Избор видеорегистратор

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
zalmaneca

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL 2.0 TSI 265hp '25
ex Superb 3 FL L&K 2.0 TDI 190hp '20
ex Opel Astra GTC 1.9 150hp+ '08
ex Peugeot 206 1.4 75hp '00
ex Renault 11 1.7 90hp '87

Избор видеорегистратор

Мнение от zalmaneca »

70mai dash cam 4k omni

И се върти на където ѝ кажеш . :)
mykacu

Škoda Фен

Гараж: 2016 Octavia 3 Combi DSG 2.0 150 (CRMB)

Избор видеорегистратор

Мнение от mykacu »

psvpredator79 написа: 30.09.2025, 09:23:55 Не знам дали е важно, но ще го ползвам най-вече, когато двигателят не работи
Истината е, че акумулаторите не са за такова натоварване - те дават силен ток за палене, а не да ги цедиш с часове. Ако видеорегистраторът смъква 20–30% от заряда за една нощ и напрежението падне под 12.4 V, на сутринта батерията вече е доста изморена. AGM/EFB(AFB) понасят малко по-добре, но пак скъсяваш живота – вместо да изкара 5-9 години, ще замине за 1-3. Cutoff-ът на 12.4 V е полезен, но не е ти решава проблема. Ако го правиш от време на време – няма драма, ама за всеки ден по-добре мисли за външна батерия.
Аватар
lyubohar

Škoda Фен

Гараж: Skoda Kodiaq Mk2 iV

Избор видеорегистратор

Мнение от lyubohar »

Здравейте. Попрегледах темата, но не можах да си отговоря на всички въпроси и затова ще ги задам тук, извинявам се ако нещо е дискутирано по-назад:

1. искам да снима постоянно (автоматично след запалване и да се гаси при изгасен двигател) и като се запълни паметта, да изтрива най-старите видеа. не искам да се занимавам с нищо след като я сложа - да я пускам и спирам ръчно, да освобождавам място на картата и т.н.
2. искам да използвам единствено USB буксата зад огледалото, не искам кабели да минават през колата и да ползвам запалки и т.н. - има ли въобще такъв вариант?
3. предното ми стъкло няма подгрев, но е с вътрешно фолио, това дали ще е проблем откъм закрепяне?

Колата е Kodiak 2 plug-in hybrid, интересува ме само преден видеорегистратор.
Благодаря
Последно промяна от lyubohar на 24.10.2025, 16:14:07, променено общо 1 път.
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Избор видеорегистратор

Мнение от baijoro »

Точка първа се изпълнява и от най-евтините камери.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Избор видеорегистратор

Мнение от smoke »

Моят избор е Viofo A229 Pro 2CH:
https://www.viofo.com/products/viofo-a2 ... RTWBi19wcI.
4К резолюция на предната камера, 2К на задната.
Стандартно в комплекта има и CPL филтър за предната камера, GPS приемник/стойка, кабели, електростатични стикери, 2 комплекта двойнолепящи лепенки. Всичко това - в хубава кутия, отговаряща на продукт от висок клас.

Поръчах си го като подарък за рождения ден, излезе 450 лв с ДДС (от известна българска фирма), с фактура и 2-годишна гаранция.
Hint Избягвайте оня тарикат от autocam.bg, който се изживява като вносител-монополист и продава същите устройства за 600+ лв.

Оборудвах видеорегистратора с 512GB microSD карта Apacer за скромните 82 лв с ДДС, която е достатъчна за около 20 часа постоянен запис на предната + задната камера (4K + 2K, 30 кадъра в секунда) преди да започне да презаписва.
---

Монтирах предната камера ето тук:

Изображение

Моята кола е с отопляемо предно стъкло, което е с метален филм, Той пречи на транспондерите за автомагистрали, радар-детекторите и GPS-приемниците. Затова те се монтират в горната част на "шареното" на стъклото, където в размерк колкото кредитна карта умишлено няма метален филм. Затова очаквах GPS-приемникът на видеорегистратора (който е в стойката на предната камера) да има проблем, когато е монтиран долу върху металния филм. Ако го монтирам обаче високо горе (в дупката без филм), камерата ще гледа в затъмненото "шарено" на стъклото (т.е. няма да може да снима напред).

Оказа се обаче, че GPS-приемникът на A229 Pro приема идеално дори когато е монтиран върху металния филм (както е на снимката).
Molto bene!
---

Монтирах стойката върху електростатичен стикер, който преди това залепих върху стъклото. Както виждате на снимката, той е върху "шарената" част на стъклото. Някои хора се оплакваха, че техните електростатични стикери не залепвали добре върху "шарената" част и падали, понеже "шарената" част била релефна/грапава заради боята на "шареното". Така грапаво е на старата ми О2. При О4 обаче "шареното" е направено вътре между пластовете на предното стъкло и по този начин отзад стъклото е идеално гладко чисто стъкло, върху което стикерът залепна идеално. Толкова здраво държи, че както казва майка ми в такива случаи - "със зъби да го дереш, не помръдва" : )
---

Тъй като не възнамерявам да ползвам видеорегистратора в паркинг-режим (който е убийствен за акумулатора), захраних видеорегистратора от USB-C порта на огледалото. За да бъдат нещата максимално прости и компактни, търсих и намерих максимално късо и тънко USB-C/USB-C кабелче за 2 лв от Temu:
https://www.temu.com/bg-en/type-c-to-ty ... 4j7ktf3r9v
Някои хора споделяха тук, че при техните видеорегистратори не ставало с USB-C/USB-C кабел, а трябвало преходник USB-C to USB-A, след което в него USB-A/USB-C кабел. При моя видеорегистратор няма такива проблеми и всичко заспа с това тънко USB-C/USB-C кабелче.
---

За прокарването на кабела до задната камера ползвах услугите на форумния мастер на кабелите @JORDITO.
Благодарности, Жоро!
---

Качеството на изображенията, за моите разбирания, е много добро, дори в лоши метео и светлинни условия.
Ето един кадър от вчера, когато ме подмина един известен наш форумен колега : )

Изображение

Поздрави и весела Коледа на всички!
mazut

Škoda Фен

Избор видеорегистратор

Мнение от mazut »

mykacu написа: 30.09.2025, 14:13:41
psvpredator79 написа: 30.09.2025, 09:23:55 Не знам дали е важно, но ще го ползвам най-вече, когато двигателят не работи
Истината е, че акумулаторите не са за такова натоварване - те дават силен ток за палене, а не да ги цедиш с часове. Ако видеорегистраторът смъква 20–30% от заряда за една нощ и напрежението падне под 12.4 V, на сутринта батерията вече е доста изморена. AGM/EFB(AFB) понасят малко по-добре, но пак скъсяваш живота – вместо да изкара 5-9 години, ще замине за 1-3. Cutoff-ът на 12.4 V е полезен, но не е ти решава проблема. Ако го правиш от време на време – няма драма, ама за всеки ден по-добре мисли за външна батерия.
Какво става като ги цедиш с часове? Как го виждаш на вечер да ти смъква по двайсет процента? Това гугъл ли го казва или изкуствения?
Аватар
vankissa

Škoda Ентусиаст

Гараж: > VW Golf MK4
> Skoda Superb 3 FL, L&K, 2.0TSI/272HP, Revo PP
> Renault Captur TCe 154

Избор видеорегистратор

Мнение от vankissa »

smoke написа: 25.12.2025, 23:18:15 Ето един кадър от вчера, когато ме подмина един известен наш форумен колега : )
Ммммм следващия път, Митаче, Жорката да ти монтира и форумни табели щот аз Октавията видях, ма без табели не гледам кой кара [smilie=sarcastic.gif]
Ииии до Яна нямаш работа в дясна лента, дори и да те натискат напористи БМВ-исти [smilie=kiss3.gif]
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Избор видеорегистратор

Мнение от smoke »

ABBC3_OFFTOPIC
vankissa написа: 26.12.2025, 11:02:43 Ииии до Яна нямаш работа в дясна лента, дори и да те натискат напористи БМВ-исти
Аз винаги си намирам работа в дясна лента, особено когато е свободна, а в лява си карат продължително в колона със 100 км/ч : )
Особено пък нагоре на баира над с.Елешница, където са 3 ленти и всички си карат в колона в най-лявата, а другите 2 стоят празни : )

П.П. Имай предвид, че на тази отсечка (с.Яна-с.Чурек) отскоро също мерят средна скорост.
Аз затова намалих преди Чурек, за да не изгоря със средната скорост там.
vankissa написа: 26.12.2025, 11:02:43 Ммммм следващия път, Митаче, Жорката да ти монтира и форумни табели щот аз Октавията видях, ма без табели не гледам кой кара
Да, при Жорката стоят на стелажа форумни табелки, но аз не им харесвам дизайна и затова не слагам такива.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Избор видеорегистратор

Мнение от smoke »

mazut написа: 26.12.2025, 10:26:41 Какво става като ги цедиш с часове? Как го виждаш на вечер да ти смъква по двайсет процента? Това гугъл ли го казва или изкуствения?
Всъщност го казват хора, които са правили съответни измервания.
Ето за Viofo A229 Pro, с 2 камери:
Изображение

Изображение

Пълните измервания са ето тук:
https://dashcamtalk.com/forum/threads/v ... ost-602898
---

При средна консумация от 5W, това прави 120Wh за 24 ч. = 10Ah на 12V акумулатор.
Сложи в уравнението това, че обикновените и EFB акумулаторите не трябва да се разреждат под 50% от капацитета си, а AGM под 30% от капацитета си (иначе им се скъсява живота много бързо) и се получава, че при един 72Ah акумулатор имаш на разположение всъщност само около 36Ah на разположение. Т.е. за 3-4 дена по 10Ah консумация на денонощие и си изразходил акумулатора. Ако сложиш в уравнението и факторите възраст на акумулатора и ниски температури, нещата паднаха на 1-2 дена.
---

Хората си мислят, че в паркинг-режим, ако настроят видеорегистратора да заснема с 1 кадър в секунда вместо със стандартните 30 кадъра в секунда, че ще харчи много по-малко енергия. А то изобщо не е така, тъй като камерите работят през цялото време (за да засичат движение, например) и харчат същото количество енергия. Само се пише по-малък обем данни върху SD-картата, така че да не се презапише още през първия ден. Това е единствената полза от по-малкото кадри в секунда.
Аватар
vankissa

Škoda Ентусиаст

Гараж: > VW Golf MK4
> Skoda Superb 3 FL, L&K, 2.0TSI/272HP, Revo PP
> Renault Captur TCe 154

Избор видеорегистратор

Мнение от vankissa »

smoke написа: 26.12.2025, 14:20:33 Аз винаги си намирам работа в дясна лента, особено когато е свободна, а в лява си карат продължително в колона със 100 км/ч : )
То и аз не ги бавя бавнярите, ама до Яна дясната лента е леш. Вярвам, че и сам си усетил де... като ме подмина отдясно мина през баси ямите... викам на жената - глей как си съсипва Шкоичката колегата... БМВиста беше ясен [smilie=sarcastic.gif]
Ама без табели ни стаааа - земи и сложи едни - виж как ми ходят на мене [smilie=kiss3.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”