Та, както се казва на 'чист' български - back to basic - да се опитам да върна малко газта и да коментирам маслата и фактурите.
Ако тези снимки приложени към постовете по-рано:
viewtopic.php?t=7543&start=30
са истински - то нещата изглеждат страшно!
Аз лично смених масло преди около месец и половина (по спомен) и ми струваше, като материали и труд около 460 лв. (за масло, м. филтър, в. филтър. филтър купе). Това, което беше показано и на няколко от фактурите в тази тема:
viewtopic.php?t=7539
Разликата е само с спирачната течност.
Излиза, че просто са сменили "лв." с "евро", а цифрите са си (почти) същите.
Относно писанията и притесненията на колегата с 30% по-малко масло - да го успокоя, че математиката му не е съвсем точна.
Защото: разликата между мин. и макс. на щеката или датчика не е от пълно до празно, а е около 0.3-0.7 л. в зависимост от мотора. т.е. при ниво мин. колата може да се кара (малко) докато се купи и долее масло. Обикновено за тези (малки) двигатели е около 300 ml. Казно по друг начин, както описа и @ЦецоNOL, най-вероятно:
1. са му сложили 4 л.
2. не са доизточили около 0.1 л. и сега е 'по средата', което е да речем с около 0.15-0.2 л. по-малко от заводските 4.3 л. и е около 4%.
Да, би било добре да му сложат реално с около 0.1-0.15 л. повече, но-о-о - факт.
Ако двигателят не харчи масло - няма драма. Ще изкара до следващата смяна.
Що се отнася до качествата на маслата:
Това е и истинската причина да напиша всичко това:
Попаднах на едно видео, което се надявам че е от полза и за други четящи темата, което не е 100% това, което се случва в двигателя, но е доста показателно за качествата на различните масла:
Всъщност има и други с ТТ данни за маслата, като това:
и доста още от същият автор, за други масла.
И според всичко това - не е добра идея, като цяло, да се надържаме единствено на задължителните препоръки на производителя. Да, тези масла може и да изкарат 30к или 2г., но при какви условия на експлоатация? ... и на каква цена? - това е друга обширна тема.
При моята експлоатация от 12-13к. на година и средна скорост от 50 км/ч това прави около 250 моточаса, което си е ... ... ... време за смяна
За съжаление вече смених маслото (на около 12к), но за следващата смяна се замислям аз да си избера маслото и то определено да е "100% PAO ESTER SYNTHETIC" - нещо, като Motul 300V Power ESTER 0W-20 или сродно - ще видим...
Edit: btw RAVENOL VSE SAE 0W-20 също има близки характеристики.
Що се отнся до доверието - в повечето от случаите давам кредит на доверие и в повечето случаи съм разочарован. Да, но има и приятни моменти, когато вичко е ОК. Що се касае до ЕТ - и аз платик за 5.7 л. масло, като нямам никаква идея до колко 'напълно' са източили старото масло и дали всъщност не са наляли само 5.5 л. Взех си колата, нивото беше на максимум (при загрял двигател), изглежда светло/чисто (проверено след няколко дена), за останалото, като филтри, не съм проверявал, не се и съмнявам, защото, както писа (по-в началото, преди всичко да се заводни и излезе ивън контрол)
Баси колко дълго стана.
Хайде със здраве и късмет на всички, че @Цецо, както разбирам ще има доста нужда от късмет, докато се оправи с обърканите поръчки.