Модел Yeti от 2009 до 2017 Karoq от 2017 Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
@koleto_pz, сигурно 99% от автопарка преживява без него
На мен лично ми се струваше много важна екстра, която в последствие ми се струва донякъде безсмислена. Най добре колата се държи на нормал. Нали евентуално ако караш по хубав път със завои, ще има полза от спорт, като и в двата случая ни времена може да се гонят с такъв тип кола, ни особено спортно шофиране. Това го виждам и по моя Супърб.
Що се отнася до комфорт по разбитите пътища - има разлика, но и много неща в него ме дразнят. Колата се клати меко казано като жигула Та едно се оправя, друго разваля във визията.
Много благодаря за коментарите и мненията. Утре ще ходя пак да разпитам и най-вероятно ще имам опция да поръчам колата с DCC и да я чакам Х месеци или да я взема след 2-3 седмици без DCC. Ако е такъв избора ще го мисля, но ако я няма отстъпката при поръчка с DCC, явно ще поживея без него.
Наличен Карок-спортлайн се оказа малко относително понятие, че може би има някакви, но в Чехия. Отстъпките са мисля, около 6500 за Спортлайн+ и може би около 8000 за Едишън.
Скоро поръчах Карок и сега се замислих, че може да ми се наложи инсталиране на теглич. Някой знае ли какво точно представлява тази допълнителна опция "PKZ Подготовка за монтаж на теглич - 395 лв." посочена в ценовата листа?
Дали ще улесни в последствие инсталирането на самия теглич?
Apollo написа: 22.07.2024, 19:59:31
Някой знае ли какво точно представлява тази допълнителна опция "PKZ Подготовка за монтаж на теглич - 395 лв." посочена в ценовата листа?
При Octavia 4 тази опция включва необходимото окабеляване от двигателния отсек до багажника + по-мощен алтернатор + усилена охладителна система (малко по-голям радиатор). Последните две са необходими, за да поемат увеличената консумация на ток и по-високото натоварване на дигателя при наличие и теглене на каравана или ремарке. При Karoq почти сигурно опцията включва същото. Опцията си заслужава, ако имате идея за евентуално слагане на теглич, тъй като ретрофит на тези неща по-късно би струвал многократно повече.
Apollo написа: 22.07.2024, 19:59:31
Скоро поръчах Карок и сега се замислих, че може да ми се наложи инсталиране на теглич. Някой знае ли какво точно представлява тази допълнителна опция "PKZ Подготовка за монтаж на теглич - 395 лв." посочена в ценовата листа?
Дали ще улесни в последствие инсталирането на самия теглич?
Най-вероятно включва заводското окабеляване и кодиране за инсталацията на теглич.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
Моя съвет е ако ще ползвате теглич или мислите ,че ще се наложи направо го поръчвайте . Дори и да има подготовка си е солена сума после и е свързано с доста разглобяване по колата .
В една тема бях писал точно как излиза сметката за Кодияк :
storm1st написа: 07.05.2024, 16:35:31
Имам подготовка за теглич и питах ЕТ скоро чисто информативно за добавяне на този с автоматичното прибиране . 2.7к лв. тотал някъде обадиха на прима виста . Труда вътре е доста , около 6 часа - само оттам близо 600 лв .
Консулатирах се с по-запознати и те споделиха ,че най-вероятно с ами сметнали набързо и неща за около 200 лв. , които трябва да ги има в колата .
Най-грубата сметка е ,че поръчан с колата си е 1800 лв . Сложен след това е 2800?-3000 лв с цената на подготовката вътре ..... Това е за Кодияк ФЛ .
Разбира се има и други варианти за тегличи . В случая става въпрос за оригиналния прибиращия се за кола в гаранция и оферта от ЕТ .
Здравейте! Дали може някой да ми съдейства със съвет/ мнение за карок или камик втора ръка. От доста време обмислям купуването на шкода карок или камик - лутам се между двете, защото се обърквам от коментарите, а и защото съм жена. В момента сме със стар супърб 1,9 -2004, с две деца и с две столчета, съответно отзад място за трети човек няма. Идеята ми е за кола, която ще се кара от майка на две деца, предимно градско (за вършене на ежедневни задължения - придвижване до работа, училище, детски градини) и може би 1-2 пъти месечно за извънградско (около 140км отиване и връщане). Да има сравнително нисък разход- до около 6 на сто, да има достатъчно място и за трети човек отзад след поставяне на двете столчета, 4x4 не ми трябва, доколкото разбирам (нямаме такива пътища, освен зимата от време на време изкачване по нормален път до планина), годишният данък да не е висок (сегашния от 100+ ми се струва горе-долу ок, но може и по -малко). Имайки предвид, че я взимаме, предимно аз да я карам, а не мъжът ми, че на магистрала повече от 130-140 не вдигам, карам предимно градско, 1 път седмично до село -на около 15 км от нас (сравнително хубав път за БГ стандартите) и от време на време на София (на около 70км от нас) каква шкода втора ръка, с какъвв двигател и кубатура бихте ми препоръчали между карок и камик - с година на производство от 2019 година нагоре и на какви километри е приемливо да бъде взета? Благодаря предварително за съветите!
В допълнение: бензин или дизел, което от двете ще бъде по- икономично, скоростна кутия -без значение - карам коли само с ръчни скорости от близо 20 години.
MNB1302 написа: 23.07.2024, 12:49:50
Здравейте! Дали може някой
Здравейте, аз не съм специалист, но две столчета отзад с място за човек между тях, никой от двата модела не покрива. Също така, градски разход 6/100, същите нямат.
Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб!
Съжалявам, не съм уточнила какво имам предвид комбиниран разход около 6 до 7 на сто, ако има такъв. За столчетата - в момента имаме място за слаб и дребен възрастен между двете седалки, каквато е бабата, дори толкова ли не са широки. Иска ми се да карам по-нова и надеждна кола.
MNB1302, Kamiq и Karoq са неподходящи и безсмислени за обявената цел. Това не са леки коли, а псевдоджипки (crossovers). Безсмислено е с такъв автомобил в градски условия, с по-лоша возия са на шосе от леки коли (заради повдигнатото окачване и по-високия център на тежестта) и са с по-висок разход (заради по-високия челен профил). Нямат по-голям обем вътре от лека кола. Такива автомобили има смисъл да се купуват, само ако често ще се ходи по черни пътища (селски, язовири, пикници) или по улици с голям наклон и сняг/лед. Тогава те трябва да се вземат във вариант 4x4. Учудващо е, но 90% от продадените автомобили от такъв тип (crossovers) се купуват само на предно и се ползват за градски нужди! Купуват се за фасон, защото било модерно да си с такъв тип автомобил. Не правете такава грешка.
За тези нужди, които сте описала - огледайте Scala. Бензинова, 1.5 TSI.
Ако досега сте карала с ръчна скоростна кутия и сте свикнала с ръчна скоростна кутия, вземете кола с ръчна скоростна кутия. DSG не е чак такава панацея, каквато я представят.
smoke написа: 23.07.2024, 13:17:42
Не правете такава грешка.
Колега, категорично не съм съгласен, с това, което си написал. Да, ако ще се правиш на джигит по пътищата, тези "псевдоджипки" не са подходящи поради ред причини, но ако таргета ти е да си по-сигурен на пътя, заради по-голямата височина, комфорт и добри размери, това са идеални коли. Камика е 4,24, докато Карока е с 4,4 дължина. Това за мен са много добри параметри за градски коли, диаметър на завой под 11 метра ги прави доста маневрени. По отношение на пространство, багажника на Карока е 521 литра. Жена ми е с Опел Астра J хечбек, параметрите на Астрата и Карока ни са почти еднакви като дължина и широчина, но багажника на Карока е почти двойно по-голям. Що се отнася до "по-лошата возия", аз съм със 17 джанти и честно казано съм много доволен от возията. Нямам оплаквания, но всеки си има собствено чувство за комфорт. Що се отнася до разхода, градско Карока ми е около 10, извънградско магистрала около 6,5 (зависимост колко натискам). Преди 2 дни бяхме с жена ми до Цигов чарк. Разход на отиване 6,6. Разход на връщане при много спокойно каране, включително и по Тракия, където я пуснах да пробвам "Еко" режима и държах около 120-130 на АСС, ми даде разход 5,0. Мен лично този разход ме устройва.