Горивен филтър

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
Любител

Шкода Новак

Горивен филтър

Мнение от Любител »

Напротив ........... разбрах много ! Благодаря! Темата беше просто .... Горивен филтър. Но целта на темата беше може или не най новите автомобили човек да си ги обслужва сам по някакъв начин . Явно с тия кодове няма да е възможно за момента. Продължавам да търся решение ако разбера нещо ще споделя . Благодаря !
Аватар
strazhara

Škoda Фен

Гараж: Шкода Октавия 1, 1.9ТДИ, ASV110к.с. 2002г. 5скорости
Шкода Октавия 4, 2.0ТДИ, DSU115к.с. 2021г. 6скорости

Горивен филтър

Мнение от strazhara »

С помоща на тези две клипчета https://www.youtube.com/watch?v=I5qYjwNPH54 и https://www.youtube.com/watch?v=bvgcRo7OJNs и кабела с програмата VCDS задействах помпата в горивния резервоар, като в началото се чуваше как върти въздух и нафта и после изчисти за по-малко от 1 минута. Въпреки, че бях напълнил новия филтър догоре с нова нафта пак имаше въздух при пускането на помпата.
Аватар
ba7ka7a

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL Combi 2.0TSI 4x4

Горивен филтър

Мнение от ba7ka7a »

Направо си представям влизаш в шоурума на която и да е марка и питаш "аз горивен филтър сам в гаража мога ли да сменя?... накладките на задните апарати сами ли излизат или ми трябва софтуер?..." и т.н.

[smilie=sarcastic.gif]
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Горивен филтър

Мнение от smoke »

Любител написа: 02.10.2025, 12:25:32 Явно с тия кодове няма да е възможно за момента.
Ако твоят Karoq е преди Март 2024 г., тогава той няма SFD/SFD2 и нямаш проблем.
Ако е Март 2024 г. или нататък, тогава е с SFD2.
https://www.gendan.co.uk/help/6-VCDS:-S ... -Firewall/

SFD2 наистина е неприятно - тогава дори и OBDevelen не може да помогне, а само официални сервизи или големи такива със съответното оборудване.
Последно промяна от smoke на 02.10.2025, 14:01:14, променено общо 1 път.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Горивен филтър

Мнение от smoke »

ba7ka7a написа: 02.10.2025, 13:10:34 Направо си представям влизаш в шоурума на която и да е марка и питаш "аз горивен филтър сам в гаража мога ли да сменя?... накладките на задните апарати сами ли излизат или ми трябва софтуер?..." и т.н.
Всъщност няма нищо смешно или странно в такъв въпрос. В САЩ от десетилетия вървят дела на потребителски асоциации срещу производители, за възможността и правото на потребителите сами да си обслужват или ремонтират закупен продукт, ако имат желание. Имаше в САЩ някакъв голям закон, който позволяваше на потребителите да го правят. Някои хора искат да си го правят сами, защото са ентусиасти. Други пък заради мушенгии в сервизите. Трети пък заради немарливост, мързел или некомпетентност в сервизите. Нищо лошо и нищо странно няма в такова желание на потребителите - сами да си извършват поддръжка/обслужване, ако имат необходимите знания и умения, разбира се - на тяхна отговорност, ако объркат нещо.
Аватар
Любител

Шкода Новак

Горивен филтър

Мнение от Любител »

Началото на март е закупен и предполагам че е още със софтуер от 2023.,г.И да това е причината да искам сам да си обслужвам автомобила ...не вярвам на сервизите.Такова понятие като гаранция в България не съществува. От личен опит.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Горивен филтър

Мнение от Цецо75 »

Тогава най-добре да вземеш OBD11. Там нещата са най-юзерски направени. VCDS-а подозирам, че също ще ти свърши работа, точно за помпата. Но SFD кодиранията там не вървят даже и в старите версии на колите.

Сега друг е въпроса, че OBD11 + токените, ще ти струват колкото филтъра със смяната в Еуратек. Но пък ще имаш възможност да бъзикаш на воля.
Бееееее.....
tahumbata_2

Škoda Фен

Горивен филтър

Мнение от tahumbata_2 »

Подкрепям колегата за сервизите, но тук трябва да се прецени и доколко е оправдано конкретно за такава смяна това сам да си го прави човек, както и какви пък са потенциалните рискове ако отидеш в сервиз за точно пък такава смяна, нещо да вземат да оплескат или нарочно да повредят нещо друго “по пътя”. За съжаление няма никъде гаранция, че няма да се намери някой некадърник/комплексар/злобар/крив от живота, който умишлено или от безхаберие/некадърност да направи някоя поразия по колата ти, но затова са и официалните сервизи - дават ти гаранция за труд и части и ако толкова има нещо се разбирате цивилизовано, ако не - най-добре да знаеш не как всичко сам да правиш, а кой да ти го направи. И в случая както съм казвал в БГ най-важното нещо са връзките, както и да имаш добър лекар, адвокат и майстор.
Karoq Style 2019 1.5TSI Evo1 DADA / DSG DQ381 4x4
Fabia Monte Carlo 2024 1.5TSI Evo2 DXDB / DSG DQ200
ex Audi A3 Ambition 1997 1.8 AGN / 5M
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Горивен филтър

Мнение от bega4kata »

Тъжни и притеснени хора сте.
Ходете при хора които правят само една марка коли просто.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Любител

Шкода Новак

Горивен филтър

Мнение от Любител »

Другото което ми е интересно различните диагностики оставят ли следи? В смисъл че автомобила все пак е гаранционен .
tahumbata_2

Škoda Фен

Горивен филтър

Мнение от tahumbata_2 »

Защо го приемаш толкова лично това, че в сервизите масово правят схеми и далавери и си лъжат клиентите, все едно не е така? Сещам се в момента за трима познати, единият държи сервиз, а другите двама работят в такива и знам от източника какво се случва там, особено пък и че мога да потвърдя някои неща от личен опит. Тук не говоря за ЕТ, а за сервизите генерално и в частност спфиийските които са го ударили на печалбатство и въобще не им пука за клиентите си, понеже знаят, че все ще идват нови и нови и работа за тях ще има винаги, а не като в някой по-малък град, където всички се знаят и по не си позволяват да мамят така нагло и безочливо. Мирезници винаги ще има навсякъде и това не е нещо от вчера, в частност и в сервизите. Това наистина е тъжно и притеснително за мен, пък който е баровец да ходи където му падне и да вади пачките без да пита - негова си работа.
Karoq Style 2019 1.5TSI Evo1 DADA / DSG DQ381 4x4
Fabia Monte Carlo 2024 1.5TSI Evo2 DXDB / DSG DQ200
ex Audi A3 Ambition 1997 1.8 AGN / 5M
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Горивен филтър

Мнение от Цецо75 »

Любител написа: 02.10.2025, 16:48:06 Другото което ми е интересно различните диагностики оставят ли следи
При кола 2024 - ДЕФИНИТИВНО ДА. Дали това би било проблем при гаранционен автомобил е въпрос, който няма еднозначен отговор.

Прост пример давам - сменяш си сам филтъра, но след 10К колата хвърля помпата за високо налягане или някоя дюза. Предявяваш претенция по гаранция. Съответно поглеждат логовете - кой смени филтъра, оторизирано лице ли е. Ами аз сам. Ами честито.
Бееееее.....
Аватар
Любител

Шкода Новак

Горивен филтър

Мнение от Любител »

Това е ясно...аз имаме предвид ако само се закачиш и погледнеш без нищо да буташ ...остава ли следа? Целта е ясна ...дали ще сработи евентуално диагностичната техника.
OctavianNot

Škoda Фен

Гараж: Škoda Karoq

Горивен филтър

Мнение от OctavianNot »

ABBC3_OFFTOPIC
Не е ли по-правилно, ако човек иска да си прави всичко сам - да си купи не-гаранционна кола? Така няма да падне гаранцията, ако нещо с ремонта не стане..
Аз лично, карам нова кола, тъкмо защото не трябва да пипам нищо освен педалите и волана :)
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Горивен филтър

Мнение от Цецо75 »

Любител написа: 02.10.2025, 19:44:46 погледнеш без нищо да буташ ...остава ли следа
Не би трябвало да е проблем. Но пак с уговорката, че няма опит с толкова нова кола.
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”