Аз от години ползвам лизинга на ЕТ. Фиксирана лихва и месечни вноски, които не се променят за целият период. Устройва ме защото обикновено на третата или четвъртата година сменям колата и продажбата е много по-лесно относно документите или ако не намериш купувач ЕТ я изкупуват. Да губиш пари и те трябва да печелят /за съжаление все повече/, но пък когато съм продавал три годишна кола моя собственост изпуснах доста потенциални клиенти, тъй като не мога да издам фактура. Отделно преди години /сега не знам как е/ пред нотариуса една сума, остатъка по друг начин, разправии, кой да плати таксите и прочие...
Отделно данъчните нещо са се активизирали и се чудят откъде да напълнят държавният бюджет, тая година ме викаха, да обяснявам и декларирам, че изкупената от ЕТ кола и получената от мен сума за нея не подлежи на облагане с данък. И по закон не подлежи, тъй като съм я ползвал 3 години, а не съм я продал на първата година, но данъчните ме викаха и ми загубиха почни цял ден и документация.
Не съм имал проблем с КАСКОТО при настъпване на застрахователно събитие, отиваш оставяш ключовете и не се разправяш. Честно казано преди 4 години не очаквах, че ще ми покрият счупените кори под колата от летва, които не видях на пътя за Самоков.
Но вече започвам да се замислям дали да продължа с лизинг, защото преди година и половина години се увеличи такса лизинг, остатъчна стойност и прочие... става прекалено скъпо, отделно и колите станаха по-скъпи и сумите растат, защото всяка такса, КАСКО и т.н. е процент от цената на колата