

Съществен фактор за продължителността на живота на акумулатора е колко "дълбоко" бива разреждан преди да бъде зареден отново - въпросното DOD (Depth-of-Discharge). Разреждане повече от въпросните проценти съществено съкращава живота на акумулатора. С други думи - не оставяйте акумулаторите си да се изтощават под въпросното DOD (лошото е, че няма как лесно да се измери колко е разреден един акумулатор). Например, ако не ползвате автомобила дълго време, не оставяйте акумулатора да се разреди. Също и ако много често палите/гасите автомобила и пътувате все на кратки разстояния, трябва периодично да го зареждате със зареждачка, тъй като при кратките курсове той няма време, за да се зареди от алтернатора.

AGM имат предимство пред другите технологии, тъй като позволяват разреждане до 80% от заряда си без това да съкращава живота им и имат по-бързо зареждане, докато при другите технологии здравословното разреждане е само до 50% от заряда.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Питане за акумулатор

Мнение от zloQQ »

smoke написа: 23.08.2021, 02:06:31 Също и ако много често палите/гасите автомобила и пътувате все на кратки разстояния, трябва периодично да го зареждате със зареждачка, тъй като при кратките курсове той няма време, за да се зареди от алтернатора.
Е т'ва, никога, ама никога не съм го правил... И все пак, карам вече 8 години, точно по описания начин. Нек'ва мистика има [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Питане за акумулатор

Мнение от Rangel »

Митове и легенди... сега пък ще го зареждам. Нищо му няма :).
Аватар
nzlatev

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda SuperB II Avant
2,0 TDI 170+ DSG
Škoda Yeti 1,2 TSI DSG
Škoda Fabia 1,9 SDI

Питане за акумулатор

Мнение от nzlatev »

Автомобилите със старт/стоп система имат достатъчно мощни алтернатори и нямат проблем с зареждането на акумулатора, стига да си рабоят нормално. Това е проблема, когато смените акумулатор на такава система, тя трябва да знае какво има , за да работи с него правилно. Ако алтернатора не знае какъв акумулатор имате, то той няма да живее дълго. Зареждането вече е по определена , програмирана система и зависи от типа на акумулатора. Така, че опита който имате със стари автомобили, тук не важи. Също така на пазара има доста "ментаци" , особенно на скъпите акумулатори...
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Питане за акумулатор

Мнение от zar »

zloQQ написа: 23.08.2021, 09:59:04 карам вече 8 години,
Велко ,ся ако ми кажеш ,че само с един акумулатор си карал всички тези години ,ще те помоля за съвет откъде да си намеря и аз такъв ;) Моите все по макс.4-5 г.оцеляват [smilie=pardon.gif]
Dieselgate Team member
niki

Škoda Фен²

Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5

Питане за акумулатор

Мнение от niki »

Моя е на 8.5 години. Банер най-евтината серия. Само знам, че пак ще взема Банер, когато този сгъне.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Питане за акумулатор

Мнение от zloQQ »

zar написа: 23.08.2021, 10:31:32
zloQQ написа: 23.08.2021, 09:59:04 карам вече 8 години,
Велко ,ся ако ми кажеш ,че само с един акумулатор си карал всички тези години ,ще те помоля за съвет откъде да си намеря и аз такъв ;) Моите все по макс.4-5 г.оцеляват [smilie=pardon.gif]
Ще се самоцитирам от предната страничка [smilie=sarcastic.gif]
zloQQ написа: 22.08.2021, 13:33:21 Чета тази тема и се замислих с какво аз карам. Споделям просто инфо от първа ръка, не за AGM/EFB, а за обикновен акумулатор. Нямам въобще опция за старт-стоп на О2, та съм си с най-обикновен 74Ah/680A Starline. Не помня цена, но в момента е 148.28 лева! Преместих го от старата кола, когато взех сегашната ми. Демек, 4 години и половина вече го таралянкам на О2 дизелче. Преди т'ва, на О1 дизела го карах 3,5 години. През тези 8 години, в 4 от тях, имаше по 3-4 месеца престой колата и съответно, акумулатора си умираше. Само с подаване на ток от друга кола съм палил моята след тези престои и не съм имал грижа до сега. Никога не съм го дозареждал, гледал, метил и т.н. Тази година, целият Март месец, престоя отново без да я възпламенявам и леко мудно завъртя първите 5 паления, но от тогава си е пушка...отново! Ще видя, дали и тази зима ще изкара, при положение, че колата се кара ежедневно, основно градско и има поне по 4-5 стартирания дневно.
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Питане за акумулатор

Мнение от baijoro »

zloQQ написа: 23.08.2021, 11:15:36 През тези 8 години...
Може би е помогнало и това, че оригиналният е 60 Ah и твоят се е "зорил" по- малко. :)
gerardiro

Шкода Новак

Питане за акумулатор

Мнение от gerardiro »

Смених го днес с варта силвър амг.. Обаче не успяха да обучат колата тъй като уреда им бил някъде си...
Приемам препоръки кой може да го свърши това на прилична цена...

А също и как да си активирам функцията комфорт на Ел стъклата че не работи след смяната..

Благодаря на всички за съветите
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Питане за акумулатор

Мнение от tuningmania »

До @gerardiro - За електрическите стъкла става по следния начин - сваляш стъклото до долу и пускаш копчето - натискаш го пак надолу и го държиш натиснато около 3 Секунди. След това качваш стъклото до горе и пускаш копчето - натискаш го пак нагоре и го държиш натиснато около 3 Секунди.
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
gerardiro

Шкода Новак

Питане за акумулатор

Мнение от gerardiro »

@tuningmania, благодаря,точно така стана и стъклата вече имат функция комфорт.

Остана да се обучи колата да знае че е с нов агм аку
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”