Смяна на масло в ЕТ

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
VesCo

Škoda Фен

Гараж: Skoda KAROQ, 2.0 TSI, DSG, 4x4, Sport Line Plus

Смяна на масло в ЕТ

Мнение от VesCo »

Малииий, как се е разводнила темата-а-а...

Та, както се казва на 'чист' български - back to basic - да се опитам да върна малко газта и да коментирам маслата и фактурите.

Ако тези снимки приложени към постовете по-рано:
viewtopic.php?t=7543&start=30
са истински - то нещата изглеждат страшно!

Аз лично смених масло преди около месец и половина (по спомен) и ми струваше, като материали и труд около 460 лв. (за масло, м. филтър, в. филтър. филтър купе). Това, което беше показано и на няколко от фактурите в тази тема:
viewtopic.php?t=7539
Разликата е само с спирачната течност.
Излиза, че просто са сменили "лв." с "евро", а цифрите са си (почти) същите.

Относно писанията и притесненията на колегата с 30% по-малко масло - да го успокоя, че математиката му не е съвсем точна.
Защото: разликата между мин. и макс. на щеката или датчика не е от пълно до празно, а е около 0.3-0.7 л. в зависимост от мотора. т.е. при ниво мин. колата може да се кара (малко) докато се купи и долее масло. Обикновено за тези (малки) двигатели е около 300 ml. Казно по друг начин, както описа и @ЦецоNOL, най-вероятно:
1. са му сложили 4 л.
2. не са доизточили около 0.1 л. и сега е 'по средата', което е да речем с около 0.15-0.2 л. по-малко от заводските 4.3 л. и е около 4%.
Да, би било добре да му сложат реално с около 0.1-0.15 л. повече, но-о-о - факт.
Ако двигателят не харчи масло - няма драма. Ще изкара до следващата смяна.

Що се отнася до качествата на маслата:
Това е и истинската причина да напиша всичко това:
Попаднах на едно видео, което се надявам че е от полза и за други четящи темата, което не е 100% това, което се случва в двигателя, но е доста показателно за качествата на различните масла:

Всъщност има и други с ТТ данни за маслата, като това:

и доста още от същият автор, за други масла.

И според всичко това - не е добра идея, като цяло, да се надържаме единствено на задължителните препоръки на производителя. Да, тези масла може и да изкарат 30к или 2г., но при какви условия на експлоатация? ... и на каква цена? - това е друга обширна тема.

При моята експлоатация от 12-13к. на година и средна скорост от 50 км/ч това прави около 250 моточаса, което си е ... ... ... време за смяна ;)
За съжаление вече смених маслото (на около 12к), но за следващата смяна се замислям аз да си избера маслото и то определено да е "100% PAO ESTER SYNTHETIC" - нещо, като Motul 300V Power ESTER 0W-20 или сродно - ще видим...
Edit: btw RAVENOL VSE SAE 0W-20 също има близки характеристики.

Що се отнся до доверието - в повечето от случаите давам кредит на доверие и в повечето случаи съм разочарован. Да, но има и приятни моменти, когато вичко е ОК. Що се касае до ЕТ - и аз платик за 5.7 л. масло, като нямам никаква идея до колко 'напълно' са източили старото масло и дали всъщност не са наляли само 5.5 л. Взех си колата, нивото беше на максимум (при загрял двигател), изглежда светло/чисто (проверено след няколко дена), за останалото, като филтри, не съм проверявал, не се и съмнявам, защото, както писа (по-в началото, преди всичко да се заводни и излезе ивън контрол) ;) @bega4kata, това са неща, които много лесно могат да се проверят и не си правят труда да шмекеруват толкова на дребно. По-скоро биха те убедили да ти сменят (и продадат) нещо скъпо, от което нямаш нужда, но и (почти) няма как да си сигурен, че е така, ако не си много наясно с автомобилите, както беше описано за Аудито с акумулатора някъде по-назад.

Баси колко дълго стана.

Хайде със здраве и късмет на всички, че @Цецо, както разбирам ще има доста нужда от късмет, докато се оправи с обърканите поръчки. :)
Последно промяна от VesCo на 17.01.2026, 21:06:17, променено общо 2 пъти.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Смяна на масло в ЕТ

Мнение от bega4kata »

Audirulzz, ко ти разбира главата [smilie=sarcastic.gif]
Те сигурно са гледали в тубата, как на работещ мотор развиват пробката и маслото не изтича от картерната вентилация и вече ги разбират много нещата.
Той никога не е сменял сам масло, но ги разбира. Българина нали знаеш че разбира :)
И е много ЯДОСАН ако го прецакат с 200грама масло.
Как може [smilie=ireful1.gif] такова безобразие.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
VesCo

Škoda Фен

Гараж: Skoda KAROQ, 2.0 TSI, DSG, 4x4, Sport Line Plus

Смяна на масло в ЕТ

Мнение от VesCo »

И в продължение на темата с маслата:
При ниво макс. след смяната, измерено при загрят двигател, а това е състоянието (цвят) 2600 км след смяната и нивото (по средата) при студен двигател (при -7 оС):

Изображение
Аватар
димон

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL TDI
Обратна връзка:

Смяна на масло в ЕТ

Мнение от димон »

Нормално, на студен двигател това масло 0W20 се свива доста. При мен също е така. На топъл на макс, на студен на около 60 процента.
При старата кола 5W40 нещата бяха наобратно- на топъл ниско, на сутринта на макс...
Аватар
GSH

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia IV (MY23) - 1.5 TSI, 6M, Business

Смяна на масло в ЕТ

Мнение от GSH »

Малко да внеса яснота за цените за обслужване. Офертата е от днес за 1.5 тси октавия, маслото е кастрол. Цените не са се променили много от миналата година.

Изображение
bicubic

Шкода Новак

Гараж: Skoda Scala 2025 1.5 TSI evo2 6MT

Смяна на масло в ЕТ

Мнение от bicubic »

От предлаганите в ЕТ масла 0W20 кое е за предпочитане - Кастрол или Шел...
Аватар
GSH

Шкода Новак

Смяна на масло в ЕТ

Мнение от GSH »

На мен за 34к км ми предстои 4та смяна, само кастрол съм сипвал до сега и не съм имал проблеми. Единственото което мога да отбележа като минус е, че в жегите по магистрала съм го виждал да стига 110 - 111 градуса , което не е нещо фрапантно съдейки по това какво казват и другите колеги с оригинални масла.
YSDIMOV

Шкода Новак

Смяна на масло в ЕТ

Мнение от YSDIMOV »

GSH написа: 20.01.2026, 09:31:52 Малко да внеса яснота за цените за обслужване. Офертата е от днес за 1.5 тси октавия, маслото е кастрол. Цените не са се променили много от миналата година.

Изображение
Колко е нивото на щека и по показания на електронния датчик?
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Смяна на масло в ЕТ

Мнение от Taratajki »

Вчера ходих в Еуратек и.... не мога да повярвам, сменили са ми всичко, което поисках [smilie=sarcastic.gif]
И маслото е до средата на щеката, а шишенцето в багажника....чудна работа, деба [smilie=sarcastic.gif]

Изображение
Аватар
димон

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL TDI
Обратна връзка:

Смяна на масло в ЕТ

Мнение от димон »

Г-н,(г-жо) Taratajki,
Нищо се не вижда от документа, няма фокус
под документа обаче се вижда нещо като женски части .
Или оправете Фокуса или снимайте зад Документа !
[smilie=kiss3.gif]

п.п. датата на събитието е вчерашна...демек вчера сте изпитали Удовлетворението.....
Аватар
ba7ka7a

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL Combi 2.0TSI 4x4

Смяна на масло в ЕТ

Мнение от ba7ka7a »

Long story short 6 кила масло са 167 евро без ДДС
Иначе пък отстъпка са направили
[smilie=sarcastic.gif]
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Смяна на масло в ЕТ

Мнение от krachunov »

ba7ka7a написа: 21.01.2026, 21:22:21 Long story short 6 кила масло са 167 евро без ДДС
За туй им носиш същото за 60 не за 160
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Смяна на масло в ЕТ

Мнение от digitalundgrd »

И в молЪ кат седнеш да пиЙш каЙве-еКспресО за 5 ойро, а знаеш че същото у дОма може да си го пийнеш за 1 при все, че ползваш дори по-качествена суровина от тяхната (спешълти кофи) [smilie=sarcastic.gif] Но като гледам не е като да седят празни кафенетата [smilie=pardon.gif]
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Смяна на масло в ЕТ

Мнение от Taratajki »

димон написа: 21.01.2026, 19:50:47 Нищо се не вижда от документа, няма фокус
Единственото, което не е на фокус са обувките ми в долния край на снимката [smilie=sarcastic.gif]
Ако не можете да прочетете какво пише на фактурата след като кликнете на снимката, то мога да препоръчам страхотен очен лекар, който даже е член на форума [smilie=pardon.gif]
Аватар
GSH

Шкода Новак

Смяна на масло в ЕТ

Мнение от GSH »

YSDIMOV написа: 21.01.2026, 16:20:14 Колко е нивото на щека и по показания на електронния датчик?
Нямам датчик аз, само щека. Винаги са ми я издавали с масло много малко преди макса, предполагам отговаря на една чертичка на датчика.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”