Кафявият кораб | Skoda Superb III, L&K, 1.8 TSI - 180к.с.

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
ivo_67

Шкода Новак

Мнение от ivo_67 »

Цецо75 написа: 15.11.2024, 09:16:22 Баце опиши го малко по технически, че така поднесено звучи ... неграмотно.
Тока не се връща, той не е одушевен. [smilie=sarcastic.gif] Има си посока и си я следва.
Токът не се връща, има си посока, но зависи кой консуматор къде точно по веригата е свързан. Колкото по в началото на източника на ел. захранване е свързан, толкова повече мощност (ток) ще консумира. По тези мои съждения дори самият алтернатор в електрическата верига понякога се явява консуматор (възбудителната намотка в ротора), обикновено е свързан в началото. Модулът на напрежението според мен се намира непосредствено след клемата на отрицателния полюс и когато подаваш ток директно от клемите в някои случаи може да има чувствителен пад на напрежението, което модулът като втори по ред на свързване, ще "възприеме" като изтощен акумулатор. Когато свържеш щипката на планката, падът на напрежение не се долавя толкова от модулчето. Може да си представим различните консуматори по ел. веригата като водопроводна тръба с множество разклонения с чешми накрая. Най- висок дебит и налягане има първата чешма, а последната може само да капе [smilie=sarcastic.gif]
ПП: Токът се връща към източника (акумулатора), само при рекупериране при автомобили с ел. задвижване или с хибридна технология.
Последно промяна от ivo_67 на 15.11.2024, 14:40:22, променено общо 1 път.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Точно същото си мислех и аз. Но това не може да доведе до повреди на самата кола. По -скоро и с помощ от външен акумулатор да не запали.

Докато тук се изказва тезата, че може да се скапе нещо, което съм чувал и от други места. Но не мога да си обясня как ще стане, а и в нета не намирам нищо такова.
Бееееее.....
DasSkoda

Škoda Фен²

Мнение от DasSkoda »

Аз моят си го дозареждам и през планката, и през двете клеми. За близо година, не се е освяткало нищо.
Държо го на зарядно по над 24ч, даже и я паля както е на зарядното.
Проблеми 0.
ivo_67

Шкода Новак

Мнение от ivo_67 »

Повреди вероятно няма да има, но в съвременните автомобили има куп електроника и малко отклонение от нормите може да причини някои аномалии, като споменатия десен мигач например. Може да се появят грешки, които нямат връзка помежду си, а автомобила да е напълно изправен. Все пак има разлика да стартираш и запалиш двигателя и да подаваш ток от работещ двигател на друг автомобил, поне компютъра ще го отчете различно.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Цецо75 написа: 15.11.2024, 13:18:55 Точно същото си мислех и аз. Но това не може да доведе до повреди на самата кола. По -скоро и с помощ от външен акумулатор да не запали.

Докато тук се изказва тезата, че може да се скапе нещо, което съм чувал и от други места. Но не мога да си обясня как ще стане, а и в нета не намирам нищо такова.
малко легенди са това ;)
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
ivo_67

Шкода Новак

Мнение от ivo_67 »

NRG написа: 15.11.2024, 08:15:21 Аз съм чувал за минуса на планка, че е с цел, да “изравни/предпази) разни гадни токове да не се върнат по кабелите и да се цункат с компютъра-модулите по колата.
"Гадните" токове са флуктуациите в честотата на дефазирания ток от силициевите диоди в радиатора на алтернатора. Акумулаторът освен да съхранява ел. заряд има не по- малко важната "задача" да гаси тази честотни колебания и да подава вече изправения ток почти без флуктуации на консуматорите, най- важния от които са компютрите. Може да си представиш акумулатора като електролитен кондензатор с голям капацитет, който е в състояние да отдава електричество дълго време, а не да го освобождава мигновено. За това дори и в старите автомобили е силно непрепоръчително да се отделят клемите от акумулатора при работещ двигател.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

ivo_67 написа: 15.11.2024, 13:33:39 Все пак има разлика да стартираш и запалиш двигателя и да подаваш ток от работещ двигател на друг автомобил, поне компютъра ще го отчете различно.
Ами аз по принцип като подавам ток, не паля втората кола. И то за да пазя нея. А другата кола си вижда просто акумулатор, вързан през дълги кабели.

Но даже и при запален втори двигател в този случай не мога да проумея каква е разликата дали подаваш тока през планката или през клемата на акумулатора по отношение на чуствителната електроника. Даже е обратното - подавайки върху клемите на скапания акумулатор, ще ползваш неговия капацитет каквото е живо) да подтискаш спайковете. Но това е само на теория, защото планката и акумулатора са вързани през един пръст дебел кабел.

Както казах, изровил съм нета и освен пожаробезопасност нищо друго смислено не съм намерил. Пишат се някакви глупости, но си личи, че не са технически аргументирани.
Бееееее.....
PT1982

Шкода Новак

Мнение от PT1982 »

При мен , преди час, след 250 км за деня и 1300 за седмицата. На светофар , загасва и с паленето , вътре мери кристмас , всичко свети и мига .
С минута даване на ток , запали .
Сега като се замисля, от известно време клаксонът спира да свири, АСС изведнъж изключва и изчезва.
Замерих го на място 12.4, 12,6-работеща. Но вилка трябва , да каже на 100%. Утре
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

PT1982, колата ти Шкода ли е? Що не си попълниш профила?
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Акумулатора е кондензатор както спомена колегата. Винаги трябва да е закачен на колата,.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> ex. Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual

Мнение от n_ivanov »

По случай празника на Бургас, кораба бе старателно измит, подсушен, лъснат и го заведох да се полюбува малко на морето! [smilie=music.gif]

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Мнение от n_ivanov »

Да изтупам малко прахоляка.

Днес колата бе обслужена в ЕТ при точно 8766 изминати километра от последното обслужване. Избързах с едни 1000км., но предното стъкло пострада от камъче и не подлежеше на отлагане.

Специални благодарности на ЦецоNOL, който ми запази часа в ЕТ, организира всичко и ме снабди с рапица, филтри, чистачки и най-важното - нов джам през който да се любувам на пътя. [smilie=thank_you2.gif]

ЕТ Бургас отново си свършиха работата перфектно, колата влезе вчера точно в 13:00 и днес малко след 10:00 първо Цецо, а в последствие и от ЕТ ме информираха, че е готова.

Тези дни ще поръчвам козметика за интериор, екстериор и джанти + нови микрофибърни кърпи и с това се очертава да е напълно готова за събора. [smilie=beach.gif]
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Мнение от n_ivanov »

Няколко снимки от събора

Изображение

Изображение

Изображение

Без наговаряне се бяхме наредили:
Съпърб 3, Съпърб 3 FL и Съпърб 4

Изображение
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Мнение от n_ivanov »

Тези дни станаха 2 години, откакто имам кораба, даже миналата седмица чукна 170 000 километра. В момента колата е на точно 171 154 километра, съответно за последната година съм изминал 13 876км., при среден разход от 8.6/100.

До този момент дефекти, проблеми и ремонти не са правени, само нужните обслужвания на всеки 8-10к. километра + една смяна на предното стъкло.

Също така нито веднъж не съм бил разочарован от колата, дори напротив - все още се качвам с усмивка, шофирам с кеф и винаги щом сляза поглеждам назад да хвърля едно око и да се полюбувам. Просто това е перфектният семеен автомобил - просторен, удобен, с огромен багажник и една торба екстри и благинки. [smilie=beach.gif]

Миналата седмица сложих и зимните гуми и отново използвах услугите на Аутоком. Демонтаж на летните, монтаж на зимните, баланс, почистване и шлайфане на глави на същата цена както пролетта, ще видим как ще е другата година с еврото. [smilie=sarcastic.gif] Летните гуми са за коша, та до края на годината ще гледам да се снабдя с четири нови летни. Премерих и дълбочината на грайфера на зимните - двете предни бяха на 7.97мм., докато задните 8.24мм. и 8.31мм., съответно ги завъртях и миналогодишните задни ги сложих за предни.

Изображение

Изображение
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Мнение от n_ivanov »

171 374км. - днес колата бе обслужена в ЕТ. Отново безупречна организация и съдействие от Шкода център Бургас - имах записан час за 14:30, но поради, впоследващо изникнали работни срещи, се наложи да оставя колата още в 11:30. Колата са я вкарали в предваритвлно уговореният час и в 16:50 ми се обадиха, че е готова!

Нещата които бяха сменени този път:

➡️ Обичайно заподозрените масло и филтри

Изображение

Изображение

➡️ Картер + гарнитура + уплътнения + крепежни болтове - още при предишната смяна на масло и направената инспекция ми съобщиха, че на картера има миниатюрна пукнатина и е възможно да изтича по малко масло, но смяната му не била наложаща. Още тогава си наумих при следващото влизане в ЕТ да го сменя. Цяло лято си карах и даже бях забравил, докато през септември, точно когато бяхме в Гърция, не ми светна лампата на аладин. [smilie=sarcastic.gif] Хубавото бе, че приятелско семействто идваше след два дни и ми докара останалото от предната смяна масло и си долях.

Изображение

➡️ Предни дискове + накладки + датчик - към края на лятото започна да свири от време на време, когато обирам със спирачката, най-вече при паркиране.

Изображение

➡️ Спирачна течност - последната смяна бе преди две години и дойде време отново да се смени.

Изображение

➡️ Флъш на двигателя - така и така сменям маслото и картера, реших да направя и едно прочистване на системата.

Изображение

Разбира се всичко беше осигурено с перфектното и любезно съдействие на @ЦецоNOL браво

Изображение

П.С.: Преди месец заредих и с две туби елексир за чистачки от @JORDITO

Изображение

През уикенда планувам да изчистя и подхраня кожата в салона и с това, колата да е напълно готова за зимният сезон.
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”