Karoq: Съвети при поръчка през конфигуратора

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
Karykoff

Škoda Фен

Гараж: Touran 1.9 TDI, ръчка
Karoq 1.5 TSI, ръчка

Мнение от Karykoff »

Здравейте. Заглеждам вариант на Karoq с 1.5 TSI EDITION 130 (в момента те са с най-големи отстъпки) ръчна скоростна кутия като съм се засилил да го поръчвам с ~3 месеца чакане заради Varioflex задните седалки. В момента съм с VW Туран 1.9 TDI (2009) и се оказва, че Карокът е най-близкото до Турана като пространство и функционалност. (Винаги съм мислил, че VW трябва да преотстъпят на Шкода MPV сегмента щом не им е приоритет (сегашния "нов" Туран не е пипан и развиван от почти 10 години), но това е отклонение.) Бях при ЕТ, правих пробно каране на ръчка 1.5 TSI. Да ви кажа за 20 минути не успях много да разбера, ще се връщам за още каране, но затова и да попитам вас предварително - какво бихте ме посъветвали да гледам при целия процес на поръчка на автомобила? На какво да обърна вниание? Нещо, което е добре да попитам ЕТ относно целия процес? Какви грешки да не допускам?
  • Мисля да си добавя още 1-2 неща през конфигуратора, ще видим, но тук из темите четох, че понякога има "екстри", които не са налични през конфигуратора, но с правилния човек се добавяли, така ли е? В този случай ме интересува допълнително обезшумяване дали има като вариант, защото въобще не съм впечатлен от наличното такова. Моят 15-годишен 1.9 TDI трактор сякаш е по-добре обезшумен спрямо Карока.
  • Относно "вървежа" на 1.5 TSI - някой от вас има ли пряко сравнение с 1.9 TDI 105 к.с.? От пробното каране не успях да преценя как се справя в това отношение. 1.9 TDI-то продължавам да си мисля, че го усещам като по-стабилно. Ще се връщам и ще питам дали може да я покарам по-дълго време час, два, три, не знам позволяват ли на дребни риби това.
  • Кенгуру ефектът мислих, че е изчистен през 2020-та някъде, а из мрежата виждам още да го споменават. Все още ли не са го решили напълно този проблем?
  • Как е сглобката на интериора, вярно ли е, че бързо се разхлопва, появяват се скърцания и т.н.? Това ми е непонятно за уж нова кола защо би се случило при положение, че (пак сравянвам) Туранът ми дърт при интериора няма скърцане, нищо, единствено клапите на парното му хлопат.
  • С кой размер гуми/джанти я препоръчвате? Целя се в комфорт и добро усещане/поведение на пътя.
  • Кантона заслужава ли си?

Ако това не е за цяла тема, а си е за пост в друга, моля преместете.
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

Аз като поръчвах имаше едишън ниво което беше поръчано вече и го чакаха, та при мен беше малко под 2 месеца. Но това което ми липсва че не поръчах е точно вариофлекса седалки, трета зона на климатика и в последствие съжалих, че нямам заготовка за теглич.
Не съм гледал нивото което ти споменаваш, но според мен виж задължително матрични фарове, голям кеф е.
Също тествай 4х4 има разлика в окачването а от там вероятно и във возията.
Вградена навигация е доста грозна и макар че е шукарно да си я виждаш на централното табло, според мен не си струва парите
OctavianNot

Škoda Фен

Гараж: Škoda Karoq

Мнение от OctavianNot »

Всичко зависи от нуждите ви, но каквито и да са, имайте предвид, че само тези два варианта са с 'разкачено' окачване отзад:
бензин, 2,0 TSI / 140 kW / 190 к.с., 7DSG, 4x4
дизел, 2,0 TDI / 110 kW / 150 к.с., DPF, 7DSG, 4x4
всички останали са с греда свързваща двете колела. Това влияе на комфорта - с греда е по-зле.

Независимо от окачването отзад, мисля, че DCC e полезна екстра (има и Прогресивно управление!):
P5J - Пакет Performance (само за двигатели с мощност 150 к.с. и 190 к.с.) -
Прогресивно управление, адаптивен контрол на окачването DCC, избор на
режим на шофиране, Оff-road за моделите 4х4 и хромирани капачки на
педалите

И на трето място - ако няма да вземате теглич сега, но ще искате да си сложите някога - поръчайте си:
PKZ - Подготовка за монтаж на теглич

- за Кенгуру ефекта - мисля, че сегашните двигатели го нямат? Нека някой по-запознат да каже;
- качеството на пластмасите на Тигуан сигурно ще е малко по-високо (политика на фирмата майка), но Карок смятам е с поносими материали;
- 16'' джанти са с 'най-много' гума и са най-комфортни, но пък и се люлеят най-много; колеги казваха, че 17'' били идеалния компромис конфорт/стабилност;
Fenix

Шкода Новак

Гараж: Skoda Kamiq 2025, 7DSG/1,5/150/TSI

Мнение от Fenix »

На мен пък ме беше яд точно че нямам големия кокпит с навигацията, но сега се уверих че не е голяма болка. Иначе чета че Камика съответства на Т-Крос, обаче като видя на живо Т-Крос, ами Камика е по-голям и видимо е много по-близък до Т-Рок, докато Карок видимо пък е по-голям от Т-Рок, чийто вариант в Шкода, се лансира че е той. Според мен Камик съответства повече на Т-Рок. Аз смятам да си взема един размер по-големи джанти от сегашните, тоест 18-ки, а тези с аерокапаците да ги оставя за зимните гуми. Спрял съм се на Лети джанти 7J x 18" URSA. Много добре седят. Проблемът е че съм с нови премиум гуми летни Гудиар 17-ки и или трябва да ги продавам, или да си карам докато ги износя и тогава да взема джантите и нови гуми.
ivo_67

Шкода Новак

Мнение от ivo_67 »

Karykoff написа: 24.10.2025, 14:23:17 Относно "вървежа" на 1.5 TSI - някой от вас има ли пряко сравнение с 1.9 TDI 105 к.с.?
Мога да споделя двигатели 1.9 TDI 105 к.с. в Октавия 2 и 1.5 TSI 150 к.с. във VW T-Roc. Знам че вероятно има разлика между 1.5 150 к.с. и 1.5 mHEV, но едва ли е нещо значително. 1.9 TDI се развърта бързо до към 3200-3500 оборота и нагоре "тъпче". Първоначалното чувство е за добро ускорение, но в действителност е спънат двигател. Това е в няколко различни Октавии с този двигател. 1.5 TSI в първите 2 секунди след кикдаун има известен лаг и след това има значително ускорение до максимална мощност, или към 5600 оборота. Разликата между двата двигателя е много голяма. Новият 1.5 TSI mHEV мисля е с турбо с променлива геометрия (може и да греша) и лагът трябва почти да не се усеща.
Последно промяна от ivo_67 на 24.10.2025, 16:10:22, променено общо 1 път.
Fenix

Шкода Новак

Гараж: Skoda Kamiq 2025, 7DSG/1,5/150/TSI

Мнение от Fenix »

Карах дълги години Ауди А4 2002 г., 1,9 ТДИ, 105 к.с. Мога спокойно да кажа, че относно вървенето нямат нищо общо с 1,5 ТСИ, 150 к.с. Вторият върви, много, много повече и набира много по-бързо. 1,9 набира тромаво, после вече поддържа, докато 1.5 ТСИ е много по-пъргав и се справя отлично и на старт. А бе както каза и колегата по-горе нямат нищо общо. Иначе съм много доволен от 1,9 ТДИ, много здрав двигател, класика за ВАГ. За Аудито ми беше ок как вървеше, но сега правя големите разлики. Камика е и лек де, но все пак.
Аватар
Bobeca

Škoda Photo

Гараж: Бял комбиниран уред
Чичо Roomster 1.9 TDI BSW

Мнение от Bobeca »

Karykoff написа: 24.10.2025, 14:23:17Varioflex
Това е страхотна екстра, особено ако ти трябва товарно място!
Karykoff написа: 24.10.2025, 14:23:17 1.5 TSI - някой от вас има ли пряко сравнение с 1.9 TDI 105 к.с.
Аз имам с 1.5 150 к.с с DSG спрямо 1.9 105 кс, макар и ремапната. Двете коли ги имах в един и същи момент и съм ги карал едната/другата. Като вървеж за мен 1.5 е доста по-добре, дори и спрямо ремапнатото 1.9. Ако си доволен от 105-те коня, то с 1.5-та ще получиш:
- 45 коня отгоре в по-голям диапазон от обороти.
- Същия въртящ момент, но в по-голям диапазон от обороти.
Като си спомня колко тромава беше преди ремапа 1.9-та са мисля, че няма как да те разочарова 1.5.

Според мен DSG-то го обмисли като опция. Не е малко отгоре като пари, както и после има поддръжка и на него, но е невероятен комфорт.
Аватар
bobotnik

Шкода Новак

Гараж: Skoda Karoq SportLine 130 1.5TSI 7DSG MY 2025
Peugeot 207 1.6 HDI
Skoda Kamiq Style 1.5 6M MY 2024 (EX)
Skoda Octavia II 1.9 Tdi (EX)
Toyota Avensis 1.8 (EX)

Мнение от bobotnik »

Да споделя и аз мнение , и ако мога да помогна :
Имах Камик 2024 1,5 Тси - ръчка - Багажника ми идяаше малък ( не ми влизаше рибарското оборудване :) )
Продадох го и взех Карок 1,5 ТСИ ДСГ Спортлайн 130
Като вървене - ами има разлика между ръчката и ДСГ, поне за мен. Много се кефя на автомата, наистина малко лагва на Нормал режим , но не е болка. Като го настъпиш Кик дауна го изстрелва. Не се зори и не се мъчи на нагорно или при изпреварване. Перата на волана не съм ги ползвал засега. Само веднъж без да искам свалих скорост с него.
Екстрите:
Почвам* KESSY - безключово отключване и заключване на колата - супер е, не съм вадил ключа откакто съм я купил. Един или два пъти за 4 месеца не искала да отключи или заключи.
Trafic sign recogn. - система за разпознаване на пътни знаци - Досадна е малко, но е много полезно като се улисаш в града. Като ми я издаваха ми изключиха опцията да ми набива спирачки спрямо знаците и сега само звуков сигнал имам.
Безжично индуктивно зареждане - ползвал съм го няколко пъти - спокойно може и без него, даже , ако има вариант , бих го изключил
Дигитално инструментално табло - виртуален кокпит 10" - идеално е
Странични огледала с електрическо подгряване и сгъване, Ахроматично странично огледало на водача,Ахроматично огледало за обратно виждане - на мен са ми много полезни. Сгъването по принцип го спирам зимата.
Full LED Matrix светлини, с динамичен контрол на ъгъла, светлини за лошо време и за движение по магистрала , LED фарове за мъгла в предната броня с функция CORNER - Жестоки са , все още не съм пробвал автоматичните дълги. Късите идват малко къси :) , но наистина осветяват много добре
Travel Assist + Side Assist - Информационна система за мъртвата точка - много са полезни, доволен съм.
Тризонов климатроник - мислех , че е излишен, но грешах много - с 2 деца съм и е перфектно. Отзад могат да си нагласят както им е кеф, същото е и с подгряването на задните седалки.
Кантон звук - много добре звучи, нямам база за сравнение, но на мен ми харесва.
Асистент за самопаркиране със сензори за паркиране отпред и отзад и Area View 360° - асистента не съм го пробвал, 360 е прилично
Навигационна система AMUNDSEN - на мен ми харесва, въпреки, че интерфейса е малко смотан, но също показва задръствания и ремонти, показва и бензиностанции и магазини, което при Уейз липсва. А и като си я изкараш на кокпита е много яко.
Виртуален педал и електрическо отваряне и затваряне на капака на багажника - тва не мога да му хвана цаката още, веднъж го отварям от първия път , друг път мятам джолана като малоумен и не става :)
Ами това се сещам засега - ако имаш въпроси , питай смело
PavelKovachev

Шкода Новак

Гараж: WV Tiguan

Мнение от PavelKovachev »

bobotnik написа: 26.10.2025, 11:34:47 Тризонов климатроник - мислех , че е излишен, но грешах много - с 2 деца съм и е перфектно. Отзад могат да си нагласят както им е кеф, същото е и с подгряването на задните седалки.
Да, това са 2 много смислени екстри, които често се пропускат, но не и от ххората които не са с егоистичното мислене - аз нали съм отпред :)
Аватар
Karykoff

Škoda Фен

Karoq 1.5 TSI, ръчка

Мнение от Karykoff »

Благодаря на включилите се. Бяха ми изникнали няколко въпроса, ама като не си записвам и забравям. Единствено за DSG мога да кажа, че първо се целя в това да е ръчка понеже засега все още ми е приятно да си работя аз със скоростите. Карал съм автоматици, приятно е, спор няма. И да си призная ме изкушава да я пусна автоматична така по ще го има усещането за нов автомобил и за удобство, но виждаме последните години на коли предлагани с ръчна скоростна кутия и за мазохистите като мен е сега моментът да й се радват. След време няма да го има този избор и така или иначе ще мина на автоматик.

Но да попитам - DSG при Карока с 1.5 TSI е сухото. Как е там надеждността според вас? От какво да го пазя, колко хил. км му дават живот, масло при него се сменя на колко? Знам за него, че може да грее поече тъй като го няма маслото вътре да смазва и охлажда, но това при доста градско или особено друго натоварване. Има ли място за сравнение спрямо ръчната скоростна кутия като надеждност?

Относно возията заради гредата, свързваща задните колела - подскача ли много по неравности, много неприятно ли е отзад или е нещо с което се свиква, а на някои дори може впечатление да не му прави?

Сещам се за "Защита срещу лоши пътища" има ли смисъл да се добавя? Не живея по калните богаташки квартали и вилни зони, имам си село ама е с нормален асфалтиран път до него :)

EDITION-а, който е на промоция в момента се предлага с матрични фарове, ел. багажник, четене на знаци, някакво рекуперативно нещо-си при старт-стоп системата и т.н. За информация просто.

Между другото днес карах Октавия 1.5 TSI 2024 автомат - ами тя е толкова по-тиха в сравнение с Карока. Лошото е, че не е така практична. Свиква ли се с шума в Карока? Особено покрай огледалата бая бучене става (или се втелясвам, не знам).
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

bobotnik написа: 26.10.2025, 11:34:47 Виртуален педал и електрическо отваряне и затваряне на капака на багажника - тва не мога да му хвана цаката още, веднъж го отварям от първия път , друг път мятам джолана като малоумен и не става
И аз така до де свикна, натоварил съм се и мятам краци, накрая хвърлях всичко и отварях. Но свикнах с жеста и работи
Karykoff написа: 26.10.2025, 19:10:03 Сещам се за "Защита срещу лоши пътища" има ли смисъл да се добавя?
Лятото направих 360 обиколка около яз.Широка поляна и 180 на Беглика и Тошков чарк. Доста черни пътища никъде не съм суркал.
Karykoff написа: 26.10.2025, 19:10:03 EDITION-а, който е на промоция в момента се предлага с матрични фарове, ел. багажник, четене на знаци, някакво рекуперативно нещо-си при старт-стоп системата и т.н. За информация просто.
Това старт стоп е супер смотана система, бързо ще свикнеш да я гасиш с качването, ако пък си от по смелите ще си сложиш някакъв китайски боклук, който да го спира перманентно. Тъпата система има за цел да се впише в някакви еко норми, не да ти пести пари и не да пази колата, даже напротив. Слизайки след Х часове на магистрала буквално 1вата отбивка, спирам (даже по - скоро намалявам) и гаси колата... Сети се това турбо дето до сега се е въртяло с хиляди обороти. Наближаваш светофар аха да спреш, пак гаси... като цяло тъпо направена е. Та надали има много смисъл и от това което си споменал.
Относно едишъна, аз съм с него и има всичко, без фенсито надписи в черно и някакви надписчета тук там, спрямо спортлайна.
Както ти писах по - горе. Нещата които ми липсват, че не поръчах. вариофлекс седалките, 3тата зона климатик и заготовка за теглич.
Аватар
Karykoff

Škoda Фен

Karoq 1.5 TSI, ръчка

Мнение от Karykoff »

Да, старт-стопа е зло. Имаше и нелошо видео по темата от германец:

Иначе Карока е конфигуриран и поръчан. Може би не е най-умният избор, който е сторен като конфигурация, имайки предвид, че Sportline-а с 1.5 ръчка го предлагаха за 62 000 лв с намалението, а вътре влизаха всички неща на Едишъна с моите добавки. Проблемът е, че няма как Вариофлекс седалки да се сложат на Sportline, но пък изглежда доста по-красиво. Това и предните му седалки ме отказаха.

Конфигурирана е 1.5 TSI ръчка, с най-евтините 17ки налични, Varioflex задни седалки, пакет дизайн, пакет безопасност, триспицовия волан (тестовата, която карах беше стария с емблемата и е супер, новият с този надпис седи сякаш ненамясто) и понеже била шумна колата акустичната изолация жената я реши с добавяне на Кантона. [smilie=kiss3.gif] Пльоснахме синия металик за цвят, светло сивият който беше другия вариант вече не е наличен, а има нов който е по-светъл от тъмно сивия металик. Това синьо мъка ли е за поддръжка, миене и т.н.?

За автоматик не се реших, порових из мрежата за повече информация и не ми се стори добре за момента, а и отива много пари, за които може да се вземе Октавия 2.0 TSI с мокрото DSG. Само че там нещата идват леко тесни за сегашните нужди, друга тема.

Остава голямото чакане сега. Как се оцелява през този период? [smilie=hunter.gif]
maiden

Škoda Фен²

Мнение от maiden »

Ако има как препоръчвам смяна на поръчката и автоматик. Не го мисли, че е сухо.
maiden

Škoda Фен²

Мнение от maiden »

Усещането за нов автомобил е по-засилено. Гаранцията покрива евентуални проблеми, а и като цяло след 2020та година DSGтата са по-малко дефектиращи.
Аватар
ssiliev

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 1 FL 1,9 TDI ASV (1U5)- "Бабичката"
Karoq SL 1,5 TSI ACT DXD (NU7) - "Младежа"
Обратна връзка:

Мнение от ssiliev »

Karykoff написа: 28.10.2025, 20:22:26 Проблемът е, че няма как Вариофлекс седалки да се сложат на Sportline, но пък изглежда доста по-красиво.
+1
Е, Sportline не е само "фенски надписи"(цитирам Крачунов)
Karykoff написа: 28.10.2025, 20:22:26 жената я реши с добавяне на Кантона.
+1
Няма да съжаляваш.
Karykoff написа: 28.10.2025, 20:22:26 Пльоснахме синия металик за цвят
Звучи ми, сякаш не ти е било първия избор за цвят.
Karykoff написа: 28.10.2025, 20:22:26 Остава голямото чакане сега. Как се оцелява през този период?
Е, чак пък толкова? Както си оцелявал до сега.
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”