Адаптивен круз контрол - "проблем"

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

Значи този уикенд ми направи впечатление следното. Когато съм на темпомат, на някои пътища при наближаване на завой, на таблото пред мен изписва
75 км/ч завой, това не междуградски. И колата си намаля сама преди завоя и след него връща отново на избраната скорост. НЕ Я променя, маркерчето за зададена скорост си седи. Тоест различно е от четенето на знаци, където ти променя сетнатата скорост.
Та този уикенд, по магистралата взе да ми показва тея неща и то много неадекватни. При 120 ограничение, изписва завой 20км/ч или 50 и почва да намалява. Също така изписва и кръстовище и пак намалява... а аз съм на магистрала.
Та питанията са ми, има ли някой подобни проблеми тези дни?
От къде взима данните? Дали от андроид аутото и уейза който ползвам или от фабричната си навигация, която я нямам но мога срещу 700 да си я отключа....(което ме навежда на мисълта че я има реално просто е блокната)?
Аватар
ivand911

Škoda Фен²

Гараж: Fabia1 1,4TDI 80HP '06
Обратна връзка:

Мнение от ivand911 »

Да попитам, за тази навигация която уж я няма , пък можела да се отключи? Няколко пъти се споменава във форума тази опция. Какво е това, има ли иконка за навигация на дисплея? Значи колата е поръчана без навигация и после тя може да се отключи? И като се отключи тогава ли се появява иконка на дисплея за навигация?
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Е нали са ти взели парите за "асистенти" дето се "грижат" за теб. Пестим пари от материали, метала става пластмаса, кожата става пластмаса... ама ти даваме шаренка електроника, що си недоволен...

Тепърва ще им гледаме простотите на програмистите... [smilie=fool.gif]

Няма как да взима данни от андроида, би било колосално погазване на всякакво сейфти това. Чак такива дебили едва ли са меринджеите. От някакви бази данни в медията ги вади. Дали е скрита карта или само конкретни характерни точки ба ли го. И или някой поинтер е скочил на грешно място в базата или GPS се е насрал (което се случва редовно от как се бъхтят в Украйна).

Както казва един колега редовно ... аман от тия програмисти - ще затрият света, така да знаете! Що за дебилна екстра е това дето са ти сложили, незнам.
ivand911 написа: 10.11.2025, 09:50:49 Няколко пъти се споменава във форума тази опция. Какво е това, има ли иконка за навигация на дисплея? Значи колата е поръчана без навигация и после тя може да се отключи? И като се отключи тогава ли се появява иконка на дисплея за навигация?
Ами то какво е навигацията - екран, софтуер и GPS антена. И трите ги има всяка кола напускаща завода задължително. Дали ще ти продадат навигацията (при положение, че заводската е пълно лайно като интерфейс) е просто въпрос на достатъчно сладки приказки от дилъра. От завода всичко излиза стандартно, че е по-евтино.
Бееееее.....
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

ivand911 написа: 10.11.2025, 09:50:49 Да попитам, за тази навигация която уж я няма , пък можела да се отключи? Няколко пъти се споменава във форума тази опция. Какво е това, има ли иконка за навигация на дисплея? Значи колата е поръчана без навигация и после тя може да се отключи?
Да точно. Има бутон навигация но като го избереш казва че не е налична. А приложението отиваш в Профил > Платени услуги > Навигация от там може да си добавиш и тн.
Цецо75 написа: 10.11.2025, 09:51:18 Както казва един колега редовно ... аман от тия програмисти - ще затрият света, така да знаете! Що за дебилна екстра е това дето са ти сложили, незнам.
Това е едно от двете отметки като отидеш на екрана с асистенти. Едната е да ти ръчка според знака който вижда, ограничението на темпомата (което за чужбина е идеално, тук не). А другото явно е за това. И двете като им чета изобщо не може да разбереш за какво са.
Цецо75 написа: 10.11.2025, 09:51:18 (при положение, че заводската е пълно лайно като интерфейс)
+1
напълно, Супер гнусна е. Бих дал пари да я НЯМАМ.
Единствено "яко" е че виждаш картата между километража. Толкова. Не съм сигурен дали ако я активирам последващо а не от завода, ще е и при мен така. Но иначе никакъв смисъл няма от навигацията.... за Бг. Гледам имат опция за паркинги и бензиностанции, които си вързал някаква карта и спирайки зареждайки, директно системата си говори със системата на паркинга/бензиностанцията.
Цецо75 написа: 10.11.2025, 09:51:18 Няма как да взима данни от андроида, би било колосално погазване на всякакво сейфти това.
Не е задължително. Спокойно може да взима някакви данни през АПИто на дадена навигация, като опасности на пътя или др подобни.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

krachunov написа: 10.11.2025, 10:17:31 Не е задължително. Спокойно може да взима някакви данни през АПИто на дадена навигация, като опасности на пътя или др подобни.
Баш си е задължително. Това значи, че поведението на автомобила почва да се определя от външен доставчик на услуга! Който въобще не е лицензиран за такова нещо. Уйза е просто апликация на телефон. Как ще реагираш на алармите/данните които тя ти дава, си решаваш ти. В смисъл санкцията е в теб. Но когато колата започне да променя поведението си според тези данни, нещата отиват на съвсем друго ниво. Утре някой дебилен програмист, ще ти натисне рязко спирачката на колата или ще ти завърти волана, защото друг дебилен програмист в гугъл е объркал някой пойнтер. Кой е виновния? Раджи, дето бълва кода на база редове за долар и няма нищо общо с VAG? Има си някакви правила и стандарти в тая индустрия и все се надявам да не са деградирали до там чак нещата... Все пак говорим за VAG, не за китайско лайно или Тесла.
Бееееее.....
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

Цецо75, ъъъ да прав си. Аз мислех по - скоро нещо от сорта дето ти изкарва опасности, ама тук отворих темата точно за поведението на самия автомобил [smilie=thank_you2.gif]
rts

Škoda Фен²

Гараж: ex. Skoda Kodiaq 2.0 tsi 190 к.с. 4x4, MY2024

Мнение от rts »

Това за което питаш се нарича PACC - разширена функция на acc (предикативен ACC). Има елементарно обяснение в ръководството (по-подробно има много в нет-а):
Изображение
Данни взема основно от фабричната навигация (това че при теб е заключена, не е проблем да ги чете) и си подпомага от сензорите, радара и камерите. Както е при теб, без фабрична навигация, ти предсказва основно големи и известни кръстовища, когато си на ACC. Ако имаш отключена фабричната, задал си маршрут през нея и си на ACC ти намаля и показва пред почти всяко едно кръстовище по маршрута ти.
Ако искаш да изключиш PACC, махаш тия две отметки:
Изображение
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Цецо75 написа: 10.11.2025, 09:51:18 От някакви бази данни в медията ги вади.
Не ги ли чете камерата? Различно е предупреждение за скорост и разпознаване на пътни знаци.
Ако не си си платил за разпознаване, ще ти показва на дисплея ограниченията като знаци, но ако имаш и разпознаване на пътни знаци, ще ти ги показва и знаците с ограниченията/предполагам по адекватно/ и всички други, за забрана за изпреварване, стоп, ремонт, светофарче, магистралата и т.н. да не изброявам.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

rts написа: 10.11.2025, 11:00:54 Ако искаш да изключиш PACC, махаш тия две отметки:
Да изключих ги
rts написа: 10.11.2025, 11:00:54 Това за което питаш се нарича PACC - разширена функция на acc (предикативен ACC). Има елементарно обяснение в ръководството (по-подробно има много в нет-а):
Въпроса беше по - скоро, дали друг има подобен проблем. Виждал съм го до сега 25 хиляди съм изтъркалял, доста често е смислено. НО този уикенд започна да включва по маршрут, по който доста често бръмча и 1во ги нямаше и 2ро са неадекватни. Не мисля, че за всички взима от камерата, поне за тези които казвам че има проблем, понеже съм на магистрала и покрай мен само полета.
bega4kata написа: 10.11.2025, 11:37:44 Не ги ли чете камерата?
Камерата чете знаците и ако си пуснал опцията коригира зададената скорост. Другото коригира скоростта без да променя зададената
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

От камерата да чете знаци е ок. Ама да преценява от камерата за кръстовища и завои - не мисля, че интелекта му е стигнал чак до там. Или поне се надявам да не прави такива опити. Както се вижда от началото на темата - явно не се справя добре.
Бееееее.....
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

Не мисля че чете от камерата завои и кръстовища... Поне ако не са пуснали някои нов ъпдейт, който явно не се справя :D [smilie=search.gif]
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Цецо75 написа: 10.11.2025, 11:53:40 Ама да преценява от камерата за кръстовища и завои - не мисля, че интелекта му е стигнал чак до там. Или поне се надявам да не прави такива опити. Както се вижда от началото на темата - явно не се справя добре.
Защо мислиш така. Реално това което виждаш ти с очите си го вижда и камерата. С подходящ софтуер и нещата се получават. Както колегата писа сега му прави проблем. Това може да се дължи на някакъв проблем с GPS и неправелното позициониране на колата. Абе нещата отиват на там да сме само пасажери. Предната седмица в Милано най-новата им метро линия идва влака и като във филм няма ватман. Всичко автоматизирано. Сядаш опред и гледаш тунела.

Относно заводската навигация на колата на предния Суперб бях с по малката навигация ако не бъркам Амундсен, пробвах няколко пъти да я ползвам и се отказах то докато си набереш адрес и остаряваш, а като тръгне да работи е супер сложна за работа. На новата кола съм със Колумбос, това е коренно различна навигация, работи като Гугал мапс, незнам дали даже не се крие той отзад. Много по лесна е за позване и за навигиране. Може да се пращат и маршрути директно от телефона като позволява и междинни точки да се слагат. Доста по-адекватно предопреждава за опасности по пътя и промени в трафика. Тази година я ползвах до Анталия и обратно и се справи добре. До сега съм ползвал Гоогле карти.
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Мнение от xektop »

Архимандрит Дионисий написа: 10.11.2025, 12:25:39 Предната седмица в Милано най-новата им метро линия идва влака и като във филм няма ватман. Всичко автоматизирано
И в София е така.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Архимандрит Дионисий написа: 10.11.2025, 12:25:39 С подходящ софтуер и нещата се получават.
Това го казваш като човек пишеш софтуер вероятно? [smilie=sarcastic.gif]

Вервай ми, ще ревете от софтеур за в бъдеще, много повече от колкото се ревали от хардуер. И не само за колите.
Бееееее.....
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

ABBC3_OFFTOPIC
xektop написа: 10.11.2025, 12:29:58 И в София е така.
Не, в София не е така. В София си има ватман (седи и следи дали всичко е наред и може да се намеси при нужда) и не можеш да седнеш отпред да гледаш тунела, защото там е кабината с ватмана.
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”