Здравейте, от скоро притежавам Скала 2025 1.5 TSI evo2 6MT, имам опит само с атмосферни бензинови двигатели. Имам няколко въпроса за правилната експлоатация на този двигател
1. Какви са подходящите обороти? Компютъра постоянно предлага по-висока предавка с която оборотите падат до около 1800об. Тук във форума четох, че не е желателно да са под 2000 поради натрупване на нагар по клапаните. На равен път, добре, но на баири при ускорение на 4-та над 60км предлага 6- та, което не е удачно...
2. Пак във форума за двигатели с турбина се препоръчва да не се превишават 2000об. ако маслото не е достигнало 70 градуса. В книжката е посочено, че може да се повишат оборотите при температура на антифриза над 70 градуса. Но антифриза достига 70 градуса според таблото след около 2÷3 минути, докато маслото достига 70 градуса след поне 10 минути...Коя температура е по-важна - на маслото или на охлаждаща течност?
Въпроси за правилна експлоатация на 1.5 TSI
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
bicubic
- Гараж: Skoda Scala 2025 1.5 TSI evo2 6MT
- ЦецоNOL
- Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА - Обратна връзка:
Здравейте

Чудя се едно нещо?
Защо просто не си карате колите, давайте им газ и не се втелявайте за глупости.
Достатъчно са умни да се грижат сами за себе си.
Карайте си колата с кеф, давайте газ и толкова.
От 100 000 шофьора - 100 000 ще имат различен стил на каране.
Колите се развалят от стоене и неправилна и ненавременна поддръжка.
Чудя се едно нещо?
Защо просто не си карате колите, давайте им газ и не се втелявайте за глупости.
Достатъчно са умни да се грижат сами за себе си.
Карайте си колата с кеф, давайте газ и толкова.
От 100 000 шофьора - 100 000 ще имат различен стил на каране.
Колите се развалят от стоене и неправилна и ненавременна поддръжка.

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
- GSH
- Гараж: Skoda Octavia IV (MY23) - 1.5 TSI, 6M, Business
Първо честито за количката, да те радва дълго време и на много хубави места да те заведе!
Подкрепям @ЦецоNOL , колкото повече се опитваш да внимаваш с експлоатацията, толкова повече неща започват да ти правят впечатление(от опит го казвам). Сега има си и основни правила, които е добре да се спазват, като да не раздаваш пълната газ веднага след запалване , да изчакаш някоя друга минута след като си карал бързо или слизаш от магистрала, да си следиш приборите и тн. За въпроса с натрупването на нагари, според мен ако слагаш хубаво гориво и от време на време и раздаваш газ няма да се случи в близко бъдеще.
Аз също съм с 1.5тси и изобщо не спазвам препоръчителната предавка, това е направено с цел екология. Покарай колата, усети си я и не се опитвай да се съобразяваш с това.
Подкрепям @ЦецоNOL , колкото повече се опитваш да внимаваш с експлоатацията, толкова повече неща започват да ти правят впечатление(от опит го казвам). Сега има си и основни правила, които е добре да се спазват, като да не раздаваш пълната газ веднага след запалване , да изчакаш някоя друга минута след като си карал бързо или слизаш от магистрала, да си следиш приборите и тн. За въпроса с натрупването на нагари, според мен ако слагаш хубаво гориво и от време на време и раздаваш газ няма да се случи в близко бъдеще.
Аз също съм с 1.5тси и изобщо не спазвам препоръчителната предавка, това е направено с цел екология. Покарай колата, усети си я и не се опитвай да се съобразяваш с това.
-
anttonev
- Гараж: O4 1.5TSI 7DSG 2023
Имам около 100000км на две Октавии с този мотор. Във фирмата всички сме с такива, 9 автомобила. Над 1000000км общо. Всички им раздаваме газ юнашката, не като топ спийд, а като доускорение. Няма фейл до тук.
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
Правилната експлоатация за всяка кола е газ-гориво-газ-гориво-обслужване и пак от същото ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
-
maiden
Честито!
Първите 2000км малко по-леко и после вече не го мислете.
Първите 2000км малко по-леко и после вече не го мислете.
-
tahumbata_2
Да, първите 3000км най-добре пенсионерската, че да се разработи уж. Оттам нататък си караш както ти е кеф и не го мислиш. Аз лично на Фабията давам газ до ламарина и не я жаля ама хич - много се кефя как се усеща скоростта и динамиката и когато обстановката позволява и до 6000 оборота вдигам преди да сменя предавка. Иначе някъде между 3000 и 4000 оборота в общия случай, а като караш монотонно по магистрала примерно, то забива 7-ма и оборотите са смешни примерно 2000-2500. Този двигател обича обороти, няма страшно (както казах при 3000-4000 си е супер, но да речем оптимално до 3500). Освен ако и ти не си от тия дето мислят да карат 20 години с една кола. Тогава може би по-кротко 
Karoq Style 2019 1.5TSI Evo1 DADA / DSG DQ381 4x4
Fabia Monte Carlo 2024 1.5TSI Evo2 DXDB / DSG DQ200
ex Audi A3 Ambition 1997 1.8 AGN / 5M
Fabia Monte Carlo 2024 1.5TSI Evo2 DXDB / DSG DQ200
ex Audi A3 Ambition 1997 1.8 AGN / 5M