Superb MK3 (B8, 2015–) - Полезни съвети и техническа информация

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

Аз искам да споделя един много интересен съвет за возията на супърб-а. То от една страна звучи много тъпо, а от друга аз лично виждам огромна разлика.
Първо да уточня, че не е изключено и да ми е някаква по особена и рядка предпочитаната стойка в колата, та затова и много от каращите Супърб въобще да не са се сблъсквали с такъв проблем.
На кратко ще я опиша като по спортна, още от както карам кола и си глася седалката винаги се водя по тези принципи:
  • волана максимално близо до мен
  • като изпъна ръката напред и я сложа върху волана, то той да се пада на нивото на китката
  • краката леко сгънати така, че ако има съединител като натисна да имам свивка в коляното (естествено при последните ми коли няма съединител, но вече съм свикнал на каква дистанция обичам да са ми педалите
  • седалката не обичам да е изправена, ами леко полегнала (тази последната точка ми създава проблем с много коли, защото полягането назад ме отдалечава от волана и мога само да го компенсирам с приближаване много към педалите. Някои коли просто не са предвидени за тая стойка, Супърба е от тях)
Сега всичките тия неща най вероятно почти всички сте ги виждали като съвети, може и голяма част от вас да ги прилагат. А също може и грешно да ги помня, но така съм ги запомнил от едно време и по това я глася седалката.
Малко още ще се отклоня. БМВ-то ми 3-ка E92 идеално ми пасваше като седалка и стойка. Там мога да го наглася точно както ми харесва и за мен е от най удобните коли. Също и че шофьора седи точно между 2-те оси, то и разпределението на тежестта между 2-те оси е 50:50.
Оказа се, че идвайки от въпросното БМВ, просто супърба в много отношения ме дразнеше страшно много като без да се замислям си бях направил седалката водейки се от същите принципи (ще стигна и до там, че тая кола просто не е за такава позиция).
Ето първите неща, които малко ме дразнеха:
  • още при първото ми планинско каране все едно някак ми ставаше зле по завоите. Усещах се малко като шофьор на автобус, сякаш колата не просто се завърта около мен, ами все едно аз целия се местя като взимам завоя. Тъпо е да се обясни, може да звучи преувеличено, но наистина мигновено се усеща това
  • другото, което доста време ми отне да свикна е като трябва да намаля за мина някаква голяма дупка. Намалявам и започва да "лази" колата като очаквах всеки момент да пропадне предната ос. Да, ама минавам и минавам напред и баш когато не очаквам пропадам. Бих казал, че едно 20-30 см по рано очаквам да се случи това идвайки от БМВ-то. (там предната ос е доста изнесена напред, все едно е до бронята). От цялата работа ме дразнеше това, че имах чувството, че се возя много близо до предницата на колата
  • това с люлеенето като параход няма да го коментирам, няма общо със стойката [smilie=pardon.gif]
Та след всичко казано до тука идва и момента на огромната изненада за мен. Даже не помня и точната причина, поради която миналата седмица просто реших да си дам много назад (по моите стандарти) седалката. Карам си по същите маршрути и дупки и прочие, возията на колата изцяло се промени. Въобще не ме подмята толкова, ами по скоро се усещам, че наистина стоя между двете оси. Някак чак сега започнах да усещам, че седя в кола, която вози хубаво. Преди това в нито един момент не можех да кажа нещо положително за окачване и тн.
Като заключение бих казал, че никога не бих дори повярвал, че преместването назад на седалката може да окаже такова влияние. Поне до сега не съм усещал нещо подобно при колите, които съм карал за по-дълго време. А и дори някой да ми каже такова нещо бих си казал "чак пък някаква осезаема промяна... най вероятно е внушение". Дано на някой му помогне като цяло това, може и друг да сподели дали е имал такъв опит. А може както казах в началото да съм малко от по екстремните случаи, в които седалката е прекалено напред. Ама все си мисля, че жените дори доста по напред я мърдат [smilie=pleasantry.gif]
Изображение
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Stoyanov написа: 18.03.2025, 23:13:41 най вероятно е внушение
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Stoyanov написа: 18.03.2025, 23:13:41 Та след всичко казано до тука идва и момента на огромната изненада за мен. Даже не помня и точната причина, поради която миналата седмица просто реших да си дам много назад (по моите стандарти) седалката. Карам си по същите маршрути и дупки и прочие, возията на колата изцяло се промени. Въобще не ме подмята толкова, ами по скоро се усещам, че наистина стоя между двете оси. Някак чак сега започнах да усещам, че седя в кола, която вози хубаво. Преди това в нито един момент не можех да кажа нещо положително за окачване и тн.
Аз от една година както имаме Супърба, жената си го кара ежедневно, аз извън града. След всяко ново сядане се налага да си донамествам седалката. Все нещо не ми е таман, последно време се забелязвам, че не го правя. Можеби вече свикнах с позицията.
Жената няма такива провлеми, както си е нагласила седалката от първия ден не я е бутала. Друг интересен факт на пасажерската седалка също съм си настройл позиция. Там тази която съм си настройл в началото всеки път ми е таман.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Сразлични дрехи/яке,се налага естествено корекция на седалката.Нормално :)
GUNTER SERVICE
Изображение
falco

Шкода Новак

Мнение от falco »

И при мен проблема със седалката го има, постоянно пипам нещо и след половин-един час не ми е удобна. Вчера я изправих малко повече, сега е добре, ама не съм карал на дълго.
Последно на джета 6 седалката ми беше заспала, после ауди ц7, така и не успях да я настроя, на служебния спортидж 3 също.
Тъпо.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Мойта има функция кинетика на седалката-променя се сама през определен период на шофиране,за да не стоят ставите в едно положение,да не се натоварват.
[smilie=sarcastic.gif] Така че,не се оплаквайте :)
GUNTER SERVICE
Изображение
ivo_67

Шкода Новак

Мнение от ivo_67 »

Stoyanov написа: 18.03.2025, 23:13:41
  • още при първото ми планинско каране все едно някак ми ставаше зле по завоите. Усещах се малко като шофьор на автобус, сякаш колата не просто се завърта около мен, ами все едно аз целия се местя като взимам завоя. Тъпо е да се обясни, може да звучи преувеличено, но наистина мигновено се усеща това
  • другото, което доста време ми отне да свикна е като трябва да намаля за мина някаква голяма дупка. Намалявам и започва да "лази" колата като очаквах всеки момент да пропадне предната ос. Да, ама минавам и минавам напред и баш когато не очаквам пропадам. Бих казал, че едно 20-30 см по рано очаквам да се случи това идвайки от БМВ-то. (там предната ос е доста изнесена напред, все едно е до бронята). От цялата работа ме дразнеше това, че имах чувството, че се возя много близо до предницата на колата
Не е тъпо да се обясни, нито е преувеличено. Личните ми коли до преди 15 години бяха само БМВ-та на задно. С изключение на Е30, следващите тройки имаха почти съвършено разпределение на тежестта- 50/50. Дори да преместиш предните седалки максимално напред, центъра на тежестта е точно в средата. Двигателят е разположен надлъжно, при това максимално изтеглен назад. Скоростната кутия също е надлъжно, сложното задно окачване и дифа и кардана разпределят тежестта равномерно по дължината на купето. Управлението на такъв автомобил е уникално приятно и спортно. Имаш не 2, а 4 колела на управление (задните също участват в управлението, особено ако си с шпер на дифа). За положението на седалките съм напълно съгласен. Дългата база и сравнително олекотената предница понасят с лекота бързото пропадане в дупка например, предницата не забива. От друга страна сравняваме автомобил с напречно разположени двигател и скоростна кутия, разположени пред предната ос и макар да има тежест и на задните колела от халдекса, кардана и окачването, предницата си остава тегава, няма тази лекота на управление при подаване на газ и влизане в завой например. Но това само който е карал подобен тип автомобили може да усети.
Аватар
lanshot

Škoda Фен

Гараж: Superb Combi L&K 280hp 2024
E 55 AMG 1998

Мнение от lanshot »

За мен като усещане в колата след някои друг километър , единствено ме дразни ,че волана не може да се изтегли повече към шофьора и от там идва неудобството на позиционирането - сгънати крака или изпънати ръце. Чувстваш се или сгънат или изпънат, поне за мен е такова. Може би за по-ниски на ръст хора ще е по-удобно. Аз съм 1.84 висок.
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Мнение от xektop »

Ако му трбяват стелки, на някого.
https://www.kopacek.com/skoda/superb-ii ... 3v2061404a
rts

Škoda Фен²

Гараж: ex. Skoda Kodiaq 2.0 tsi 190 к.с. 4x4, MY2024

Мнение от rts »

xektop написа: 27.03.2025, 14:09:25 Ако му трбяват стелки, на някого.
Цената е топ, реално обаче получаваш само задни, защото комплектът е за десен волан.
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

Мнение от mariyan »

rts написа: 27.03.2025, 14:22:14десен волан.
Nice catch. [smilie=thank_you2.gif] Цената наистина е много добра и щеше да се засили някой да купува.
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Мнение от xektop »

mariyan написа: 27.03.2025, 14:39:05 Цената наистина е много добра и щеше да се засили някой да купува
Не съм догледал. [smilie=punish.gif] Но все пак и само за задните, цента пак е добра.
Аватар
lanshot

Škoda Фен

Гараж: Superb Combi L&K 280hp 2024
E 55 AMG 1998

Мнение от lanshot »

Някой да се е занимавал да смени камерите на колата (360 градуса) с по-качествени ? Дали е възможно да стане ? Като се прехвърлям от мерцедеса на шкодата и това което ме дразни най-много е тези камери каква смотана резолюция вадят !
Аватар
marcas

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb III L&K 272 PS, 7 DSG

Мнение от marcas »

Аз нямам 360 камера и това е единственото, което бих си пожелал като допълнителна екстра. И може би подгрев на волан.
Аватар
JORDITO

Почетен член

Гараж: Skoda Octavia III 1.6TDI-CR, 105PS + Arshinkov brothers

Мнение от JORDITO »

lanshot написа: 27.03.2025, 15:50:06 с по-качествени
А откъде да са по-качествени ? В цялата ВАГ група ползват едни и същи неща.
Моята тема за колата : Škoda Octavia III Комби 1.6 TDI-CR 105 PS
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”