А ако приемем,че в Чехия са наляли 5л масло с идеята,че до първа смяна двигателя “ще се доразработва” и ще изгори 1л,а при смяната са наляли 4.3 и показва правилно на дисплея,ще пуснем ли официално писмено извинение до ЕТ?
Смяна на масло в ЕТ
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
Audirulzz
- Гараж: Skoda Octavia 3 estate 1.8tsi 4x4 stage 4 - depresses Georgi Milev
- Обратна връзка:
Смяна на масло в ЕТ
- zloQQ
- Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA - Обратна връзка:
Смяна на масло в ЕТ
YSDIMOV, а преди смяната, само показанията на таблото ли си следил? Ако не си гледал щеката, напълно възможно е да са напълнили колата с повече масло. Не една кола е идвала с показания "МАХ" на щеката...
-
kolyo b8
- Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол
Смяна на масло в ЕТ
@zloQQ Един човек да се сети, че цялото това мерене на ниво е абсолютно безсмислено, защото няма база са сравнение Преди/След. Щеката е мерена само след смяна . За преди няма данни. От едно мерене се изкараха генерални изводи за ЕТ. Но поне маслото на щеката изглежда свежо. А може да се"влезне" и в друг филм: Че не са сменили и филтрите и са си оставили старите - щото и такива легенди има из интернет.
-
Audirulzz
- Обратна връзка:
Смяна на масло в ЕТ
Най ми е любимо,легендоразказвачите като отидат в ЕТ и се направят на модерни,изгледат клиповете от камерите (които между другото са на всеки крик)
И си тръгнат като насрани
-
YSDIMOV
Смяна на масло в ЕТ
Изпратих писмено запитване до ЕТ, искайки отговори на точно тези въпроси. Смятам, че това беше правилният начин да потърся информация от сервиза. Без да навлизам в подробности, за тях въпросът се счита за приключен, щом нивото е между минимума и максимума. Поради тази причина отправих запитване и до Чехия, търсейки отговорите, които не получих тук. Оттам имам писмено потвърждение, че автомобилите от въпросната модификация се издават с точно 4.3 л масло.
В крайна сметка ЕТ разполагат с автомобили на склад, тестови и продават поне по един на ден – имат възможност да направят необходимите проверки, стига да имат желание. Убеден съм, че ако бяха изрядни в извършената манипулация и проблемът се дължеше на датчика или специфичния начин на отчитане, щяха да излязат с официално техническо становище.
-
TgMiT
Смяна на масло в ЕТ
При условие, че има щека поставена на двигателя за ниво се прави ПРАВИЛНОТО измерване само и единствено на студен двигател. Това не е автоматична скоростна кутия да има необходимост да се следи температурния диапазон и да доливаш/проверяваш за да е както трябва. Това важи както за леки автомобили така и за бусове, камиони, трактори и мотокултиватори.
Хайде със здраве.
Хайде със здраве.
- skodko
- Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
- Обратна връзка:
Смяна на масло в ЕТ
Само дето всички производители казват да се мери нивото в работна температура.. ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
-
Audirulzz
- Обратна връзка:
Смяна на масло в ЕТ
Питам те и теб.
Коя работа температура?Тази на табло?Или РЕАЛНА работна температура?Ако търсим реална работна температура,простия юзър (като всички нас) как точно ще я види?И кво точно,ще премериш на маслото,като то е навсякъде ма не и където трябва![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Коя работа температура?Тази на табло?Или РЕАЛНА работна температура?Ако търсим реална работна температура,простия юзър (като всички нас) как точно ще я види?И кво точно,ще премериш на маслото,като то е навсякъде ма не и където трябва
- skodko
- Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
- Обратна връзка:
Смяна на масло в ЕТ
Не ми задавай глупави въпроси, знаеш че имам предвид температура на масло, нея винаги я показва реално
.
Виж в чеклистите на ЕТ на колко градуса дават да се мери нивото при смяна. На Мерцедес, не мине ли 80 градуса, не показва ниво на масло в сервизното меню, за да му направиш нивото. Мисля, че е достатъчно показателно.
Виж в чеклистите на ЕТ на колко градуса дават да се мери нивото при смяна. На Мерцедес, не мине ли 80 градуса, не показва ниво на масло в сервизното меню, за да му направиш нивото. Мисля, че е достатъчно показателно.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
- krachunov
- Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4
Смяна на масло в ЕТ
Ако това е на студен двигател, на мен ми изглежда напълно ОК.
Глупости?YSDIMOV написа: 11.01.2026, 13:17:43 не се сменя оригинално масло освен ако не е дошъл сервизния период.
Когаа е дошъл сервизния период, на 30?
Вероятно са сипали букавлно на минимумаtsb написа: 11.01.2026, 13:36:28 1 седмица след смяната на масло в ЕТ му светва лампата да долее масло
Малко метафорично. Съвършенството е постигнато, не когато няма какво да сложиш, а когато няма какво да махнеш.YSDIMOV написа: 11.01.2026, 13:49:54 Значи инженерите да си хвърлят дипломите, целия труд и да се върнем към щеката, която е и по-евтин и точен измервателен уред. Извинявам се ако съм саркастичен.
За нещо толкова просто като ниво на някаква течност, няма по просто от визуална проверка. (Антифриза чертичките), маслото щеката.
Датчика е чудесен и улеснява потребителя да не се мърля и мръзне зимата, но шанса да има грешка при него е просто по - голям. Не е инженерите да хвърлят каквото и да е.
и аз това залагам.zloQQ написа: 11.01.2026, 21:39:43 YSDIMOV, а преди смяната, само показанията на таблото ли си следил? Ако не си гледал щеката, напълно възможно е да са напълнили колата с повече масло. Не една кола е идвала с показания "МАХ" на щеката...
аз понеже съм параноя, си проверявам...без горивния че там нали трябва да се обезвъдушава и али бали. Но си отварям купе и въздушен и са НОВИ... за конспираторите да са спокойни. Както и вдигам щеката да видя цвета на маслото още когато взема ключа пред сервиза.kolyo b8 написа: 11.01.2026, 22:11:05 Че не са сменили и филтрите и са си оставили старите - щото и такива легенди има из интернет.
Към колегата с драмата с датчиците.
Предната кола корола, чат пат се сбъркваше сензора за гориво. Наливам от празен, до пълен и стрелката си седи долу. НИ мърда, НИ шава.
Следващо запалване или някакво Х време и се осаферва...
та колега - ДАТЧИЦИ. Техника е. Може да се калибрира нещо. Може да е била забила. Може и сега да е забила.
Сам каза - не знаеш как работи. Щеката показва перфектно ниво, ама ти си захапал датчика та датчика.
Тоя датчик е вързан към компютър с някакъв софтуер. Може ъпдейт да му е минал и да е почнало да чете по различен начин данните.
Това дето ти мери АДблу, колко имаш се променя според как къде караш. Защо мислиш, че не е възможно да се случват подобни неща и с тоя "проблемен" сензор?
- jorkom
- Гараж: Kamiq 2021 Edition 1.5TSi
Citigo 2019 1.0 MPI GreenTech
Смяна на масло в ЕТ
Здравейте всички. Аз смених маслото в Еуратек (Пловдив) на 13000км за първи път (беше на 1,5г.) - смениха само масло и маслен филтър (без пробка - т.е. дръпнали са го с вакуум). В багажника намерих тубичка от 1л. 0W20 над половината. Изписано 4,3л.
Второ обслужване на почти 3,5г на 28000км - тук вече ми таксуваха всички филтри, масло, пробка картер, спирачна течност.
Колата я бях измил - карам я при тях със запазен час и пак я прибрах в гаража (караме я само извън градско - за градска имаме Ситиго, отделно служебен транспорт . . .). Първия почивен ден я вдигам на крик да й сложа зимните гуми в гаража и веднага ми направи впечатление, че кората под двигателя въобще не е сваляна (колата беше измита, обслужена и прибрана) - личи си по копчетата и видиите за закрепване, че никога не са сваляни. Винаги остават следи (отпечатъци дори от ръкавици) ако кората е пипана, защото прахът от горната й страна си стоеше. Лесно се вижда като се свали джантата - разстоянието от картерната пробка до кората е около 10 см., но няма как да сменят пробката през отвора за джантата (имам секретни болтове, а ключът за тях не им го показах). Е и мен ме хвана параноята - отворих въздушния (беше нов), отворих и този за купето (също сменен).
До тук добре, ама като сменят масло не ми харесва ако не го източат през пробката (всички боклуци си остават в картера - няма начин с вакуум да ги извадят през отвора за щеката
.
Сменили ми спирачната течност - е да, ама само в казанчето (пак с вакуум вероятно). Пробките за обезвъздушаване не са пипани.
Сега май месец ми приключва гаранцията и веднага си сменям маслото (сам, през картерната пробка естествено). Остава само да намеря как да си нулирам броячите за сервизното обслужване.
Второ обслужване на почти 3,5г на 28000км - тук вече ми таксуваха всички филтри, масло, пробка картер, спирачна течност.
Колата я бях измил - карам я при тях със запазен час и пак я прибрах в гаража (караме я само извън градско - за градска имаме Ситиго, отделно служебен транспорт . . .). Първия почивен ден я вдигам на крик да й сложа зимните гуми в гаража и веднага ми направи впечатление, че кората под двигателя въобще не е сваляна (колата беше измита, обслужена и прибрана) - личи си по копчетата и видиите за закрепване, че никога не са сваляни. Винаги остават следи (отпечатъци дори от ръкавици) ако кората е пипана, защото прахът от горната й страна си стоеше. Лесно се вижда като се свали джантата - разстоянието от картерната пробка до кората е около 10 см., но няма как да сменят пробката през отвора за джантата (имам секретни болтове, а ключът за тях не им го показах). Е и мен ме хвана параноята - отворих въздушния (беше нов), отворих и този за купето (също сменен).
До тук добре, ама като сменят масло не ми харесва ако не го източат през пробката (всички боклуци си остават в картера - няма начин с вакуум да ги извадят през отвора за щеката
.Сменили ми спирачната течност - е да, ама само в казанчето (пак с вакуум вероятно). Пробките за обезвъздушаване не са пипани.
Сега май месец ми приключва гаранцията и веднага си сменям маслото (сам, през картерната пробка естествено). Остава само да намеря как да си нулирам броячите за сервизното обслужване.
- krachunov
- Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4
Смяна на масло в ЕТ
През менютата отиваш на ПРЕГЛЕД>Рейнжда>задържаш 5 секунди
- ЦецоNOL
- Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА - Обратна връзка:
Смяна на масло в ЕТ
По-скоро сртарата пробка е била ОК.jorkom написа: 12.01.2026, 16:55:14 смениха само масло и маслен филтър (без пробка - т.е. дръпнали са го с вакуум)
Не съм виждал и не знам в ЕТ да разоилагат с вакуум машини.
Има писано много в темата за маслата.Понякога с вакуум излиза повече масло и - ДА може да издърпа всичко.Останалото ти е филтрирано от филтъра, а по-груби неща, които се отлагат с времето поради дълги интервали кофти масло - отиват в цедката на маслената помпа.jorkom написа: 12.01.2026, 16:55:14 До тук добре, ама като сменят масло не ми харесва ако не го източат през пробката (всички боклуци си остават в картера - няма начин с вакуум да ги извадят през отвора за щеката
Карайте ги тия коли бе дейба мама му значи.Какво се втилявате толкова?
Гаранционна = бой колкото може, регулярни обслужвания и ГАЗ.
Нали за това е тая гаранция.

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
- ЦецоNOL
- Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА - Обратна връзка:
Смяна на масло в ЕТ
Направо отивай да ти покажат вакуум машината.
Ако всичко е така, както описваш - кори и прочее на тия 13 000км, може изобщо да не са ти сменили маслото и са ти метнали една туба за парлама в багажника

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
- димон
- Гараж: Octavia 4 FL TDI
- Обратна връзка:
Смяна на масло в ЕТ
Ми кък да нямат вакуум машини !
Всеки квартален сервиз,
разполага с таквиз... !
![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Всеки квартален сервиз,
разполага с таквиз... !