Skoda Kodiaq plug-in хибрид

Всичко за второ поколение SUV Kodiaq
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Явно и така му върши работа :)
24км. на ден му трябват.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
SimichOil

Škoda Ludicrous

Гараж: Toyota RAV4 - Plug-in Hybrid
Обратна връзка:

Мнение от SimichOil »

shupiuiuma написа: 30.11.2025, 00:13:54 Здравейте, как е разходът ви на ток този месец? От три седмици съм с Кодиак iv и батерията пада с 10% за 5км. Това е наполовина от рекламираните (над) 100 км. Ясно, че ниските температури влияят, но не са и чак толкова ниски все още. Минавам по 20 км на ден и ако пропусна да заредя някой ден, на следващия съм на ръба. Малко разочароващо за сега.
И при мен пада пробега на ток когато е студено. От около 90 км нормално - сега е около 60. Но пък на мен ми стига - аз на ден правя по 15-20. През 3 дена я зареждам и не ми е проблем. Да я включа за заряд отнема точно 5-10 секунди. Но за сметка на това пък си я паля да се затопля преди да изляза от работа, както и си ползвам подгрев на волан + седалки. Колата е Rav4 PHEV - с термопомпа съм.
Boneti

Шкода Новак

Мнение от Boneti »

Здравейте, преди две седмици и аз се сдобих с Кодиак plug-in. Това ми е първата Шкода и съм приятно изненадан от цена/качество. Единственото което ме притеснява е, че на ток едва минава 50км, като я зареждам до 80% и това малко ме дразни, защото минавам около 30км на ден и втория ден умира. Не си го представях, че ще я зареждам всеки ден. Това е при положение, че температурите са над 0 градуса и батерията е нова. Не ми се мисли какво ще се случи след 2-3 год и при минусови температури. Как мога да оптимизирам нещата да изкарва малко повече.
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

Boneti написа: 03.12.2025, 23:42:42 Не ми се мисли какво ще се случи след 2-3 год.
Моли се батерията ти да умре преди да ти е изтекла гаранцията. Ако мислиш колата да я караш повече години.
Ако караш повече на ток, след 5 г. SOH ще ти е около 65, 70%. Най-много.
Аватар
ba7ka7a

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL Combi 2.0TSI 4x4

Мнение от ba7ka7a »

Аз не съм някакъв специалист, ама не може ли да се направи да ползва батерията само до 20 ~ 30 км/ч (тоест при тръгване) и после да обръща на ДВГ ? Така има най-много смисъл (поне за мен) от гледна точка на емисии, разход и т.н. Иначе за каране само на ток си трябва да е електричка.

[smilie=pardon.gif]
Аватар
Bobeca

Škoda Photo

Гараж: Бял комбиниран уред
Чичо Roomster 1.9 TDI BSW

Мнение от Bobeca »

Boneti написа: 03.12.2025, 23:42:42 Здравейте, преди две седмици и аз се сдобих с Кодиак plug-in. Това ми е първата Шкода и съм приятно изненадан от цена/качество. Единственото което ме притеснява е, че на ток едва минава 50км, като я зареждам до 80% и това малко ме дразни, защото минавам около 30км на ден и втория ден умира. Не си го представях, че ще я зареждам всеки ден. Това е при положение, че температурите са над 0 градуса и батерията е нова. Не ми се мисли какво ще се случи след 2-3 год и при минусови температури. Как мога да оптимизирам нещата да изкарва малко повече.
Пусни я да ти подгрява купето преди тръгване в дните когато я зареждаш (докато е закачена за зарядното). Ще ти даде малко отгоре като рейндж и може да ти стигне и за 2 дни. Аз дори я слагам на 25 градуса за да стопли добре .
Но както каза Цецо в по-преден пост - минаваш на бензин на прибиране втория ден и не я мислиш. В края на месеца разхода ще ти е минимален на бензин.
ba7ka7a написа: 04.12.2025, 08:39:03 Аз не съм някакъв специалист, ама не може ли да се направи да ползва батерията само до 20 ~ 30 км/ч (тоест при тръгване) и после да обръща на ДВГ ? Така има най-много смисъл (поне за мен) от гледна точка на емисии, разход и т.н. Иначе за каране само на ток си трябва да е електричка.
Не може и няма смисъл. До 50км/ч няма много разлика в ефективността до колкото съм забелязал. Колата градско си е идеална да се кара на ток и това и други хора го потвърждават във форума. Изненадващо пъргави са до 70-80 км/ч. Най-вече заради това, че ел. мотора е оптимизиран да работи с DSG-то в определени обороти. Аз карам само на ток градско.
Аватар
SimichOil

Škoda Ludicrous

Гараж: Toyota RAV4 - Plug-in Hybrid
Обратна връзка:

Мнение от SimichOil »

Bobeca написа: 04.12.2025, 08:43:45 като я зареждам до 80%
А защо я зареждаш до 80% ? Зареди си я до 100% и ще имаш ток спокойно за 2 дена.
Каква е тази масова практика да се зарежда до 80% ? Ако я зареждаш нощем и не търсиш скорост на зареждане - зареждай си до 100% и си готов. Аз вече година си я зареждам на 100% моята и няма драми. За една година рейндж-а ми не е мръднал когато е пълно заредена.
shupiuiuma

Шкода Новак

Мнение от shupiuiuma »

Boneti написа: 03.12.2025, 23:42:42 Здравейте, преди две седмици и аз се сдобих с Кодиак plug-in. Това ми е първата Шкода и съм приятно изненадан от цена/качество. Единственото което ме притеснява е, че на ток едва минава 50км, като я зареждам до 80% и това малко ме дразни, защото минавам около 30км на ден и втория ден умира. Не си го представях, че ще я зареждам всеки ден. Това е при положение, че температурите са над 0 градуса и батерията е нова. Не ми се мисли какво ще се случи след 2-3 год и при минусови температури. Как мога да оптимизирам нещата да изкарва малко повече.
И при мен е нещо такова с пробега. От 80% до 40% пада с две карания на ден от по 10км/30 мин. Надявам се като затопли да не е чак така.
Иначе аз минах от Superb 3 Scout (3 годишен) на Kodiaq iv и съм доста доволен. Всичко е в пъти по-добре тук. Единственият минус спрямо superb-а е асистента за паркиране, което е голяма крачка назад. На скаута го ползвах нон стоп и ме е паркирало на страшно тесни места, но най вече - можех да ускорявам паркирането с педала. Тук не знам защо са го направили да паркира със скорост от 1 км в час, ама се усеща като 0.1 (а може и да е толкова и километража да не може да го покаже) :) Почти неизползваемо е, защото зад теб става задръстване.
За да не завършвам с мрънкане, колата е супер и не съжалявам за смяната изобщо :)
Аватар
azsamodapitam

Шкода Новак

Гараж: Skoda KODIAQ 2025 Sportline Plug-in Hybrid 1.5 TSI 204 hp

Мнение от azsamodapitam »

Колеги, днес времето във Варна се "развали" най-накрая. Та... пуснах планирано затопляне на купето.
Снощи я пуснах и в домашния контакт (както винаги).

6:30 старт - 6:45 стоп (на печката)
6:50 - вадя зарядното от домашния контакт
7:00 - излизам с багажа за работя и газ.

За съжаление обаче кабела не е освободен, свети си в червено. Прицъках отключване на дистанционното 2 пъти бързо , 3 пъти бързо - ефект нулев.

Идеи? Нормално ли е това да го освобождавам ръчно всеки път. Без печка няма проблем, с печка - има.
Skoda KODIAQ 2025 Sportline Plug-in Hybrid 1.5 TSI 204 hp
Аватар
Bobeca

Škoda Photo

Мнение от Bobeca »

Ако правилно те разбирам, първо откачаш зарядното от контакта и после не ти дава да го откачиш от колата ли?

Принципно аз гледам винаги да го откачам от колата първо. Веднага щом я отключа и го освобождава. За мен логиката е, че колата си говори със зарядното и е по-добър вариант тя да му каже спри да работиш преди да разскачаш каквото и да било. Ако си го откачил от контакта, предполагам, че колата се е шашнала, че рязко е загубила връзка със зарядното - червеното означава точно грешка.

Също така като изключваш от контакта първо и можеш до 2kW да прекъснеш, което да доведе до някакво искрене, макар и минимално. Това на по-късен етап да скапе контакта, той да почне да грее и да ти прави проблеми.
Аватар
azsamodapitam

Шкода Новак

С удоволствие и надежда ще опитам твоя вариант.

Пускам отоплението през мобилното прилижение.
След 15мин. отивам до колата, дърпам кабела, после изключвам от домашния контакт, навивам си го, прибирам го в багажника и газ? :)

Ако това е реда, ще го правя определено за напред.

Досега ако не е пусната печката и го направя по моя начин, "кабел контакт" после "кабел кола" е нямало проблем. [smilie=pleasantry.gif]
Аватар
Bobeca

Škoda Photo

Мнение от Bobeca »

Пробвай този ред да видим.
Ако не е пуснато подгряването и вече се е заредила батерията, колата не дърпа от мрежата в момента на откачане на кабела от контакта. Може би от това идва разликата за колата?
Аватар
azsamodapitam

Шкода Новак

Днес беше заредена на 80% (по предписание) в 6.37

Понеже ми изчисли кога ще спре, наместих пускането на печката да е след зареждането в 6.40.

Без значение дали е заредена или зарежда, пусна ли печка с плъгнат кабел, почва са свети червено и не го пуска.

Единствения шанс е твоето предложение: 1во спирам от колата, после от контакта. През това време ако е пусната печката сиг. пак ще даде тоя проблем.

Ако го даде, вероятно ще опитам 1во да изключа от колата, после от контакта и после чак да пусна печката 😅
rts

Škoda Фен²

Гараж: ex. Skoda Kodiaq 2.0 tsi 190 к.с. 4x4, MY2024

Мнение от rts »

azsamodapitam написа: 02.02.2026, 15:18:06 Без значение дали е заредена или зарежда, пусна ли печка с плъгнат кабел, почва са свети червено и не го пуска.
Точно преди ден или два четох някъде и то от фоциален източник, че когато си на зарядно и пуснеш печка, дърпа от мрежата, а не от батерията, даже да е на 100 % - точно с цел, защото е на зарядно. Не мога да ти намеря линка, но съм сигурен, че го прочетох.
Аватар
azsamodapitam

Шкода Новак

Нека зарежда от където си иска, за мен няма значение. Само да правя от сега нататък правилно, така че, да не ми засяда там кабела. [smilie=sarcastic.gif]

Кабел от кола - аут
Печка - ON
Кабел от контакт - аут

Стане ли схемата, ще съм доволен :)
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq 2”