Покупка на Yeti

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Riho199

Шкода Новак

Покупка на Yeti

Мнение от Riho199 »

Здравейте на всички Шкодисти!

Търся да закупя нов (за нас) семеен автобил. За момента съм се спрял на Yeti като модел, който мисля че отговаря на изискванията/нуждите/бюджета ни.
В ежедневието автомобила ще се кара основно в града + 10тина километра до едно от близките села. Също така 1-2 пъти в месеца ще имаме ходения до вила в планината, която е на 50км в посока, от които ще имаме около 3км горски черен път. Желанието ни е колата да е компактна заради шофирането в града, в същото време да е практична и да има 4х4 заради вече споменатия горски път който е сравнително проходим с изключение на няколко участъка на които самата почва е по-глинеста и полепва доста по гумите и след обилни дъждове или сняг се образуват коловози. В допълнение мислим да се възползваме от релсите на тавана на които да слагаме стойка за колела + колелата, както и ски. Също така бихме искали да преминем на автоматична скоростна кутия, основно заради задръстванията които все повече се засилват в Пловдив. Бюджета ни е 20к лева, като ако някой екземпляр си струва парите бихме се бръкнали още малко (не повече от 25к).

Това към което съм се ориентирал е дизеловия 2 литров мотор, с автоматична скоростна кутия.
До момента съм прегледал колата от следната обява:

https://www.mobile.bg/obiava-2174351545 ... ti-2-0-tdi - Тук по екстериор и интерион нямам забележки. Отдолу също не видях нещо притеснително. Не видях и никакви следи от капало или други течности . Това което продавача спомена е че след като я е докарал е рециклирал турбото при майстор в Пловдив. Без да съм особено нясно ми се стори че двигателя работи сравнително тихо и уравновесено (без вибрации и тракане при вдигане на оборотите). При развиване на капачката за маслото имаше доволно бял пушек. При тестдрайв-а ходовата част ми се стори добре, спирачките също, при ускорение (плавно и рязко) не видях черен дим в огледалото за задно виждане. Подгрева на седалките, макар и на 3та степен едва се усещаше. Към парктроника имаше допълнително добавени сензори и за отпред. Единствено ме е яд че не се сетих да пробвам темпомата дали работи.

Други обяви които съм набелязал са следните:
https://www.mobile.bg/obiava-2176045684 ... 6-dsg-full
https://www.mobile.bg/obiava-2176235285 ... orama-navi
https://www.cars.bg/offer/690caca72e1c746ece01dab2
https://www.cars.bg/offer/6853285940f8ec689a0cad03
https://www.cars.bg/offer/680cdbefa6c89d5a920d30f2 -тази ми малко над бюджета, но ако си струва бих я обмислил серизно като вариант

Много ще се радвам да прочета мнения на колеги с опит по отношение на Шкода а защо не и други автомобили от VAG семейстовот.
Един конкретен въпрос който си задавам е дали имам реална нужда от "Off Road" асистента, който част от моделите предлагат или е по-скоро екстра, от която без проблем мога да се лиша? Също така все още не съм наясно дали този асистент е само при спускане , при спускане и изкачване , или пък според конкретния модел може и двата варианта да са възможни?

Извинявам се че поста стана малко дълъг и благодаря предварително на всички отделили време да изкажат мнение.
Поздрави!
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Покупка на Yeti

Мнение от stanley »

Привет, за Йети знам 2 неща - да НЕ се взима 1.8 TSI (бензин) и, че багажника му е относително малък, т.е. не е баш семейна кола. Не знам с колко багаж пътувате и колко човека се возите редовно, но да се има предвид. Другото за което се внимава е че има вариант и да е само на предно (обикновенно при слабите бензинови мотори 1.2, 1.4). За другото - въпрос на вкус, трудно някой ще каже вземи сивата или вземи черната. Аз лично бих предпочел, регистриран автомобил и проверка в сервиз. Успех с покупката.
Аватар
Karykoff

Škoda Фен

Гараж: Touran 1.9 TDI, ръчка
Karoq 1.5 TSI, ръчка

Покупка на Yeti

Мнение от Karykoff »

Сигурен ли си, че изборът на дизел е подходящ за теб при така описаното ползване на колата? Звучи като една от първите интервенции по колата, които ще правиш е махането на ДПФ-а (ако вече не е). С Основно градско каране ще го затлачиш бързо, трябва много да следиш регенерациите кога се случват и да ги изпълняваш, което при кола на "150 000 км" [smilie=pleasantry.gif] втора ръка не е гаранция за нищо. Ако са реални то ще добуташ до 200 и нещо хиляди км при изпъленение на регенерациите. От няколко години съм с 1.9 TDI, правя по около 17 хил км на година 60/40 извънградско/градско. Следя си изрядно регенрациите и ги правя, но все пак тази година ДПФ-а ми се позапуши, зачестиха регенерациите и ходих да ми го къпят/чистят. Отлагам махането за надявам се още 40-50 хил км. Досадното е, че регенрациите са едно 15 минути изгубено време и обикновено се случват, когато трябва да си някъде, а не е въобще време да се занимаваш с това.

Отделно, в Пловдив нали ще въвеждат емисионни зони. Хубаво гледай каква категория би бил този дизел като основно зависи от годината на производство при нашите ГТП-та. https://news.bg/regions/zatvaryat-tsent ... omvri.html Нищо чудно да въведат до няколко години и сериозни мерки срещу дизелите, които пушат прилично (отзад багажниците им са тъмни от кюмюр), крайно време би било. Та дизел основно за града става все по-лош вариант.

Лично аз заради проблемите с ДПФ-а и емисионните зони се връщам към бензина. За Yeti не знам как са бензиновите, колегата видях, че е писал 1.8 да се избягва. Някой друг ако може да даде акъл... Има на снимка добре изглеждащи такива, но за славата на двигателите не се наемам ( https://www.mobile.bg/obiava-2175759953 ... vtomat-4h4 ). Знам, че е Шкода форум ама може да се загледаш и в други марки и типове, които носят на газ, а и без газ стават (Ford Kuga например, но там знам само за 2.5 бензин, че е читав, другите нямам идея).

За по-нова година мислил ли си? Ако държиш на дизела Октавия Скаут 2018-та ( https://www.mobile.bg/obiavi/avtomobili ... 9?extri=11 ).

Като цяло евентуалната икономия от гориво при дизела има смисъл само ако ще се кара основно извънградско на дълги разстояния. Ако не е така, то икономията в града ще струва скъпо на по-късен етап при ремонтите, произхождащи от карането на дизел основно в града. А и с тия неясноти относно забраните за движение в определени зони, става досадно.
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Покупка на Yeti

Мнение от xektop »

Тази е близо до тук:https://www.skoda-bg.com/forum/viewtopi ... 1%80%D1%82
Там ще получиш адекватна оценка за състоянието на автомобила.
Мое е мнение, че Октавията, както е споменал и колегата е по-добрия вариант във всяко едно отношение.
Riho199

Шкода Новак

Покупка на Yeti

Мнение от Riho199 »

Благодаря много за мненията и предложенията!

По въпроса с багажника съм на следното мнение - Освен мен и съпругата в колата ще возим и двете ни дъщери (на 5г и 1г към момента). От 4г за семеен автомобил използваме Мицубиши Галант комби 2005та година и логично никога не сме имали проблем с това да си съберем багажа без значение дали тръгваме на почивка или просто на разходка. Преди Галанта пък бяхме с Опел Корса C и то все още във време в което ни се налагаше постоянно да мъкнем с нас количката на детето. Общо взето сме били и в двете крайности. С оглед на това че очаква скоро вече и малката дъщеря да няма да се нуждае от количка си мисля (по-скоро се надявам) че размера на бажника на Yeti-то ще ни е достатъчен. Като бях да огледам колата от обявата по-горе не ми направи впечатление да е много малък. Още повече че жена ми е сравнително нисичка и пасажерската седалка е в по-предна позиция което позволява и задната седалка да се даде максимално напред за да може още малко място да се вземе от багажника.

За Октавиа Скаут също съм се замислял, но притененията ми идват от това че в Пловдив става все по-трудно паркирането (съответно търся колата да е колкото се може по-компактна) и също така поне от това което виждам Yeti е по-висока (макар и с малко), което е още една предпоставка да съм по-спокоен когато ми се наложи да карам по горски/черен път. Освен на споменатата вила, гледаме веднъж годишно да ходим и на палтки и доста често ми се е случвало да закачам я прагове я нещо друго отдолу дори и с по-висока кола (в някои случаи и Бус кемпер) просто заради по-дългата база и това че попадам в две дупки едновременно и "заставам на везна".
Разбира се винаги е въпрос на приоритети и си мисля че Октавиа Скаут също много би ни допаднала като автомобил. Особено когато се наложи по-дълго пътуване със сигурност комфорта ще е много по-голям. Ще прегледам и от тях какво се предлага на пазара у нас.

Що се отнася по въпроса дизел или бензин, също попаднах на мнения че бензиновите има проблеми (основно в първите години), но ще изчакам още някой по-запознат да изкаже мнение . Като цяло не съм на 100% в отбора на дизелите и подлежа на разубеждаване. Може би наистина за типа каране който ще изповядваме дизела може и да не е най-подходящия вариант. Карането което ще се прави до ходенето във вилата е 50км планински път които минаваме за 30-40 мин и средния наклон е около 5%. Тайно се надявах там като се кара на по-високи обороти да е достатъчно за позчистването на DPF-а, но може и да съм в голяма грешка.

Също много ще ми е полезно да споделите за коректни сервизи в Пловдив и София, където да се уговоря за оглед преди евентуална покупка.
Още веднъж благодаря за мненията и предложенията. Поздрави!
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Покупка на Yeti

Мнение от krachunov »

Дизел и град... по - добре недей.
Семеен не е баш. Карока уж му е наследник и на вид ми изглежда по - голям малко, но въпреки това малее.
Аватар
Karykoff

Škoda Фен

Гараж: Touran 1.9 TDI, ръчка
Karoq 1.5 TSI, ръчка

Покупка на Yeti

Мнение от Karykoff »

Riho199 написа: 03.12.2025, 11:54:18 Карането което ще се прави до ходенето във вилата е 50км планински път които минаваме за 30-40 мин и средния наклон е около 5%. Тайно се надявах там като се кара на по-високи обороти да е достатъчно за позчистването на DPF-а, но може и да съм в голяма грешка.
Със сигурност това не е достатъчно, дори е нищо. Приказките с "изкарвайте поне веднъж седмично извънградско за отпушване" са много далече от истината. Не е редно да се счита, че при седмичен градски пробег от 200 км, с едно съботно каране извън града от 50 км в посока ще ни се чисти ДПФ-а. Всъщност са два типа регенерация. Активна и пасивна. Пасивната е тази, която се случва при стабилно натоварване (магистрала, изкачване, каране на 2000–3000 rpm). Активната е проблемната, защото тя сама избира подходящите условия за стартирането и със сигурност все ще стартира в града и няма да дочаква уикенд карането. Активната регенерация като процес е различно от т.нар. "продухване". Ако бива прекъсвана и неизпълнявана докрай вероятността от скъпи ремонти е много голяма. Лекува се с махане на DPF-а и спирането на регенерациите, но тук вече нещата как ще стоят с емисиите и забраните в градовете не е ясно.

Давам пример как обикновено е при мен. Колата ми прави регенерации на всеки 300-400 км. Зависи от това колко съм карал градско, ако е повече то ще е на около 300 км. Та, неведнъж съм карал повече от 300 км по магистрала на един път и при слизането от магистралата, намаляне на скоростта, влизане в града и се активира активната регенрация. Нищо, че тя е вършила повече от 300 км пасивна регенрация с обороти близки до 3000. Това си е редовен номер дори и по двулентовите пътища. Другият редовен сценарий е да си карам по задачи из града и да ми се включи активната, когато никак не е подходящо това и ги няма условията за извършването, нито времето.

Като цяло е много досадно и потенциално тежко на джоба. [smilie=pardon.gif]
Успех в търсенето! Интересно ще е да споделиш, когато един ден вече има нова кола.

Питане към съфорумците - 1.4 TSI как е като надеждност?
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Покупка на Yeti

Мнение от bega4kata »

Не ги слушай професорите форумни.
Йети, освен 1,2 105 на предно, което няма да ти върши работа, дуго да не е дизел няма читаво.
Дизела е най адекватното задвижване за СУВ. Няма значение в град ли ще е или на магистралата.
Просто е най здравия мотор на тези Йетита на ваг.
Последно промяна от bega4kata на 03.12.2025, 17:36:31, променено общо 1 път.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
2015_O3

Шкода Новак

Покупка на Yeti

Мнение от 2015_O3 »

бензин след 2013 като производство, не регистрация, иначе вероятно ще имаш проблеми с разхода на масло, обтегачи на вериги и тн... От всички обяви само последната ми хареса, но цената, уау... Йети е Ок за градско и лек офроуд, но не е за магистрала и дълги пътувания. Харчи 1-2л спрямо Октавия, няма голям багажник, няма приятна возия, но иначе е със здрава ходова част и не е проблемна кола. Офроуд режим е само за спускане, да, по-добре е да го има, пази съединителя (на силните мотори го слагат Сток след първоначални дефекти в първите бройки, които са без и чупеха ск кутии и съединители с маховици). Йети 2.0 дизел 4х4 харчи колкото 03 1.8 тси 4х4. Като пари са близки, но октавията е по-удобна, по-пъргава и има багажник, и е следваща генерация модел. За 20+к лв Йети спрямо о3 - 2.0 4х4 или 1.8 4х4 (най-приятния от всички мотори) са по-правилния избор!
Аватар
deas

Škoda Фен

Гараж: Octavia 1.9

Покупка на Yeti

Мнение от deas »

bega4kata написа: 03.12.2025, 15:57:07 Йети, освен 1,2 105 на предно, което няма да ти върши работа, дуго да не е дизел няма.
Ако твърдиш че няма 1.4 и 1.8, то грешиш
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Покупка на Yeti

Мнение от krachunov »

bega4kata написа: 03.12.2025, 15:57:07 Дизела е най адекватното задвижване за СУВ.
То въпроса не би ли следвало да е, изобщо трябва ли ти сув за 30 метра 1 път месечно.
До колкото разбирам проблема е по - скоро дължината на колата отколкото височина, бидейки градска кола.
Аватар
yms

Škoda Фен

Гараж: Seat Freetrack 2.0 TFSI 4x4

Покупка на Yeti

Мнение от yms »

Вземи това , което си харесал и решил . Така проблемите , ако има , ще те дразнят по - малко .
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Покупка на Yeti

Мнение от bega4kata »

deas написа: 03.12.2025, 16:06:26
bega4kata написа: 03.12.2025, 15:57:07 Йети, освен 1,2 105 на предно, което няма да ти върши работа, дуго да не е дизел няма.
Ако твърдиш че няма 1.4 и 1.8, то грешиш
Хахаха. То има ама [smilie=sarcastic.gif]
Исках да кажа че няма читави. Освен 2.0 тди и 1,2 тси няма хубав мотор на Йети.
И на 1,2 трябва да му се смени веригата с новата версия (ревозия).
Мислиш ли че аз няма да зная какви мотори има [smilie=sarcastic.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
deas

Škoda Фен

Гараж: Octavia 1.9

Покупка на Yeti

Мнение от deas »

bega4kata написа: 03.12.2025, 17:34:55 Хахаха. То има ама
Може ли да поясниш 1.4 122/125/150 и те ли не стават, досега знаех само за 1.8
bega4kata написа: 03.12.2025, 17:34:55 Мислиш ли че аз няма да зная какви мотори има
Знам, че ги знаеш, но много бързаш при писане и между
"друго да не е дизел няма"
и
"друго да не е дизел няма читаво"
има разлика
Последно промяна от deas на 03.12.2025, 18:35:49, променено общо 1 път.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Покупка на Yeti

Мнение от bega4kata »

czca е125 коня и czda 150 коня ако са новите стават, ама те са много редки след 2016-17 от де ще ги намери [smilie=sarcastic.gif]
Йети има от последните с новото поколение мотори. Дизел и бензин .
Само те стават. Ама те са много редки.
KXA не
GUNTER SERVICE
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”