Октавия 4 / Octavia IV Facelift - общо обсъждане на модела

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
димон

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL TDI
Обратна връзка:

Мнение от димон »

Като гледам разни клипчета с О4 преди ФЛ и О
4 ФЛ прави ми впечатление , че преди ФейсЪт сякаш е имало повече регулировки през екрана. При ФЛ , то няма кво да правиш, няма много неща за разцъкване , освен амбиентното осветление... [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif]
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

При Сеат като пуснеш ръчно къси, тогава дългите са на ръчен режим до следващото палене.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

kolyo b8 написа: 30.09.2025, 21:17:38 Тук не можеш да изключиш автоматичните - трябва да светне синята иконка. При бяла иконка и два пъти натискане на лоста - минаваш на обикновенни дълги и изключването е като дръпнеш към теб
Ето тояа имах предвид под малоумно.

Не може елементсрни дейности, които трябва да се правят рефлекторно, да изискват да мислиш и да гледаш иконките. Или да заслепиш предния с вероятност 50%.
Бееееее.....
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

Цецо75 написа: 30.09.2025, 21:32:33 Или да заслепиш предния
Идеята е да не пипаш лостове. Най много да заслепиш някой ТИР, на който мантинелата крие фаровете. Тогава трябва ти да реагираш - защото си му видял габаритите горе на кабината и защото ти пука. Дърпаш лоста и минаваш на къси. И ако все пак се "заблееш" и не превключиш на къси - системата е "clever", защото в момента, в който насрешния е заслепен и ти "присветне" твоята кола автоматично ще мине на къси (пак без да дърпаш или натискаш лостове)
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Значи аз съм с 30 годишен шофьорски стаж, отделно съм с 35 годишен щат и образование в електрониката, включително много години вече работа по юзерски интерфейси.

Ама явно това не е достатъчно.- 4 години вече я карам тая кола и от ден 1 до сега мисля, че който е спретнал тоя интерфейс е кретен съизмерим с тия, който махнаха копчетата и ги замениха с чесане на екрани.

Толкоз от мен
Бееееее.....
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Цецо75 написа: 30.09.2025, 23:36:12 Значи аз съм с 30 годишен шофьорски стаж, отделно съм с 35 годишен щат и образование в електрониката, включително много години вече работа по юзерски интерфейси.

Ама явно това не е достатъчно.- 4 години вече я карам тая кола и от ден 1 до сега мисля, че който е спретнал тоя интерфейс е кретен съизмерим с тия, който махнаха копчетата и ги замениха с чесане на екрани.

Толкоз от мен
Не е направено по най-добрия начин. Ама и тука идеята е това като го включиш на автоматичен режим да не го бараш. То е като с автомата даваш на D и караш. Свиква се лесно. Стига рида по миналите технологий, света се развива наслаждавай му се.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Баси мъката с тия фарове [smilie=sarcastic.gif] Аз им се кефя много. И не съм ги барал, от как съм я взел. Ползвам само дърпането за да си пробивам път [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Архимандрит Дионисий написа: 01.10.2025, 10:17:37 на автоматичен режим да не го бараш
Не можеш да не го бараш. Аз най-често го "барам" като се случат повече камиони. Тях винаги ги заслепява, ако има мантинела между платната или има изкачвания/спускания. Много е гадно и виждам, че ги дразни хората. Минавам си на къси и като намалеят камионите пак пускам автоматичните.
Бееееее.....
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Защо колите зад мантинелата не ги заслепява, а камионите зад мантинелата ги заслепява?
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Физика брато. [smilie=sarcastic.gif]

Шофьора на камиона седи високо. Вижда неща, които ти не виждаш. Като цяло и колите заслепява в дадени ситуации, ама камионите много повече го отнасят.
Бееееее.....
Аватар
atanashh

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG

Мнение от atanashh »

Колата не им вижда светлините на камионите все още, а пък тираджията е нависоко и вече си му блеснал в очите. И аз редовно по магистрала ги спирам и пускам... Ама вярно са голям кеф фаровете де :)
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Мнение от Taratajki »

Цецо75 написа: 01.10.2025, 11:14:31 като се случат повече камиони.
Значи пътувах няколко пъти по тъмно, в Хърватска, Словения, Сърбия даже и тук. Ами нито веднъж не се случи да светнат на камион. Абе на нищо не светеха, освен на пътя. Изрязват всичко друго. На колите пред мен номера не мога да видя, защото е тъмен. Камионите в насрещното и колите си ги хваща и ги изрязва. С'а, или твоите нещо не са ОК, или новите са много по добри от старите. Просто са брутално добри. Аз с тази кола нямам едно присвяткване, а заради тия фарове дори нарочно карам по тъмно, толкова ме кефят [smilie=sarcastic.gif] Жена ми вика, ти си някакъв психопат да се радваш на фаровете как се мърдат [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Ами незнам, имам приятел с О4, казва същото като мен. Е и на колегата отгоре е О4 и също му се налага да ги спира. Шом при вас ядове няма - ОК.
Бееееее.....
Аватар
ba7ka7a

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL Combi 2.0TSI 4x4

Мнение от ba7ka7a »

И на мен никой не ми е присвяткал още, тъмните петна ходят нагоре, надолу, наляво и надясно... де що има светлинка, има и тъмно петно.... обаче има частни случаи където софтуера може да се обърка от например мантинела скриваща фаровете на камион, шофьора на който е на метри по-нагоре и "сляп" моментно... хълмист терен където пак шофьора на камиона е "над хълма" (и псува яко) малко преди фаровете на камиона да са се показали. Щеше да е по-добре ако могат да се изключват с едно движение, няма нужда от комбинация на команди за да си спреш фаровете.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Мнение от Taratajki »

ba7ka7a написа: 01.10.2025, 12:27:53 ако могат да се изключват с едно движение,
Е те могат [smilie=pardon.gif] Дърпаш и гаснат, без значение от режима.
Цецо75 написа: 01.10.2025, 12:19:39 колегата отгоре е О4
Аз доколкото съм намирал информация, О4 и О4 FL са с различни фарове. На FL били ново поколение матрични светлини.

https://www.am-online.com/roadtests/lon ... headlights

В тази статия нещо обясняват, ма аз не съм мног експерт [smilie=sarcastic.gif] На мен ми стига, че са добри ;)
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”