1.5 TSI mHEV надежност
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
Марто
1.5 TSI mHEV надежност
Здравейте! Искам да си закупя нов автомобил и се спрях на Шкода. Имам нужда от мнението на хора притежаващи конкретен мотор, а именно 1.5 TSI mHEV автомат. Надежден ли е? До сега правил ли е на някой проблеми, понеже се натъкнах на няколко теми с това, че колата не палела и имало някакви дефекти, свързани с 48V акумулатор и т.н. Предвид това, че и жена ми ще я кара също и иска автоматик имам малко избор от страна на конфигурациите с моторите. Ще я карам предимно градско, като работата ми е на 6км, затова и се ориентирах към бензин, иначе много ми се ще дизел. Естествено в месеца ще пътуваме и на дълги разстояния. Бях се спрял на 2.0TSI 4×4, понеже няма само на предно, но цена от 67к ми идва в повече на бюджета. Благодаря на отзовалите се! Всяко мнение за този мотор ще ми е от много голяма полза!
-
Kiko Varna
- Гараж: Градски Транспорт София
1.5 TSI mHEV надежност
Аз за 12 месеца навъртях 51 000км по родните пътища. Никакви проблеми никога с абсолютно нито една система. Тоя 4х4 и тоя дизел са напълно безсмислени. Средният ми е разход 5.5.
Колата е Шкода Октавия 1.5MHEV DSG Ноември 2024 закупена.
Колата е Шкода Октавия 1.5MHEV DSG Ноември 2024 закупена.
На морето колите са най-бързи!
- Us3rnam3d
- Гараж: Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K
1.5 TSI mHEV надежност
4х4 е всичко друго, но не и безсмислено.
Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
1.5 TSI mHEV надежност
За лек автомобил, не е нужно 4х4 според мен също.
Освен ако не си скиор да пътуваш често по проходи и хижи и зимни курорти.
Освен ако не си скиор да пътуваш често по проходи и хижи и зимни курорти.
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
- stefan L
- Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.
1.5 TSI mHEV надежност
Или ако караш по-мощна кола, да искаш да си пренесеш мощността на пътя.bega4kata написа: 31.10.2025, 22:22:09 Освен ако не си скиор да пътуваш често по проходи и хижи и зимни курорти.
- k0k0
- Гараж: Octavia 4 FL Combi 1.5 TSI mHEV Edition 130
1.5 TSI mHEV надежност
Аз съм с 1.5 TSI mHEV и съм доволен. Взех колата този юни, на 3000км смених първо масло, а до сега имам изминати 6600км. Колата в София се ползва с дни на разстояния от по 2-3км и от време на време по 20-30км. Извън града я карам веднъж в месеца. Доволен съм от икономичност и още не са се обаждали болежки.
-
nik0lay
- Гараж: Служебна Skoda Superb Mk4 Edition, 2.0 diesel, 4x4
Ex. Octavia 1.5 Mhev Edition
1.5 TSI mHEV надежност
Карах такъв автомобил около 160к км.
Никакви проблеми, свързани с техническото му състояние.
Имам тема за него, може да прочетеш.
Никакви проблеми, свързани с техническото му състояние.
Имам тема за него, може да прочетеш.
-
maiden
1.5 TSI mHEV надежност
Почти всички ренталки, които съм карал в Германия са били такива от 2020та насам. Още от тогава ми харесаха. Като се сравни с обикновен 1.5 пак ДСГ не-хибрид. Еми няма нищо общо. На голф 7 и на ТРок и Карок са без хибридна част. Също и на ТКрос. Електрическият кик се усеща, въпреки, че е само 50 нютона и 12-15kw. Но е в най-критичните режими. Сега сме с две такива Октавии с жена ми и сме много доволни. Старата ми Октавия беше с нехибридния мотор и неведнъж съм споделял, че лагът там от турбото беше толкова голям, че давах газ преди спящ полицай, за да ме изтегли колата бързо след него ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
По отношение надеждност няма някакви сведения в интернет за драми. Говоря в мещаб Европа. БГ е малък пазар. Тук има само два случая на фалове. Като тъпи моменти бих посочил липсата на 12 волтов класически стартер. Ако случайно 48 волтовият мотор генератор умре и си дотам. Но вероятността това да се случи е като на всяка електричка да й умре постояннотоковия мотор, или инвертора / батерията (или като да ти умре стартера на обикновена кола). Т.е. сравнително ниска.
Някои хора се дразнят от постоянното гасене / палене и coasting-а. Колкото да се случва през ремък , тихо и т.н. си се усеща в задръстване. Чува се леко изчаткване и се усеща лека вибрация. При движение не се усеща нищо при преминаване от coasting към нормален режим. Като цяло е леко тъпо да набиеш 6000 оборота да изпревариш със 140 и като пуснеш газта да изгаси ДВГ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Това поведение го няма в режим S на кутията.
По отношение надеждност няма някакви сведения в интернет за драми. Говоря в мещаб Европа. БГ е малък пазар. Тук има само два случая на фалове. Като тъпи моменти бих посочил липсата на 12 волтов класически стартер. Ако случайно 48 волтовият мотор генератор умре и си дотам. Но вероятността това да се случи е като на всяка електричка да й умре постояннотоковия мотор, или инвертора / батерията (или като да ти умре стартера на обикновена кола). Т.е. сравнително ниска.
Някои хора се дразнят от постоянното гасене / палене и coasting-а. Колкото да се случва през ремък , тихо и т.н. си се усеща в задръстване. Чува се леко изчаткване и се усеща лека вибрация. При движение не се усеща нищо при преминаване от coasting към нормален режим. Като цяло е леко тъпо да набиеш 6000 оборота да изпревариш със 140 и като пуснеш газта да изгаси ДВГ
Това поведение го няма в режим S на кутията.
Последно промяна от maiden на 01.11.2025, 07:52:17, променено общо 2 пъти.
-
maiden
1.5 TSI mHEV надежност
Има един документ на VW 200-300 страници PDF, където са дадени всички технически данни и чертежи за моторите DAD DPC DXD и т.н. През годините заради MHEV са вкарани доста подобрения. Например вместо една ролка на ремъка на мотор генератора , стават две. После три. Накрая цялото нещо се монтира на едно магаре и се върти според режима дали е рекуперация или подпомагане. Цялото магаре с двете ролки и елмотора се завърта в едната и другата посока. Това пази ремъка и лагерите от ударни натоварвания. Отделно има промени по охлаждане, смазване и т.н. За да може като се изгаси да се смазва турбото, да се охлажда ел мотора , който е с водно охлаждане. Като цяло според мен е сравнително добре направено. И е търсен баланс между простота и ефективност. Имам колеги с Тойота. Там системата е 5 пъти по-сложна при ECVT , а дават същия разход. 193кс Корола 2.0 ECVT hybrid ускорява една идея по-добре от Октавията. Обаче максималната скорост е 170. Не че на някой му трябва повече. Само отбелязвам.
Иначе Тойотата тръгва по-мазно от нула.
Иначе Тойотата тръгва по-мазно от нула.
Последно промяна от maiden на 01.11.2025, 07:47:55, променено общо 1 път.
-
maiden
1.5 TSI mHEV надежност
През годините има една сервизна акция за смяна на софтуера на BMS. Смяната става с префлашкане със специални конектори и програматор, а не по въздуха или ОБД. Става дума за първите години etsi. Един колега ходи в Seat за Leon FR. Доколкото съм чел работният прозорец на батерията в началото е бил много тесен. Примерно от 50 до 70 процента. И често при падане под минимума набива грешка. С новия софтуер се увеличава да речем от 10-20 до 80-90. На различните места пише различно. Новите са с новия софтуер. Оттогава няма такива тъпи проблеми. На колегата му наби грешка след като прави някакви рънове на ускорение да показва и замерва. Падна под 50%, наби грешка и остана без електрическо подпомагане. Остана си само да пали на 48 волта. И голям надпис да ходи в сервиз. Оттогава две години не е имал проблем. Беше готов да вади 1000 евро за нова батерия.
Със сигурност след гаранцията между 5 и 10г ще започнат проблеми с батерии, течове от електромотора на антифриз, ремъци, ролки. Няма как. Мехатроникът на DSG работи повече заради coasting-а. Няма нищо вечно и няма нещо да не може да се ремонтира.
Със сигурност след гаранцията между 5 и 10г ще започнат проблеми с батерии, течове от електромотора на антифриз, ремъци, ролки. Няма как. Мехатроникът на DSG работи повече заради coasting-а. Няма нищо вечно и няма нещо да не може да се ремонтира.
-
mazut
1.5 TSI mHEV надежност
Първото палене е с конвенционален стартер.
-
maiden
1.5 TSI mHEV надежност
Конвенционален стартер на 12 волта с бендикс няма.
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
1.5 TSI mHEV надежност
Леле... Простота и ефективност след описанието преди това....maiden написа: 01.11.2025, 06:43:00 Като цяло според мен е сравнително добре направено. И е търсен баланс между простота и ефективност.
Добре, че си взех дизел
С'а ше кажете, ама има ДПФ. Ма още един да и сложат, само да няма "простота и ефективност" като гореописаната
Иначе за питащият. Според мен добре си се насочил. Аз за лична кола бих взел същата, въпреки това дето написах по горе
Последно промяна от Taratajki на 01.11.2025, 18:36:05, променено общо 1 път.
-
xektop
- Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE
1.5 TSI mHEV надежност
И за това ли взе на жената бензин
-
Марто
1.5 TSI mHEV надежност
Много Ви благодаря за отговорите, наистина ми помагате! 99% вече сме да я купим и не се притеснявам за този 1.5 TSI mHEV! Имате ли представа би ли имало кампания някаква за ДДС, промоции до нова година? И още нещо някой с дизел да сподели мнение за тези километри и нова кола би ли имало проблем с DPF и колко чести би влизала в режими на регенерации...