Октавия 4 / Octavia IV Facelift - общо обсъждане на модела

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

Lemi_ написа: 31.10.2025, 22:00:11 Някой пробвал ли е на автопилот дали също изключва от скорост?
Не изключва. При скорост над 130км/ч също не изключва. Coasting-a "работи" до 130км/ч.
За да не натискате спирачка - може да "чукнете" лявото перо ( - ) и веднага Ви връща на скорост. Ако "почукнете 3-4 пъти педала на газтта - също Ви връща на скорост.
maiden

Škoda Фен²

Мнение от maiden »

Малко DSG трикове:
1)в режим D по леко спускане като се натисне лявото перо минава на скорост и държи така - полезно да се избегне спускането на лекия наклон в режим coasting
2)като се задържи лявото перо минава в режим изпреварване и избира най-добрите обороти за евентуално последващо изпреварване (най-често около 5000 на 1.5tsi и 1, 2 или 3 предавки надолу) - не се препоръчва за жени-шофьори :)
3)като се задържи дясното перо минава от режим М в режим S или D - вместо да търсите DSG лоста
4)ако сте в режим S и натиснете ляво или дясно пери си минава сама на М за постоянно
5)ако сте в режим D и натиснете ляво или дясно пери си минава сама на М но временно с timeout около 10s ако не правите нищо с перата
6)задържане на двете пера прави screenshot / снимка на водача - шегичка [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
димон

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL TDI
Обратна връзка:

Мнение от димон »

При фл никога не изключва на N, каквото и да правиш.Може само ръчно от " лоста"...TDI.
YSDIMOV

Шкода Новак

Мнение от YSDIMOV »

Здравейте, след смяна на първи 5000 км на масло и маслен филтър при 1.5 mhev tsi 150, колко чертички трябва да е индикацията? От ЕТ са ми фактурирали 4.3л, а едва стигана 4 над минимума. Трябва ли време на датчика и компютъра да го обновят?
JAY

Шкода Новак

Гараж: Octavia 4 FL Combi 1.5 TSI m-HEV 110kW 7DSG

Мнение от JAY »

Тези дни пътувах малко в Турция и се шашнах. Малко след влизане в страната на Октавийката й изчезна разпознаването на знаците! И не е като да е дала някаква грешка, а направо си изчезна като опция от всички менюта - все едно никога не го имало. Поглеждам в Андроид Аутото - и в Мапс-а ги няма ограниченията. Първо си помислих, че в Мапс-а може някаква настройка да съм бутнал или някакъв ъпдейт да е скапал нещата, а колата просто да се е ошашкала. Реших, че като я оставя да си почине ще заработи отново, но уви - след точно два дни я паля и пак - "йок" разпознаване. Още по-интересното бе, че в същия ден получих този имейл (виж снимката) от Шкода. Казвам си "Е не! Тези нещо са решили да ме гаврят и са ми спрели функцията дистанционно и ще искат да си я платя..." Опитах се да вляза в магазина през медията на колата за да видя дали ще ми излезе подобно нещо за покупка, но колата не можеше да направи връзка и така и не зареди. Казах си "добре, ще го мисля когато се прибера в БГ". Предусещах скандала в ЕТ [smilie=sarcastic.gif]

И тогава, след над два часа чакане на границата, тъкмо минавам митническия контрол от наша страна, поглеждам дигиталния кокпит и насреща ми грее знак за ограничението. Поглеждам картата в Андроид Ауто - и там също имам отбелязано ограничението на скоростта!

Излиза, че има някаква забрана или ограничение на тези функционалности за територията на Турция. Пробвах с 1-2 бързи търсения в Гугъл но не ми попаднаха читави резултати по темата. Интересното е, че на заводската навигация имаше индикация за ограниченията [smilie=pardon.gif]

Има ли някой който да се е сблъсквал със същия проблем или да е запознат защо се създават такива неудобства при комшиите? [smilie=fool.gif] Това има ли го и при други марки?
Изображение
Octavia Combi 4 FL MY2025, 1.5 TSI 110kW 7DSG

Ex: Octavia Liftback 3 FL MY2020, 1.5 TSI 110kW 6MT
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Нормално е. При другите марки, поне при Мерцедес е така.
Не ми работи прожекционната функция на фаровете където птожектира картинки по асвалта ,, видеозаснемате и снимки не са позволени и други тъпотии.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
kolyo b8

Škoda Фен²

Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

JAY написа: 02.11.2025, 23:16:05 Има ли някой който да се е сблъсквал със същия проблем или да е запознат защо се създават такива
В Турция е така за цялата VAG група. Нямаш проблем с колата. Още като си влязъл ти е изкарало съобщение: "Разпознаването на знаци не е активно за тази страна". нЕма нужда от скандали с ЕТ [smilie=sarcastic.gif]

Обаче участъците им със средна скорост са много добре обозначени и знаеш, че караш в такъв участък
Последно промяна от kolyo b8 на 03.11.2025, 11:26:46, променено общо 3 пъти.
Аватар
ba7ka7a

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL Combi 2.0TSI 4x4

Мнение от ba7ka7a »

Баси, ако влезеш с Северна Корея сигурно ще тръгне химна и ще угаси фаровете...

[smilie=sarcastic.gif]
JAY

Шкода Новак

Мнение от JAY »

kolyo b8 написа: 03.11.2025, 11:17:19 Още като си влязъл ти е изкарало съобщение: "Разпознаването на знаци не е активно за тази страна".
Може нещо да съм го пропуснал в тарапаната. Но пък не би ли трябвало да го изписва при всяко ново стартиране на двигателя?! Според мен има логика да го прави, щом не е функция, която мога да избера дали да е активна или не. Като например известяването за камери за скорост и преминаване на червен светофар - влизайки в България ми излиза известие, че тази функционалност е незаконна в тази държава и ме пита дали искам да я деактивирам или да продължа да я използвам на своя отговорност.
kolyo b8 написа: 03.11.2025, 11:17:19 участъците им със средна скорост са много добре обозначени и знаеш, че караш в такъв участък
Видях ги тези означения за начало на такава отсечка, но не помня да съм видял за края й. Може би бяха с означена дължина и не съм обърнал внимание. Така или иначе глоби не ми излязоха на граничния контрол при прибирането. Добре, че все още имат законов толеранс от 10% над ограничението [smilie=beach.gif]

Аватар
РАПАН

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Fabia 2, Octavia 4 FL.

Мнение от РАПАН »

JAY, Аз пробвах като сменя менюто на Турски ,но не се получи . kolyo b8 Как изглежда този знак за средна скорост? От бабаески до люлебургаз карах с 150 по аутобана ,имаше на места камери тип видеонаблюдение ,не от куфарите.Нямам глоби до момента. Жената ми се скара,че карам бързо и свалих на 130 до Истанбул.
JAY

Шкода Новак

Мнение от JAY »

РАПАН написа: 03.11.2025, 22:05:06 Как изглежда този знак за средна скорост?
Ето така Изображение

А има и такива, на които не става ясно средна ли мерят, моментна ли, и до къде важи изобщо 🤷🏻‍♂️

Изображение

Аватар
i_popov

Škoda Фен

Гараж: Superb III L&K, 2.0 TSI, EA888.4

Мнение от i_popov »

Сори за офтопика, ако нямаш HGS стикер отварят ли се бариерите?
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023

Мнение от neshtoZabavno »

i_popov написа: 04.11.2025, 17:44:31 Сори за офтопика, ако нямаш HGS стикер отварят ли се бариерите?
Отварят се, системата разпознава и по номера на автомобила. Аз си зареждам в профила лири и не лепя никакви стикери по предното стъкло и така си карам от години.
JAY написа: 04.11.2025, 09:42:45 А има и такива, на които не става ясно средна ли мерят, моментна ли, и до къде важи изобщо
Втората табела мери средна скорост - "ortalama" означава средна.
Изображение

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
kolyo b8

Škoda Фен²

Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

Не. Ако нямаш - минавай на най-десните гишета. Там може да се плаща с карата или кеш. Тези без бариера ти трупат задължение (към регистрационния номер), което може да платиш без увеличение в срок до 15 дни от преминаването
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023

Мнение от neshtoZabavno »

kolyo b8 написа: 04.11.2025, 17:58:26Не.
Отварят се ако имаш регистрация в тяхната система, към която е закачен номера на автомобила ти.
Всяка година пътувам без стикери и без значение на кое гише се нареждам. Важното е единствено да имаш достатъчно пари в профила си.
Изображение

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”