Kodiaq 2021 FL впечатления.

Всичко за SUV Kodiaq Mk1 2016-2023
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Драгомир, На 27000 не мисля, че има какво да и се чисти. На следващото обслужване.
Бееееее.....
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

И това е така, но като се сменя маслото не пречи да се изчисти [smilie=pardon.gif]
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Драгомир, В официалния сервиз няма процедура за чистене - маслото се сменя, без да се демонтира помпата. Ако го искаш все пак, нарочват някаква ремонтна процедура и се поръчва ремонтен комплект. Просто така им е разписано от Шкода като процедури.

Затова реших, че на толкова малко километри, няма смисъл да дам още стотин лв.
Бееееее.....
style34

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4

Мнение от style34 »

Колеги, на кантар съм да поръчам Кодиак.
Спира ме малко олд скул интериора.
Има и две питанки:

1. Гледам на клиповете има осезаема дупка отстрани между задната седалка и багажника. Мисля, че и тук е коментирано, но много изчетох и вече ми се губи. Та не е ли по-шумно така? Особено ако има нещо да се търкаля в багажника.

2. Колко цола джанти са оптимални? 18-ки малки ли идват? Ако стигна до поръчка между 18 и 19 ще е дилемата. Ясно, че 19 ще стои по-добре, но са си 2К отгоре, отделно гумите са доста по-скъпи. Но ако с 18 е смешно ще се дават.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Дупката я има, грозна е, но не шуми от там. На 7 местния, дупката е по-голяма от на 5 местния.

Гумите са въпрос на лично усещане. 18 ки не са смешни, но не са и "куул". 19 ки са готини, но гумите са скъпи и ако ще го караш по черен път ще има финансови болки.

18ките зимни континентал отиваха към 1600лв. Не ща да знам колко ще искат за 19ки...

Интериора си е съвсем нормален като за джипче. Ама аз съм дърт и визията тип плейстейшън ми е доста дразнеща. Това, което ме кефи мен лично е, че особенно отпред е доста просторно, има много празно пространство. Аз лично не харесвам обгръщащи/ергономични интериори тип кокпит.
Бееееее.....
style34

Škoda Фен²

Мнение от style34 »

Мерси, и аз не обичам такива обгръщащи салони.
А на Кодиака можеш ли да сменяш сам гуми с обикновен крик? Сега имам два комплекта джанти, та се чудя добра идея ли е при СУВ това, имайки предвид теглото му и височината.
storm1st

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq Fl 2.0 TSI, DNPA

Мнение от storm1st »

Щом го има в колата крика за някаква спешност би станало / дано не се налага / . Ама да сменяш 4 те гуми с крик ако правилно съм разбрал …. Много нервно ми се вижда на мен ама ЕГН , мързел вече и т н т ;) . 19 “ оригинална джанта със зимна гума 235 50 19 при мен е 27 28 кила някъде .
Последно промяна от storm1st на 23.12.2023, 16:05:02, променено общо 1 път.
style34

Škoda Фен²

Мнение от style34 »

gbuyukliev написа: 23.12.2023, 14:13:36
Цецо75 написа: 23.12.2023, 12:47:48 18ките зимни континентал отиваха към 1600лв. Не ща да знам колко ще искат за 19ки...
Между 17" и 18" е големият ценови скок. 19" не са осезаемо по-скъпи от 18". Зависи и от марката де. Но вече всеки голям бранд си има подбрандове, които също не се представят никак зле. Kleber, които са дъщерна марка на Michelin, са в бюджетния сегмент, а когато ги взимах на Фабията ми, даже оглавяваха тогавашната зимна класация за 15" на ADAC, пред всеки друг зимен премиум, например.
Аз взех миналата година Клебер зимни, точно защото оглавяваха класацията или бяха на някое от челните места, не помня точно. Изключително съм доволен. Тихи, орат здраво в снега, стабилни.
Освен това при ниски температури карам бавно и още по-внимателно, не ходя по планини. За летни вече си заложих на Континентал, но тогава карам много повече и по-бързо.
Иначе сега проверих колко е зимно Конти 19", около 2К са. Много са, но поне 3 сезона бих ги карал, ако не им се случи нещо. За 17" летни Конти дадох около 800, но това е положението, действително над 18" цените са неприятни.
Аватар
netizen

Skoda Electric

Гараж: ID.7 Pro Tourer

Мнение от netizen »

За тая дупка ли става дума? И мен малко ме дразни, 2 пръста е, ама я има.
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

style34 написа: 23.12.2023, 14:07:35 А на Кодиака можеш ли да сменяш сам гуми с обикновен крик?
Аз си има два комплекта джанти и си ги сменям най-често сам с нейния си крик и гайковерта от Lidl. Гумите са му тежки за мъкнене - факт. Но то ако трябва да ги натоваря, да ида при гумаджия, после обратно да ги разтоваря, да се грижа да не изпоцапотя колата и т.н. Предпочитам да ги сменя сам. Но това има смисъл, ако си имаш втори комплект джанти и има къде да си ги държиш разбира се.

С масата на автомобила и крика - няма ядове. Реално колата не е кой знае колко тежка.

Относно цените на гумите - вече сигурно си го установил, но това са SUV размери и те са априори по-скъпи от конвенционалните размери. Брада, гребенче и т.н. [smilie=pardon.gif]

netizen, Да за тази дупка. Незнам кой идиот го е дизайнвал това, но още дъртата ми Октавия 2 си имаше едно подвижно капаче от вътрешната страна на щората, което запушваше точно тази дупка. Супърба ми след това също го имаше. Защо сега на горния клас на марката това просто решение го няма - ами аз освен меринджейска тъпотия, друго обяснение не намирам. [smilie=diablo.gif]

Едит: Като се замисля, май знам защо е така - щората трябва да може да се прибира под кората. И вероятно стърчилката им е пречела на тази функционалност. И вместо да си напънат мозъците да измислят как да го направят функционално, просто са резнали стърчилката на щората....
Бееееее.....
style34

Škoda Фен²

Мнение от style34 »

То дупка освен отгоре, виждам, че има и отстрани.
На някои клипове като този изглежда фрапираща.
На други е по-малка, не знам дали зависи от това дали има трети ред седалки или не.

Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

style34 написа: 23.12.2023, 20:38:33 не знам дали зависи от това дали има трети ред седалки или не.
Нали написах по-горе, на 7 местния е по-голяма дупката.
Бееееее.....
storm1st

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq Fl 2.0 TSI, DNPA

Мнение от storm1st »

style34, на снимката която си показал според мен не е до края назад преместена седалката и / или облегалката не е наклонена до края / има поне 2 позиции /.
Ето виж на седемместния фЛ как е като всичко е назад максимално .

Изображение
Разстоянието щора облегалки не го снимах много добре но е около 2 3 пръста някъде

Ето странично :
Изображение

Изображение

Между щората и облегалките на 2 рия ред си ме дразни разстоянието а и също ,че малко им е трябвало да измислят нещо ама …. . / Както и Цецо75 спомена /

В момента в който промениш ъгъла на задната облегалка или самата задна седалка се изтегли напред зейват “дупките” ;) . Така я видях първо като я взимах и бях втрещен буквално докато се усетя какво става .
style34

Škoda Фен²

Мнение от style34 »

@storm1st,
Така е, сега го гледах пак, това е когато ги даваш напред, за да вдигнеш третия ред. Като е максимално прибрано назад е далеч по-добре.
style34

Škoda Фен²

Мнение от style34 »

Днес тествах Кодияк и Супърб TSI 190 к.с.
Споделям впечатления, сигурно и други се чудят между двата автомобила.
- Кодиякът ми се стори доста пъргав при старт. Дори повече от Супърба, което е странно. Вървят доста добре, но като че ли тягата на дизела липсва. Но това може да е субективно усещане. Иначе тишината, след като съм си свикнал на дизела, е страхотна.
- Супърба е по-луксозно изпълнение. Например по вратите има кожа, шевове, меки материали, при Кодиака малко като при Октавията - твърди пластмаси. Но може да е от нивото на оборудване. Супърба беше L&K, Кодиака не го разбрах, но и да взимам няма да е L&K.
- И двете са доста просторни и на втория ред, багажникът на Супърба определено е по-голям. Кодиякът беше 5 местен.
- Кодиякът вози категорично по-стегнато (твърдо). И при двете, типично за Шкода окачването е шумно, даже леко трополящо. Скоро карах нова Тойота Корола хибрид, изключително тихо окачване има.
- Кантона е задължителен. Нищо общо с обикновената музика. Не че сега имам такъв, но категорично, за мен поне, е важно и доставя голямо удоволствие, след като ще се дава кофа с пари.

Иначе и двете си личи, че вече са малко остарели морално. Например интериорът на О4 повече ми харесва (като изключим значително по-ниското качество и материали), но като дизайн, липса на скоростен лост и т.н. изглежда по-модерно.
Както и да е, аз ако взимам вероятно ще е Супърб 280, разходът на гориво предполагам няма да е по-висок от на Кодиак 190. Супърб 190 от това поколение вече няма. В обслужването не знам има ли съществена разлика, но сега ще потърся инфо.
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq Mk1”