Избор на нова кола - Octavia 3 FL vs. Superb 3

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
yep4u

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 3 FL 1.8TSI DSG 4x4

Мнение от yep4u »

Здравейте,

Първо иска да се извиня, ако мястото на темата ми е грешно, понеже съм чисто нов във форума. Моля, ако е така, Админите да я преместят в правилния под-форум.

Най-накрая дойде и моето време да се обурудвам с нов автомобил, като след доста умуване, гледане и тест-драйвове, избрах да е Шкода. Проблемът е, обаче, че не знам към кой от моделите Суперб 3 или Октавия 3 Фейслифт да се насоча. Четох много из форума тук, гледах доста клипове, правих 2 тест-дрйва на Суперб и 1 на Октавия /Pre-FL обаче/, знам какви са разликите и това, че изпълнието при Суперба няма как да се мери с Октавия, но все пак имам различни притеснение и при двете коли. Ориентирал съм се твърдо към двигател бензин автомат, така че тук няма сериозни притеснения.

Казано накратко - драмата е между Superb 1.8 TSI 180PS 7DSG Edition, Superb 2.0 TSI 220PS 6DSG Edition или Octavia 1.8 TSI 180PS 6DSG 4x4 Vision /с доста екстри/ или направо L&K. Колебанията ми са най-вече за екстрите в различните оборудвания и това пусто 7DSG, от което 50% се оплакват, другите пък са доволни... Цената също е фактор донякъде, тъй като не искам да прекрачвам границата която съм си дал /около 60 000 лв./, затова и различните екстри са ми доста объркващи. Лично аз харесах доста Суперба откъм интериор и външни линии. Но, Октавията ме впечатли с маневреност и беше доста по-лесна за каране /това може би се дължи на това, че в момента карам едно кашонче, Опел Корса, и Суперб ми се струва като тир пред нея/. Притеснението ми при Суперб са двигателите и скоростните кутии, а при Октавията липсата на някои адекватни екстри /които разбира се могат да се добавят, но цената става доста по-сериозна/, но пък изпълнението 1.8 6DSG 4x4 звучи идеално! Ще се постарая да задам максимално малко въпроси и ще се радвам да получа отговори от първо лице на колеги, които притежават изброените неща от списъка в колите си. Ето ги и те:
  1. 1. 7DSG сухата скоростна кутия толкова ли е зле, че всички я плюят и бягат от нея като дявол от тамян?

2.Суперб в пакета Edition идва с COLUMBUS навигация и по-голям екран - какви са основните разлики между него и Bolero-то на Октавията, освен, както казах по-големия екран и навигацията? Има ли смисъл да се слага или може да се спестят едни хубави парици?

3. Доколкото си говорих с ЕТ, двигателя 1.8 е един и същ и при двата модела, но по мое мнение Октавията ще е по-пъргава с него понеже е по-лека и доколкото може да се каже по-малка. Лично аз не успях да тествам бензинов Суперб, защото нямаше и се качвах 2 пъти на 2.0 TDI 4x4 190 к.с., но след като се качих да тествам Октавията, която беше бензин 1.4 /или 1.5 не помня точно/ 150 к.с., разликата беше огромна. Ще се радвам да чуя мнения по този въпрос, относно двигателите.

4. 4x4 - има ли смисъл да гоня модел с него или не? Струва ли си на модел като Октавия да го има?

5. Очевидно кожен салон получаш само в L&K версиите, но също въпросът ми е дали е качествено изпълнение /дори и като отделна екстра/ при двете коли и има ли наистина голяма полза от него? Понеже има и възможност за полу-кожен, както и изцяло тапицерийка.

6. Момчето от ЕТ старателно се опитваше да ме убеди да взема Октавия Вижън на склад,
    като твърдеше, че това е най-добрата оферта в момента на пазара като поддръжка и цена.
    Аз обаче не съм сигурен че точно това изпълнение е за мен, понеже ми липсват някои важни екстри, като шофьорска ел. седалка с памет, понеже колата ще се кара от двама човека и това си е доста голямо удобство. Автоматичната ел. ръчна спирачка при Суперб беше доста хубава екстра също, докато правех тест-драйв. Камера за задно виждане и преден + заден парктроник също. Мнения относно тези екстри?
Това са горе-долу най-важните неща, които ме вълнуват. Утре мисля отново да ходя в ЕТ София, за да гледаме и смятаме различни оферти и кофигурации. Ще се радвам обаче ако някой отговори на част от въпросите ми, а дори и ако има някакви забележки и предложения. Надявам се да не съм ви отчаял много с този дълъг ферман...

Благодаря предварително! :)
Последно промяна от yep4u на 08.11.2017, 01:45:20, променено общо 3 пъти.
Аватар
Sawyer

ŠKODA MASTER

Гараж: ///

Мнение от Sawyer »

yep4u, здравей! Добре дошъл във форума! :)

Честно казано, за (по-малко от) 60 000лв можеш да си купиш vRS245 с новото DSG7 (различно е от това, което слагат на 1.8 TSI) и да умираш от кеф всеки път като си караш колата. Aз бих обмислил този вариант ;)

1. Мисля, че вече няма драми съв скоростната кутия, която споменаваш, просто й се носи слава от началните версии

2. Новото Bolero е достстъчно добро, аз бих си спестил парите за Columbus

3. Октавията винаги ще бъде по-пъргава от Супърб при двигател 1.8 в двете

4. 4х4 е приятна екстра, но не е от решаващо значение

5. “Кожата” не е кожа, изкуствена е. Говоря за Октавия. Приемлива е като качество, но не е нещо покъртително. Бих поръчал полукожа. Чист текстил по мои наблюдения се захабява бързичко, а 100% “кожа” за мен е прекалено скъпо за това, ковто представлява всъщност

6. Не бих дал торба пари, за да взема налична кола. Конфигурирай я така, както ТИ искаш. Бензиновите коли идват бързо. При мен беше 2 месеца от конфигуратор до кола в гаража. Чакането си струва

Пак ще кажа, а и колегите тук ще ме подкрепят, с този бюджет - vRS245. Помисли за тази опция :)
Аватар
yep4u

Škoda Фен²

Мнение от yep4u »

Здравей, Sawyer! Благодаря за посрещането! :)

vRS245 изглежда много яко, особено с тези джанти - имаше една пред ЕТ, черна... Не знам обаче дали ще мога да изхраня това чудо, защото както споменах по-горе 150 к.с. беше бая пъргавичка, а моят крак не е от много спокойните в някои случаи. :D

1. Доста хора твърдят, че проблема е решен или поне се отстрнява гаранционно след 2014 година, понеже четох доста за тези кутии в германски и английски форуми. Искрено се надявам да е така... Или поне новите 7DSG /ако ги уцеля/ да са окей /и обслужваеми/.

2. Това също ми е странно - при положение, че всеки един нормален смартфон вече има навигация, или може да си сложиш безплатна такава, 3к лв. за +1,2 инча екран и offline навигация ми се струва много...

4. Значи не би се усетила толкова голяма разлика с или без 4x4 за кола като Октавия - имам впредвид седан и ниско долу?

5. Ахааа ясно. Като цяло, аз също си мисля за полукожа или Алкантара, но не съм сигурен все още. Благодаря все пак за информацията.

6. Със сигурност няма да се откажа от куп неща, само за да си взема колата след ~2 дена. Така или иначе съм чакал достатъчно време, мисля да изтрая още малко. :)

Благодаря все пак за отговорите. Ще помисля върху идеята за vRS245. ;)
Аватар
miro

Škoda Фен

Мнение от miro »

Здравей и от мен. Преди няколко месеца и аз имах колебания, подобни на твоите. Дълго време имах проблем с визията на Супърб. Струваше ми се прекалено дълъг и изумително тесен. Чисто визуално - не ми допадаше тази диспропорция. При Супърб 3, обаче, това не е така. Като материали, сглобка, изпълнение, обезшуменост - Супърб е на много по-високо ниво и това не е изненада - различни класове коли са все пак. В моя избор надделя по-ниската цена на О3 FL, по-практичната й насоченост - по-къса е все пак, по-лесно ще се движа във всекидневните си задачи, без да търпя лишения от място и багажник, както и възможността да добавя някои екстри, които при опит за Супърб - нямаше да си позволя. Не на последно място - поддръжката, каско и т.н. после също ме накараха да се насоча към О3 FL.

1. 7DSG сухата скоростна кутия толкова ли е зле, че всички я плюят и бягат от нея като дявол от тамян?
Честно казано - чувам го от кого ли не и за това аз не си и помислих дори. Нямам преки впечатления, нито познати с такива кутии.
2.Суперб в пакета Edition идва с COLUMBUS навигация и по-голям екран - какви са основните разлики между него и Bolero-то на Октавията, освен, както казах по-големия екран и навигацията? Има ли смисъл да се слага или може да се спестят едни хубави парици?
COLUMBUS дава опция за дисково възпроизвеждане, хард диск с 64GB за собствени записи. Вградената навигация, пък ти дава възможността да се оправяш почти навсякъде и да не зависиш от мобилни данни или нещо от сорта. Въпрос на преценка е дали Болеро или поне Амундсен. Принципно Болерото е достатъчно - при мен Андроид Ауто-то (хакното разбира се) работи перфектно - т.е. и Болерото ще ти даде навигация през телефона, ще ти даде car mode на екрана и т.н. Аз лично избрах Амундсен, заради врадената навигация и опцията да не завися винаги от телефона си. Columbus - няма врътка за волумето [smilie=sarcastic.gif]. Според мен Columbus е прекомерно скъп за това, което дава и не си струва парите.
3. Доколкото си говорих с ЕТ, двигателя 1.8 е един и същ и при двата модела, но по мое мнение Октавията ще е по-пъргава с него понеже е по-лека и доколкото може да се каже по-малка. Лично аз не успях да тествам бензинов Суперб, защото нямаше и се качвах 2 пъти на 2.0 TDI 4x4 190 к.с., но след като се качих да тествам Октавията, която беше бензин 1.4 /или 1.5 не помня точно/ 150 к.с., разликата беше огромна. Ще се радвам да чуя мнения по този въпрос, относно двигателите.
Ако ще е гарга - да е поне малко рошава...Със 1.8 мотор при октавия идват и няколко допълнителни неща - окачването отзад става независимо (не греда) и поне до август тази година този мотор дава N1 4+1 места - т.е. данък 12лв, а не 570. При Супърб окачването си е такова по принцип, така че това не е новина там, но той е по-тежък и при директно сравнение няма как да не е по-тромав с този мотор. Аз съм с 1.8 на О3 FL и макар да съм минал 1200км само - съм впечатлен.

4. 4x4 - има ли смисъл да гоня модел с него или не? Струва ли си на модел като Октавия да го има?
Според мен това зависи от това къде и как караш. Моят кум живее в Драгалевци и миналата зима например го кара да се замисли дали да не се качи на Шкода с 4x4. Не че до сега не се е оправял и без 4х4, ама вече е доста по-достъпно и налично в различни типове коли. Аз лично през зимата правя по-малко километри, не се катеря някъде, пътувам из страната, но предимно по основни пътни артерии. Живея на баир в София, улиците ми са стръмни и зимата си е приключение, но прецених че още килца и литри разход за да го ползвам 1-2 пъти в годината - не ме накара да го поискам.
5. Очевидно кожен салон получаш само в L&K версиите, но също въпросът ми е дали е качествено изпълнение /дори и като отделна екстра/ при двете коли и има ли наистина голяма полза от него? Понеже има и възможност за полу-кожен, както и изцяло тапицерийка.

Аз избрах полукожен салон. С две деца съм и мърлянето на облегалки на седалки гърбове ръбове на седалки ми е ежедневие. Така че мога да кажа - много практичен избор. Полукоженият салон при О3 дава и по-качествен текстил в некожените участъци - също добро решение.
6. Момчето от ЕТ старателно се опитваше да ме убеди да взема Октавия Вижън на склад,
като твърдеше, че това е най-добрата оферта в момента на пазара като поддръжка и цена.
Аз обаче не съм сигурен че точно това изпълнение е за мен, понеже ми липсват някои важни екстри, като шофьорска ел. седалка с памет, понеже колата ще се кара от двама човека и това си е доста голямо удобство. Автоматичната ел. ръчна спирачка при Суперб беше доста хубава екстра също, докато правех тест-драйв. Камера за задно виждане и преден + заден парктроник също. Мнения относно тези екстри?

Лично аз държах да си конфигурирам колата, така както я исках и не исках да търпя компромиси. Ел.спирачката не ме радва. Камерата за заден ход е глезотия - предния и заден парктроник са перфектни и дават прекрасна визия при паркиране. Готини екстри са светлинния асистент, front assist, blind spot. Аз лично имам и разпознаване на знаци и lane assist - гъдел са, но може и без тях напълно!
Успех в избора!
Аватар
Stuci

Škoda Racer

Гараж: APR Superb
Обратна връзка:

Мнение от Stuci »

Само да вметна, че идеята за врс245 трябва да ти се прокрадне в комбинация с N1 сертификат (3+1), защото без него годишният данък те сече през глезените... Годишно би давал колкото един комплект нови гуми. И още нещо, което за някои хора е минус при врс е твърдото окачване (преодолява се донякъде със 17" джанти, които няма да седят красиво, но могат да бъдат супер леки, което ще бъде +).
Относно размерите - лесно ще свикнеш на тези на Супърба. Дали да бъде 4х4? Това ти трябва да си го решиш. Има си плюсове и минуси. Ако се кара спокойно, 4х4 ще ще се налага сравнително рядко. През зимата и в снега е ценно. Ако колата се кара ежедневно, в т.ч. от жена, зимата 4х4 ще й осигури по-голямо спокойствие. Впрочем, съществени минуси на 4х4 няма. Дали кожа или не? Кожата се чисти много по-лесно и визуално изглежда по-луксозно. Относно двигател - ако 2.0тси е вариант за Супърба - взимай него, естествено, че е по-добре от 1.8. От друга страна, 1.8 е прекрасен за Октавията. Пак казвам, зависи какъв шофьор си. Ако имаш склонност към улични гонки и като цяло те влече да раздаваш газ, не се скопявай сам, а си купи по-спортно ориентиран модел.
goAPR
Аватар
yep4u

Škoda Фен²

Мнение от yep4u »

@miro супер разяснения, благодаря ти!
@Stuci благодаря много за насоките! N1 ще се регистрира колата /освен ако не е Суперб 2.0 TSI/, това е абсолютно задължително. Тези спестени пари могат да се вкарат другаде - поддръжка, гуми, гражданска, каско и т.н.

Както казах, цената също е фактор и затова везните наистина леко се накланят към Октавията. Цялостната поддръжка на годишна база там е чувствително по-евтина + по-ниската евентуална цена и възможност за регистрация на N1 /ако говорим за Супърб 2.0 TSI, разбира се/, това тотално ме насочва към нея. Като факт изтъквам, че Октавията наистина ми беше доста по-лесна каране като габарити от Суперб, въпреки, че в Суперба се чувствах доста по-комфортно.

2. Точно това ми е странно при COLUMBUS-а - доста пари, а нищо кой знае какво отгоре. Може би ще се замисля за AMUNDSEN евентуално, като по-евтин вариант.

3. Аз, както споменах в първия пост, бях наистина впечатлен от 150 к.с. тест-драйв модела и затова смятам, че 1.8 180 к.с. при Октавията ще ми хареса. браво

4. Замислих се за 4x4, тъй като преди това бях настроен въобще да не си взимам кола с него, но понеже ще се налага да се правят някакви преходи наляво-надясно, отделно другия шофьор ще бъде жена /без почти никакъв опит все още/ и си мисля, че това е хубава екстра. Не знам как точно влия на колата - като разход и цена, разбира се, но може би ще се опитам да го търся.

5. Супер, аз някакси държа на кожени елементи в колата, точно поради причината, че се чисти по-лесно и изглежда по-добре. Може би наистина полукожата е най-добрия избор.

6. Ще се конфигурира, стана ясно, не искам да правя компромиси след това чакане. :)

Днес ще разгледам различни неща в ЕТ, ще направим 3-4 конфигурации и да видим какво ще се излъжем накрая. :D
Последно промяна от yep4u на 08.11.2017, 09:56:03, променено общо 1 път.
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

добре дошъл! Карам О3 Vision ще се опитам да ти дам някои впечатления и насоки.

- Ясно е, че Superb е по-качествен от Октавия. Това никой не го оспорва. Ти си прецени, коя те кефи повече и коя повече ти трябва. За мен в София дори Октавията е като шлеп, но е на ръба на размерите да е практична и достатъчно обемна.

- Ти си харчиш парите както си знаеш, ще кажа, че Vision е за пресметливите хора. Ако искаш да си изхарчиш парите, feel free, има голям списък с екстри - някои ще ползваш, други не е ясно. Гледам, че има тенденция новите коли да се наблъскват с екстри, аз съм на мнение, че автоматизациите в кола трябва да са минимални, шофьорът да е максимално ангажиран с колата и да изпитва удоволствие да го прави. Мен лично екстри като - умора на шофьора, четене на знаци, пазене в дадена лента, адаптивен круиз и т.н. - не ми трябват. Не карам повече от 500-600км наведнъж, не съм усещал нужда никога. Даже обикновения круиз го включвам само като пия кафе за 15-20минс, през другото време обичам да си карам колата аз.

- Моето търсене беше цена/качество/екстри/надеждност/чакане да са в максимално отношение. Затова избрах Vision, не съжалявам. Това, което бих добавил (не си гледам колата с презрение, че ги нямам, просто бих ги добавил) :

1. Canton (най-вече)
2. полукожа (добре да го има). Най-добре алкантарата на L&K.

- с твоят бюджет обаче, ако сега купувах и трябваше да е Октавия, щях да взема L&K 1.8TSI или 2.0 TDI L&K. +4х4, ако не те бърка разхода. Бъди готов обаче с комбинация автоматик + 4х4 да ти харчи. Дори само автоматика като гледам добавя +1.5л над ръчката на дизела примерно.
4х4 или 1.8 ти добавя многораменно окачване отзад, ако ти трябва.
Едно вмъкване правя 1.8 е много потентен двигател, който обаче в определени комбинации е скопен откъм въртящ момент. Капацитетът му е около 320нм, но заради кутиите се лимитира на места до 250нм. При 4х4 е малко по-отпуснат, но не напълно.

- Ако си чел Briskoda,Drive2.ru ще видиш, че имат оплаквания от сухите кутии. Аз бих заложил на старата 6DSG или новата 7DSG, но не и 250nm 7DSG DQ200.

https://en.wikipedia.org/wiki/Direct-shift_gearbox

Би ли споделил колко километри караш?
Каква част са градско и извънградско?
Колко човека возиш и колко багаж?
Активен човек ли си - извън пътя да се излиза, може и твоята кола да се казва Скаут
Сигурен ли си, че искаш да си изхарчиш всичките пари или да не си купиш нещо по-евтино и да си оставиш парите за други неща?
Спортното каране пали ли те? (тук може и да е светофар до светофар натискане )

Поздрави
Аватар
Sawyer

ŠKODA MASTER

Гараж: ///

Мнение от Sawyer »

yep4u написа:Аз, както спомянах в първия пост, бях наистина впечатлен от 150 к.с. тест-драйв модела и затова смятам, че 1.8 180 к.с. при Октавията ще ми хареса
Ще ти хареса, със сигурност. Обаче vRS-ките ще ти харесат повече ;)

Ако си се насочил към бензинова октавия с DSG и бюджетът ти е 60k, наистина няма по-добър вариант. vRS с 2.0 TSI (във всичките му варианти - 220, 230 и 245 конски сили) е перфектната кола - дава предостатъчно от всичко, което може да се иска от един автомобил :)
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Здравей колега и добре дошъл.
Не се пита за такива неща. Всеки ще ти казва от неговия си мироглед как да постъпиш.
Който има Суперб, ще ти казва той е топ, който рс има, ще казва това е най доброто. НЕ ГИ СЛУШАЙ ИЗОБЩО.
Това за кутията и някои технически разлики относно медии и подобни са ти отговорили.
Ти ще си я караш, вземай това което на теб ще ти харесва. Не ги слушай другите. Колата ще е нова и с гаранция.
Чакаме снимки като пристигне.
Аз бих взел за ежедневна(ако трябва да е лек овтомобил) Суперб 190 д. на предно, НО КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА това за теб [smilie=sarcastic.gif]
Успех в избора.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
PRO

ŠKODA MASTER

Гараж: VAG PQ46 3T