Положението с

DSG

DIFFERENTIAL

TRANSFERBOX

ZF
Започвам отзад напред
ZF - абсолютно безсмислено е са се използват ОЕМ флуиди . Всички автомобилни производители използват едно и също масло на ZF, сътветно в афтърмаркет китовете е същото .
ОЕМ достига 140лв литъра , докато цял сет на ZF с филтър/картер/болтове и прочее е около 400-700лв според колата.
Относно ТОРСЕН диференциала - ОЕМ масло 350лв литъра , а хуйнята събира 0.5л и клиентите ми се комбинират.
RAVENOL имат брутална алтернатива за 80лв литъра.Има описание какво съдържа, какво покрива и така нататък.
Пак казвам , че при ОЕМ маслата информация за най-важните параметри просто няма.
Всичко идва от облъчването , че в маслата трябва да има добавката STURACO 7098.
Да , обаче при първоначалното пълнене в завода , защото тя полепва по металните части и дотам.
При последваща смяна може да се използват алтернативи.
ДИФЕРЕНЦИАЛИ - отново мога да говоря за Равенол с тестове на писти и така нататък.
Стигаме до DSG - основното предимство беше, че интервалите за смяна на него масло бяха малки - 50-60к км , сменяш и филтъра и реално няма как да знаеш дали маслото е ОК или не е ОК.
Сега с тия нови интервали от по 120 000км тепърва ще видим.
С Равенол обслужвам страшно много ДСГ, всички форумни бегачки , които знам са слагали и слагат Равенол.
Скорости , дифове , раздатки, халдекси.
Драми няма.
Реално никой не е застрахован от нищо.
Има теми и тук след смяна на масла на ДСГ с ОЕМ и последващи проблеми .
Така , че каквото има да се строши и трябва да се строши - Еми ще се строши.
Скоро получих за повреден път безплатно онлайн обучение от Трансексперт.
Много по-важно е хардуера на кутията какъв е , как е изработен и сглобен .
С каквото и масло да караш , не е ли конструктивно и материално Ок - ще се строши .
Има коли с диференциали събиращи 1л
Има и такива с по 6-7л
Има коли със скорости на 800 000км, които никога не са отваряни.
Аз лично сега имам дилема какво да правя , защото по изрично предписание от Порше - маслото на PDK на моя поройник се сменя на 12г или 200 000км и се чудя какво да правя , но най-късно на 60 000км ще го изхвърля.
Има масла за ГТР по 800лв литъра и се сменя на всеки 4800км на диференциал.
И така нататък.
Просто казано - маслото трябва да има производител.
Без изнесено по света производство и дата шийт с параметрите.
Автомобилните производители - НЕ произвеждат масла.
БАРДАЛ - НЕ произвежда масла
КАСТРОЛ - НЕ произвежда масла , имат компания майка , която забърква.
И така нататък