Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- The Hooligan
- Гараж: FreakOBoost
Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?
Аз също карам с Мотул, но серията Моторспорт и според мен, това е много добро масло.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
- FONBOX
- Гараж: Octavia II Combi vRS 2.0 TSI
Благодаря за отговорите!
От СЪВЕТНИКА ми излезе това масло
Кое е по добре, 5w30 или 5w40?
От СЪВЕТНИКА ми излезе това масло
Кое е по добре, 5w30 или 5w40?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
5-40
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
- zzankov
- Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp
Интересно,и за моя мотор сайта препоръчва 5W30,нещо което дискутирахме с колега на предните страници.
А мотора ми е доста стар като концепция.
- FONBOX
- Гараж: Octavia II Combi vRS 2.0 TSI
zzankov написа:Интересно,и за моя мотор сайта препоръчва 5W30,нещо което дискутирахме с колега на предните страници.
Имах BMW 530 на 12г и му сипвах само 5w30 оригинал на BMW и беше пушка!
-
mandata
Макскар си прави реклама, че продава само качествени и истински масла на най-добри цени. Още не съм поръчвал, но съм решил да ги пробвам при следващата смяна.
https://maxcar.bg/avtomobilni-masla?&p=3
https://maxcar.bg/avtomobilni-masla?&p=3
- The Hooligan
Вижте това видео и помислете дали е добре да си сменяте маслото на 30-40к
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
-
Sec8200
- Гараж: под наем
много полезно и нагледно, мерси Мадже!
- komitoff
- Гараж: Skoda Octavia 2 / 2.0 TDI / CFHC
Здравейте,
Нов съм в клуба на Шкода. За да не отварям нова тема пиша тук.
Ще Ви бъда благодарен, ако ми отделите малко време за консултация.
В началото на месец март взех Октавия 2 ТДИ - 140 PS
Двигателят е с код CFHC. / 2012 год. с DPF филтър
Минах през сервиза Трансексперт и смених масла и филтри.
Оттам ми препоръчаха Motul Clean 5W40, съвместимо с DPF, но да го сменям на 15 000 км.
Навсякъде обаче спецификациите са 5W30 (VW 507 00).
Има ли повод за притеснение?
Нов съм в клуба на Шкода. За да не отварям нова тема пиша тук.
Ще Ви бъда благодарен, ако ми отделите малко време за консултация.
В началото на месец март взех Октавия 2 ТДИ - 140 PS
Двигателят е с код CFHC. / 2012 год. с DPF филтър
Минах през сервиза Трансексперт и смених масла и филтри.
Оттам ми препоръчаха Motul Clean 5W40, съвместимо с DPF, но да го сменям на 15 000 км.
Навсякъде обаче спецификациите са 5W30 (VW 507 00).
Има ли повод за притеснение?
- VALDO
- Гараж: Škoda Octavia L&K 1.8TSI DSG
Yamaha Neo's 50 4T
Honda Forza 350
Toyota Corolla 2.0 Hybrid
Honda XL750 Transalp - Обратна връзка:
Не!
Ако ще го сменяш на 15 000 макс, няма смисъл от 5w30, което е за променлив сервизен интервал!
Ако ще го сменяш на 15 000 макс, няма смисъл от 5w30, което е за променлив сервизен интервал!
- komitoff
- Гараж: Skoda Octavia 2 / 2.0 TDI / CFHC
- The Hooligan
Когато става въпрос за тунинг автомобил, който ще надвишава в пъти заводската мощност, се налага използване на по-добри и издръжливи масла. Основната причина да се използва масло с вискозитет 15w50 или 20w60 е голямата температура и натоварване в мотора. Когато автомобилът е състезателен и натоварването е продължително, там температурите са пагубни за маслото. Такива автомобили имат маслен кулер. При драг и стрийт автомобилите, натоварването е по-малко и за кратко време. След като се направи един рън, мотора има възможност да се охлади. Аз се замислях за маслен кулер, но за приложението за което ми трябва, не е небходим.mischoka написа:Аз не разбирам от съзтезателни коли, ама това 15в50 визкозитет не се ли слага на коли които горят масло в последен стадий?
Иначе казано, ако се използва конвенционално масло при тези условия, то ще загуби много бързо свойствата си поради прегряване и окисляване. Буквално ще стане на "пикоч" и ще доведе до бързото износване на триещите се части в мотор, турбо и т.н., което ще доведе до блокиране.
Предимството на маслата за спортно приложение е че запазват свойствата си при екстремни натоварвания и температури. Единствения недостатък е че когато мотора е студен, маслото е по-гъсто от конвенционалните. При екстремни студове под -20 се точи като мед.
Затова ежедневните автомобили използват масла с вискозитет 0w и 5w, колкото е по-малка цифрата, толкова е по-рядко при ниски температури. Това води до бързо смазване на всички триещи части при студен старт.
Ако сте се чудели защо при студен старт зимата, първите 10-20 сек мотора "трака", това е защото на практика маслото не е стигнало до всички триещи части.
Точно поради тази причина се препоръчва през зимата да се кара с 0w а лятото с 5w
Вижте това видео и ще разберете какво имам предвид.
А какво е да стартираш с 15w или 20w
- The Hooligan
И забравих най-важното! Аз съм с лагерна турбина! Ако сипеш от медеца на втулковите, няма да изкарат дълго... ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
-
mischoka
- Гараж: в търсене
Аз пък четох и хората казват, че ако колата, дори и тя да е съзтезателна, не се кара на писта продължително време, то няма нужда от такова рейсинг масло. Особено за ежедневна кола е особено не препоръчително.
- The Hooligan
Маслото се подбира според мотора или проекта, без значение как и къде се кара.
Докато бях с втулковата турбина карах с Motul 300V POWER 5W40
Докато бях с втулковата турбина карах с Motul 300V POWER 5W40