Нова Фабия - как да подобрим някои недостатъци...

Всичко за Шкода Фабия, произведена от 2021г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
kup0nq

Шкода Новак

Мнение от kup0nq »

Здравейте, от скоро сме собственици на втора Шкода в семейството, ниво Монте Карло Плюс. Първите впечатления са супер позитивни като за целите, за които сме взели фабията, а именно - малка градска кола за през седмицата. Ще изброя няколко малки, но доста дразнещи недостатъка които срещнахме. Ако някой е намерил решение/подобрение, бих се радвал да сподели!
1. Липсва кора/пластмаса на мястото за отмора на левия крак. Оставили са го на стандартен мокет, който става леш в това кално, дъждовно време. Оригиналните гумени стелки не предпазват тази част. Някой купувал ли е стелки или друг вид подложка за тази част и от къде?
2. Чуват се смущения в радиото. Колата няма навигация и предполагам антената е по-нисък клас. Сравнено с Кодиак - радио станциите определено не вадят добър звук. Някой друг има ли подобен проблем? Тук решението поне е лесно с онлайн радио...
3. Липса на закопчаване на стрелките - продават се лепенки тип велкро в интернет - някой ползвал ли е подобни и дали вършат работа без да прецакат материята? (пример - I just found this on AliExpress:
BGN2.05 | Car Carpet Tape Universal Floor Mat Clip Fixing Bracket Grip Self-Adhesive Fastener Sticker Car Floor Mat Fixing Patches
https://a.aliexpress.com/_ExI20da)
4. За четвъртия проблем вече са ме изпреварили в друга тема (относно шума от релето на първа степен на чистачките) така че го оставям за там.

Има и други дреболии, които по-скоро се дължат от това, че все пак колата е Фабия, а не Октавия или по-висок клас, като например Kessy отключването на вратите работи само на предните врати.... Задните нямат тази функция, което е малко странно. Няма осветление в жапката, подлакътникът е супер къс и не се регулира в нито една посока и т.н., но като цяло е супер красива и забавна кола за каране :)
Аватар
ba7ka7a

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL Combi 2.0TSI 4x4

Мнение от ba7ka7a »

По 1-ва и 3-та точка китайските сайтове със сигурност ще имат решение. По 2-ра аз слушам само онлайн радио и спотифай. Обмислям и някакво приложение за офлайн музика подредена в папки. Колкото до Kessy аз нямам нито в задните, нито в предните врати. Но за сметка на това е голям кеф да й давам газ...

[smilie=sarcastic.gif]
kup0nq

Шкода Новак

Мнение от kup0nq »

Сега осъзнавам, че няма място при резервната гума за комплекта с пожарогасителя. Къде сте си сложили вашите, за да не се лашкат в багажника?
Манев

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M

Мнение от Манев »

Пожарагасителя трябва да ви е подръка, а не забутан някъде.
kup0nq

Шкода Новак

Мнение от kup0nq »

Просто не намирам предвидено място или аксесоар за закрепвяне. На кодиака седи в багажника в чантата на Шкода с аптечката, жилетка и триъгълника, има си отделение до резервната гума.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

За всеки двулитров, който съм взимал има стойка към него. Вярно, на бусовете ми е все едно къде ще пробия, но пък на Октавията просто лежи в багажника закрепен с един от аксесоарите, които са с велкро и залепват за мокета. На старата Октавия си ползвах стойката и я бях монтирал на страничната кора в багажника.
Последно промяна от zloQQ на 17.01.2026, 17:13:59, променено общо 1 път.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

kup0nq написа: 17.01.2026, 11:34:15 няма място при резервната гума за комплекта с пожарогасителя
И на двете ми Октавии държа пожарогасителя в страничния джоб в багажника, там където е мястото за аптечка. На О4 съм го закрепил с ремъка, който е за аптечката. Имам и втори пожарогасител, пак в багажника - в чанта за принадлежности, от тези, които се залепят за мокета на багажника.

Иначе по принцип на всички шкоди пожарогасителят може да се монтира отдолу на пасажерската седалка. Това е опция, която можеше да се поръчва. Включва метална планка отдолу на седалката + холдер с ремъци. Планката е специфична за различните модели шкоди и се завинтва отдолу на седалката. За планката се завинтва холдера с ремъците (той е стандартен). Холдерът с ремъците 1Z0860231A е лесен - продава се в много сайтове и е евтин (10 EUR). Металната планка е по-трудна, защото е различна за различните модели на шкода и струва скъпо: ~40 EUR.

Виж в Ръководството на потребителя на Fabia 4:
Места за съхранение и вътрешно оборудване
-> Аварийно оборудване
-> Преглед

Изображение

Ето и една картинка от ръководството на Octavia 4, там е по-ясно разположението на пожарогасителя:

Изображение
kup0nq

Шкода Новак

Мнение от kup0nq »

Много благодаря за изчерпателния отговор. Ще потърся такъв холдер с ремъци 🍻
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

kup0nq написа: 18.01.2026, 00:17:41 Ще потърся такъв холдер с ремъци
Питай в ЕТ за фабрична (ОЕМ) планка. С фабричната планка холдерът се монтира ПОД седалката.
Има афтърмаркет планки, които се монтират не под седалката, а на релсите на седалката и не се движат напред-назад заедно със седалката. При тях пожарогасителят стои много грозно отпред в краката пред седалката, ето така:

Изображение
ilhan

Шкода Новак

Мнение от ilhan »

Чантата (пожарогасител, аптечка, триъгълник), която си купих от Евратек е с велкро отстрани и "залепва" на която страна на багажника искам. Супер удобна и няма какво да се иска повече.
Дори вътре сложих и чантичка с инструменти, клещи, отвертка, гаечни да ми се намират.
mazut

Škoda Фен

Мнение от mazut »

Честно казано това гасителче е ташак. Лумне ли огъня се евакуирайте и гледайте да не пострада някой, така че според мен все тая къде го държите. По-важно е адекватно и без паника да действате дори с голи ръце отколкото неадекватни с дезодорант в ръка.
В контекста на казаното за мен е без особено значение къде се държи. Моя е при патерицата.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

ilhan написа: 18.01.2026, 13:28:13Евратек
Евротек
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Scub40

Škoda Фен²

Гараж: Шкода Кодиак 2.0TSI LPG 190к.с 4х4 ДСГ7
Шкода Октавия Комби 3 фейслифт 1,6тди ръчка 2020

Мнение от Scub40 »

Или Еуратек ;)
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

не се научиха как е, за това се бъзикам аз [smilie=sarcastic.gif]
Моя пожарогасител е в багажника.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
ilhan

Шкода Новак

Мнение от ilhan »

Знаем
Но ме кефи Евратек.
Публикувай отговор

Обратно към “Fabia IV”