Kodiaq 2021 FL впечатления.

Всичко за SUV Kodiaq Mk1 2016-2023
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

Мнение от donci »

Цецо75 написа: 15.01.2024, 12:46:51 други се оплакват често от това съобщение
На служебния Рапид четири пъти сменявам батерия на ключа, купувани от различни места и карат някъде по месец-два и пак се появява съобщението. имам една за резерва в жабката, ако нещо сдаде багажа.
Brav0

Шкода Новак

Мнение от Brav0 »

Здравейте,

Реших да използвам темата да споделя впечатления след почти 1 година с Шкода Кодиак / Skoda Kodiaq ниво на оборудване Style 190кс 4x4 бензин 2023г. .

Причина за покупка и предишни автомобили:
Жена ми забременя с близнаци и предстоеше да станем петчленно семейство. Предишният ни автомобил беше Опел Астра седан 140кс бензин с турбо 2017г. Нямахме никакво намерение да се разделим с прекрасния ни Опел, но щеше да е много сложно с 3 деца с него. Нямахме колебание при избора на автомобил, заради съотношението от компактни външни размери, гигантско вътрешно пространство и адекватни двигатели.

Процес на покупка:
Звъннах на трима “sales” в София, не ми вдигнаха, звъннах на първия човек, който намерих в Пловдив и всичко потече по мед и масло. Изрично искам да дам много позитивна обратна връзка за Иван Костов от Пловдив (не знам дали още работи това, да е жив и здрав), който ми оказа 100% подкрепа за всичко, от което се интересувах. Поръчахме колата декември 2022 и я взех март 2023 от София (въпреки че комуникацията беше през Пловдив, Иван уреди всичко да е възможно най-лесно и удобно за мен).

Цялостно впечатление:
Колата е страхотна, много съм доволен от избора. Според мен няма алтернатива сред конкурентите, която да предоставя подобни размери (компактни външни и гигантски вътрешни) с адекватни двигатели и съотношение цена/качество. Друг е въпросът дали има смисъл покупката на SUV и съответно доплащането на повече пари, по-скъпа поддръжка и т.н. Според мен отговорът е НЕ. Не мога да кажа нищо за офроуд възможности.

Недостатъци:
  • Управлението от бутоните е под всякаква критика. От бутоните на волана не можеш да вдигнеш/затвориш на обаждане или да смениш източника на музика. За сметка на това имаш великата възможност да си смениш изгледа на таблото и да използваш гласови команди, което е абсолютно безумие. От бутоните до екрана половината са абсолютно излишни, но за сметка на това елементарни неща като например колко ти е разхода на гориво от последното зареждане е много трудно откриваемо.
  • Предупредителните аларми са безумни. Няма възможност за контролиране на звука за предупреждения като намаляване на течността за чистачки или температурата достига 4 градуса. Съответно се случва следното нещо: караш си по магистрала, течността за чистачки ти е на свършване и се пуска аларма с пронизителен звук, който не може да бъде намален. След това обаче се сменя наклона на колата и явно си мисли, че вече има течност. След 5 минути пак се сменя и пак пищи, съответно децата в колата вече са будни. Тук би било най-добре такъв тип аларми да се направят да са без звук, а само на таблото да излиза предупреждение и алармата за течността за чистачки да не се активира втори път, ако автомобилът не е бил изключен.
  • Вратите се отварят трудно и трябва да ги блъскаш като на Москвич, за да се затварят. Това може би е по-дребно от предните, но всеки, който не е свикнал, блъска вратата по 2-3 пъти, докато се затвори наистина.
Ненужни екстри и дразнещи неща:
  • Тризонов/двузонов климатроник - не знам защо въобще се предлага.
  • Андроид ауто не е лошо, но работи по-зле отколкото очаквах. Понякога при разговор има невероятно пращене и трябва да затворя и звънна отново. Приложения за слушане на аудиокниги/подкасти не запазват какво си слушал последно и подобни дразнещи неща.
  • Режими на каране - не знам защо въобще се предлага.
  • Старт стоп - знам, че е по стандарт, но е пълна щуротия. Първата ми работа като вляза в колата е да го изключа.
  • Колата много се клати по неравности и завои. Може би е нормално за всички джипове.
  • Колата е ненужно бърза. Трябваше да взема по-малкия двигател. Смятам, че никой адекватен шофьор няма нужда от повече мощност от 150кс, за да изпреварва комфортно и да се кефи на шофирането.
  • Адаптивен круиз контрол - смятам, че е по-добре неадаптивен. По-често ми пречи, отколкото да ми помага.
  • Автоматичното пускане на чистачки не работи добре. Твърде много чака, за да се пусне или не спира, когато стъклото е “прашно” от малко сняг.
Впечатляващи неща и полезни екстри:
  • Пространство, пространство, пространство и компактност. Това е нещото, което отличава колата. На външни размери е като градска кола (например Опел Астра), а вътре всичко е гигантско. Супер широка, супер хитро е направено и всяко пространство се оползотворява.
  • Визия - според мен колата е много красива.
  • Цена/качество.
  • Safety нещата работят супер. Първоначално бях скептично настроен, но работят перфектно. При движение с парктроник спира и предотвратява сблъсък. При рязко спиране на кола отпред подава сигнал и съобщение.
  • Фаровете са уникални. Автоматичното им пускане и спиране е много удобно и това, че осветяват настрани при завиване е супер.
  • Може да се добави ISOFIX на предната седалка, което е много удобно за нас с 3 малки деца.
  • Когато вратите се отворят, отдолу свети Skoda. Нещо дребно, но много ефектно.
  • Зарядно на задните седалки.
  • Загряващи седалки и волан - ако колата стои навън е готино.
  • Чадър във вратата.
  • Мястото, където се налива течност за чистачки има гумено уплътнение отстрани, което предотвратява разливане. Много хитро и удобно.
  • Автоматичната скоростна кутия е много удобна.
Надявам се информацията е полезна на някой :)

Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Brav0 написа: 23.01.2024, 22:06:45 Колата много се клати по неравности и завои. Може би е нормално за всички джипове.
Ако имаш DCC сложи го на спорт, подобрява осезаемо. Иначе, да, нормално е за джип от този ценови клас.
Brav0 написа: 23.01.2024, 22:06:45Старт стоп
Обади се на Jordito от форума да ти го излекува.
Brav0 написа: 23.01.2024, 22:06:45 След това обаче се сменя наклона на колата и явно си мисли, че вече има течност. След 5 минути пак се сменя и пак пищи, съответно децата в колата вече са будни.
Абсолютна малоумщина е това, буди децата периодично! Заради това се движа с бутилка вода в бгажника.
Бееееее.....
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.

Мнение от tsb »

Цецо75 написа: 23.01.2024, 22:47:03 Абсолютна малоумщина е това, буди децата периодично! Заради това се движа с бутилка вода в бгажника.
За година и половина близо ползване един път ми се случи това на дълъг път вярно и е дразнещо вярно.
Аз го занулих, игнорирах някак съобщението не си спомням точно как, но след известно каране и километри примерно 20-на пак напомни, не мисля че е свързано с наклона по-скоро периодично е предвидено да дразни. Не мисля, че точно това е болка за умиране, може да се предвиди.

Иначе евала на колегата за ревюто, много обективно, без грам фенщина или излишни превземки.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

tsb написа: 23.01.2024, 23:05:49 не мисля че е свързано с наклона
Точно от наклона си е. Ако нивото е на границата - в завой или в наклон се включва предупреждението.
Аз го "лекувам" като пръсна 3-4 пъти, за да спадне достатъчно и да си свети само удивителната.
При мен не е толкова силен звука, както го описвате.
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Мнение от tsb »

kolyo b8 написа: 23.01.2024, 23:29:15 Точно от наклона си е. Ако нивото е на границата - в завой или в наклон се включва предупреждението.
Аз го "лекувам" като пръсна 3-4 пъти, за да спадне достатъчно и да си свети само удивителната.
При мен не е толкова силен звука, както го описвате.
Колега, много вероятно да си напълно прав аз нямам продължителен опит с подобни предупреждения, както споменах само веднъж...засега.
Отделно ако има и пръскачки на фаровете течността би свършвала доста по-бързо, което при мен го няма с базовите крушки...и мерси за съвета.
Brav0

Шкода Новак

Мнение от Brav0 »

Цецо75 написа: 23.01.2024, 22:47:03 Ако имаш DCC сложи го на спорт, подобрява осезаемо. Иначе, да, нормално е за джип от този ценови клас.

Обади се на Jordito от форума да ти го излекува.
Благодаря! Веднага сменям на спорт и ще пиша на Jordito. Брат ми ми подсказа, че имало начин за отговаряне на обаждане от телефона - през десния скролер на волана. Безумно е, но ако върши работа :)
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Brav0 написа: 24.01.2024, 09:00:08 Веднага сменям на спорт
Въпроса е, че колата трябва да има DCC, за да се одърви окачването. Иначе минаването на спорт няма да помогне за люлеенето.
Бееееее.....
Brav0

Шкода Новак

Мнение от Brav0 »

Цецо75 написа: 24.01.2024, 09:08:02 Въпроса е, че колата трябва да има DCC, за да се одърви окачването. Иначе минаването на спорт няма да помогне за люлеенето.
Разбрах, нямам. Сега погледнах детайлите с допълнителните екстри и какво е включено в модела.
5rar

Škoda Фен²

Мнение от 5rar »

Brav0 написа: 23.01.2024, 22:06:45 Тризонов/двузонов климатроник - не знам защо въобще се предлага.
Принципно е полезна екстра за регулиране телесната температура на мрънкащи хора от женски пол [smilie=sarcastic.gif] [smilie=kiss3.gif] Пусни си Sync и става еднозонов.
Brav0 написа: 23.01.2024, 22:06:45 Колата е ненужно бърза. Трябваше да взема по-малкия двигател. Смятам, че никой адекватен шофьор няма нужда от повече мощност от 150кс, за да изпреварва комфортно и да се кефи на шофирането.
190к.с. са перфектни за това куБе.
Аватар
netizen

Skoda Electric

Гараж: ID.7 Pro Tourer

Мнение от netizen »

Интересно съждение за 150-те безумно много коня ... то и други интересни имаше, ама разни хора - разни идеали [smilie=pardon.gif]
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> ex. Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual

Мнение от n_ivanov »

Brav0 написа: 23.01.2024, 22:06:45 Предупредителните аларми са безумни
Първо, евала за детайлното и изчерпателно ревю на колата! [smilie=thank_you2.gif]

Тези аларми и мен ме дразнят. За съпърб знам, че алармата за градусите може да се включи/изключи през VCDS/OBD11, предполагам ще има и някакъв вариант за течността на чистачките, да се спре звука и да остане само визуалното предупреждение (предполагам в briskoda ще има тема по въпроса). За момента тази аларма я лекувам както написа колегата @kolyo b8. След първата звукова аларма, пръскам няколко пъти и след това свети само удивителната докато не налея течност.
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

Наистина много честно написано. Само за мощността не разбрах как като е много - пречи.
Тя зависи от натиска на десния крак. Не е задължително да натискаш до долу...
Аватар
atanashh

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG

Мнение от atanashh »

Наскоро докарах и нов вид(за мен) шкода аларма [smilie=sarcastic.gif] Дълъг плавен завой с пясък покрая, еми грехота е да не се даде повечко газ … и ми светна и писна алармата, че налягането 2-те гуми от едната страна ми е спаднало. После от Ихтиман до София ми ревеше да си проверя гумите, много е досадно!
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Мнение от tsb »

baijoro написа: 24.01.2024, 17:25:25 Наистина много честно написано. Само за мощността не разбрах как като е много - пречи.
Тя зависи от натиска на десния крак. Не е задължително да натискаш до долу...
Да де ама тук човек като е честен вместо 'благодаря за честното мнение' му се натрива носа за всяка дума накриво. Това е, защото всеки тук е съвършен и никога не греши в преценката и действията си.
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq Mk1”