Лизинг внимание и промоции
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- redalex
- Гараж: i3
Това вече са тотално излишни дискусии.
Въпросът беше, че права по договор за лизинг се прехвърлят елементарно.
Въпросът беше, че права по договор за лизинг се прехвърлят елементарно.
-
hilldegarn
Понеже гледам, че пак сте се развихрили, без да осмисляте изобщо какво продавате, идвам последно да уточня и повече няма да се занимавам.
Преотстъпвайки лизинга на 3-то лице, вие не продавате автомобил, а ПРАВО НА ПРИДОБИВАНЕ. Всяка една "услуга", която е възмездна попада в следната хипотеза: „Доход от друг източник“ по чл. 35, т. 6 ЗДДФЛ. Т. 3 от същият този член засяга ЛИЗИНГОДАТЕЛЯ. Той не дължи допълнително данък върху лихвите от лизинга. Това няма касание обаче за доходите, които вие РЕАЛИЗИРАТЕ, когато си преотстъпите правото по същият този договор и това стане срещу заплащане. ВАС и НАП често използват чл. 35, т. 6, когато не могат да класифицират даден доход по друг ред, но е налице реална облага (напр. при прехвърляне на права, комисиони между физически лица, компенсации и др.).
При фирми хипотезата е следната и НАП приема, че:
Прехвърлянето на правото на придобиване на собственост върху автомобила (преди реалното придобиване) не е продажба на автомобила;
То представлява доставка на услуга, тъй като се прехвърля нематериално право (чл. 9, ал. 2, т. 1 ЗДДС);
Ако има възнаграждение, тази услуга е облагаема с ДДС по общия ред (чл. 2, т. 1 ЗДДС), стига доставчикът да е регистрирано по ЗДДС лице и да надвиши прага за регистрация (100 000 лв. годишен оборот).
По смисъла на чл. 8 от ЗДДС услуга е всичко, което има стойност и е различно от стока, от парите в обращение и от чуждестранната валута, използвани като платежно средство. За доставка на услуга се смята и прехвърлянето на права върху нематериално имущество (чл. 9, ал. 2, т. 1 от ЗДДС).
Самата хипотеза има следният прост сценарии, която явно е трудно разбираем:
Лизингополучателят Иван има договор с „произволна банка“ за автомобил.
Иван решава да прехвърли договора (и правото да придобие колата след изтичане) на Петър, срещу 5 000 лв.
Иван не прехвърля самата кола, защото още не е негова.
Той прехвърля правото да стане собственик на колата след изтичане на лизинга.
Това право е нематериално имуществено право.
Следователно, 5 000 лв. са възнаграждение за доставка на услуга (ако е по ЗДДС) и доход от друг източник (по чл. 35, т. 6 ЗДДФЛ).
Аз това лично съм го проверявал и е минало през съответните специалисти по тематиката. Всеки сам може да се допита до НАП, като си входира писмо, да си плати хонорар на юрист, или на счетоводител, който да му ги разясни. Входирането в НАП е безплатно, но леко досадно.
Преотстъпвайки лизинга на 3-то лице, вие не продавате автомобил, а ПРАВО НА ПРИДОБИВАНЕ. Всяка една "услуга", която е възмездна попада в следната хипотеза: „Доход от друг източник“ по чл. 35, т. 6 ЗДДФЛ. Т. 3 от същият този член засяга ЛИЗИНГОДАТЕЛЯ. Той не дължи допълнително данък върху лихвите от лизинга. Това няма касание обаче за доходите, които вие РЕАЛИЗИРАТЕ, когато си преотстъпите правото по същият този договор и това стане срещу заплащане. ВАС и НАП често използват чл. 35, т. 6, когато не могат да класифицират даден доход по друг ред, но е налице реална облага (напр. при прехвърляне на права, комисиони между физически лица, компенсации и др.).
При фирми хипотезата е следната и НАП приема, че:
Прехвърлянето на правото на придобиване на собственост върху автомобила (преди реалното придобиване) не е продажба на автомобила;
То представлява доставка на услуга, тъй като се прехвърля нематериално право (чл. 9, ал. 2, т. 1 ЗДДС);
Ако има възнаграждение, тази услуга е облагаема с ДДС по общия ред (чл. 2, т. 1 ЗДДС), стига доставчикът да е регистрирано по ЗДДС лице и да надвиши прага за регистрация (100 000 лв. годишен оборот).
По смисъла на чл. 8 от ЗДДС услуга е всичко, което има стойност и е различно от стока, от парите в обращение и от чуждестранната валута, използвани като платежно средство. За доставка на услуга се смята и прехвърлянето на права върху нематериално имущество (чл. 9, ал. 2, т. 1 от ЗДДС).
Самата хипотеза има следният прост сценарии, която явно е трудно разбираем:
Лизингополучателят Иван има договор с „произволна банка“ за автомобил.
Иван решава да прехвърли договора (и правото да придобие колата след изтичане) на Петър, срещу 5 000 лв.
Иван не прехвърля самата кола, защото още не е негова.
Той прехвърля правото да стане собственик на колата след изтичане на лизинга.
Това право е нематериално имуществено право.
Следователно, 5 000 лв. са възнаграждение за доставка на услуга (ако е по ЗДДС) и доход от друг източник (по чл. 35, т. 6 ЗДДФЛ).
Аз това лично съм го проверявал и е минало през съответните специалисти по тематиката. Всеки сам може да се допита до НАП, като си входира писмо, да си плати хонорар на юрист, или на счетоводител, който да му ги разясни. Входирането в НАП е безплатно, но леко досадно.
- redalex
Тука сега за данък върху печалба ли говорим или за ддс? Щото двете нямат нищо общо, че да ги слагаме заедно в един пост.
Нещо си чел и са ти казали, ама ти е малко каша в глава.
Вариантите са 2:
1. Смени си специалистите, които си питал.
2. Не си разбрал специалистите.
Всяко лице (физическо или юридическо) може да сключи договор за покупка на МПС с ФИНАНСОВ лизинг и впоследствие да прехвърли (правото да купи) актива (МПС) към трето лице с негово съгласие.(т.е. купил си право на придобиване и след това го продаваш)
Няма и никаква разлика дали става дума за ФЛ или за ЮЛ. ДДС се дължи винаги и този данък си следва стоката(МПСто).
Данък печалба (10% и за ФЛ и за ЮЛ) се дължи само, ако продажната цена е по-висока от покупната (т.е. реализирал си печалба)
Нещо си чел и са ти казали, ама ти е малко каша в глава.
Вариантите са 2:
1. Смени си специалистите, които си питал.
2. Не си разбрал специалистите.
Всяко лице (физическо или юридическо) може да сключи договор за покупка на МПС с ФИНАНСОВ лизинг и впоследствие да прехвърли (правото да купи) актива (МПС) към трето лице с негово съгласие.(т.е. купил си право на придобиване и след това го продаваш)
Няма и никаква разлика дали става дума за ФЛ или за ЮЛ. ДДС се дължи винаги и този данък си следва стоката(МПСто).
Данък печалба (10% и за ФЛ и за ЮЛ) се дължи само, ако продажната цена е по-висока от покупната (т.е. реализирал си печалба)
- krachunov
- Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4
Ти лично си го проверил. Аз лично съм го правил.hilldegarn написа: 11.11.2025, 10:32:31 Аз това лично съм го проверявал и е минало през съответните специалисти по тематиката. Всеки сам може да се допита до НАП, като си входира писмо, да си плати хонорар на юрист, или на счетоводител, който да му ги разясни. Входирането в НАП е безплатно, но леко досадно
Направи го. Понеже явно ползваш някой ИИ и или той не те разбира какво го питаш или ти или най - вероятно и двете.hilldegarn написа: 11.11.2025, 10:32:31 Всеки сам може да се допита до НАП, като си входира писмо, да си плати хонорар на юрист, или на счетоводител, който да му ги разясни.
Пиша бавно, се надявам да разбереш.
1. Имах лизингова кола
2. Продадох я
3. Не съм я придобивал
4. Подадох декларация към НАП
5. Не съм платил данък.
6. преди да подам декларацията към нап, съм се консултирал със счетоводител.
С две думи, където отиваш, аз от там се връщаш, че да ми обясняваш за пореден път глупости.
След като в училище не са те научили да четеш с разбиране, сега ще си плащаш на адвокати да ти разясняват неща.
chatGPT да си пусне платената версия, има разлика в качеството.
redalex написа: 11.11.2025, 10:59:08 Данък печалба (10% и за ФЛ и за ЮЛ) се дължи само, ако продажната цена е по-висока от покупната.
Няма отношение дали съм на печалба, като тегля чертата. Тук говорим за случаи в които си продавам личната кола, а не ми е бизнес това.Необлагаеми доходи
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
а) пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година;
недей, наистина... то няма едно вярно нещо да си казал. Говориш, цитираш някакви неща, които само потвърждават това, колко си в грешка и колко не си разбрал!
-
Марто
Здравейте отново! Преди 1 ден подписах договора за лизинг с 50% участие за 60м и остатък от 4120лв с4.5% лихва.Днес преведох парите на Шкода за първоначалната вноска с каското и другите нужни неща за регистрация. Подписах за налична на склад, като ми дадоха ваучер за 500лв по тази причина за аксесоари, които мисля сега да набия в зимни гуми/тамън има и акция 10%/като ми казаха, че когато преведа парите се започва процедурата по регистрация на МПС. Питанката ми е сега това платежно от банката, трябва ли да го пращам като документ, че съм заплатил или не е нужно? Звънях на лизингов отдел, казаха че не знаят и по-точно не са срещали такива платежни. Вие как процедирате?
- spaldingrs
- Гараж: Карок Вижън 1.5 TSI DSG 2024
Ford Focus 3 1.0 ecoboost 125 кс 6M 2017
Те като си видят парите по сметката с основание номер на договор, всичко ще е 6. Платежно не им трябва. Не съм ползвал лизинг, но два пъти съм взимал нов автомобил. Никога не са ми искали документ. Само проверяват дали има пари по договора.Марто написа: 18.11.2025, 16:50:37 Питанката ми е сега това платежно от банката, трябва ли да го пращам
И, честито де!
Тръпката е голяма. Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб!
- redalex
Напротив - има отношение.krachunov написа: 11.11.2025, 11:17:00 Няма отношение дали съм на печалба, като тегля чертата. Тук говорим за случаи в които си продавам личната кола, а не ми е бизнес това.
ФЛ дължи данък, ако реализира печалба от препродажба на МПС и/или имот - единственото важно е колко време си владял МПСто/имота:
Когато продавате регистриран употребяван автомобил, в най-общия случай вие дължите: - 10% данък върху доходите, ако в рамките на по-малко от една година купите автомобил и го продадете по-скъпо, отколкото сте го купили; - годишен данък върху превозното средство - до месеца на прехвърляне на собствеността на автомобила.
Данъчната ставка в България при продажба на недвижими имоти е 10%, НО се плаща само директно от печалбата. Ако няма печалба, не се плаща данък. 1. Освобождават се от плащане на данък общ доход собствениците, които продават един недвижим имот годишно, но при условие, че го притежават поне три години.
- krachunov
ЕЕЕ НЯМА
ЗАКОН за данъците върху доходите на физическите лица
https://www.mlsp.government.bg/uploads/ ... -litsa.pdfНеоблагаеми доходи
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
а) пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и
датата на продажбата или замяната е по-малък от една година;
Специално тук по кратко и ясно закона не може да го каже.
Дохода от продажбата на МПС е НЕОБЛАГАЕМ ОСВЕН ако между датата на покупка и продажба е ПО - МАЛЪК от една година.
САМО периода има значение.
- zloQQ
- Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA - Обратна връзка:
Ако си платил през интернет банкиране, а не си внасял на каса, може ако желаеш да им пуснеш мейл с прикачени платежното нареждане. Но, това реално не е необходимо. Както писа колегата по-горе - ще си видят парите до 2 часа максимално, а ако сте в една банка - веднага. Честита придобивка!Марто написа: 18.11.2025, 16:50:37 Питанката ми е сега това платежно от банката, трябва ли да го пращам като документ, че съм заплатил или не е нужно?
- димон
- Гараж: Octavia 4 FL TDI
- Обратна връзка:
Не е нужно, но аз им пратих...и те потвърдиха, че са получени.
- redalex
Е аз какво съм написал бе чукча?
- krachunov
redalex,
Ако съм те разбрал правилно твърдиш, че ако продам колата си на печалба ще платя данък въпреки, че е повече от една година покупката и продажбата?
Тоест ако съм я продал за 35 а съм дал 30 примерно?
Ако съм те разбрал правилно твърдиш, че ако продам колата си на печалба ще платя данък въпреки, че е повече от една година покупката и продажбата?
Тоест ако съм я продал за 35 а съм дал 30 примерно?
- redalex
Не знам как си разбрал това. Специално отидох да прочета и моето, и твоето мнение (за които съм казал, че са еднакви).krachunov написа: 18.11.2025, 23:25:37 разбрал правилно твърдиш, че ако продам колата си на печалба ще платя данък въпреки, че е повече от една година покупката и продажбата?
И на двете места (и моят цитат, и твоят цитат от закона) пише, че ФЛ дължи данък, ако продаде МПС в рамките на 1 година (т.е. по-малко от 365 дни) с печалба (т.е. по-висока продажна цена от покупна).
Иначе казано - на 01.02.2024 купуваш кола за 1000 лева и ако до 31.01.2025 продадеш колата с каквато и да е печалба си длъжен да платиш данък.